Preset Manager in Photoshop en Photoshop Elements

Inhoudsopgave:

Preset Manager in Photoshop en Photoshop Elements
Preset Manager in Photoshop en Photoshop Elements
Anonim

Als u veel aangepaste Photoshop-inhoud en voorinstellingen zoals penselen, aangepaste vormen, laagstijlen, gereedschapsvoorinstellingen, verlopen en patronen verzamelt of maakt, moet u Preset Manager leren kennen.

De Preset Manager in Photoshop kan worden gebruikt om al uw aangepaste inhoud en voorinstellingen voor penselen, stalen, verlopen, stijlen, patronen, contouren, aangepaste vormen en gereedschapsinstellingen te laden, te ordenen en op te slaan. In Photoshop Elements werkt de Preset Manager voor penselen, stalen, verlopen en patronen. (Laagstijlen en aangepaste vormen moeten op een andere manier worden geladen in Photoshop Elements.) In beide programma's bevindt de Preset Manager zich onder de Edit > Presets> Preset Manager

Introductie van de Preset Manager

Image
Image

Bovenaan de Preset Manager bevindt zich een vervolgkeuzemenu voor het selecteren van het specifieke presettype waarmee u wilt werken. Daaronder zijn voorbeelden van dat specifieke voorinstellingstype. Standaard toont de Preset Manager kleine miniaturen van de presets. Aan de rechterkant zijn knoppen voor het laden, opslaan, hernoemen en verwijderen van voorinstellingen.

Het Preset Manager-menu

Image
Image

Naast het menu voor het vooraf ingestelde type aan de rechterkant is een klein pictogram dat een ander menu voorstelt (in Photoshop Elements heet dit more). Vanuit dit menu kunt u verschillende lay-outs kiezen voor hoe de voorinstellingen worden weergegeven: alleen tekst, kleine miniaturen, grote miniaturen, een kleine lijst of een grote lijst. Dit varieert enigszins, afhankelijk van het vooraf ingestelde type waarmee u werkt. Penselentype biedt bijvoorbeeld ook een lay-out voor streekminiaturen en gereedschapsvoorinstellingen hebben geen miniatuurkeuzes. Dit menu bevat alle vooraf ingestelde sets die zijn geïnstalleerd met Photoshop of Photoshop Elements.

Met de Preset Manager kun je presets laden van bestanden die overal op je computer zijn opgeslagen, zodat je de bestanden niet meer in specifieke mappen hoeft te plaatsen. Bovendien kunt u meerdere presetbestanden samenvoegen of een aangepaste set van uw persoonlijke favoriete presets opslaan. Als u bijvoorbeeld meerdere penselensets hebt gedownload, maar in de eerste plaats slechts een handvol penselen uit elk van de sets gebruikt, kunt u al deze sets in de Preset Manager laden, uw favorieten selecteren en vervolgens alleen de geselecteerde penselen opslaan uit als een nieuwe set.

De Preset Manager is ook belangrijk voor het opslaan van de presets die je zelf maakt. Als u uw voorinstellingen niet opslaat, kunt u ze kwijtraken als u Photoshop of Photoshop Elements ooit opnieuw moet installeren. Door uw aangepaste voorinstellingen op te slaan in een bestand, kunt u back-ups maken om de voorinstellingen veilig te houden of uw voorinstellingen delen met andere Photoshop-gebruikers.

Image
Image

Voorinstellingen selecteren en opslaan

U kunt items in de Preset Manager net hetzelfde selecteren als in de bestandsbeheerder van uw computer:

Houd Ctrl ingedrukt op Windows of Command op Mac en klik afzonderlijk op verschillende items vanaf elke plek in de lijst. Als u meerdere items achter elkaar wilt selecteren, klikt u op het eerste item in de lijst, houdt u de Shift-toets ingedrukt en klikt u op het laatste item dat u wilt selecteren. Alles daartussenin is geselecteerd.

Je kunt zien wanneer een voorinstelling is geselecteerd omdat er een zwarte rand omheen zit. Nadat u verschillende items hebt geselecteerd, drukt u op de knop Save Set om de geselecteerde presets op te slaan in een nieuw bestand op de locatie van uw keuze. Noteer waar je het bestand hebt opgeslagen voor het geval je een kopie wilt maken als back-up of je voorinstellingen naar iemand anders wilt sturen.

Voorinstellingen hernoemen

Klik op de Rename knop om een naam te geven aan de individuele presets. U kunt meerdere voorinstellingen selecteren om te hernoemen en u kunt voor elke een nieuwe naam opgeven.

Voorinstellingen verwijderen

Klik op de Delete knop in de Preset Manager om de geselecteerde items te verwijderen zodat ze niet meer geladen kunnen worden. Als ze al in een set zijn opgeslagen en als bestand op uw computer bestaan, zijn ze nog steeds beschikbaar vanuit dat bestand. Als u echter uw eigen voorinstelling maakt en deze niet expliciet in een bestand opslaat, wordt deze voor altijd verwijderd door op de verwijderknop te drukken.

U kunt een voorinstelling ook verwijderen door de Alt (Windows) of Option (Mac) toets ingedrukt te houden en op een voorinstelling te klikken. U kunt ervoor kiezen om een voorinstelling te hernoemen of te verwijderen door met de rechtermuisknop op de voorinstellingsminiatuur te klikken. U kunt de volgorde van de voorinstellingen wijzigen door op de items in Preset Manager te klikken en ze te slepen.

Een aangepaste set van uw favoriete presets laden en maken

Als je de Load-knop in de Preset Manager gebruikt, wordt de nieuw geladen set toegevoegd aan de presets die al in de Preset Manager staan. Je kunt zoveel sets laden als je wilt en vervolgens degene selecteren waarvan je een nieuwe set wilt maken.

Als u de momenteel geladen stijlen wilt vervangen door een nieuwe set, gaat u naar het menu Preset Manager en kiest u de opdracht Replace in plaats van de knop Laden te gebruiken.

Een aangepaste set van uw favoriete voorinstellingen maken:

  1. Open de Preset Manager vanuit het Edit menu.
  2. Kies het vooraf ingestelde type waarmee u wilt werken in het menu - Patronen, bijvoorbeeld.
  3. Kijk door de momenteel geladen patronen en kijk of ze patronen bevatten die je in je nieuwe set wilt hebben. Zo niet, en je weet zeker dat ze allemaal zijn opgeslagen, kun je deze verwijderen om meer ruimte te maken voor de voorinstellingen waarmee je wilt werken.
  4. Druk op de Load-knop in de Preset Manager en navigeer naar de locatie op uw computer waar uw presetbestanden zijn opgeslagen. Herhaal dit voor zoveel verschillende bestanden als u wilt gebruiken. U kunt het formaat van de Preset Manager wijzigen door aan de zijkanten te slepen als u meer ruimte nodig heeft om te werken.
  5. Selecteer elk van de voorinstellingen die u in uw nieuwe set wilt opnemen.
  6. Druk op de knop Save en het dialoogvenster Opslaan wordt geopend waar u een map kunt kiezen en de bestandsnaam kunt opgeven waaronder u het bestand wilt opslaan.
  7. Later kunt u dit bestand opnieuw laden en eraan toevoegen of eruit verwijderen.

Bestandsnaamextensies voor alle Photoshop-presettypen

Photoshop en Photoshop Elements gebruiken de volgende bestandsnaamextensies voor voorinstellingen:

  • Borstels: ABR
  • Swatches: ACO
  • Gradienten: GRD
  • Stijlen: ASL
  • Patronen: PAT
  • Contouren: SHC
  • Aangepaste vormen: CSH
  • Gereedschap: TPL

Aanbevolen: