Hoe maak je een tijdlijn in Excel

Inhoudsopgave:

Hoe maak je een tijdlijn in Excel
Hoe maak je een tijdlijn in Excel
Anonim

Wat te weten

  • Hands-down het gemakkelijkst: Ga naar Insert > SmartArt > Process >Basic Timeline > OK en voer je gegevens in.
  • Alternatieve optie: maak een spreidingsplot door uw tabel te markeren en naar Insert > Scatterplot te gaan en vervolgens de grafiek te bewerken een tijdlijn.

Als je een project plant of gebeurtenissen vastlegt, kan het helpen om te leren hoe je een tijdlijn maakt in Excel. Een tijdlijn helpt u alles bij te houden, van belangrijke mijlpalen tot kleinere, gedetailleerde gebeurtenissen. In dit artikel wordt uitgelegd hoe u een tijdlijn maakt in Excel 2019, Excel 2016, Excel 2013, Excel 2010 en Excel voor Mac.

Een slimme Excel-tijdlijn maken

Excel heeft een vooraf gemaakte afbeelding die u kunt gebruiken om een tijdlijn in Excel te maken. Deze afbeelding maakt deel uit van de SmartArt-collectie van Excel en is heel gemakkelijk te gebruiken.

De SmartArt-tijdlijn is een eenvoudige methode om een algemene tijdlijn te maken die u overal in een Excel-blad kunt invoegen. Het staat u echter niet toe om elk punt dynamisch te labelen met behulp van een bereik in uw werkblad. U moet het label voor elk tijdlijnpunt handmatig invoeren. Daarom zijn SmartArt-tijdlijnen het beste voor kortere tijdlijnen.

  1. Als u een SmartArt-tijdlijn wilt maken, selecteert u Insert in het menu en selecteert u in de groep Illustrations SmartArt.

    Image
    Image
  2. In het Choose a SmartArt Graphic venster, selecteer Process in het linkerdeelvenster. Je ziet twee tijdlijnopties; Basic Timeline en Circle Accent TimelineDe basistijdlijn is het beste voor een traditionele éénregelige tijdlijn die de meeste mensen kennen. Op de tijdlijn van het cirkelaccent worden cirkels weergegeven voor elke taak die op een rij is georganiseerd. Deze optie biedt een meer unieke stijl voor uw tijdlijn. Kies een van deze opties en selecteer vervolgens OK

    Image
    Image
  3. In het tekstvak met de tekst Typ hier uw tekst, kunt u een label typen voor elk punt in de tijdlijn. Dit is een handmatig proces, dus het is het beste voor kortere tijdlijnen zonder al te veel elementen overal.

    Image
    Image
  4. Wanneer u een cel in het werkblad selecteert, verdwijnt het invoervenster. U kunt de tijdlijn in de toekomst op elk moment bewerken met extra items door deze te selecteren en het bovenstaande proces te herhalen.

    Image
    Image

SmartArt-tijdlijnen in Excel zijn perfect voor het maken van zeer snelle, kleine tijdlijnen die u kunt gebruiken om eenvoudige projecten of elk plan met een beperkt aantal gebeurtenissen bij te houden. Als u echter een groter project met een lange takenlijst beheert, of als u een oudere versie van Excel gebruikt, kan de hieronder beschreven Scatter Plot-tijdlijn een betere optie zijn.

Maak een Excel-tijdlijn van een spreidingsplot

Als je een oudere versie van Excel hebt, heb je geen pech. Er is een geavanceerde methode die u kunt gebruiken om scatterplots om te zetten in goed opgemaakte tijdlijnen.

Met de Scatter Plot in Excel kunt u punten in sequentiële volgorde in een grafiek plotten. Hierdoor is het een ideaal platform om artikelen in een rechte lijn te bestellen, geordend op datum. Door de spreidingsplot correct op te maken, kunt u deze omzetten in een handige tijdlijnafbeelding die dynamisch verandert op basis van de taken en datums in uw oorspronkelijke projectspreadsheet.

Dit proces kost iets meer tijd dan de tijdlijnoptie hierboven, maar uiteindelijk kun je het beter aanpassen aan je doeleinden.

Deze methode voor het maken van een tijdlijn van een spreidingsplot werkt als u een versie van Excel gebruikt die nieuwer is dan Excel 2007.

  1. Elk project heeft een goede tijdlijn nodig, maar voordat je een tijdlijn kunt visualiseren, moet je een spreadsheet maken die elke stap in het project en de vervaldatums bevat. Om te beginnen is het ook een goed idee om een kolom "Mijlpaal" te maken en het belang van elke mijlpaal te beoordelen op een schaal van 1 tot 4. Deze schaal kan later veranderen om de tijdlijn beter te visualiseren (zie hieronder).

    Image
    Image
  2. Deze methode voor het maken van een visuele tijdlijn omvat het transformeren van een Scatter Plot. Markeer dus om te beginnen de hele tafel die je hebt geselecteerd. Selecteer vervolgens het Insert menu en selecteer Scatter Plot uit de Charts groep.

    Image
    Image
  3. Selecteer vervolgens specifieke gegevens voor de tijdlijn door met de rechtermuisknop op de grafiek te klikken en Gegevens selecteren. te kiezen

    Image
    Image
  4. In het Legend Entries (Series) paneel, selecteer Bewerken.

    Image
    Image
  5. Plaats uw cursor in het Select X-waarden veld en markeer vervolgens de hele kolom met de vervaldatums van uw taak gedurende het hele project. Dit gebruikt de individuele vervaldatums voor opsommingstekens in de tijdlijn.

  6. Selecteer vervolgens het veld Select Y values en markeer de hele kolom met uw taakmijlpaalrangschikkingen voor elk taakitem. Deze bepalen de hoogte van elk punt in de tijdlijn. Selecteer OK als je klaar bent.

    Image
    Image
  7. Op dit moment heb je een redelijk goede tijdlijn, maar er is nog steeds extra opmaak die je moet doen om de datums en taken op de tijdlijn duidelijker weer te geven.

    Image
    Image
  8. Selecteer het + pictogram in de rechterbovenhoek van de grafiek om het dialoogvenster Chart Elements te openen. Deselecteer Grafiektitel en Rasterlijnen om de tijdlijn een schoner uiterlijk te geven.

    Image
    Image
  9. Selecteer vervolgens de pijl naast Axes en deselecteer Primary Vertical om de labels van de verticale as van de tijdlijn te verwijderen. Dit transformeert de tijdlijn in slechts een horizontale lijn met datums en individuele taken weergegeven als stippen met een hoogte gedefinieerd door uw mijlpalenwaarde voor die taak.

    Image
    Image
  10. Nog steeds in Chart Elements, selecteer Error Bars om cross-foutbalken voor elk punt in te schakelen. Deze balken veranderen in de verticale lijnen voor elk taakitem in uw tijdlijn. Maar om deze verticale lijnen te maken, moet u de weergave van de foutbalken opnieuw formatteren.

    Image
    Image
  11. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de onderste as van de grafiek en selecteer Format Axis.

    Image
    Image
  12. Selecteer de vervolgkeuzepijl naast Axis Options en selecteer de X Error Bars selectie.

    Image
    Image
  13. Selecteer in deze opties Geen regel. Hierdoor wordt de horizontale lijn van elk van de tijdlijnpunten verwijderd en blijft alleen de verticale lijn over.

    Image
    Image
  14. Vervolgens wil je dat de verticale lijn alleen reikt tot elk tijdlijnpunt, maar niet hoger. Om dit te doen, moet u de Y-foutbalken bewerken. Klik nogmaals met de rechtermuisknop op de onderste as van de grafiek en selecteer Format Axis Selecteer Axis Options en selecteer de Y Error Barsuit de vervolgkeuzelijst.

    Image
    Image
  15. Selecteer het staafdiagrampictogram en verander de Direction selectie in Minus Under Error Amount, selecteer Percentage en verander het veld in 100% Deze wijzigingen zorgen ervoor dat de verticale lijn stopt op het tijdlijnpunt. Het zal ook de verticale "foutlijn" van de as helemaal tot aan elk punt uitrekken.

    Image
    Image
  16. Je tijdlijn ziet er nu uit zoals hieronder, met de tijdlijnpunten verspreid over en geplaatst op datum, met een verticale lijn die zich uitstrekt van die taakdatum helemaal tot aan het tijdlijnpunt zelf.

    Image
    Image
  17. Elk tijdlijnpunt is echter niet erg beschrijvend. Het geeft alleen de tijdlijnmijlpaalwaarde weer die u aan elk punt hebt gegeven. In plaats daarvan wil je elk punt labelen met de taaknaam.

    Image
    Image
  18. Ga hiervoor terug naar de vervolgkeuzelijst Axis Options en selecteer Data Labels.

    Image
    Image
  19. Je ziet een vak Gegevenslabelbereik verschijnen. Selecteer het veld Data Label Range en selecteer vervolgens het cellenbereik met de taakbeschrijvingen. Selecteer OK om te voltooien.

    Image
    Image
  20. Nu zie je alle taakbeschrijvingen verschijnen als de gegevenslabels voor elk punt. Zoals je kunt zien, maakt dit elk punt meer beschrijvend, maar creëert het ook een beetje een rommel voor je tijdlijn.

    Image
    Image
  21. Je begint dit op te lossen door de mijlpaalwaarde voor elk taakitem aan te passen. Als je de mijlpaal aanpast, wordt de hoogte van dat punt in de tijdlijn groter of lager.

    Image
    Image
  22. Hoewel dit de tijdlijn goed organiseert, is het mogelijk dat u de tijdlijnpunten niet voldoende uit elkaar kunt spreiden zodat de tijdlijn duidelijk is. Open de Axis Options opnieuw en selecteer het staafdiagrampictogram. Pas onder Bounds de velden Minimum en Maximum aan. Door Minimum te verhogen, wordt de eerste mijlpaal dichter bij de linkerrand van de tijdlijn geplaatst. Als u Maximum verlaagt, wordt de laatste mijlpaal naar de rechterrand van uw tijdlijn verplaatst.

    Image
    Image
  23. Als je klaar bent met het maken van al deze aanpassingen, zou je tijdlijn goed georganiseerd moeten zijn, met voldoende ruimte voor elk taaklabel. Nu heb je een tijdlijn die duidelijk de algemene projecttijdlijn en de datum van elke mijlpaal van begin tot eind weergeeft.

    Image
    Image
  24. Zoals je kunt zien, kost het gebruik van de scatterplot wat meer moeite om een informatieve tijdlijn te ontwerpen, maar uiteindelijk resulteert de inspanning in een goed ontworpen tijdlijn die iedereen zal waarderen.

Aanbevolen: