Wat is een EXR-bestand?

Inhoudsopgave:

Wat is een EXR-bestand?
Wat is een EXR-bestand?
Anonim

Wat te weten

  • Een EXR-bestand is een afbeelding in het OpenEXR-formaat.
  • Open er een online met OpenHDR Viewer, of gebruik Photoshop of After Effects.
  • Converteren naar PNG, JPG, HDR, TIFF, etc., met Convertio of dezelfde programma's.

Dit artikel beschrijft wat een EXR-bestand is en hoe u er een kunt openen of converteren naar een ander afbeeldingsformaat.

Wat is een EXR-bestand?

Een bestand met de EXR-bestandsextensie is een OpenEXR-bitmapbestand. Het is een open-source afbeeldingsbestandsindeling met een hoog dynamisch bereik, gemaakt door het bedrijf Industrial Light & Magic voor visuele effecten.

Ze worden gebruikt door verschillende fotobewerkings-, visuele effecten- en animatieprogramma's omdat ze afbeeldingen van hoge kwaliteit kunnen opslaan, kunnen bestaan uit lossless of lossy compressie, meerdere lagen ondersteunen en een hoog helderheidsbereik en kleur bevatten.

Meer informatie over dit formaat is te vinden op de officiële OpenEXR-website.

Image
Image

EXR kan ook staan voor termen die niets te maken hebben met dit bestandsformaat, zoals exception request en extended range.

Hoe een EXR-bestand te openen

De snelste manier om een EXR-beeld te bekijken is online met OpenHDR Viewer. Enkele andere manieren zijn het gebruik van Adobe Photoshop of Adobe After Effects. De nu stopgezette Adobe SpeedGrade werkt ook, maar aangezien deze niet langer beschikbaar is, kunt u enkele van zijn functies mogelijk vinden in de Lumetri-kleurhulpmiddelen in Adobe Premiere Pro.

Sommige van die Adobe-programma's hebben mogelijk de fnord ProEXR-plug-in nodig om het bestand te openen en te gebruiken.

ColorStrokes en geavanceerde beeldbewerkingsprogramma's zouden ook EXR-bestanden moeten kunnen openen, net als Autodesk's 3ds Max.

Een EXR-bestand converteren

AConvert.com is een voorbeeld van een online tool die dit formaat ondersteunt. Het kan uw bestand opslaan in JPG, PNG, TIFF,-g.webp

Je kunt misschien ook een EXR-bestand converteren met een van de bovenstaande programma's die het bestand kunnen openen, maar een speciale bestandsconverter is veel sneller en hoeft niet op je computer te worden geïnstalleerd voordat je het gebruikt het.

Kan het nog steeds niet openen?

Als je je bestand niet kunt openen in een van de bovengenoemde programma's, zorg er dan voor dat je de bestandsextensie correct leest. Sommige bestanden kunnen eruitzien alsof ze gerelateerd kunnen zijn aan EXR-bestanden omdat de bestandsextensies vergelijkbaar zijn.

Enkele voorbeelden zijn EXE-, EXO-, EX4-, ERF- en EXD-bestanden. Hoewel ze enkele van dezelfde letters delen, zijn de formaten niet noodzakelijk gerelateerd en kunnen ze daarom waarschijnlijk niet met dezelfde tools worden geopend.

Als je niet echt een EXR-bestand hebt, onderzoek dan de bestandsextensie die aan het einde van je bestand staat, zodat je meer te weten kunt komen over het formaat waarin het zich bevindt en hopelijk een compatibele viewer of converter kunt vinden.

Meer informatie over EXR-bestanden

Het OpenEXR-bitmapbestandsformaat is gemaakt in 1999 en voor het eerst vrijgegeven voor het publiek in 2003. U kunt de nieuwste versies van dit formaat op GitHub volgen.

Sinds versie 1.3.0 (uitgebracht in juni 2006) ondersteunt het OpenEXR-formaat multithreading lezen/schrijven, wat de prestaties verbetert voor CPU's met meerdere kernen.

Dit bestandsformaat ondersteunt verschillende compressieschema's, waaronder PIZ, ZIP, ZIPS, PXR24, B44 en B44A.

Zie de Technische Inleiding tot het OpenEXR-document (een PDF-bestand) van de website van OpenEXR voor meer informatie over niet alleen EXR-compressie, maar ook om de kenmerken van het formaat, de bestandsstructuur en tal van andere superspecifieke details nader te bekijken.

FAQ

    Hoe exporteer ik een EXR-bestand in Photoshop?

    Als uw bestand 32 bits/kanaal is, gaat u naar File > Save As > ProEXR (of ProEXR EZ). Om een reeks lagen als afzonderlijke EXR-bestanden te exporteren, gaat u naar File > Export > ProEXR Layer Export.

    Waarom wordt mijn EXR-bestand niet geëxporteerd?

    Het document moet in 32Bits/Channel-modus staan voordat u het als EXR kunt exporteren. Open de afbeelding in Photoshop en selecteer Image > Mode > 32 Bits/Channel om de modus te wijzigen.

    Kan ik EXR-bestanden online bekijken?

    Als je geen Photoshop hebt, kun je naar OpenHDR gaan om EXR-bestanden online te bekijken.

Aanbevolen: