Wat is Peripheral Component Interconnect (PCI)?

Inhoudsopgave:

Wat is Peripheral Component Interconnect (PCI)?
Wat is Peripheral Component Interconnect (PCI)?
Anonim

Peripheral Component Interconnect is een algemene verbindingsinterface voor het aansluiten van computerrandapparatuur op het moederbord. PCI was populair tussen 1995 en 2005 en werd het meest gebruikt om geluidskaarten, netwerkkaarten en videokaarten aan te sluiten.

PCI is ook een afkorting voor andere niet-gerelateerde technische termen, zoals protocolcapaciteitsindicator, programmagestuurde interrupt, paneeloproepindicator, personal computerinterface en meer.

Image
Image

Bottom Line

Moderne computers gebruiken voornamelijk andere interfacetechnologieën zoals USB of PCI Express (PCIe). Sommige desktopcomputers hebben mogelijk PCI-slots op het moederbord om achterwaartse compatibiliteit te behouden. De apparaten die als PCI-uitbreidingskaarten waren aangesloten, zijn nu echter ofwel geïntegreerd op moederborden of aangesloten via andere connectoren zoals PCIe.

Andere namen voor PCI

Een PCI-eenheid wordt een PCI-bus genoemd. Een bus is een term voor een pad tussen de componenten van een computer. Mogelijk ziet u deze term ook beschreven als conventionele PCI. Verwar PCI echter niet met PCI-compliance, wat betekent dat het voldoet aan de betaalkaartindustrie, of PCI DSS, wat betekent dat de gegevensbeveiligingsnorm voor de betaalkaartindustrie wordt gebruikt.

Hoe werkt PCI?

Met een PCI-bus kunt u verschillende randapparatuur wijzigen die op het computersysteem zijn aangesloten. Meestal zijn er drie of vier PCI-slots op een moederbord. Met PCI kunt u het onderdeel dat u wilt verwisselen loskoppelen en het nieuwe in het PCI-slot steken. Als je een open slot hebt, kun je nog een randapparaat toevoegen, zoals een tweede harde schijf.

Computers kunnen meer dan één type bus hebben om verschillende soorten verkeer af te handelen. De PCI-bus kwam vroeger in zowel 32-bits als 64-bits versies. PCI draait op 33 MHz of 66 MHz.

PCI-kaarten

PCI-kaarten zijn er in verschillende soorten en maten, ook wel vormfactoren genoemd. Full-size PCI-kaarten zijn 312 millimeter lang. Korte kaarten variëren van 119 tot 167 millimeter en passen in kleinere sleuven. Er zijn andere variaties, zoals compacte PCI, Mini PCI, Low-Profile PCI en andere.

PCI-kaarten gebruiken 47 pinnen om verbinding te maken en PCI ondersteunt apparaten die 5 volt of 3,3 volt gebruiken.

Interconnectiegeschiedenis van randapparatuur

Intel ontwikkelde de PCI-bus begin jaren negentig. Het bood directe toegang tot systeemgeheugen voor aangesloten apparaten via een brug die verbinding maakte met de front-side bus en uiteindelijk met de CPU. PCI 1.0 werd uitgebracht in 1992, PCI 2.0 in 1993, PCI 2.1 in 1995, PCI 2.2 in 1998, PCI 2.3 in 2002 en PCI 3.0 in 2004.

PCI werd populair toen Windows 95 in 1995 zijn Plug and Play (PnP)-functie introduceerde. Intel had de PnP-standaard in PCI opgenomen, waardoor het een voordeel kreeg ten opzichte van ISA. Voor PCI waren geen jumpers of dipswitches nodig, zoals ISA wel deed.

PCIe is verbeterd op PCI en heeft een hogere maximale systeembusdoorvoer, een lager aantal I/O-pins en is fysiek kleiner. Het is ontwikkeld door Intel en de Arapaho Work Group. Het werd in 2012 de primaire interconnect op moederbordniveau voor pc's en verving de Accelerated Graphics Port als de standaardinterface voor grafische kaarten voor nieuwe systemen.

PCI-X is een vergelijkbare technologie als PCI. PCI-X staat voor Peripheral Component Interconnect eXtended en verbetert de bandbreedte op de 32-bits PCI-bus voor servers en werkstations.

Aanbevolen: