Gebruik Terminal om een RAID 0 (gestreepte) array te maken in OS X

Inhoudsopgave:

Gebruik Terminal om een RAID 0 (gestreepte) array te maken in OS X
Gebruik Terminal om een RAID 0 (gestreepte) array te maken in OS X
Anonim

Dit artikel legt uit hoe je Terminal kunt gebruiken om gestreepte RAID-arrays te maken en te beheren in OS X, aangezien de El Capitan-versie van Schijfhulpprogramma zijn RAID-mogelijkheden heeft verloren.

De informatie in dit artikel is van toepassing op het maken van een RAID 0 (Striped)-array met Terminal in macOS Sierra (10.12) via OS X Lion (10.7).

Image
Image

Over het Mac OS en meerdere RAID-types

Sinds de begindagen heeft het Mac-besturingssysteem meerdere RAID-types ondersteund met behulp van AppleRAID-software die deel uitmaakt van diskutil, de opdrachtregeltool die wordt gebruikt voor het formatteren, partitioneren en repareren van opslagapparaten op een Mac.

Tot OS X El Capitan was RAID-ondersteuning ingebouwd in de Schijfhulpprogramma-app, die je kon gebruiken om RAID-arrays te maken en te beheren. Apple liet de RAID-ondersteuning in de El Capitan-versie van de Schijfhulpprogramma-app vallen, maar hield AppleRAID beschikbaar voor gebruikers die Terminal en de opdrachtregel wilden gebruiken. Apple heeft RAID-creatie teruggezet naar Schijfhulpprogramma in macOS High Sierra.

Voordat je begint

Het gebruik van Terminal om een RAID 0-array te maken, ook wel een striped array genoemd, is een eenvoudig proces dat door elke Mac-gebruiker kan worden uitgevoerd. Er zijn geen speciale vaardigheden nodig, hoewel je de Terminal-app misschien een beetje vreemd vindt als je hem nog nooit eerder hebt gebruikt.

Het belang van back-ups

Striped arrays zorgen voor een snelheidsverhoging, maar ze vergroten ook de kans op falen. Een storing van een enkele schijf waaruit een striped-array bestaat, zorgt ervoor dat de hele RAID-array uitv alt. Er is geen magische methode om gegevens te herstellen van een defecte striped array, wat betekent dat u een goed back-upsysteem moet hebben dat u kunt gebruiken om gegevens te herstellen als er een storing in de RAID-array optreedt.

Wat je nodig hebt

AppleRAID ondersteunt gestreepte (RAID 0), gespiegelde (RAID 1) en aaneengeschakelde (overspannende) typen RAID. Voordat u een RAID 0-array maakt, hebt u het volgende nodig:

  • Twee of meer schijven die kunnen worden toegewezen als segmenten in uw gestreepte RAID-array.
  • Een huidige back-up. Het proces van het maken van een RAID 0-array wist alle gegevens op de gebruikte schijven.

Je kunt vrijwel elk type schijf gebruiken, inclusief harde schijven, SSD's of USB-flashstations. Het is een goed idee dat de schijven identiek zijn, zowel qua grootte als qua model, hoewel dit geen strikte vereiste is voor RAID 0.

Als de schijven die u wilt gebruiken nog niet zijn geformatteerd als een enkel volume met OS X Extended (Journaled) als bestandssysteem, doe dat dan. De methode die u gebruikt, hangt af van uw besturingssysteem:

Formater de schijf van een Mac met Schijfhulpprogramma (OS X El Capitan of hoger)

Formater de schijf van een Mac met Schijfhulpprogramma (OS X Yosemite of eerder)

Gebruik Terminal om een RAID 0 (gestreepte) array te maken

Dit voorbeeld gebruikt twee schijven als segmenten van de RAID 0-array. Slices zijn de nomenclatuur die wordt gebruikt om de afzonderlijke volumes te beschrijven die de elementen van een RAID-array vormen.

  1. Launch Terminal, te vinden in Applications > Utilities.
  2. Voer de volgende opdracht in bij de prompt in Terminal. U kunt de opdracht kopiëren/plakken om het proces gemakkelijker te maken:

    diskutil list

    Dit zorgt ervoor dat Terminal alle schijven weergeeft die op je Mac zijn aangesloten, samen met de schijf-ID's die je nodig hebt bij het maken van de RAID-array. Uw schijven worden weergegeven door het bestandsingangspunt, meestal /dev/disk0 of /dev/disk1. Elke schijf heeft zijn individuele partities weergegeven, samen met de grootte van de partitie en de identifier (de naam).

    De identifier zal waarschijnlijk niet hetzelfde zijn als de naam die u gebruikte toen u uw schijven formatteerde. In dit voorbeeld worden twee schijven gebruikt, genaamd Slice1 en Slice2. In de afbeelding kunt u zien dat de identifier van Slice1 disk2s2 is en die van Slice2 disk3s2 is. Het is de id die u gebruikt om de RAID 0-array te maken.

    Image
    Image

    Uw identifiers kunnen verschillen, dus zorg ervoor dat u de voorbeeld-ID's in de opdracht vervangt door de juiste voor uw Mac.

  3. De opdracht die we gaan gebruiken heeft de volgende indeling:

    Diskutil appleRAID maak streep NameofStripedArray Bestandsformaat DiskIdentifiers

    NameofStripedArray is de naam van de array die wordt weergegeven wanneer deze op het bureaublad van uw Mac wordt gemount.

    FileFormat is het formaat dat zal worden gebruikt wanneer de striped array wordt gemaakt. Voor Mac-gebruikers is dit waarschijnlijk hfs+.

    DiskIdentifers zijn de identifier-namen die je hebt ontdekt met het diskutil list-commando.

  4. Voer de volgende opdracht in bij de Terminal-prompt. Zorg ervoor dat u de schijf-ID's aanpast aan uw specifieke situatie, evenals de naam die u wilt gebruiken voor de RAID-array.

    Diskutil appleRAID maak stripe FastFred HFS+ disk2s2 disk3s2

    Image
    Image
  5. Terminal toont het proces van het bouwen van de array. Na een korte tijd wordt de nieuwe RAID-array op uw bureaublad geactiveerd en geeft Terminal de tekst "Voltooide RAID-bewerking" weer. U bent helemaal klaar om uw snelle nieuwe gestreepte RAID te gaan gebruiken.

    Een gestreepte RAID-array verwijderen met Terminal

    Op een gegeven moment moet je de array misschien verwijderen. Nogmaals, je gebruikt de Terminal-app in combinatie met de diskutil-opdrachtregeltool om de RAID 0-array te verwijderen en elk RAID-segment terug te sturen voor gebruik als afzonderlijke volumes op je Mac.

    Als u uw striped array verwijdert, worden alle gegevens op de RAID gewist. Zorg ervoor dat u een back-up hebt voordat u doorgaat.

  6. Start de Terminal app op Applications > Utilities.

    Het voorbeeld voor het maken van een RAID 0-array resulteerde in een RAID-array met de naam FastFred. De naam van uw RAID zal anders zijn.

  7. Voer bij de Terminal-prompt het volgende in en vervang FastFred door de naam van de striped RAID die u wilt verwijderen.

    Diskutil AppleRAID FastFred verwijderen

    Image
    Image
  8. De delete-opdracht ontkoppelt de RAID 0-array, ha alt de RAID offline en verdeelt de RAID in zijn afzonderlijke elementen.

    Wat niet gebeurt, is ook belangrijk. De afzonderlijke schijven waaruit de array bestaat, zijn niet opnieuw gemonteerd of correct geformatteerd. Gebruik Schijfhulpprogramma om de schijven opnieuw te formatteren zodat ze weer bruikbaar zijn op je Mac.

Aanbevolen: