Wat is de Chromium-webbrowser en wie heeft deze nodig?

Inhoudsopgave:

Wat is de Chromium-webbrowser en wie heeft deze nodig?
Wat is de Chromium-webbrowser en wie heeft deze nodig?
Anonim

Chromium is het open source-project dat ten grondslag ligt aan de Chrome-browser van Google. Omdat het project open-source is, kunnen zowel Google als anderen voortbouwen op de Chromium-broncode en deze gebruiken. In feite kan iedereen de broncode voor Chromium downloaden, compileren en eraan sleutelen.

Als webbrowser is Chromium inherent minder stabiel dan Chrome, wat betekent dat het vaker crasht en ander ongewenst gedrag kan vertonen. Het is echter compatibel met Chrome-browserextensies en biedt een zeer vergelijkbare gebruikerservaring zonder zich te onderwerpen aan invasieve informatieverzameling van Google.

Hoe is Chromium gerelateerd aan Chrome?

Image
Image

Chromium en Chrome zijn zeer nauw verwant. In zeer eenvoudige bewoordingen is Chrome bijna volledig gebaseerd op Chromium. Wanneer Google een nieuwe versie van Chrome uitbrengt, nemen ze stabiele code van het Chromium-project en voegen ze hun eigen gepatenteerde code toe om functies zoals automatische updates te implementeren.

Op deze manier is Chrome in wezen Chromium met wat extra functies, en Chromium is de oersoep waaruit Chrome is voortgekomen.

Bottom Line

Het doel van het open-source Chromium-project is om de broncode te leveren voor de Chrome-browser van Google, die geen open source is. Hierdoor kan Google input van externe bronnen ontvangen en zeer snel nieuwe ideeën herhalen. In feite worden er elke dag verschillende nieuwe versies van de Chromium-browser uitgebracht.

Wie gebruikt chroom en waarom gebruiken ze het?

Image
Image

Er zijn weinig verschillende redenen om Chromium te gebruiken in plaats van of naast Chrome en andere browsers. De eerste is dat ontwikkelaars het moeten gebruiken om te zien hoe het werkt, hoe het moet worden aangepast en hoe goed updates presteren. Als je geen ontwikkelaar bent, kun je Chromium ook voor hetzelfde doel gebruiken door bugs te melden.

Een belangrijke reden waarom niet-ontwikkelaars Chromium gebruiken, is dat het een vergelijkbare browse-ervaring biedt zonder enige openlijke verbinding met Google. Chromium verzamelt geen van uw gegevens en levert deze aan Google, dus sommige gebruikers zijn bereid stabiliteit in te ruilen voor privacy.

Naast dat het werkt zoals Chrome, maar zonder tussenkomst van Google, heeft Chromium ook het voordeel dat het werkt met reguliere Google-extensies. Dat betekent dat je meestal kunt overstappen van Chrome naar Chromium, al je favoriete extensies kunt installeren en geen moment kunt overslaan.

Welke browsers vertrouwen op Chromium?

De belangrijkste webbrowser die afhankelijk is van de Chromium-broncode is Chrome, maar er zijn een aantal andere die op hetzelfde platform zijn gebouwd. Deze browsers gebruiken de Chromium-broncode en voegen hun eigen gepatenteerde functies en interfaces toe om een andere gebruikerservaring.

Hier zijn enkele van de meer populaire browsers die op Chromium zijn gebouwd:

  • Opera - Deze browser bestaat al tientallen jaren en was vroeger gebaseerd op zijn eigen propriëtaire code. Sinds 2013 vertrouwt het op Blink, dat deel uitmaakt van Chromium.
  • Yandex - Dit is een Russische browser van de zoekmachine met dezelfde naam, maar het is gebaseerd op dezelfde Blink-engine die Chrome, Opera en andere op Chromium gebaseerde browsers.
  • Vivaldi - Deze op Chromium gebaseerde browser is ook een spirituele opvolger van Opera, omdat deze is gemaakt door een voormalige CEO van Opera om functies toe te voegen die uit die browser waren verwijderd.
  • Brave - Deze browser is ontwikkeld door de mede-oprichters van Mozilla, maar is gebaseerd op Chromium. Het verkoopargument is dat Brave opdringerige advertenties verwijdert en voorkomt dat sites gebruikersgedrag volgen zonder dat er plug-ins nodig zijn. Het bevat ook een optie om uw favoriete makers van inhoud te betalen in plaats van advertenties te bekijken.
  • Epic - Dit is een andere privacygerichte browser die is gebouwd op Chromium. Het bevindt zich altijd in de privacymodus, dus het verwijdert cookies en wist uw cachegeheugen en browsegeschiedenis telkens wanneer u een browsersessie sluit.

Waar en hoe u Chromium op uw computer kunt krijgen

Als je bereid bent wat stabiliteit op het spel te zetten, is Chromium een handige browse-ervaring, en het is gemakkelijker te installeren dan je misschien denkt. Hoewel geavanceerde gebruikers de mogelijkheid hebben om de broncode handmatig te downloaden en te compileren, kan de rest van ons met slechts een paar klikken een nieuwe versie van Chromium downloaden en uitvoeren.

Dit is de gemakkelijkste manier om de Chromium-webbrowser te bemachtigen:

  1. Ga in elke browser naar download-chromium.appspot.com.

    Er zijn andere manieren om Chromium-builds handmatig te downloaden en te compileren, maar dit is de gemakkelijkste manier voor een gewone gebruiker om de browser in handen te krijgen. Bezoek chromium.org voor meer gedetailleerde informatie over toegang tot de broncode voor Chromium en Chromium OS.

  2. Selecteer onder aan de pagina, naast ONDERSTEUNDE PLATFORMS, de juiste versie van Chromium voor uw besturingssysteem.
  3. Select downloadchromium.
  4. Zodra het downloaden is voltooid, selecteert u het gecomprimeerde bestand en pakt u het uit om het te openen.

    Als je niet bekend bent met gecomprimeerde mappen en bestanden, bekijk dan onze handleidingen voor het uitpakken van bestanden op Mac, het uitpakken van bestanden op Windows of het uitpakken van bestanden op Linux.

  5. Zoek en selecteer het juiste bestand voor uw besturingssysteem. Windows-gebruikers moeten bijvoorbeeld het bestand chrome-win32.zip uitpakken en Chrome.exe selecteren. Mac-gebruikers kunnen eenvoudig het Chromium-toepassingspictogram selecteren om het te openen.

Wanneer u Chromium start, zult u merken dat het veel op de Chrome-browser lijkt en aanvoelt. Daarom kom je misschien in de verleiding om permanent over te stappen, maar het is belangrijk op te merken dat onbewerkte versies van Chromium niet stabiel zijn. Als u uw webbrowser gebruikt voor belangrijk werk, houd er dan rekening mee dat deze op elk moment kan crashen.

Heeft Chromium beveiligingsproblemen?

Chromium heeft dezelfde sterke en zwakke punten op het gebied van beveiliging als de stabielere Chrome-browser. Omdat Chromium veel vaker wordt bijgewerkt, ontvangt het beveiligingspatches voordat Chrome dat doet.

Het probleem met Chromium is dat het geen enkele automatische updatefunctie heeft. Browsers zoals Chrome, Firefox en Edge vragen de gebruiker allemaal om regelmatig bij te werken. In sommige gevallen kan de browser zelfs automatisch downloaden en updaten nadat er voldoende tijd is verstreken.

Chromium vertrouwt op de gebruiker om updates te downloaden. Dus ook al ontvangt de Chromium-broncode beveiligingspatches en bugfixes vóór Chrome, het is mogelijk voor een gebruiker om een kwetsbare versie van Chromium te blijven gebruiken zonder het te weten.

Als je je exemplaar van Chromium regelmatig handmatig bijwerkt, is het niet minder veilig dan Chrome.

Is chroom een virus?

Als je Chromium downloadt van een betrouwbare bron, zoals de locaties in dit artikel, dan is het op geen enkele manier een virus of malware. Hoewel het Chromium-project open source is, mogen alleen vertrouwde ontwikkelaars wijzigingen in de broncode indienen.

Het probleem waar veel gebruikers tegenaan lopen, is dat kwaadwillenden de Chromium-broncode gebruiken en deze combineren met malware of andere kwaadaardige code. Als je per ongeluk een nepversie van Chromium installeert, kan een relatief goedaardig resultaat je een browser opleveren die op het eerste gezicht op Chrome lijkt, maar irritante pop-upadvertenties injecteert waar ze niet thuishoren.

Ernstigere problemen zijn onder meer keylogging, gegevensdiefstal of het opnemen van uw computer in een kwaadaardig botnet.

Hoe zich te ontdoen van chroom

Als je Chromium hebt gedownload van een betrouwbare bron en je hebt een legitieme kopie, dan is het verwijderen ervan een eenvoudig proces. De algemene procedure is precies hetzelfde als voor het verwijderen van andere programma's op uw computer.

Volg deze stappen om Chromium op Windows 10 te verwijderen:

  1. Druk op de Windows-toets + S.
  2. Type uninstall.
  3. Select Programma's toevoegen of verwijderen.
  4. Zoek Chromium en selecteer Verwijderen.

    Image
    Image
  5. Het programma wordt volledig van uw systeem verwijderd. Onthoud dat u uw computer mogelijk opnieuw moet opstarten zodra het verwijderen is voltooid.

Als je Chromium niet ziet in de Programma's toevoegen of verwijderen lijst, en je hebt Chromium gedownload van download-chromium.appspot.com, als je de bestanden verwijdert die je hebt gedownload, wordt Chromium verwijderd. Als je Chromium van een andere bron hebt verkregen, of je je helemaal niet meer herinnert dat je het hebt geïnstalleerd, heb je mogelijk een versie die vol zit met malware.

Volg deze stappen om Chromium op een Mac te verwijderen:

  1. Selecteer Finder op uw dock.
  2. Zoek en klik met de rechtermuisknop op Chromium. (In de meeste systemen is het te vinden in de Applications map.)
  3. Selecteer Verplaats naar prullenbak.

In gevallen waarin je Chromium niet kunt verwijderen of installeren, heb je mogelijk malware vermomd als Chromium of een versie van Chromium die is aangepast met kwaadaardige code.

Als je vermoedt dat je een geïnfecteerde versie van Chromium hebt, kunnen we je helpen die malware te verwijderen.

Is er een veiligere manier om Chromium-functies vroeg te ervaren?

Image
Image

Chromium is volkomen veilig om te gebruiken als je het downloadt van een betrouwbare bron en het regelmatig proactief bijwerkt. Als je de voorkeur geeft aan de veiligheid van automatische updates en een officiële Google-download, dan is Chrome Canary bijna net zo geavanceerd als Chromium zonder die automatische beveiligingsfuncties op te geven.

Chrome Canary krijgt regelmatig updates, dus het krijgt sneller nieuwe functies, nieuwe bugs en nieuwe beveiligingspatches dan gewoon Chrome. Omdat het nog steeds Chrome is, ontvangt het die updates automatisch, dus u hoeft zich geen zorgen te maken over het regelmatig uitvoeren van handmatige updates. U kunt de Canarische versie van Chrome rechtstreeks downloaden van Google.

Net als Chromium is Canary onstabiel. Gebruik Chromium of Canary niet voor belangrijke taken, omdat je werk of voortgang op elk moment verloren kan gaan door een onverwachte crash.

FAQ

    Wie is de eigenaar van Chromium?

    Chromium is eigendom van, ontwikkeld en onderhouden door Google. Google heeft Chrome en Chromium gemaakt, die beide in 2008 voor het publiek beschikbaar kwamen.

    Kan ik Chromium vertrouwen?

    Ja. Net als Chrome hebben gebruikers volledige controle over welke informatie online wordt gedeeld. En zolang je Chromium up-to-date houdt, heb je de nieuwste beveiligingspatches.

    Is Chromium beter dan Chrome?

    Het hangt ervan af. Chromium en Chrome bieden bijna identieke ervaringen, maar Chromium ontvangt updates van Google voordat Chrome dat doet. In tegenstelling tot Chrome-updates zijn Chromium-updates echter niet automatisch, dus als u updates negeert, kan uw computer kwetsbaar worden voor malware.

Aanbevolen: