Hoe de cameraresolutie te kiezen

Inhoudsopgave:

Hoe de cameraresolutie te kiezen
Hoe de cameraresolutie te kiezen
Anonim

Wat te weten

  • Fotografeer met lage resolutie in burst-modus, wanneer er weinig ruimte is, of als u van plan bent de afbeeldingen op internet te delen of te verspreiden.
  • Fotografeer met hoge resolutie als je van plan bent om je afbeeldingen af te drukken, of als je opties wilt voor bijsnijden of bewerken.
  • Als je niet zeker weet hoe je een foto gaat gebruiken, maak hem dan met verschillende resoluties en beslis wat je later wilt bewaren.

Resolutie is het aantal pixels dat de beeldsensor van een camera kan opnemen, gemeten in megapixels (miljoenen pixels). Veel digitale fotografen fotograferen met de hoogst mogelijke resolutie van hun camera, maar soms is een lagere resolutie voordelig. Hier zijn enkele tips en overwegingen voor het kiezen van de beste resolutie.

Resolutie 101

De meeste digitale camera's met hoge resolutie kunnen ten minste vijf verschillende resolutieniveaus opnemen, en sommige kunnen 10 of meer niveaus opnemen. Je regelt de resolutie en beeldkwaliteit van je foto's via het menusysteem van de camera. Typische keuzes zijn breedte-tot-lengte verhoudingen, zoals 4:3, 1:1, 3:2 of 16:9 verhoudingen. Elk biedt een ander aantal resoluties.

Image
Image

Wat telt als hoge of lage resolutie is in de loop der jaren veranderd. Vanaf 2021 bieden de DSLR-camera's met de laagste resolutie ongeveer 16 megapixels; zelfs onder de point-and-shoot-modellen bieden de meeste ten minste 12 megapixels. Consumenten DSLR's halen meer dan 60 megapixels

Wanneer opnemen met lage resolutie

Hoewel hoge resoluties meestal de voorkeur hebben, lenen bepaalde situaties zich voor fotografie met een lagere resolutie.

Ruimte is duur

Foto's met hoge resolutie vereisen meer opslagruimte op geheugenkaarten en op uw harde schijf dan foto's met lage resolutie; ze zijn gewoon groter. Als u zelden foto's afdrukt, kunt u opslagruimte besparen door te fotograferen met een instelling van gemiddelde kwaliteit.

Ruimteoverwegingen zijn niet zo belangrijk als in de begindagen van geheugenkaarten, toen opslagruimte beperkt en duur was. Tegenwoordig zijn SD-kaarten beschikbaar met ruimte gemeten in terabytes. Een terabyte is duizend keer groter dan een megabyte, de typische meeteenheid van de afgelopen jaren.

Als je je foto's in de cloud opslaat met services zoals Google Foto's, controleer dan wat de limieten per foto zijn. Google Foto's staat bijvoorbeeld gratis opslag toe van een onbeperkt aantal foto's met elk maximaal 16 megapixels.

Opnamen maken in burst-modus

Als je fotografeert in de burst-modus, kun je sneller en langer fotograferen als je met een lagere resolutie fotografeert.

Bij delen op internet of sociale media

Als je van plan bent je foto's online te gebruiken of ze via e-mail te verzenden, hebben ze niet zo'n hoge resolutie nodig om goede details weer te geven. Bovendien worden foto's met een lagere resolutie sneller gedownload en hebben ze minder tijd nodig om ze per e-mail te verzenden. In feite comprimeren diensten zoals Facebook doorgaans de afbeeldingen die u uploadt om ruimte en laadtijd te besparen.

Wanneer opnemen met hoge resolutie

In de meeste situaties is fotograferen met de hoogste resolutie van je camera de beste optie. Je kunt immers bijsnijden en verkleinen, maar je kunt niet teruggaan en pixels toevoegen. Zolang je de ruimte hebt, behoudt fotografie met hoge resolutie je opties.

Afdrukken maken

Als je van plan bent om afdrukken te maken van een bepaald onderwerp, maak dan foto's met de hoogste resolutie van je camera. Zelfs als je van plan bent om kleine afdrukken te maken, is fotograferen met een hoge resolutie slim. Door een foto met hoge resolutie in een klein afdrukformaat af te drukken, kunt u de foto bijsnijden, waardoor u een resultaat krijgt dat vergelijkbaar is met dat van een hoogwaardige zoomlens. In de meeste situaties wordt het zelfs aanbevolen om met de hoogst mogelijke resolutie te fotograferen vanwege de mogelijkheid om de foto bij te snijden met behoud van een bruikbaar aantal pixels.

Als je niet zeker weet hoe je een foto van een bepaald onderwerp gaat gebruiken, maak dan een foto met verschillende resoluties en beslis wat je later wilt bewaren.

Aanbevolen: