Hoe Super Mario Bros. videogames heeft opgeslagen

Inhoudsopgave:

Hoe Super Mario Bros. videogames heeft opgeslagen
Hoe Super Mario Bros. videogames heeft opgeslagen
Anonim

Na de crash van de videogame in 1983 heeft Nintendo de industrie voor thuisconsoles nieuw leven ingeblazen met het Nintendo Entertainment System (NES) en Super Mario Bros in 1985. Meer dan drie decennia later blijft Super Mario de vlaggenschipserie voor de Nintendo Switch en Nintendo 3DS.

Dit artikel verwijst naar Super Mario Bros. voor de originele NES, niet te verwarren met het arcadespel Mario Bros. uit 1983.

Image
Image

De geesten achter Super Mario Brothers

Super Mario Bros. was niet de eerste platformvideogame, maar het was verreweg de meest succesvolle, en het vestigde het archetype dat alle andere games in het genre zouden volgen. Het concept voor Super Mario Bros., het geesteskind van de legendarische game-ontwerper Shigeru Miyamoto, is voortgekomen uit zijn arcade-hit Donkey Kong uit 1981, een platformgame met één scherm die spelers voor het eerst kennis liet maken met Mario (toen nog Jump Man genoemd).

Miyamoto bleef zijn platformgame-ontwerpen voor één scherm perfectioneren met de arcadeklassiekers Donkey Kong Junior (1982) en Popeye (1982) voordat hij Mario zijn eigen titel gaf. De 1983 Mario Bros. bevatte coöperatieve gameplay en introduceerde Mario's broer, Luigi, die als tweede speler diende. Terwijl Mario's oorspronkelijke beroep timmerman was, werden de broers loodgieters die kwaadaardige schildpadden bevechten die uit afvoerpijpen komen.

Na Mario Bros. begon Miyamoto aan zijn allereerste consoletitel voor de Nintendo Famicom (de Japanse versie van het Nintendo Entertainment System), een doolhofspel in Pac-Man-stijl genaamd Devil World (1984). Miyamoto hield toezicht op een nieuwe ontwikkelaar, Takashi Tezuka, die de ontwerpen en concepten van Miyamoto en de ontwerpsecties van de game zelf zou uitwerken. Hoewel Devil World geen platformgame was, had het grote invloed op de ontwerpen van de schurken in de Mario-spellen.

Van Mario Bros. tot Super Mario Bros

De volgende game voor het team was het historische Super Mario Bros., waarbij Miyamoto de primaire ontwerpen maakte en Tezuka ze tot werkelijkheid maakte. De titel bracht elementen van alle eerdere platformgames van Miyamoto samen; in plaats van dat alle actie op één enkel scherm plaatsvond, moesten de broers echter een hele wereld doorkruisen.

In tegenstelling tot de originele Mario Bros. kunnen de twee broers en zussen niet tegelijkertijd spelen. Luigi blijft het personage van de tweede speler, maar elk niveau wordt solo gespeeld, waarbij spelers tussen de niveaus schakelen. De game bestaat uit acht werelden, elk onderverdeeld in een reeks niveaus, bonuskamers en ontmoetingen met eindbazen.

De draagbare game New Super Mario Bros. voor Nintendo DS is een nostalgische remake van de originele NES-klassieker.

Super Mario Bros. Verhaal, personages en power-ups

Het doel van het spel is dat Mario Princess Toadstool redt, die is ontvoerd door Bowser, de King of the Koopas. Zijn volgelingen bestaan uit zowel nieuwe als bekende vijanden, waaronder:

  • Koopa Troopas: Killer turtles
  • Koopa Paratroopas: Vliegende moordenaarsschildpadden
  • Goombas: Lopende paddestoelwezens
  • Buzzy Beetles: Helmdragende insecten
  • The Hammer Brothers: Hamergooien koopas
  • Lakitu: Wolkenschildpadden die hun stekelige huisdieren weggooien
  • Spiny: huisdieren met puntige dop van Lakitus
  • Piranha Plants: loodgietersetende planten die uit leidingen opduiken
  • Cheep-cheep: Vliegende vissen
  • Bullet Bill: Gigantische kogels met ogen
  • Blooper: Inktvissen met homing-mogelijkheden
  • Podoboo: Vuurballen springen

Om tegen hun vijanden te strijden, zijn Mario en Luigi afhankelijk van power-ups die verborgen zijn in stenen blokken in het Paddenstoelenrijk:

  • Magic Mushrooms: laat Mario twee keer zo groot worden
  • Fire Flower: Geeft Mario de kracht om vuurballen te schieten
  • Super Star: maakt Mario onoverwinnelijk
  • 1-Up Mushrooms: Geeft Mario een extra leven
  • Coins: Verzamel 100 voor een extra leven

Elk niveau beweegt lineair van rechts naar links en laat de speler niet teruggaan. De platforms bestaan uit landmassa's, blokken, stenen, steigers, pijpen, wolken en de zeebodem (in de onderwaterniveaus). Elk level heeft verschillende verborgen bonusgebieden, waaronder warp pipes waarmee je levels kunt overslaan.

De erfenis van Super Mario Bros

De game werd zo goed ontvangen dat Nintendo Super Mario Bros. op een cartridge begon te combineren met Duck Hunt en deze bundelde met de NES om de verkoop te bevorderen. Miljoenen mensen zouden de NES kopen om Super Mario Bros. Bijna elk Nintendo-systeem is sindsdien gelanceerd met een Mario-spel; Super Mario Odyssey was bijvoorbeeld de lanceringstitel voor de Nintendo Switch.

Tussen de verkoop als een op zichzelf staand spel en toen het werd gebundeld met het systeem, werd Super Mario Bros. bijna 24 jaar lang de bestverkochte videogame aller tijden met in totaal 40.241 miljoen NES-versies die wereldwijd werden verkocht. Wii Sports brak dit record in 2009 met 60,67 miljoen verkochte exemplaren.

Aanbevolen: