Een vastgelopen Windows-update repareren

Inhoudsopgave:

Een vastgelopen Windows-update repareren
Een vastgelopen Windows-update repareren
Anonim

Meestal doet Windows Update zijn werk met weinig of geen aandacht van ons.

Hoewel we van tijd tot tijd updates handmatig kunnen controleren en installeren, zijn de meeste Windows 11/10-computers geconfigureerd om belangrijke updates automatisch toe te passen, terwijl oudere versies zoals Windows 7 en Windows 8 deze fixes meestal toepassen in de nacht van Patch Tuesday.

Soms echter, wanneer de patch, of misschien zelfs het servicepack, wordt geïnstalleerd tijdens het afsluiten of opstarten, loopt de update-installatie vast, loopt vast, loopt vast, stopt, loopt vast, klokt, hoe je het ook wilt noemen. Windows Update duurt een eeuwigheid en het is duidelijk dat er iets moet gebeuren.

De installatie van een of meer Windows-updates loopt waarschijnlijk vast of loopt vast als een van de volgende berichten lang aanhoudt:

  • Bezig met voorbereiden om Windows te configureren. / Zet uw computer niet uit.
  • Configureren van Windows-updates / x% voltooid / Zet uw computer niet uit.
  • Schakel uw machine niet uit en haal de stekker niet uit het stopcontact. / Update x of x installeren…
  • Bezig met updates / x% voltooid / Zet uw computer niet uit
  • Houd uw pc aan totdat dit is gebeurd / Update x of x installeren…
  • Windows gereedmaken / Zet uw computer niet uit

Mogelijk ziet u ook Stage 1 of 1 of Stage 1 of 3, of een soortgelijk bericht voorafgaand aan het tweede voorbeeld. Soms is Herstarten alles wat je op het scherm ziet. Er kunnen ook enkele formuleringsverschillen zijn, afhankelijk van de versie van Windows die u gebruikt.

Als je helemaal niets op het scherm ziet, vooral als je denkt dat de updates mogelijk volledig zijn geïnstalleerd maar de oorzaak kunnen zijn van wat je ook ervaart, raadpleeg dan onze Problemen oplossen die worden veroorzaakt door Windows Updates in plaats daarvan zelfstudie.

Oorzaak van een vastgelopen of vastgelopen Windows-update

Er zijn verschillende redenen waarom de installatie of afronding van een of meer Windows-updates kan vastlopen.

Meestal zijn dit soort problemen te wijten aan een softwareconflict of een reeds bestaand probleem dat pas aan het licht kwam toen de updates begonnen te installeren. Veel zeldzamer worden ze veroorzaakt door een fout van Microsoft met betrekking tot de update zelf, maar het gebeurt wel.

Alle besturingssystemen van Microsoft kunnen bevriezingsproblemen ondervinden tijdens Windows-updates, waaronder Windows 11, Windows 10, Windows 8, Windows 7, Windows Vista, Windows XP en andere.

Er is een echt probleem met Windows waardoor Windows Update-installaties op deze manier kunnen vastlopen, maar het is alleen van toepassing op Windows Vista en alleen als SP1 nog niet is geïnstalleerd. Als uw computer aan die beschrijving voldoet, installeer dan Windows Vista SP1 of hoger om het probleem op te lossen.

Zorg ervoor dat de updates echt vastlopen

Sommige Windows-updates kunnen enkele minuten of langer duren om te configureren of te installeren, dus je wilt zeker weten dat de updates echt vastzitten voordat je verder gaat. Als u probeert een probleem op te lossen dat niet echt bestaat, kan er alleen maar een probleem ontstaan.

Je kunt zien of Windows-updates vastlopen als er gedurende 3 uur of langer niets op het scherm gebeurt. Als u zich na zo'n lange tijd nog verwondert, kijk dan eens naar het activiteitslampje van uw harde schijf. U ziet ofwel helemaal geen activiteit (vastgelopen) of zeer regelmatige maar zeer korte lichtflitsen (niet vastgelopen).

Image
Image

De kans is groot dat de updates worden opgehangen vóór de 3-uursmarkering, maar dit is een redelijke hoeveelheid tijd om te wachten en langer dan we ooit hebben gezien dat een Windows-update nodig heeft om succesvol te installeren.

Een vastgelopen Windows Update-installatie repareren

  1. Druk op Ctrl+Alt+Del. In sommige situaties kan de update vastlopen in een heel specifiek deel van het installatieproces, en je zou je Windows-inlogscherm kunnen zien na het uitvoeren van de Ctrl+Alt+Del-toetsenbordopdracht.

    In dat geval logt u in zoals u dat normaal zou doen en laat u de updates met succes installeren.

    Als uw computer opnieuw opstart na Ctrl+Alt+Del, lees dan de tweede opmerking in stap 2 hieronder. Als er niets gebeurt (hoogstwaarschijnlijk), ga dan verder met stap 2.

  2. Start uw computer opnieuw op met de resetknop of door hem uit en vervolgens weer aan te zetten met de aan/uit-knop. Windows start normaal en voltooit het installeren van de updates.

    Als de installatie van de Windows-update echt is vastgelopen, hebt u geen andere keuze dan hard te rebooten.

    Afhankelijk van hoe Windows en BIOS/UEFI zijn geconfigureerd, moet u mogelijk de aan/uit-knop enkele seconden ingedrukt houden voordat de computer wordt uitgeschakeld. Op een tablet of laptop kan het nodig zijn de batterij te verwijderen.

    Als je Windows 11, 10 of 8 gebruikt en je wordt na het opnieuw opstarten naar het inlogscherm geleid, probeer dan op het aan/uit-pictogram rechtsonder te tikken of klikken ente kiezen Update en herstart , indien beschikbaar.

    Als je na het opnieuw opstarten automatisch naar het menu Geavanceerde opstartopties of Opstartinstellingen wordt geleid, kies je Veilige modus en zie je de opmerkingen in stap 3 hieronder.

  3. Start Windows in de veilige modus. Deze speciale diagnostische modus van Windows laadt alleen de minimale stuurprogramma's en services die Windows absoluut nodig heeft, dus als een ander programma of een andere service conflicteert met een van de Windows-updates, kan de installatie prima worden voltooid.

    Als de Windows-updates met succes zijn geïnstalleerd en u doorgaat naar de veilige modus, start u gewoon opnieuw vanaf daar om Windows normaal te openen.

    Image
    Image
  4. Voltooi een systeemherstel om de wijzigingen ongedaan te maken die tot nu toe zijn aangebracht door de onvolledige installatie van de Windows-updates.

    Aangezien je normaal geen toegang hebt tot Windows, kun je dit proberen vanuit de Veilige modus. Zie de link in stap 3 als u niet zeker weet hoe u moet starten in de veilige modus.

    Zorg er tijdens het systeemherstel voor dat u het herstelpunt kiest dat net voor de installatie van de update door Windows is gemaakt.

    Ervan uitgaande dat er een herstelpunt is gemaakt en Systeemherstel is gelukt, moet uw computer worden hersteld in de staat waarin deze zich bevond voordat de updates begonnen. Als dit probleem zich voordeed na automatische updates, zoals wat er gebeurt op Patch Tuesday, moet u de Windows Update-instellingen wijzigen, zodat dit probleem niet vanzelf opnieuw optreedt.

  5. Probeer Systeemherstel vanuit Geavanceerde opstartopties (Windows 11, 10 & 8) of Systeemherstelopties (Windows 7 & Vista) als u geen toegang kunt krijgen tot de Veilige modus of als het herstellen is mislukt vanuit de Veilige modus.

    Image
    Image

    Aangezien deze menu's met hulpprogramma's beschikbaar zijn van "buiten" Windows, kunt u dit proberen, zelfs als Windows volledig niet beschikbaar is.

    Systeemherstel is alleen beschikbaar van buiten Windows als u Windows 11 tot en met Windows Vista gebruikt. Deze optie is niet beschikbaar in Windows XP.

  6. Start het "automatische" reparatieproces van uw computer. Hoewel Systeemherstel een directere manier is om wijzigingen ongedaan te maken, is in dit geval van een Windows-update soms een uitgebreider herstelproces op zijn plaats.

    • Windows 11, 10 en 8: probeer een opstartreparatie. Als dat niet helpt, probeer dan het proces Deze pc opnieuw instellen (de niet-destructieve optie natuurlijk).
    • Windows 7 en Windows Vista: Probeer het opstartherstelproces.
    • Windows XP: Probeer het reparatie-installatieproces.
  7. Test het geheugen van uw computer met een gratis programma. Het is mogelijk dat een defect RAM-geheugen ervoor kan zorgen dat de patch-installaties vastlopen. Gelukkig is het geheugen heel gemakkelijk te testen.
  8. BIOS bijwerken. Een verouderd BIOS is geen veelvoorkomende oorzaak van dit probleem, maar het is mogelijk.

    Als een of meer van de updates die Windows probeert te installeren, te maken heeft met hoe Windows werkt met je moederbord of andere ingebouwde hardware, kan een BIOS-update het probleem oplossen.

  9. Doe een schone installatie van Windows. Een schone installatie houdt in dat de harde schijf waarop Windows is geïnstalleerd volledig wordt gewist en dat Windows vervolgens opnieuw wordt geïnstalleerd op diezelfde harde schijf. Natuurlijk wil je dit niet doen als het niet nodig is, maar het is een zeer waarschijnlijke oplossing als de voorgaande stappen niet succesvol waren.

    Het lijkt waarschijnlijk dat het opnieuw installeren van Windows, en dan dezelfde exacte Windows-updates, hetzelfde probleem zal veroorzaken, maar dat is meestal niet wat er gebeurt. Aangezien de meeste lockup-problemen veroorzaakt door updates door Microsoft eigenlijk softwareconflicten zijn, resulteert een schone installatie van Windows, onmiddellijk gevolgd door de installatie van alle beschikbare updates, doorgaans in een perfect werkende computer.

Nog steeds problemen met vastlopen/bevriezen gerelateerd aan Windows Update?

Als updates blijven installeren op of net na Patch Tuesday (de tweede dinsdag van de maand), bekijk dan onze details over de laatste Patch Tuesday voor meer informatie over deze specifieke patches.

Aanbevolen: