Apple's universele besturing is veel indrukwekkender dan zijspan

Inhoudsopgave:

Apple's universele besturing is veel indrukwekkender dan zijspan
Apple's universele besturing is veel indrukwekkender dan zijspan
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Universal Control laat je één muis en toetsenbord delen tussen twee Apple-apparaten.
  • Je kunt zelfs bestanden slepen en neerzetten tussen apparaten door de lucht.
  • Universal Control is nog in bèta.

Image
Image

Op papier klinkt Universal Control als een gimmick, maar zodra je het gebruikt, realiseer je je dat Apple het spel heeft veranderd. Nogmaals.

Universal Control laat je de muiscursor van de rand van het scherm van je Mac duwen, alleen om het op het scherm van een nabijgelegen iPad of een andere Mac te laten verschijnen. Van daaruit wordt alles wat u met de muis en het toetsenbord doet, op dat tweede apparaat gericht. Het is alsof je een computer met twee monitoren gebruikt, alleen gebruik je eigenlijk twee computers. En hier is de geweldige functie: je kunt vrijwel alles tussen de twee machines slepen en neerzetten.

"Universal Control vereist geen ingewikkelde installatie en werkt bijna volledig zelfstandig. Er lijkt geen limiet te zijn aan het aantal apparaten dat u kunt bedienen met slechts één toetsenbord en trackpad/muis", "tech media professionele Aseem Kishore vertelde Lifewire via e-mail.

Universeel Geweldig

Om over deze functie te praten, heb ik een thread gestart op het Audiobus-forum, een plaats die wordt bezocht door iPad-muzikanten, van wie velen ook Macs gebruiken. De antwoorden zijn er in twee smaken: degenen die het nut niet inzien - het is gewoon het delen van muis en toetsenbord, toch? - en degenen die het hebben geprobeerd. Die laatste groep vindt het bijna allemaal geweldig. Anderen noemen Sidecar, dat van je iPad een extern beeldscherm voor je Mac maakt, maar dat verandert de iPad gewoon in een dom scherm en is veel meer een esoterische power-user-functie.

Om Universal Control te gebruiken, moet je een recente iPad en Mac hebben met respectievelijk iOS 15.4 en macOS Monterey 12.3. Eenmaal ingeschakeld, hoeft u alleen maar de muisaanwijzer naar een rand van het scherm van uw Mac te duwen om het te activeren. Dan moet je opnieuw duwen, alsof je de aanwijzer door een membraan duwt (er is zelfs een kleine animatie die hetzelfde suggereert). Dan barst het op het scherm van het andere apparaat.

Image
Image

"Het helpt me om veel beter met mijn iPad om te gaan dan voorheen. Nu kan ik gemakkelijk het toetsenbord en de muis op mijn apparaat gebruiken, wat het voor mij een stuk eenvoudiger maakt", tech CEO en Mac/iPad-gebruiker Steven Walker vertelde Lifewire via e-mail.

De Mac detecteert automatisch of de iPad naar links of naar rechts staat, gebaseerd op het feit dat je de cursor zojuist in (vermoedelijk) de juiste richting hebt geduwd. Maar je kunt ook de relatieve posities van je schermen verfijnen in de Displays-voorkeuren op de Mac. En je kunt zoveel apparaten aansluiten als je wilt.

Dan kun je met de muis tussen de twee apparaten bewegen, en de toetsenbordfocus volgt de muiscursor. Dat maakt het gemakkelijk om Slack, Twitter, een notities-app of iets anders op de iPad te houden en met de muis over te gaan alsof het een venster op je Mac is.

Het is een slepen

En dan is er slepen en neerzetten. Ik realiseerde me hoe krachtig dit is toen ik een audiofragment uit de muziekwerkstation-app Ableton Live pakte, het naar de iPad sleepte en het op een leeg pad van de sample-app Koala liet vallen. Het was onmiddellijk, alsof ik het tussen twee apps op dezelfde Mac had gesleept.

Deze functie is echter nog in bèta, dus er zijn enkele eigenaardigheden. Een daarvan, opgemerkt door Federico Viticci van MacStories, is dat je eenmaal met de muis op het doelapparaat moet klikken voordat het toetsenbord op dat apparaat werkt. Een andere is dat de eigen trackpads van Apple niet goed slepen en neerzetten (hoewel ingebouwde MacBook-trackpads prima lijken).

Image
Image

Apple legt al een tijdje de basis. Met Universal Clipboard kun je op het ene apparaat kopiëren en op het andere plakken. En de iPad kreeg ongeveer twee jaar geleden volledige muis- en toetsenbordondersteuning. Universal Control is hier slechts een laag bovenop, maar het laat zien hoe transformerend een UI-wijziging kan zijn.

Het is moeilijk uit te leggen hoe geweldig dit allemaal is totdat je het probeert. Plotseling ben je van twee afzonderlijke apparaten naar twee computers gegaan die als één werken. Maar de verbazingwekkendheid ervan wijst ook op een paar tekortkomingen op iPadOS. Hoewel je alles naar de iPad kunt slepen, ontvangen niet alle apps bijvoorbeeld gedropte items. En niet alle iPad-apps laten je er iets uit slepen, ook al kun je misschien items binnen de app zelf slepen.

Maar misschien zal Universal Control iPad-ontwikkelaars ertoe aanzetten hiermee aan de slag te gaan. Maar zelfs zonder dat is Universal Control wat ze noemen een game-changer.

Aanbevolen: