AMD vs Intel: welke processor is het beste voor u?

Inhoudsopgave:

AMD vs Intel: welke processor is het beste voor u?
AMD vs Intel: welke processor is het beste voor u?
Anonim

Het spreekt vanzelf dat het kiezen of bouwen van de beste pc voor uw computerbehoeften betekent dat u de juiste processor kiest die uw belangrijkste computertaken aankan, of het nu gaat om gamen, videobewerking of dagelijkse productiviteit. In deze vergelijkingsgids gaan we dieper in op twee van de meest populaire processormerken van vandaag: Intel en AMD Ryzen.

AMD Ryzen vs. Intel: algemene bevindingen

  • Biedt geweldige geïntegreerde graphics.
  • Betere waarde voor dagelijkse productiviteit en casual entertainment.
  • Kost over het algemeen minder.
  • Heeft mogelijk een aparte grafische kaart of videokaart nodig.
  • Kost doorgaans meer, maar is krachtiger en heeft hogere snelheden.
  • Kan meer arbeidsintensieve taken aan, zoals veeleisende games of videobewerking.

Bij het vergelijken van AMD Ryzen- en Intel-processors is het belangrijk om in gedachten te houden dat het niet echt een kwestie is van welke de beste is. Het zijn allebei geweldige processors op zich, en over het algemeen presteren pc's die een van beide gebruiken vaak goed.

Image
Image

Maar als u specifieke computerbehoeften in gedachten heeft of als u van plan bent uw pc voornamelijk voor één specifieke taak te gebruiken, dan zijn er echte prestatieverschillen tussen AMD Ryzen-processors en Intel-processors. Intel heeft de neiging om te schitteren in meer arbeidsintensieve taken zoals videobewerking en gaming, maar AMD Ryzen-processors zijn meestal een betere waarde als het gaat om grafische afbeeldingen en voor degenen die van plan zijn hun pc voornamelijk te gebruiken voor productiviteitstaken en niet veel anders.

Beste voor gaming: Intel-processors

  • Een beetje langzamer dan Intel tijdens het spelen.
  • De beste gamingprocessor biedt 12 cores en 24 threads.
  • Kan ook andere niet-gamingtaken aan en is sneller in videobewerking dan Intel.
  • Ongelooflijk snel. Snelheden kunnen worden verhoogd tot 5,0 GHz in zijn beste processor.
  • De Intel Core i9-9900K biedt 8 cores en 16 threads.
  • Kan multitasken met andere niet-gamingtaken zoals videobewerking.

Toen we onze lijst met de beste gamingprocessors samenstelden, was het duidelijk dat we Intel's Core i9-9900K-processor de eerste plaats moesten geven als 'Beste algemeen'. En dat was omdat het niet alleen "de snelste mainstream CPU die vandaag beschikbaar is" is, maar beschikt over een 8-core, 16-thread setup die bevorderlijk is voor multitasking als je van plan bent om games te spelen en andere taken uit te voeren, zoals videobewerking of streaming. Om nog maar te zwijgen van Intel's beste gamingprocessor heeft ook een basiskloksnelheid van 3,6 GHz en 5,0 GHz turbo-ontgrendelde snelheden.

Hoewel Intel de beste is voor gaming, kwam AMD Ryzen op een goede tweede plaats met zijn beste aanbod, de AMD Ryzen 9 3900X. Deze processor biedt meer cores en threads dan de Intel Core i9-9900K (respectievelijk 12 en 24), maar is tijdens het spelen nog steeds iets langzamer dan Intel. Dat gezegd hebbende, kan het, net als de Intel-processor, andere niet-gamingtaken aan, zoals videobewerking. AMD Ryzen is eigenlijk 25 procent sneller in videobewerking dan Intel en 8 procent langzamer in gaming.

Beste voor (geïntegreerde) graphics: AMD Ryzen-processors

  • Vergelijkbare graphics met Intel-gamingprocessors. Kan de meeste games nog steeds aan.
  • Heeft zijn eigen geïntegreerde graphics. Geen aparte videokaart of GPU nodig.
  • De beste processor heeft 11 grafische verwerkingskernen.
  • Duurder vooraf met high-end Intel-processors en aparte GPU's.
  • Hogere snelheden tijdens het spelen.
  • Kan meer veeleisende games aan dan AMD Ryzen met een GPU.

Over het algemeen is Intel nog steeds de duidelijke winnaar als het op gamen aankomt. Maar als je alleen naar het grafische aspect van pc-gaming kijkt, dan heeft AMD hier de overwinning dankzij de geïntegreerde graphics.

High-end Intel-gamingprocessors, hoe goed ze ook zijn, zorgen ervoor dat u extra geld uitgeeft aan een aparte videokaart, GPU of aparte grafische kaart om veeleisendere games te ondersteunen. En hoewel die high-end Intel-processors meestal beter presteren dan AMD in combinatie met een GPU of videokaart, zoals TechRadar opmerkt, "dichten AMD's recentere processors met geïntegreerde grafische kaart die kloof."

En een goed voorbeeld is de AMD Ryzen 5 3400G. Deze processor zou zonder aparte videokaart de meest populaire games aan kunnen. Dit is niet verwonderlijk, aangezien het 11 grafische verwerkingskernen heeft.

Beste voor videobewerking: Intel

  • AMD Ryzen's beste videobewerkingsprocessor heeft 16 cores en 32 threads.

  • Heeft slechts een maximale snelheid van 4,4 GHz.
  • Lijkt voornamelijk alleen het beste voor videobewerking.
  • Intel's beste processor voor videobewerking heeft 8 cores en 16 threads.
  • Max. snelheid is 4,5 GHz.
  • Kan ook surfen op het web en andere productiviteitstaken aan.

Onze beste keuze voor videobewerking is een Intel-processor, met name de Intel Core i7-7820X. En hoewel het niet zoveel kernen en threads heeft als AMD's duurdere Ryzen Threadripper 2950X, was het duidelijk dat Intel dit won als je rekening hield met andere factoren, zoals prijs en basiskloksnelheid, en de mogelijkheid om andere niet-videobewerkingstaken uit te voeren. één, al is het maar met een kleine marge.

Intel is goedkoper (vandaar het kleinere aantal cores en threads), maar het heeft een iets hogere basiskloksnelheid en kan maximaal 4,5 GHz halen tijdens 4K-videobewerking. AMD Ryzen's Threadripper ha alt slechts een maximum van 4,4 GHz.

En als het gaat om het afhandelen van andere taken dan videobewerking, wint Intel daar omdat het ook browsen en andere productiviteitstaken aankan. AMD Ryzen's Threadripper lijkt alleen het beste te zijn voor videobewerking en het maken van inhoud.

Beste voor productiviteit: AMD Ryzen

  • Biedt nog steeds behoorlijke prestaties en snelheid tegen lagere prijzen dan Intel.
  • Beste voor studenten, casual gamers en mensen met een beperkt budget.
  • Beste budget AMD Ryzen-processor biedt nog steeds 6 cores en 12 threads.
  • Kost doorgaans meer dan AMD Ryzen-processors.
  • Meestal krachtiger en kan meer intense taken aan.
  • Heeft razendsnelle kloksnelheden.

Je bent misschien geen gamer of filmmaker. Soms ben je gewoon op zoek naar een pc die je gewoon helpt bij het maken van je huiswerk, het streamen van je favoriete programma's en wat surfen op het web. En om eerlijk te zijn, je kunt dat allemaal voor elkaar krijgen met een AMD Ryzen-processor of een Intel-processor.

Beide merken zijn perfect in staat om een geweldige casual gaming- en productiviteitszware ervaring te bieden, maar AMD Ryzen is misschien de betere deal als je belangrijkste gebruiksdoelen casual entertainment en productiviteit zijn.

Volgens laptopfabrikant Lenovo (die beide merken processors op zijn eigen computers gebruikt), is AMD Ryzen "kosteneffectiever" en mogelijk meer geschikt voor "studenten, budgetgamers en individuen met ongecompliceerde computerbehoeften." Dit komt omdat je nog steeds de prestaties en snelheid krijgt die je nodig hebt voor je taken en je uiteindelijk minder uitgeeft aan een pc dan wanneer je er een zou kopen met een Intel-processor.

Een goed voorbeeld van een kosteneffectieve AMD Ryzen-processor is de AMD Ryzen 5 2600X. Deze processor kost minder dan $ 150 en biedt een basiskloksnelheid van 3,6 GHz, 6 cores en 12 threads.

Eindoordeel: beide zijn geweldig, dus het hangt af van uw behoeften

Zowel Intel als AMD Ryzen zijn formidabele concurrenten als het gaat om hun processors. En, afhankelijk van uw specifieke behoeften, is het mogelijk om een model van beide processors te vinden dat uitstekend werkt voor elk van deze categorieën.

Maar als we een merk moeten kiezen dat elke categorie wint, dan zijn de winnaars duidelijk. Voor taken die behoorlijk wat zwaar tillen vergen, kun je de Intel-processors niet verslaan. Ze zijn meestal duurder, maar op de lange termijn de moeite waard, als je een hardcore gamer bent of als je regelmatig video's bewerkt.

Als je echter een meer kosteneffectieve manier nodig hebt om geweldige graphics te krijgen of als je een student bent met een beperkt budget, zoek dan niet verder dan AMD Ryzen. Met AMD's steeds evoluerende geïntegreerde grafische kaart kom je misschien in de buurt van de grafische kwaliteit van een high-end Intel-processor en zijn aparte GPU of videokaart. Bovendien biedt AMD de prestaties die je nodig hebt voor casual gaming, streaming en productiviteit tegen een veel betaalbare prijs.

Aanbevolen: