Polk T50 Review: luid en toch nauwkeurig, deze luidsprekers presteren ver boven hun bescheiden prijskaartje

Inhoudsopgave:

Polk T50 Review: luid en toch nauwkeurig, deze luidsprekers presteren ver boven hun bescheiden prijskaartje
Polk T50 Review: luid en toch nauwkeurig, deze luidsprekers presteren ver boven hun bescheiden prijskaartje
Anonim

Bottom Line

Voor de audiofiel met een krap budget, bieden de Polk T50's een ongelooflijke waarde met prestaties die ver boven de vraagprijs van $ 200 liggen.

Polk Audio T50

Image
Image

We hebben de Polk T50 gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Goede luidsprekers kunnen heel, heel duur worden - je zou zelfs een nieuwe auto kunnen kopen voor de prijs van een paar torenluidsprekers! Polk vindt echter dat iedereen toegang moet hebben tot goed geluid, en zo werden de Polk T50 torenluidsprekers geboren. Voor $ 300 ($ 150 per luidspreker) kun je een groots, dreunend geluid hebben dat films en muziek zeker tot leven brengt. Deze luidsprekers zijn stevige monsters, met twee passieve radiatoren onder de heldere woofer. Samen met de tweeter is het geluid pittig, schoon en nauwkeurig. Dit zijn de perfecte torenluidsprekers voor iemand die voor het eerst in de rijke wereld van hoogwaardige audio duikt.

Image
Image

Ontwerp: enkele twijfelachtige keuzes

De Polk T50 heeft een goed formaat, meet 36 centimeter lang en weegt ongeveer twintig pond. Het ziet er een beetje saai uit, met een matzwart fineer en een plastic coating, maar het is een volwassen ogende luidspreker die goed in de meeste kamers past. De bouwkwaliteit is niet verschrikkelijk voor een luidspreker van $ 150, met dunne MDF rondom en een aantal mooie solide woofers en tweeters. Helaas is de grille een ramp; na twee weken licht gebruik begint het aanzienlijk te barsten en zijn er al twee stukjes plastic losgekomen. We raden je aan om het niet meer in en uit te wisselen dan nodig is.

Het is echt cool dat de T50 zo'n neutrale geluidssignatuur heeft, omdat je meestal op studiomonitors moet jagen om iets met zo plat geluid te krijgen.

Dat gezegd hebbende, willen we benadrukken dat dit het enige deel van de spreker is met kwaliteitsproblemen. De tweeter is best aardig, met een standaard 1-inch zijden dome-ontwerp en een solide, redelijk diepe parabolische golfgeleider. Daaronder bevindt zich een 6,25-inch driver van polymeercomposiet met verlengde worp en twee passieve radiatoren. Kortom, de bovenste driver is een volwaardige woofer, terwijl de andere twee zijn losgekoppeld en fungeren als verende diafragma's om het lagefrequentiebereik uit te breiden. Het is een interessante ontwerpkeuze, waardoor de voorkant flitsender is dan het eruit zou hebben gezien als Polk poorten aan de achterkant had gebruikt in plaats van passieve radiatoren.

Image
Image

Configuratieproces: Zeer standaard

De Polk T50 is compatibel met banaanstekkers, maar we hebben ze met luidsprekerkabel op onze Emotiva A-100 (een geweldige versterker voor gevoelige luidsprekers) geïnstalleerd. Als je nog nooit een toren hebt gehad: voor passieve speakers zoals de Polk T50 heb je een luidsprekerversterker nodig. Als je eenmaal een luidsprekerversterker hebt die je bev alt, sluit je deze aan op de luidspreker met luidsprekerdraad, waarbij je ervoor zorgt dat de draden positief op positief en negatief op negatief aansluiten (zwart is negatief). De Polk T50's zijn vooral leuk voor beginners dankzij hun relatief hoge 90dB/W gevoeligheid. Hierdoor kun je wegkomen met een minder krachtige versterker en flink wat geld besparen op randapparatuur.

Image
Image

Geluidskwaliteit: opmerkelijke prestaties voor de prijs

Dit is waar de T50 echt uitblinkt. We hebben er maar één in mono kunnen testen, dus we kunnen niet spreken over de stereoprestaties, maar we denken dat het het goed zou doen op basis van onze luistertests en analyse. Uit de doos heeft het een gebalanceerd, rijk geluid dat het vooral goed doet met rock. Dat de T50 zo'n neutrale geluidssignatuur heeft, is echt gaaf, omdat je meestal op studiomonitors moet jagen om iets met zo plat geluid te krijgen. Ondertussen is de staprespons erg schoon, wat bijdraagt aan een strakke en stabiele basrespons. Hetzelfde kan gezegd worden voor zijn impulsrespons, goed gedempt met weinig tot geen ring, waardoor deze luidspreker een geweldige scheiding en precisie heeft. Dialoog in film klinkt helder en verschilt van de rest van de soundtrack.

Subjectief gezien zouden de luidsprekers wat meer crunch in de lagere middentonen kunnen gebruiken, maar het is niet zwak genoeg om de belachelijk lage vervorming van de T50 te ondermijnen. Bij gematigde volumes heeft het geen zin in het hoorbare bereik waar de vervorming ooit boven één tot twee procent uitkomt. Het is ongebruikelijk om luidsprekers zo goedkoop te zien met zo'n beknopte bas en gecontroleerde hoge tonen, dus we moeten het aan Polk overhandigen om uit te zoeken hoe we dit met een beperkt budget kunnen doen. Het heeft ook een uitstekende instrumentscheiding, die met een paar luidsprekers een nauwkeurig en levendig geluidsbeeld zou moeten produceren.

Als je op zoek bent naar geweldig geluid met een beperkt budget, dan zijn dit de torenluidsprekers die je kunt krijgen.

Waar de Polk T50 plat v alt, is de detaillering. Hoe goed ze ook zijn afgesteld, het is nog steeds een budgetluidspreker. Hun drivers zijn simpelweg niet in staat om subtiele aanrakingen te geven, zoals een gitarist die zijn hand over een toets laat glijden, of een zanger die ademha alt, of (gelukkig) wanneer iemand in het publiek hoest tijdens een live-opname. Toegegeven, deze details zijn klein, maar ze vormen de kern van wat audio tot leven brengt, en ze vormen de kern van waar hifi om draait: het gevoel hebben dat je op dezelfde plek bent als het geluid.

Je kunt echter prima noten en riffs en baslijnen uitkiezen, en hun detaillering is vergelijkbaar met studiomonitors voor dezelfde prijs. Als je een merkbaar betere geluidskwaliteit van torenluidsprekers wilt, moet je minstens twee keer zoveel uitgeven om het te krijgen.

Bottom Line

De Polk T50 is per stuk te koop voor $ 150. Zelfs voor die prijs zijn ze van grote waarde, maar ze zijn vaak te koop voor slechts $ 80. Als ze zo goedkoop zijn, voelt het bijna als stelen. Ja, Polk liet de T50 goed klinken door een beetje te beknibbelen op de bouwkwaliteit, maar de luidsprekers zijn nog steeds behoorlijk solide en gezien hun populariteit kun je gemakkelijk vervangende onderdelen vinden als ze kapot gaan. Als je op zoek bent naar geweldig geluid met een beperkt budget, dan zijn dit de torenluidsprekers die je kunt krijgen.

Concurrentie: stoten boven zijn gewicht

ELAC Debut 2.0 F5.2 Tower-luidspreker: De ELAC's zijn een stuk duurder, ongeveer $ 500 per paar. De ELAC's zijn onderling betere luidsprekers dan de T50's, met een veel betere bouwkwaliteit en strikt betere stuurprogramma's. Ze klinken duidelijk beter, maar met hoeveel? Je moet het extra geld alleen uitgeven als je wanhopig op zoek bent naar de extra details die de Polk T50 mist vanwege zijn drivers.

JBL LSR305 boekenplankluidspreker: De LSR305's worden niet meer geproduceerd, maar hun opvolger, de MK II, leeft voort; het is dezelfde luidspreker met een andere coating. Ze gaan voor ongeveer $ 200 per paar, en het zijn fantastische studiomonitoren die hun formaat overtreffen. We zijn van mening dat ze qua geluid ongeveer net zo goed zijn als de T50's, maar de JBL's kunnen tegen een stootje. Als je op zoek bent naar een torenluidspreker, koop dan de T50s, maar als ruimte een probleem voor je is, is de LSR305s misschien een betere gok. Als bonus: de LSR305 is een actieve speaker, je hoeft dus geen versterker aan te schaffen!

Te veel presteren voor minder

Dus je wilt torenluidsprekers, maar je hebt niet meer dan vijfhonderd dollar te besteden? De Polk T50 zou bovenaan je lijst moeten staan. Je kunt ze vaak vinden voor $ 200 of minder per paar, en ze klinken echt goed. Ze hebben veel pit, dus ze maken alles waar je naar luistert een stuk leuker.

Specs

  • Productnaam T50
  • Productmerk Polk Audio
  • MPN T50
  • Prijs $300.00
  • Releasedatum september 2015
  • Gewicht 20,4 lbs.
  • Productafmetingen 36,25 x 7,75 x 8,75 inch.
  • Garantie 5 jaar
  • Type 2-weg basreflex vloerstaande luidspreker
  • Woofer 1 - 6 1/2" diameter; 2 - 6 1/2" basradiator
  • Tweeter 1 - 1" Diameter Silk Dome Tweeter met Wave Guide
  • Frequentierespons 38Hz – 24kHz bij -3dB
  • Nominaal ingangsvermogen 20-100 W per kanaal
  • Maximaal ingangsvermogen 150W
  • Gevoeligheid 90dB
  • Impedantie 6 ohm

Aanbevolen: