Definitie van FQDN (Fully Qualified Domain Name)

Inhoudsopgave:

Definitie van FQDN (Fully Qualified Domain Name)
Definitie van FQDN (Fully Qualified Domain Name)
Anonim

Een FQDN, of een Fully Qualified Domain Name, wordt geschreven met de hostnaam en de domeinnaam, inclusief het topleveldomein, in die volgorde: [hostnaam].[domein].[tld].

In dit scenario betekent "gekwalificeerd" "opgegeven", aangezien de volledige locatie van het domein in de naam is opgegeven. De FQDN specificeert de exacte locatie van een host binnen DNS. Als de naam niet zo is opgegeven, wordt dit een gedeeltelijk gekwalificeerde domeinnaam of PQDN genoemd. Onderaan deze pagina vindt u meer informatie over PQDN's.

Een FQDN kan ook een absolute domeinnaam worden genoemd, omdat deze het absolute pad van de host biedt.

FQDN-voorbeelden

Een volledig gekwalificeerde domeinnaam wordt altijd in dit formaat geschreven: [hostnaam].[domein].[tld]. Een mailserver op het domein example.com kan bijvoorbeeld de FQDN mail.example.com. gebruiken

Hier zijn enkele andere voorbeelden van volledig gekwalificeerde domeinnamen:


www.microsoft.com

en.wikipedia.org

p301srv03.timandtombreadco.us

Image
Image

Meer informatie over FQDN

Volledig gekwalificeerde domeinnamen hebben eigenlijk een punt aan het einde nodig. Dit betekent dat www.microsoft.com. de acceptabele manier is om die FQDN in te voeren. De meeste systemen impliceren echter gewoon de periode, zelfs als u deze niet expliciet geeft. In sommige webbrowsers kunt u zelfs de punt aan het einde van een URL invoeren, maar dat is niet verplicht.

Domeinnamen die niet "volledig gekwalificeerd" zijn, zullen altijd een soort ambiguïteit hebben. p301srv03 kan bijvoorbeeld geen FQDN zijn omdat er een aantal domeinen zijn die ook een server met die naam kunnen hebben. p301srv03.wikipedia.com en p301srv03.microsoft.com zijn slechts twee voorbeelden, wetende dat alleen de hostnaam niet veel voor u doet.

Zelfs microsoft.com is niet volledig gekwalificeerd omdat we niet zeker weten wat de hostnaam is, zelfs als de meeste browsers automatisch aannemen dat het www. is

Deze domeinnamen die niet volledig gekwalificeerd zijn, worden in feite gedeeltelijk gekwalificeerde domeinnamen genoemd.

Gedeeltelijk gekwalificeerde domeinnaam (PQDN)

Een andere term die lijkt op FQDN is PQDN, of gedeeltelijk gekwalificeerde domeinnaam, wat slechts een domeinnaam is die niet volledig is gespecificeerd. Het p301srv03 voorbeeld van hierboven is een PQDN, want hoewel je de hostnaam kent, weet je niet bij welk domein het hoort.

Gedeeltelijk gekwalificeerde domeinnamen worden alleen voor het gemak gebruikt, maar alleen in bepaalde contexten. Ze zijn bedoeld voor speciale scenario's waarin het gemakkelijker is om naar de hostnaam te verwijzen zonder naar de volledige volledig gekwalificeerde domeinnaam te verwijzen. Dit is mogelijk omdat in die contexten het domein al ergens anders bekend is, en dus alleen de hostnaam nodig is voor een bepaalde taak.

In DNS-records kan een beheerder bijvoorbeeld verwijzen naar de volledig gekwalificeerde domeinnaam zoals en.wikipedia.org of deze gewoon inkorten en de hostnaam vangebruiken nl Als het wordt ingekort, zal de rest van het systeem begrijpen dat en in die specifieke context echt verwijst naar en.wikipedia.org

Image
Image

U moet echter begrijpen dat FQDN en PQDN beslist niet dezelfde dingen zijn. Een FQDN biedt het volledige absolute pad van de host, terwijl de PQDN alleen een relatieve naam geeft die slechts een klein deel van de volledige domeinnaam is.

Aanbevolen: