Wat is Shovelware?

Inhoudsopgave:

Wat is Shovelware?
Wat is Shovelware?
Anonim

Shovelware is een samentrekking van 'shovel' en 'software'. Het wordt gebruikt om ongewenste software te beschrijven die is gebundeld met doelgerichte software.

De term stamt uit een tijd waarin ontwikkelaars van software en videogames probeerden een hele schijf te vullen door extra programma's of games aan te sluiten waar de gebruiker niet om heeft gevraagd. Er werd gezegd dat de ontwikkelaars zo weinig om echte kwaliteit gaven dat het leek alsof ze gewoon heel veel programma's in één grote bundel hadden gepropt om ruimte in te nemen.

Shovelware-programma's kunnen demo's, met advertenties gevulde programma's of daadwerkelijk bruikbare software zijn, maar over het algemeen wordt aangenomen dat ze weinig waarde hebben. Het maakt niet uit wat voor soort ze zijn, het punt is dat ze niet met opzet zijn geïnstalleerd of van zo'n lage kwaliteit zijn dat ze niet eens nuttig zijn.

Shovelware wordt ook vaak bloatware genoemd, omdat de extra programma's, als ze ongebruikt blijven, alleen dienen om anders beschikbare geheugen- en harde schijfbronnen weg te zuigen.

Image
Image

Hoe Shovelware werkt

Shovelware bestaat niet alleen bij cd's; het is ook te zien op telefoons, tablets en computers, zelfs degenen die onlangs zijn gekocht. In plaats van dat er alleen de standaardapplicaties zijn die nodig zijn om het besturingssysteem te laten functioneren, kan het apparaat ook totaal niet-gerelateerde softwareprogramma's of games bevatten.

Je ziet mogelijk ook shovelware in de vorm van downloadbare softwarebundels. Normaal gesproken is dat alles wat u krijgt als u een programma downloadt of een schijf koopt met een programma of videogame erop. Je hebt toegang tot alles wat je hebt gekocht of hebt aangevraagd om te downloaden. Dit is hoe normale softwaredistributies werken.

Na het installeren van sommige softwareprogramma's of videogames, kunt u echter vreemde snelkoppelingen, werkbalken, add-ons of vreemde programma's tegenkomen waarvan u niet wist dat u ze had geïnstalleerd. Zo werkt shovelware; programma's die u niet wilt (en vaak niet eens nodig hebt) worden zonder uw toestemming aan uw apparaat toegevoegd.

Als je door sommige programma-installatieprogramma's klikt, merk je misschien dat er extra selectievakjes of opties zijn waarmee je gemakkelijk niet-gerelateerde (of soms gerelateerde) programma's kunt installeren die niet noodzakelijkerwijs de functies van de primaire download toevoegen of aftrekken. Dit kan als shovelware worden beschouwd, maar is niet precies hetzelfde, aangezien u de mogelijkheid heeft om de extra software niet te installeren.

Hoe Shovelware te vermijden

Programma-installatieprogramma's, besturingssystemen, telefoons, tablets, enz. Adverteren niet dat u wordt misleid om gebundelde programma's te downloaden die u niet wilt. Je wordt dus niet echt gewaarschuwd voor shovelware voordat je deze dingen downloadt of koopt.

De eenvoudigste manier om te voorkomen dat je shovelware krijgt, is door alleen te kopen en te downloaden van betrouwbare bronnen. Als je je applicaties via obscure websites krijgt waar je nog nooit van hebt gehoord, of als de software veel te mooi lijkt om waar te zijn (dit zie je vooral bij torrenting), dan is de kans veel groter dat je bundels met onnodige of zelfs schadelijke programma's.

Aan de andere kant is het onwaarschijnlijk dat u ongewenste softwarebundels krijgt van grote bedrijven zoals Google, Apple of Microsoft. Maar zelfs die bedrijven installeren standaard-apps voor u waar u niet echt om hebt gevraagd, maar die vaak over het hoofd worden gezien omdat ze bekend zijn en hun software zo wijdverbreid en vaak wordt gebruikt.

Een andere methode om te voorkomen dat gedownloade shovelware-programma's worden geïnstalleerd, is door uw computer te scannen op malware en een antivirusprogramma te gebruiken om uw bestanden te beschermen. Als een stukje software een virus bevat of een verzameling gebundelde programma's zoals werkbalken en add-ons, herkennen de meeste AV-programma's ze als kwaadaardige of mogelijk ongewenste programma's en blokkeren ze de installatie of vragen ze je om toestemming.

Moet je Shovelware verwijderen?

Of je shovelware moet bewaren of verwijderen, is echt aan jou. Shovelware is niet synoniem met malware, dus de gebundelde software is niet per se een onmiddellijke bedreiging voor uw bestanden.

Dat gezegd hebbende, de meeste mensen verwijderen uiteindelijk de programma's die ze niet willen. Dat wil zeggen, tenzij ze dat niet kunnen - er kunnen tijden zijn dat je de shovelware-apps niet kunt verwijderen of je vindt dat je ze goed vindt.

Standaard-apps die u niet kunt verwijderen, worden vaak stock-apps genoemd en zijn programma's die u eenvoudigweg niet kunt verwijderen door het besturingssysteem. Wat normaal gesproken in deze gevallen gebeurt, is dat u ze in mappen kunt plaatsen die niet zichtbaar zijn, of dat u een hulpprogramma van derden kunt gebruiken om de installatiebestanden geforceerd te verwijderen.

Meestal echter, en vooral recenter, wordt shovelware per ongeluk geïnstalleerd via installatiebestanden die veel tools bundelen tot één grote stapel die je dan na de installatie moet doorzoeken om te vinden wat verwijderd moet worden.

Je kunt shovelware-programma's verwijderen met een gratis verwijderprogramma zoals het populaire IObit Uninstaller. Sommige programma's in die lijst kunnen helpen bij het verwijderen van programma's die in een bundel zijn geïnstalleerd, zelfs als ze helemaal niets met elkaar te maken hebben, maar zolang ze samen met hetzelfde installatieprogramma zijn geïnstalleerd.

Aanbevolen: