Wat is een LAN (Local Area Network)?

Inhoudsopgave:

Wat is een LAN (Local Area Network)?
Wat is een LAN (Local Area Network)?
Anonim

LAN staat voor Local Area Network. Een LAN is een groep computers en apparaten die zich op een specifieke locatie bevinden. De apparaten maken verbinding met het LAN met een Ethernet-kabel of via Wi-Fi. Uw huis heeft mogelijk een LAN. Als uw pc, tablet, smart-tv en draadloze printer verbinding maken via uw Wi-Fi, maken deze verbonden apparaten deel uit van uw LAN. Alleen apparaten die u autoriseert, hebben toegang tot uw LAN.

Een korte geschiedenis van LAN

LAN's werden voor het eerst gebruikt door hogescholen en universiteiten in de jaren zestig. Deze computernetwerken werden gebruikt om bibliotheekcollecties te catalogiseren, lessen in te plannen, cijfers van studenten vast te leggen en materiaalbronnen te delen.

LAN's werden pas populair bij bedrijfsorganisaties nadat Xerox PARC Ethernet in 1976 had ontwikkeld. Chase Manhattan Bank in New York was het eerste commerciële gebruik van deze nieuwe technologie. Aan het begin van de jaren tachtig hadden veel bedrijven een internetnetwerk (intranet) dat bestond uit honderden computers die printers en bestandsopslag op één locatie deelden.

Na de release van Ethernet hebben bedrijven zoals Novell en Microsoft softwareproducten ontwikkeld om deze Ethernet LAN-netwerken te beheren. Na verloop van tijd werden deze netwerktools een onderdeel van populaire computerbesturingssystemen. Microsoft Windows 10 heeft tools om een thuisnetwerk op te zetten.

Kenmerken van een LAN

LAN's zijn er in vele maten. Een groep apparaten die via een internetverbinding thuis zijn verbonden, is een LAN. Kleine bedrijven hebben LAN's die een dozijn of honderd computers verbinden met printers en bestandsopslag. De grootste LAN's worden bestuurd door een server die bestanden opslaat, gegevens deelt tussen apparaten en bestanden doorstuurt naar printers en scanners.

Image
Image

Een LAN verschilt van andere typen computernetwerken (zoals internet) doordat de apparaten die op het LAN zijn aangesloten zich in hetzelfde gebouw bevinden, zoals een huis, school of kantoor. Deze computers, printers, scanners en andere apparaten maken verbinding met een router met een Ethernet-kabel of via een draadloze router en een Wi-Fi-toegangspunt. Meerdere LAN's kunnen via een telefoonlijn of radiogolf worden aangesloten.

Image
Image

Twee soorten Local Area Networks

Er zijn twee soorten LAN's: client/server-LAN's en peer-to-peer-LAN's.

Client/Server LAN's bestaan uit verschillende apparaten (de clients) die zijn verbonden met een centrale server. De server beheert bestandsopslag, printertoegang en netwerkverkeer. Een client kan een pc, tablet of ander apparaat zijn waarop toepassingen worden uitgevoerd. De clients maken ofwel met kabels ofwel via een draadloze verbinding verbinding met de server.

Image
Image

Peer-to-peer LAN's hebben geen centrale server en kunnen geen zware workloads aan zoals een client/server-LAN. Op een peer-to-peer-LAN delen elke pc en elk apparaat gelijkelijk het beheer van het netwerk. De apparaten delen bronnen en gegevens via een bekabelde of draadloze verbinding met een router. De meeste thuisnetwerken zijn peer-to-peer.

Image
Image

Hoe een LAN in huis te gebruiken

Een thuis-LAN is een geweldige manier om een verbinding tot stand te brengen tussen elk apparaat in uw huis, inclusief pc's, laptops, tablets, smartphones, printers, faxapparaten en spelapparaten. Wanneer uw apparaten zijn verbonden met uw Wi-Fi, kunt u bestanden privé delen met familieleden, draadloos afdrukken vanaf elk apparaat en toegang krijgen tot gegevens op andere verbonden apparaten.

Image
Image

Een thuis-LAN kan ook worden uitgebreid met huisbeveiligingssystemen, smart-tv's, bedieningselementen voor de thuisomgeving en slimme keukenapparatuur. Wanneer deze systemen aan het LAN worden toegevoegd, kan elk systeem vanaf elk apparaat en elke locatie in huis worden bediend.

Als je wifi-internet in je huis hebt, ben je klaar om een draadloos thuis-LAN-netwerk op te zetten.

FAQ

    Wat is een LAN-kabel?

    Een LAN-kabel wordt ook wel een Ethernet-kabel genoemd. U gebruikt Ethernet-kabels om apparaten aan te sluiten op een router in een lokaal netwerk. Ethernet-kabels hebben ook specifieke afstanden waarover ze effectief functioneren. Voor CAT 6 Ethernet-kabels is die afstand bijvoorbeeld 700 voet. Daarom moet elk apparaat dat zich verder van de router bevindt, draadloos verbinding maken.

    Wat is een draadloze LAN-adapter?

    Als een apparaat geen ingebouwde draadloze capaciteit heeft, maakt een draadloze LAN-adapter (netwerk) het mogelijk om het apparaat draadloos met een router te verbinden.

    Wat is een LAN-poort?

    Een LAN-poort is hetzelfde als een Ethernet-poort. Apparaten die niet draadloos zijn ingeschakeld, moeten verbinding maken met de router via een Ethernet-kabel in een Ethernet/LAN-poort.

Aanbevolen: