Is Substack goed voor webstrips?

Inhoudsopgave:

Is Substack goed voor webstrips?
Is Substack goed voor webstrips?
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Substack komt in de publicatie van webstrips.
  • Comics genieten al van een bloeiende indie-publishing scene.
  • One-stop-shops voor 'content' zijn handig, maar zorgwekkend.
Image
Image

Nieuwsbriefuitgever Substack begint met strips. Het lijkt perfect te passen.

Substack heeft verschillende indie-stripmakers ondertekend om op het nieuwsbriefplatform te publiceren. Nieuwe strips komen via e-mail binnen en lezers kunnen de artiesten rechtstreeks betalen. Substack heeft al verschillende grote namen aan boord gekregen, waaronder Batman-hoofdschrijver James Tynion IV. Substack heeft deze makers gelokt met vooruitbetalingen, zodat ze de tijd kunnen nemen om een publiek op te bouwen in hun nieuwe huis.

"Ik ben niet verrast om de uitbreiding te zien, omdat het vrij logisch is, en ik ben altijd blij om te zien dat meer schrijvers, artiesten en illustratoren onafhankelijk worden en rechtstreeks worden ondersteund door hun fans", Ryan Singel, oprichter van Outpost, een dienst waarmee onafhankelijke makers hun eigen kleine media-imperium kunnen bouwen, vertelde Lifewire in een e-mail.

Strips en Substack

Op het eerste gezicht zijn webstrips gewoon een ander creatief medium, zoals speciale blogs of nieuwsbrieven voor één auteur. Maar webcomics zijn in een paar opzichten anders. Een daarvan is dat ze vaak een loyale en fanatieke (op een goede manier) fanbase hebben. En een andere is dat sommigen van hen al een tijdje geld verdienen door merchandise, advertenties en abonnementen te verkopen. En dit is logisch. Weinig mensen zouden een t-shirt van hun favoriete nieuwsbrief voor financiële analisten kopen, maar een favoriete webstrip? Helemaal.

En webstrips lopen ook ver voor op het formaat van de nieuwsbrief. Velen van hen komen al in uw e-mailinbox wanneer er een nieuw nummer beschikbaar is. Dus waarom zou je je druk maken over Substack?

Ik ben niet verrast om de uitbreiding te zien, want het is vrij logisch.

Substack is nu bijna synoniem met op abonnementen gebaseerde e-mailnieuwsbrieven. Het kost een groot deel van de inkomsten van makers in ruil voor webhosting, en - waarschijnlijk belangrijker - om potentiële lezers een enkele bestemming te geven. Wij gebruikers hebben de neiging om de voorkeur te geven aan one-stop-shops op internet. We willen graag weten dat de sites die we bezoeken alle mogelijke opties bevatten, en Amazon, YouTube, enzovoort, helpen u graag.

Dit is de aantrekkingskracht van zoiets als Substack. Het maakt het gemakkelijk voor makers om geld in rekening te brengen en voor fans om te betalen. U wordt niet omgeleid naar een betalingssite van een derde partij en u hoeft niet meerdere abonnementen te beheren. Zodra een lezer Substack gebruikt, is aanmelden voor meer nieuwsbrieven (en nu strips en podcasts) triviaal.

Chunk of Change

Het is echter niet allemaal goed nieuws. Substack is op dit moment misschien hot, maar er is een grote besparing voor nodig, in ruil voor niet veel. In wezen betalen makers Substack om hun media te hosten en betalingen af te handelen.

"Ik ben van mening dat echte onafhankelijkheid voor makers niet het Patreon/Substack/Pico/Memberful-model is, waarbij makers pachters zijn voor bedrijven met veel risicokapitaal", zegt Singel. "Net als de boeren van weleer, nemen deze bedrijven een percentage van alle inkomsten (5% tot 12%)."

Image
Image

Singel's Outpost, die iets soortgelijks doet bovenop het Ghost-blogplatform, rekent een vast bedrag per lid. Voor lezers doet dit er allemaal niet toe - tenminste niet totdat hun favoriete strip ten onder gaat. Maar voor makers is het een groot probleem.

"Creators die hun 'big idea'-personage of verhaal nog niet hebben bedacht, zullen voor financiële ondersteuning moeten vertrouwen op de kracht van hun abonnementsbasis. Voor die makers kan de vergoeding van 10% een pijnpunt zijn, tenzij ze een aanvullend inkomen hebben via een dagbaan of gezin, "vertelde Gabe Hernandez, oprichter en uitgever van de striprecensiesite Comical Opinions, via e-mail aan Lifewire.

Eindspel

Het is gemakkelijk om het eindspel van Substack hier te zien. Het begon met nieuwsbrieven en biedt nu podcasts en strips aan. Substack kan gemakkelijk een media-imperium worden dat indie-uitgevers helpt om betaald te worden voor hun werk, zoals Patreon of Ko-Fi.

Maar waar Patreon meer een blog is die linkt naar de creaties van de artiesten op YouTube, of hun podcast, enzovoort, is Substack meer gefocust.

"Waar Substack een kleine voorsprong heeft op zijn concurrenten, is door zijn sterke focus op het publiceren van inhoud", zegt Hernandez. "De Substack-interface is bedoeld voor het maken van artikelen en nieuwsbrieven met schrijvers in gedachten, terwijl Patreon en Ko-Fi minder gaan over het schrijven van inhoud en meer over het ondersteunen van de maker als beschermheer."

Ik ben van mening dat echte onafhankelijkheid voor makers niet het Patreon/Substack/Pico/Memberful-model is…

Substack - en zijn alternatieven - is een echte zegen voor makers en hun publiek. Het was nog nooit zo eenvoudig om mensen te betalen voor hun creaties. Maar riskeren we dat we eindigen met weer zo'n monoliet zoals YouTube?

"Een paar stappen verder (ervan uitgaande dat deze stap succesvol is), zou Substack het standaard platform voor digitale publicatie van abonnementen kunnen zijn voor elke nieuwsbrief en tijdschrift die je in de kiosk of in boekwinkels vindt", zegt Hernandez.

Aanbevolen: