Component of coax: betere autoaudio bouwen

Inhoudsopgave:

Component of coax: betere autoaudio bouwen
Component of coax: betere autoaudio bouwen
Anonim

Coaxiaal en component zijn de twee categorieën luidsprekers die kunnen worden gebruikt om het geluidssysteem van uw auto te bouwen of te upgraden. Het meest voorkomende type is de coaxiale luidspreker, ook wel 'full range' genoemd. Het is te vinden in vrijwel elk OEM-autoradiosysteem dat van de lopende band rolt. Deze luidsprekers bevatten meer dan één driver, waardoor ze een reeks audiofrequenties kunnen reproduceren.

Componentenluidsprekers komen minder vaak voor, maar audiofielen vertrouwen er doorgaans op bij het bouwen van hoogwaardige auto-audiosystemen. Deze luidsprekers bestaan uit een enkele driver, dus ze zijn ontworpen om alleen hoge, middentonen of lage tonen te produceren.

Image
Image

Wat zijn componentluidsprekers?

Het bereik van het menselijk gehoor is ongeveer 20 tot 20.000 Hz, en dat spectrum wordt over het algemeen opgedeeld in een handvol categorieën als het gaat om luidsprekertechnologie.

Componentluidsprekers verwerken elk een enkel deel, of onderdeel, van dat bereik. De hoogste frequenties worden gecreëerd door tweeters, de laagste door woofers, en middentonenluidsprekers passen tussen die uitersten. Omdat componentluidsprekers elk slechts één conus en één driver bevatten, passen ze netjes in die categorieën.

Tweeters

Deze luidsprekers bestrijken het hoge einde van het audiospectrum van ongeveer 2.000 tot 20.000 Hz. Er wordt veel aandacht besteed aan bas, maar hoogwaardige tweeters spelen vaak een belangrijke rol bij het invullen van een audio-soundscape. Deze luidsprekers zijn vernoemd naar het hoge twitteren van vogels.

Middenklasse

Het middenbereik van het hoorbare spectrum bestaat uit geluiden die tussen 300 en 5.000 Hz vallen, dus er is enige overlap tussen middentonenluidsprekers en tweeters.

Woofers

Diepe bas, die in het bereik van ongeveer 40 tot 1.000 Hz v alt, wordt afgehandeld door woofers. Er is ook enige overlap tussen woofers en middentonenluidsprekers, maar middentonen zijn doorgaans niet in staat om de hondachtige inslagen te produceren die woofers hun naam geven.

Er zijn ook een paar speciale componentluidsprekers die extra natuurgetrouwheid bieden aan de uitersten van het audiospectrum.

Super Tweeters

Deze luidsprekers zijn soms in staat om ultrasone frequenties te produceren die buiten het normale bereik van het menselijk gehoor liggen, en hun lagere uiteinden zijn aanzienlijk hoger dan de 2.000 Hz die reguliere tweeters aankunnen. Hierdoor kunnen supertweeters hogere frequenties produceren zonder enige vervorming.

Subwoofers

Net als supertweeters zijn subwoofers ontworpen om geluid van hogere kwaliteit te leveren aan het ene uiterste uiteinde van het audiospectrum. Subwoofers van consumentenkwaliteit werken doorgaans in een bereik van 20 tot 200 Hz, maar professionele geluidsapparatuur kan worden beperkt tot frequenties die lager zijn dan 80 Hz.

Wat zijn coaxiale luidsprekers?

Coaxiale luidsprekers worden vaak "full-range" luidsprekers genoemd omdat ze een groter bereik aan audiofrequenties van een enkele eenheid reproduceren. Deze luidsprekers bevatten dezelfde typen stuurprogramma's die worden aangetroffen in componentluidsprekers, maar ze zijn gecombineerd om geld en ruimte te besparen. De meest voorkomende configuratie is een woofer met daarop een tweeter, maar er zijn ook 3-weg coaxiale luidsprekers die een woofer, middentonen en tweeter bevatten.

Coaxiale autoluidsprekers werden begin jaren 70 geïntroduceerd en de meeste OEM-autoaudiosystemen maken nu gebruik van luidsprekers met een volledig bereik, aangezien het ontwerp van het OEM-autoaudiosysteem doorgaans prioriteit geeft aan kosten boven kwaliteit. Deze luidsprekers zijn ook verkrijgbaar bij leveranciers van aftermarket-autoradio's, en het vervangen van fabrieksautoluidsprekers door hoogwaardige aftermarket-eenheden is meestal de meest kosteneffectieve auto-audio-upgrade die beschikbaar is.

Wat zijn beter in auto's?

Component- en coaxiale luidsprekers hebben elk voor- en nadelen, dus er is geen eenvoudig antwoord op de vraag wat beter is. Enkele van de sterke punten van elke optie zijn:

Coaxiale luidsprekers met volledig bereik

  • Minder duur.
  • Directe pasvorm.
  • Heeft geen crossovers nodig.

Coaxiaal

  • Superieure geluidskwaliteit.
  • Meer maatwerk.

Component-luidsprekers zijn beter in termen van geluidskwaliteit, maar full-range luidsprekers zijn goedkoper en gemakkelijker te installeren. Aangezien de meeste OEM-systemen luidsprekers met volledig bereik gebruiken, is upgraden meestal een kwestie van nieuwe luidsprekers toevoegen.

Als budget of installatiegemak een eerste zorg is, zijn full-range luidsprekers de beste keuze. Hoogwaardige luidsprekers met volledig bereik zijn misschien niet in staat om componentluidsprekers te evenaren of te verslaan, maar ze kunnen nog steeds een goede luisterervaring bieden.

Componentluidsprekers bieden echter een grotere mogelijkheid voor maatwerk. Naast een betere geluidskwaliteit kunnen componentluidsprekers individueel worden gepositioneerd om de ideale soundscape voor een bepaald voertuig te creëren. Als geluidskwaliteit belangrijker is dan budget of tijd, zijn componentluidsprekers de juiste keuze.

Aanbevolen: