Afwisselende rijen schaduwen met voorwaardelijke opmaak in Excel

Inhoudsopgave:

Afwisselende rijen schaduwen met voorwaardelijke opmaak in Excel
Afwisselende rijen schaduwen met voorwaardelijke opmaak in Excel
Anonim

Gebruik voorwaardelijke opmaak om cel- of letterkleuren te wijzigen voor gegevens die u wilt laten opvallen. Pas snel voorwaardelijke opmaak toe met de ingebouwde opmaakregels van Excel. Of pas de opmaak aan door een formule toe te voegen aan een voorwaardelijke opmaakregel.

De instructies in dit artikel zijn van toepassing op Excel 2019, 2016, 2013, 2010; Excel voor Microsoft 365 en Excel voor Mac.

Rijen en kolommen schaduwen in Excel

Een voordeel van het gebruik van een formule om rijarcering toe te voegen is dat de arcering dynamisch is, wat betekent dat deze verandert als het aantal rijen verandert. Als rijen worden ingevoegd of verwijderd, wordt de rijarcering aangepast om het patroon te behouden.

Alternatieve rijen zijn niet de enige optie. Door de voorwaardelijke opmaakregel iets te wijzigen, verduistert de formule elk patroon van rijen. Het verduistert ook kolommen in plaats van rijen.

Schaduw werkbladrijen in Excel

De eerste stap is om het bereik van de te arceren cellen te markeren, aangezien de formule alleen van invloed is op deze geselecteerde cellen. De instructies voor het arceren van rijen met voorwaardelijke opmaak gebruiken de formule:

Voorwaardelijke opmaak toepassen met een formule:

  1. Open een Excel-werkblad. Gebruik een leeg werkblad om deze tutorial te volgen.
  2. Markeer een celbereik in het werkblad.

    Image
    Image
  3. Selecteer Home.
  4. Selecteer Voorwaardelijke opmaak.
  5. Kies Nieuwe regel om het dialoogvenster Nieuwe opmaakregel te openen.
  6. Select Gebruik een formule om te bepalen welke cellen moeten worden opgemaakt.
  7. In de Opmaakwaarden waar deze formule een true-tekstvak is, voert u de formule in =MOD(ROW(), 2)=0.

    Image
    Image
  8. Selecteer Format om het dialoogvenster Cellen opmaken te openen. Behalve op een Mac, waar je Formatteren selecteert met.
  9. Selecteer de Fill tab en kies een kleur voor de alternatieve rijen. Selecteer OK wanneer u klaar bent om terug te keren naar het dialoogvenster Nieuwe opmaakregel.

    Image
    Image
  10. Selecteer OK om het dialoogvenster Nieuwe opmaakregel te sluiten en terug te keren naar het werkblad.
  11. De voorwaardelijke opmaakregel die de formule bevat, wordt toegepast op het werkblad.

    Image
    Image
  12. Alternatieve rijen in het geselecteerde bereik zijn gearceerd met de gekozen achtergrondvulkleur.

Interpretatie van de MOD-formule

Het ontworpen patroon hangt af van de MOD-functie in de formule. MOD deelt het rijnummer (bepaald door de ROW-functie) door het tweede getal tussen haakjes (2) en retourneert de rest van de modulus.

Image
Image

Op dit punt neemt voorwaardelijke opmaak het over en vergelijkt de modulus met het getal na het gelijkteken. Als er een overeenkomst is (wanneer de voorwaarde WAAR is), wordt de rij gearceerd weergegeven. Als de getallen aan weerszijden van het gelijkteken niet overeenkomen, is de voorwaarde ONWAAR en vindt er geen arcering plaats voor die rij.

De voorwaarde van=0 in de formule bepa alt dat de eerste rij in het bereik niet gearceerd is. Dit wordt gedaan omdat deze rij vaak koppen bevat die hun eigen opmaak hebben.

Kolommen schaduw in plaats van rijen

Als u alternatieve kolommen wilt verduisteren, wijzigt u de formule die wordt gebruikt om alternatieve rijen te verduisteren. Gebruik de functie KOLOM in plaats van de functie RIJ in de formule. De formule om kolommen te arceren is:

En het resultaat ziet er als volgt uit:

Image
Image

Het schaduwpatroon wijzigen

Als u het schaduwpatroon wilt wijzigen, wijzigt u een van de twee getallen in de formule.

  • Om de arcering van de rij te beginnen met de eerste rij in plaats van de tweede rij, wijzigt u aan het einde van de formule=0 in =1.
  • Als u elke derde of vierde rij wilt verduisteren in plaats van afwisselende rijen, wijzigt u de 2 in de formule in 3 of 4.

Het getal tussen de haakjes wordt de deler genoemd omdat het het getal is dat de deling doet in de MOD-functie. Ook in Excel is delen door nul niet toegestaan. Als u een 0 tussen haakjes invoert in plaats van de 2, verschijnt er geen arcering in het bereik.

Image
Image

Als u het patroon wilt wijzigen, wijzigt u bovendien de voorwaardelijke of vergelijkingsoperator (=) die in de formule wordt gebruikt in het kleiner-dan-teken (<). Door=0 te veranderen in <2 (minder dan 2) bijvoorbeeld, worden twee rijen samen gearceerd. Verander=0 in <3, en de arcering gebeurt in groepen van drie rijen.

Het enige voorbehoud bij het gebruik van de operator kleiner dan is om ervoor te zorgen dat het getal tussen de haakjes groter is dan het getal aan het einde van de formule. Zo niet, dan wordt elke rij in het bereik gearceerd.

Aanbevolen: