App laat fotografen het eigendom van hun foto's bewijzen

Inhoudsopgave:

App laat fotografen het eigendom van hun foto's bewijzen
App laat fotografen het eigendom van hun foto's bewijzen
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Capture laat slechts één kopie van een foto tegelijk bestaan.
  • De blockchain kan worden gebruikt om afbeeldingen te authenticeren en om te bewijzen dat er niet mee is geknoeid.
  • Artiesten en makers kunnen eindelijk bewijzen dat ze een werk hebben geschreven.
Image
Image

Capture from Numbers Protocol is een app die het stelen van auteursrechtelijk beschermde afbeeldingen onmogelijk kan maken. Of je kunt tenminste bewijzen dat ze gestolen zijn.

Als je een fotograaf bent, hoe bewijs je dan dat een afbeelding van jou is? Het is mogelijk om het auteursrecht van de afbeelding te registreren, maar dat kan onpraktisch zijn. In plaats daarvan gebruikt Capture blockchain-technologie om uw afbeeldingen te identificeren, ongeacht hoe ver en wijd ze worden gedeeld. Kan dit diefstal van auteursrechten stoppen?

"Bij Numbers is het altijd ons doel om tools te creëren om gebruikers te helpen de integriteit van foto's te behouden en mogelijk de manier te veranderen waarop mensen informatie consumeren op nieuws- en sociale-mediaplatforms", vertelde Ethan Wu, communitymanager bij Numbers, aan Lifewire via direct bericht,

Blockchain

Een blockchain is een soort digitale authenticatieketen. Het is wat het mogelijk maakt om digitale valuta zoals Bitcoin te laten bestaan. Als we een foto als voorbeeld nemen, werkt het als volgt: elke keer dat een foto wordt gekopieerd (wanneer u deze bijvoorbeeld deelt), wordt deze 'transactie' vastgelegd als een 'blok'. Het nieuwe blok bevat ook de versleutelde identiteit van het vorige blok. Deze linken helemaal terug naar het origineel, in een ketting. Vandaar de naam.

In de toekomst kunnen we de ondersteuning uitbreiden naar andere vertrouwde fotoplatforms.

Dit betekent dat je niet met een blok kunt knoeien. Of dat kan, maar het is gemakkelijk te herkennen. "Dit komt omdat de gegevens in een bepaald blok, eenmaal vastgelegd, niet met terugwerkende kracht kunnen worden gewijzigd zonder wijziging van alle volgende blokken", aldus Wikipedia.

Toegepast op originele creatieve werken, kunt u zoals gewoonlijk kopiëren, maar u kunt ook bewijzen dat deze kopieën van het origineel afkomstig zijn. Het voordeel is dat je de foto moet maken met de Capture-app - het digitale "watermerk" moet worden opgenomen op het moment van creatie.

Auteursrecht voor de mensen

Copyright wordt verondersteld makers te beschermen tegen diefstal en uitbuiting. We begrijpen het principe op onderbuikniveau: als je een foto schildert, een foto maakt, een verhaal schrijft of een afbeelding ontwerpt, dan mag niemand anders dat kopiëren en verkopen.

Maar in de praktijk helpt het auteursrecht bijna niets om individuele makers te helpen. Disney dringt er bij wetgevers op aan om de auteursrechtelijke voorwaarden voortdurend uit te breiden op werken die zelf gebaseerd zijn op werken in het publieke domein, en de Digital Millennium Copyright Act (DMCA) wordt routinematig misbruikt om ongewenste kritiek het zwijgen op te leggen. Maar voor gewone mensen is copyright nutteloos.

Wat doe je bijvoorbeeld als een grote modewinkelketen jouw ontwerp op een t-shirt gebruikt? Zelfs als u kunt bewijzen dat het uw ontwerp is, wilt u waarschijnlijk geen advocaten gaan betalen. Dat is waar blockchain-apps zoals Capture binnenkomen.

Capture

Image
Image

Wat deze technologie betreft, is Capture meer een proof-of-concept. Met de app kun je momenteel foto's maken en deze vervolgens aan anderen geven. Wanneer u een foto weggeeft, wordt deze overgedragen aan die persoon en wordt het de enige bestaande kopie van die afbeelding. "Er is maar één exemplaar van een Capture gemaakt, dus als je besluit om het cadeau te doen, wordt het eigendom overgedragen", zegt de App Store-blurb. Dit is vergelijkbaar met cryptocurrencies, die de blockchain gebruiken om ervoor te zorgen dat er slechts één exemplaar van bijvoorbeeld een Bitcoin kan bestaan.

Maar blockchain-technologie heeft veel andere toepassingen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te controleren of een foto is bewerkt, wat goed kan zijn voor fotojournalisten die willen bewijzen dat hun afbeelding niet is gephotoshopt. In feite doen cameramakers dit al, of proberen ze: Nikon's authenticatiesysteem, gebruikt in zijn professionele camera's, werd in 2011 gekraakt.

Nikon's technologie maakte geen gebruik van een blockchain, maar in 2018 kondigde Kodak aan dat zijn KodakOne cryptocurrency-platform zou worden gebruikt om de auteursrechten van fotografen te beschermen. "[Het] zal een gecodeerd, digitaal grootboek van eigendomsrechten creëren voor fotografen om zowel nieuw als archiefwerk te registreren dat ze vervolgens binnen het platform kunnen licentiëren", aldus het bedrijf op zijn website.

"We hebben al een oplossing die Numbers-technologie koppelt aan mobiele cameratelefoons en externe DSL-camera's", zegt Wu. "In de toekomst kunnen we de ondersteuning uitbreiden naar andere vertrouwde fotoplatforms."

“Onze technologie maakt gebruik van verschillende omgevingssensoren om metadata zoals locatie, tijdstempel, enz. vast te leggen,” vervolgde Wu. “Onze DSLR-oplossing stelt ons in staat om DSLR-camera's (dwz: een Canon DSLR) te synchroniseren met een mobiel apparaat om geboortegegevens vast te leggen en certificaten en unieke handtekeningen te genereren.”

Blockchain-technologie kan ook helpen bij het ontmaskeren van herwerkte afbeeldingen die op sociale media zijn gedeeld. "Er is veel wantrouwen in de nieuwsmedia-industrie vanwege het toegenomen bewustzijn van nepnieuws", zegt Numbers Protocol in zijn technische paper.

Om dat te laten gebeuren, moeten kijkers echter net zo alert zijn op correcties als op sensationeel nepnieuws. Diensten zoals Capture en KodakOne kunnen de authenticiteit bewijzen, maar kan het iemand iets schelen?

Aanbevolen: