Hersen-computerinterfaces kunnen zorgen over privacy veroorzaken

Inhoudsopgave:

Hersen-computerinterfaces kunnen zorgen over privacy veroorzaken
Hersen-computerinterfaces kunnen zorgen over privacy veroorzaken
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Snap is van plan een hoofdband te integreren in zijn augmented reality-producten waarmee je een computer kunt besturen met je gedachten.
  • Experts waarschuwen dat hersen-machine-interfacetechnologie privacyproblemen kan veroorzaken.
  • Hersen-computerinterfaces kunnen ook mensen met een handicap helpen.
Image
Image

Je zou binnenkort misschien handcontrollers kunnen dumpen om een augmented reality (AR)-headset met je geest te manoeuvreren, maar experts waarschuwen dat de technologie privacyproblemen kan veroorzaken.

Snap, het bedrijf achter Snapchat, heeft een neurotech-startup overgenomen waarvan de hoofdband de drager een computer laat besturen met hun gedachten. Het bedrijf is van plan de hoofdband te integreren met zijn lopende onderzoek naar augmented reality (AR)-producten.

"Het benutten van neurale gedachten die kunnen worden vertaald in directe commando's heeft enorme implicaties voor de toepassing (en privacy), aangezien het verwijderen van het hardware-element de totale eigendomskosten verlaagt voor het mogelijk maken van een AR/VR-ervaring", Mark Vena, de CEO van technisch adviesbureau SmartTech Research, vertelde Lifewire in een e-mailinterview.

Gedachtenlezer

NextMind is een in Parijs gevestigd bedrijf dat bekend staat om het creëren van een kleine hersencomputerinterface (BCI) van $ 400. In de aankondigingspost zegt Snap dat NextMind zal helpen bij het stimuleren van "augmented reality-onderzoeksinspanningen op lange termijn binnen Snap Lab", het hardwareteam van het bedrijf dat momenteel AR-apparaten bouwt.

"Snap Lab's programma's onderzoeken mogelijkheden voor de toekomst van de Snap Camera, inclusief Spectacles", schreef het bedrijf."Spectacles is een evoluerend, iteratief onderzoeks- en ontwikkelingsproject en de nieuwste generatie is ontworpen om ontwikkelaars te ondersteunen bij het verkennen van de technische grenzen van augmented reality."

Snap's recente Spectacles omvatten displays voor re altime AR, spraakherkenning, optische handtracking en een aan de zijkant gemonteerd touchpad voor UI-selectie. Augmented reality is een interactieve ervaring van een echte wereld waarin de objecten in de echte wereld worden verbeterd door door de computer gegenereerde informatie.

Vena noemde NextMind-capaciteit "een vroeg prototype dat laat zien wat mogelijk is, en het zal sterk afhankelijk zijn van een sterke ontwikkelingsgemeenschap om nuttige en praktische toepassingen te bouwen." Hij zei dat hij gedurende ten minste 2 tot 3 jaar geen werkende, door de geest gestuurde AR-headset verwacht.

"Er zijn ook de netelige privacykwesties die onvermijdelijk moeten worden aangepakt, aangezien consumenten zeker niet dol zullen zijn op ongeoorloofde monitoring van hun neurale golven", voegde Vena eraan toe.

Een nieuwe golf

Gabe Newell, de mede-oprichter en president van Valve, zei dat het bedrijf werkt aan de ontwikkeling van open-source brain-computer interfacesoftware. Een mogelijk gebruik van de technologie zou zijn om mensen meer verbonden te laten zijn met spelsoftware.

Hersen-computerinterfaces kunnen ook mensen met een handicap helpen. Een apparaat dat onlangs is ontwikkeld door onderzoekers van de Universiteit van Tübingen in Duitsland, liet bijvoorbeeld een 37-jarige volledig verlamde man toe om met zijn familie te communiceren. De patiënt leerde 107 dagen in zijn training hoe hij zinnen moest formuleren. Op dag 245 spelde hij: "wili ch tool balbum mal laut hoerenzn", wat de wetenschappers uit het Duits vertaalden naar "Ik zou graag hardop naar het album van Tool willen luisteren."

Het benutten van neurale gedachten die kunnen worden vertaald in directe commando's heeft enorme implicaties voor toepassing (en privacy)…

Amir Bozorgzadeh, de CEO van VR-bedrijf Virtuleap, zei in een e-mailinterview dat je het nut van op EEG gebaseerde/hersengolfgestuurde VR-ervaringen in twee categorieën kunt opsplitsen: passief en actief. Het passieve nut wordt gezien wanneer de meeslepende ervaringen automatisch worden aangepast aan het maximale gebruikerscomfort en de toegankelijkheidsinstellingen van de specifieke gebruiker, zodat bijvoorbeeld de lettergrootte, kleur en volume-instellingen kunnen worden aangepast zonder dat de gebruiker dit handmatig hoeft te doen het zelf.

In de toekomst zou een herseninterface functies kunnen bieden zoals het aanpassen van de intensiteit van een ervaring aan het niveau van de voorkeuren van een gebruiker in termen van stressniveaus en cognitieve belasting, zei Bozorgzadeh. En een gebruiker kan met zijn gedachten door zijn virtuele avatars en omgevingen navigeren, zonder fysiek deel te hoeven nemen aan de ervaring.

"Stel je Neo voor aan het einde van de originele Matrix-film, en hoe hij tijd en ruimte naar believen kon buigen als een god", zei Bozorgzadeh. "Dat is het intrinsieke potentieel van neurowetenschappelijke ervaringen in een VR- en AR-context."

Aanbevolen: