SAN Explained - Storage (Of System) Area Networks

Inhoudsopgave:

SAN Explained - Storage (Of System) Area Networks
SAN Explained - Storage (Of System) Area Networks
Anonim

De term SAN in computernetwerken verwijst meestal naar Storage Area Networking, maar kan ook verwijzen naar System Area Networking.

Een storage area network is een type local area network (LAN) dat grote gegevensoverdrachten en bulkopslag van digitale informatie afhandelt. Een SAN ondersteunt doorgaans gegevensopslag, ophalen en replicatie op bedrijfsnetwerken met behulp van hoogwaardige servers, meerdere disk-arrays en interconnect-technologie.

Image
Image

Opslagnetwerken versus client-servernetwerken

Opslagnetwerken werken anders dan reguliere client-servernetwerken vanwege de speciale aard van hun werklast. Thuisnetwerken bieden bijvoorbeeld normaal gesproken gebruikers die op internet surfen, waarbij op verschillende tijdstippen relatief kleine hoeveelheden gegevens worden gebruikt. Ze kunnen sommige verzoeken ook opnieuw verzenden als ze verdwalen.

Ter vergelijking: opslagnetwerken verwerken grote hoeveelheden gegevens in bulkverzoeken en kunnen het zich niet veroorloven om gegevens te verliezen. Een System Area Network is een cluster van krachtige computers. Het is geschikt voor gedistribueerde verwerkingstoepassingen die snelle lokale netwerkprestaties vereisen om gecoördineerde berekening en uitvoer naar externe gebruikers te ondersteunen.

Fibre Channel vs. iSCSI

De twee dominante communicatietechnologieën voor opslagnetwerken - Fibre Channel en Internet Small Computer Systems Interface (iSCSI) - zijn beide in SAN's verschenen en hebben jarenlang met elkaar geconcurreerd.

Fibre Channel (FC) werd halverwege de jaren negentig de belangrijkste keuze voor SAN-netwerken. Traditionele Fibre Channel-netwerken bevatten speciale hardware, Fibre Channel-switches genaamd, die de opslag verbinden met het SAN. Fibre Channel HBA's (hostbusadapters) verbinden deze switches met servercomputers. FC-verbindingen bieden datasnelheden tussen 1 Gbps en 16 Gbps.

iSCSI is een goedkoper, lager presterend alternatief voor Fibre Channel en begon halverwege de jaren 2000 in populariteit te groeien. iSCSI werkt met Ethernet-switches en fysieke verbindingen in plaats van gespecialiseerde hardware die speciaal is gebouwd voor opslagworkloads. Het biedt datasnelheden van 10 Gbps en hoger.

iSCSI is vooral aantrekkelijk voor kleinere bedrijven die doorgaans geen toegewijd personeel hebben om Fibre Channel-technologie te beheren. Organisaties die al ervaring hebben met Fibre Channel, introduceren iSCSI mogelijk niet in hun omgeving. Een alternatieve vorm van FC, genaamd Fibre Channel over Ethernet (FCoE) lverlaagt de kosten van FC-oplossingen doordat het niet langer nodig is om HBA-hardware aan te schaffen. Niet alle Ethernet-switches ondersteunen echter FCoE.

Bottom Line

Bekende makers van storage area network-apparatuur zijn onder meer EMC, HP, IBM en Brocade. Naast FC-switches en HBA's verkopen leveranciers ook storagebays en rack-behuizingen voor fysieke schijfmedia. De kosten van SAN-apparatuur variëren van een paar honderd tot duizenden dollars.

SAN versus NAS

SAN-technologie is vergelijkbaar, maar verschilt van NAS-technologie (Network Attached Storage). Terwijl SAN's traditioneel low-level netwerkprotocollen gebruiken voor het overbrengen van schijfblokken, werkt een NAS-apparaat doorgaans via TCP/IP en kan het gemakkelijk worden geïntegreerd met thuiscomputernetwerken.

Aanbevolen: