Een schone installatie van El Capitan op uw Mac uitvoeren

Inhoudsopgave:

Een schone installatie van El Capitan op uw Mac uitvoeren
Een schone installatie van El Capitan op uw Mac uitvoeren
Anonim

Wat te weten

  • Start de Mac opnieuw op vanuit het opstartbare installatieprogramma terwijl u de Option-toets ingedrukt houdt. Selecteer het installatieprogramma op de USB-drive en druk op Return.
  • Als u installeert op de opstartschijf, selecteert u Schijfhulpprogramma > Doorgaan. Selecteer de schijf en kies Wissen.
  • Bevestigen Mac OS X Uitgebreid (journaled) is geselecteerd. Selecteer Erase en sluit Schijfhulpprogramma af. Selecteer Install Mac OS X > Doorgaan.

Dit artikel legt uit hoe je een schone installatie van OS X El Capitan uitvoert op de opstartschijf van je Mac of een andere schijf. Het bevat informatie over de keuzes die je hebt als je een schone installatie uitvoert.

Een schone installatie van OS X El Capitan uitvoeren

OS X El Capitan (OS X 10.11) biedt twee installatiemethoden. Deze handleiding richt zich op de "schone installatie"-methode. Wanneer u El Capitan op uw huidige opstartschijf installeert met de schone installatiemethode, wist u alles op de schijf. Dat omvat OS X, uw gebruikersgegevens en persoonlijke bestanden. Maak een back-up van uw gegevens voordat u begint.

Nadat je een back-up van je gegevens hebt gemaakt, download je El Capitan uit de Mac App Store. Kopieer het installatieprogramma naar een USB-station om een opstartbare schijf te maken als u op de opstartschijf installeert.

Als je de schone installatie op een leeg volume uitvoert, kun je naar het gedeelte met de titel "Voer een schone installatie van OS X El Capitan uit." U hebt geen opstartbare USB-drive nodig.

Image
Image

Wis het opstartvolume

Nadat je een back-up van je gegevens hebt gemaakt en een opstartbare USB-drive met El Capitan hebt gemaakt, wis je de huidige opstartschijf van je Mac door de onderstaande stappen te volgen.

  1. Plaats de USB-stick met het El Capitan-installatieprogramma in uw Mac.
  2. Start je Mac opnieuw op terwijl je de Option-toets ingedrukt houdt om de OS X Startup Manager weer te geven.
  3. Selecteer OS X El Capitan-installatieprogramma op de USB-stick en druk vervolgens op Return om de Mac op te starten vanuit het installatieprogramma.
  4. Voordat u OS X El Capitan schoon kunt installeren, moet u eerst de huidige opstartschijf met de oudere versie van OS X wissen. Selecteer Schijfhulpprogramma en Doorgaan.
  5. Selecteer in de linkerzijbalk van Schijfhulpprogramma het volume dat u wilt wissen. Het zal waarschijnlijk "Macintosh HD" heten, tenzij je het ooit een andere naam hebt gegeven.

    Image
    Image
  6. Kies met het juiste volume geselecteerd Erase bovenaan het venster Schijfhulpprogramma.

  7. U wordt gevraagd of u het geselecteerde volume wilt wissen en krijgt de mogelijkheid om het volume te hernoemen. Laat de naam achter of voer een nieuwe in.
  8. Net onder het volumenaamveld staat het formaat. Zorg ervoor dat OS X Extended (Journaled) is geselecteerd en selecteer vervolgens Erase.
  9. Schijfhulpprogramma wist en formatteert de geselecteerde schijf. Zodra het proces is voltooid, sluit u Schijfhulpprogramma. af
  10. In het OS X hulpprogramma venster, selecteer Install OS X en dan Continue om te starten het installatieprogramma

Voer een schone installatie uit van OS X El Capitan

Als je ervoor hebt gekozen om een schone installatie uit te voeren op je huidige opstartschijf, dan heb je je opstartschijf al gewist en het installatieprogramma gestart.

Als je ervoor hebt gekozen om een schone installatie uit te voeren op een nieuw of leeg volume (niet je opstartschijf), dan ben je klaar om het installatieprogramma te starten, dat je vindt in de map Programma's. Het bestand is gelabeld Installeer OS X El Capitan.

De installatieprocessen zijn in de toekomst hetzelfde voor beide methoden voor schone installatie.

  1. In het venster OS X installeren selecteert u Doorgaan.
  2. De El Capitan-licentieovereenkomst wordt weergegeven. Lees desgewenst de algemene voorwaarden door. Selecteer vervolgens Akkoord.
  3. Bevestig uw akkoord en selecteer Akkoord.
  4. Het El Capitan-installatieprogramma geeft het standaarddoel voor de installatie weer. Als het correct is, selecteert u Install.

    Als het niet correct is, selecteert u Show All Disks en selecteert u de juiste doelschijf. Kies Installeren. Voer uw beheerderswachtwoord in en selecteer OK.

  5. Het installatieprogramma kopieert de benodigde bestanden naar de schijf die u hebt geselecteerd en start vervolgens opnieuw op.
  6. Een voortgangsbalk met een schatting van de resterende tijd.

    Image
    Image
  7. Nadat alle bestanden zijn geïnstalleerd, start je Mac opnieuw op en wordt je door het initiële installatieproces voor El Capitan geleid.

OS X El Capitan instellen

Als het installatieproces is voltooid, wordt je Mac opnieuw opgestart en wordt de installatie-assistent van El Capitan automatisch gestart. De assistent helpt je bij het configureren van je Mac en besturingssysteem.

  1. Wanneer het welkomstscherm verschijnt, selecteert u in welk land uw Mac zal worden gebruikt. Kies Doorgaan.

    Image
    Image
  2. Selecteer uw toetsenbordindeling en kies Doorgaan.
  3. Het Transfer Information to This Mac venster verschijnt. Hier kunt u ervoor kiezen om bestaande gegevens van een Mac-, pc- of Time Machine-back-up naar de schone installatie van El Capitan te verplaatsen. Omdat u dit op een later tijdstip kunt doen met behulp van de Migratie-assistent, selecteert u Geen informatie nu overdragen en selecteert u Doorgaan
  4. Kies om Locatievoorzieningen in te schakelen of laat het uit en selecteer Doorgaan. Er verschijnt een venster waarin u wordt gevraagd te bevestigen dat u geen gebruik wilt maken van Locatievoorzieningen. Selecteer Niet gebruiken.

    Sommige apps, zoals Zoek mijn Mac, vereisen dat locatievoorzieningen zijn ingeschakeld. Aangezien u deze service echter kunt inschakelen vanuit de Systeemvoorkeuren, is het niet belangrijk dat u deze nu inschakelt.

  5. U wordt gevraagd of u uw Apple ID wilt toevoegen en of u uw Mac automatisch wilt laten inloggen bij verschillende services bij het opstarten. U kunt de Apple ID-log nu instellen of dit later doen vanuit Systeemvoorkeuren. Maak uw keuze en kies Doorgaan.
  6. Als je ervoor hebt gekozen je Apple ID in te stellen, verschijnt er een venster met de vraag of je Zoek mijn Mac wilt inschakelen. Nogmaals, u kunt dit op een later tijdstip doen. Maak uw keuze door Allow of Not Now te selecteren. Als u ervoor hebt gekozen uw Apple ID niet in te stellen, verschijnt er een venster waarin u wordt gevraagd te bevestigen dat u niet wilt dat uw Apple ID is ingesteld om u aan te melden bij verschillende services. Selecteer Skip of Don't Skip
  7. De algemene voorwaarden voor het gebruik van El Capitan en aanverwante diensten worden weergegeven. Lees de voorwaarden door en selecteer Akkoord. Er wordt een venster weergegeven waarin u wordt gevraagd de overeenkomst te bevestigen. Selecteer Mee eens.
  8. De Een computeraccount maken optie wordt weergegeven. Dit is het beheerdersaccount, dus noteer de gebruikersnaam en het wachtwoord dat u hebt geselecteerd. Het venster ziet er iets anders uit, afhankelijk van of u ervoor kiest om uw Apple ID te gebruiken of niet. In het eerste geval heb je de mogelijkheid om met je Apple ID in te loggen op je Mac. In dit geval hoeft u alleen uw volledige naam en een accountnaam op te geven.

    De accountnaam wordt de naam voor uw thuismap, die al uw gebruikersgegevens zal bevatten. We raden aan een naam te gebruiken zonder spaties of speciale tekens.

  9. Als je hebt besloten de Apple ID niet te gebruiken of als je het vinkje hebt verwijderd uit het item Gebruik mijn iCloud-account om in te loggen, dan zie je ook velden voor het invoeren van een wachtwoord en een wachtwoordhint. Maak uw selecties en selecteer vervolgens Doorgaan.
  10. Selecteer uw tijdzone door op de wereldkaart te klikken of kies de dichtstbijzijnde stad uit een lijst met grote steden over de hele wereld en kies Doorgaan.
  11. Het Diagnostiek en gebruik venster vraagt of je informatie naar Apple en zijn ontwikkelaars wilt sturen over problemen die zich kunnen voordoen met je Mac. De informatie wordt anoniem verzonden. U kunt ervoor kiezen om informatie naar Apple te sturen, alleen gegevens naar app-ontwikkelaars, naar beide of naar niemand. Maak uw keuze en selecteer vervolgens Doorgaan
  12. Het installatieproces is voltooid. Na enkele ogenblikken ziet u het El Capitan-bureaublad, wat betekent dat u klaar bent om de schone installatie van uw nieuwe besturingssysteem te verkennen.

Waarom een schone installatie uitvoeren?

De schone installatiemethode is een goede keuze voor het testen van een nieuw besturingssysteem op een speciale schijf of partitie, of wanneer u softwaregerelateerde problemen ondervindt met uw Mac die u niet hebt kunnen oplossen. Als de problemen ernstig genoeg zijn, ben je misschien bereid om je apps en gegevens in te ruilen voor de gemoedsrust van een schone lei.

Controleer voordat je met een installatie begint of je Mac OS X El Capitan kan draaien.

Soorten schone installaties

Er zijn twee soorten schone installaties die u kunt uitvoeren: een installatie op een leeg volume en een installatie op een opstartvolume.

Schoon installeren op leeg volume

Dit houdt in dat El Capitan op een leeg volume wordt geïnstalleerd, of op zijn minst een waarvan u de inhoud niet erg vindt om te verwijderen. Het belangrijkste punt is dat je je huidige opstartvolume niet als doel voor de schone installatie richt.

Dit type schone installatie is eenvoudig omdat, aangezien de opstartschijf er niet bij betrokken is, u de schone installatie kunt uitvoeren terwijl u opstart vanaf de huidige opstartschijf. Er is geen speciale, op maat gemaakte opstartomgeving nodig. Start gewoon het installatieprogramma en ga.

Schoon installeren op opstartvolume

De tweede optie, en misschien wel de meest voorkomende van de twee, is om een schone installatie uit te voeren op de huidige opstartschijf. Omdat het schone installatieproces de inhoud van het doelstation wist, is het duidelijk dat u niet kunt opstarten vanaf het opstartstation en het vervolgens kunt proberen te wissen. Het resultaat, als het mogelijk was, zou een gecrashte Mac zijn.

Als u ervoor kiest om El Capitan op uw opstartschijf te installeren, komt er een extra reeks stappen bij kijken: een opstartbare USB-flashdrive maken die het El Capitan-installatieprogramma bevat, de opstartschijf wissen en vervolgens de schoon installatieproces.

Maak een back-up van uw bestaande besturingssysteem en gebruikersgegevens

Door El Capitan op uw huidige opstartschijf te installeren met de schone installatiemethode, wist u alles op de schijf. Dat omvat OS X, uw gebruikersgegevens en persoonlijke bestanden.

Ongeacht de methode, u zou een actuele back-up moeten hebben van de inhoud van de bestaande opstartschijf. U kunt Time Machine gebruiken om deze back-up uit te voeren, of een van de vele kloon-apps, zoals Carbon Copy Cloner, SuperDuper of Mac Backup Guru. U kunt zelfs Schijfhulpprogramma gebruiken. Voordat u doorgaat met de installatie, is het belangrijk om de tijd te nemen om een actuele back-up te maken.

Aanbevolen: