Gebruik Terminal om een vastgelopen cd/dvd uit te werpen

Inhoudsopgave:

Gebruik Terminal om een vastgelopen cd/dvd uit te werpen
Gebruik Terminal om een vastgelopen cd/dvd uit te werpen
Anonim

Een cd of dvd in je Mac of een optisch station hebben, is geen leuke situatie. Als je al tevergeefs hebt geprobeerd de schijf uit te werpen met de optie Bestand > Uitwerpen, de Uitwerptoets en de Mac opnieuw op te starten, is het tijd om naar de Terminal-app te gaan voor hulp. U kunt Terminal gebruiken om de cd of dvd geforceerd uit te werpen zonder uw Mac af te sluiten met de opdrachten drutil en diskutil.

De informatie in dit artikel is van toepassing op Macs met macOS Catalina (10.15) tot en met OS X Lion (10.7).

Terminal, een app die bij Mac OS wordt geleverd, biedt toegang tot de opdrachtregel van Mac. Het feit dat de Mac een opdrachtregel heeft, is vaak een schok voor Mac-gebruikers en Windows-switchers, maar als je je realiseert dat OS X en macOS zijn gebouwd met Unix-componenten, is het logisch dat er een opdrachtregelprogramma beschikbaar is.

Terminal bevat opdrachten voor het werken met aangesloten opslagapparaten, zoals een optisch station.

Image
Image

Gebruik Terminal om een vastgelopen cd of dvd uit te werpen

U kunt gebruikmaken van de mogelijkheid van diskutil om met optische stations te werken om vastgelopen media in uw optische station te forceren om te worden uitgeworpen. Als uw Mac een enkele optische drive heeft met een vastzittende schijf, zal de eenvoudige aanpak waarschijnlijk voor u werken.

De eenvoudige manier om een vastgelopen cd of dvd uit te werpen

  1. Launch Terminal, te vinden op Applications > Utilities.
  2. Typ in het Terminal-venster:

    drutil-lade uitwerpen

  3. Druk op Return of Enter om de schijf uit te werpen.

Als de simpele aanpak niet werkt

Als de eenvoudige aanpak niet werkt, of als je Mac zowel een interne als een externe optische drive heeft, moet je misschien wat meer werk doen.

  1. Launch Terminal, te vinden op Applications > Utilities.
  2. Typ in het Terminal-venster:

    drutil-lade

  3. Druk op Return of Enter.
  4. Selecteer in de lijst het nummer van de schijf die u wilt uitwerpen. (Zie hoe u het stationsnummer kunt bepalen in het volgende gedeelte.)
  5. Voer de volgende opdracht in Terminal in en vervang [station] door het nummer van het station dat u hebt geïdentificeerd.

    drutil-lade uitwerpen [drive]

    Als het station bijvoorbeeld disk1 is, is het commando

    drutil-lade uitwerpen 1

  6. Druk op Return of Enter om de schijf uit te werpen.

Om de juiste vorm van het uitwerpcommando te geven, moet je de fysieke apparaatnaam weten die door de Mac wordt gebruikt voor het optische station met de vastzittende schijf.

Hoe de schijf te identificeren

Als het nog niet open is, start u Terminal en voert u het volgende Terminal-commando in:

diskutil list

Een lijst met alle schijven die momenteel op uw Mac zijn aangesloten, wordt geretourneerd door de opdracht diskutil. De Mac gebruikt identifiers in het volgende formaat: diskx, waarbij x een getal is.

De Mac telt schijven vanaf 0 en telt er 1 op voor elk extra apparaat dat wordt gevonden. Voorbeelden van de identifier zijn dan disk0, disk1, disk2, enzovoort.

Onder elke schijf-ID ziet u een aantal schijfsegmenten, overeenkomend met partities waarin de basisschijf is verdeeld. Mogelijk ziet u vermeldingen als deze:

/dev/disk0
: TYPE NAAM SIZE IDENTIFIER
0: GUID_partition_scheme 500 GB disk0
1: EFI EFI 209.7 MB disk0s1
2: Apple_HFS Macintosh HD 499.8 GB disk0s2
3: Apple_Boot_Recovery Herstel HD 650 MB disk0s3
/dev/disk1
: TYPE NAAM SIZE IDENTIFIER
0: Apple_partition_scheme 7,8 GB schijf1
1: Apple_partition_map 30.7 KB disk1s1
2: Apple_Driver_ATAPI 1 GB disk1s2
3: Apple_HFS Mac OS X installeren 6.7 GB disk1s3

In dit voorbeeld zijn er twee fysieke schijven (disk0 en disk1), die elk extra partities bevatten. Om de apparaten te vinden die overeenkomen met uw optische stations, zoekt u de vermeldingen met de typenaam Apple_Driver_ATAPI. Lees verder om de identifier te vinden en gebruik dan alleen de basisnaam van de identifier in de diskutil eject-opdracht.

Een voorbeeld

De Apple_Driver_ATAPI is een goede manier om te onderscheiden welk apparaat het optische station is, omdat het alleen wordt gebruikt met Apple's Super Drive en alle cd/dvd-apparaten van derden. De dvd die in de Mac vastzit, is disk1. De vastgelopen schijf heeft drie partities: disk1s1, disk1s2 en disk1s3. Je hebt alleen de basisnaam nodig - disk1.

Nadat je de ID van de optische drive hebt, ben je klaar om Terminal te gebruiken om de media uit de specifieke drive te verwijderen.

Externe dvd-stations

Als het vastgelopen medium zich in een extern dvd-station bevindt, is de kans groot dat het een noodsysteem heeft voor het uitwerpen van een schijf. Dit eenvoudige systeem bestaat uit een klein gaatje dat zich meestal net onder de lade van het dvd-station bevindt.

Om een vastgelopen dvd uit te werpen, vouwt u een paperclip open en steekt u de nu rechte clip in het uitwerpgat. Als u voelt dat de paperclip tegen een voorwerp drukt, blijft u duwen. De schijflade moet beginnen uit te werpen. Als de lade een klein stukje open staat, kunt u de lade helemaal naar buiten trekken.

Aanbevolen: