Mesh-netwerk versus router: welke installatie is het beste voor u?

Inhoudsopgave:

Mesh-netwerk versus router: welke installatie is het beste voor u?
Mesh-netwerk versus router: welke installatie is het beste voor u?
Anonim

Wilt u uw wifi upgraden? U overweegt ongetwijfeld de voordelen van een mesh-netwerk ten opzichte van een typische wifi-router. Beide opties kunnen uitstekende wifi-prestaties bieden, maar elk heeft unieke voor- en nadelen. Deze gids helpt je te beslissen welke opstelling het beste bij je past.

Mesh-netwerk versus wifi-router: welke configuratie is het beste voor u?

Een wifi-router is voor de meeste mensen beter dan een mesh-netwerk, maar mesh-netwerken nemen in specifieke situaties een voorsprong. Wi-Fi-routers zijn minder duur, gemakkelijker in te stellen en leveren geweldige prestaties in de meeste huizen. Mesh-netwerken zijn een upgrade voor grote huizen of huizen met lastige wifi-dode hoeken.

Een wifi-router stuurt internet- en netwerkverkeer van apparaten in je huis. De wifi-router moet zijn aangesloten op een modem om toegang te krijgen tot internet, hoewel sommige een ingebouwde modem hebben. Onze gids voor modems geeft meer details. Hetzelfde geldt voor mesh-netwerken, maar mesh-netwerken hebben extra draadloze knooppunten-apparaten op een mesh-netwerk dat tussen knooppunten schakelt, afhankelijk van de beste signaalsterkte.

Image
Image
De Netgear Nighthawk RAXE500 is een krachtige Wi-Fi 6E-router.

Netgear

Een wifi-router is gemakkelijker in te stellen dan een mesh-netwerk. Moderne routers en mesh-netwerken hebben een app-gebaseerd installatieproces dat wordt gebruikt via uw smartphone, maar mesh-netwerken hebben extra knooppunten die moeten worden gepositioneerd, aangesloten op de voeding en ingesteld.

Een mesh-netwerk is beter voor grote huizen en huizen zonder een centrale locatie om een wifi-router te plaatsen. Wi-Fi-routers zenden een signaal uit in een ongeveer bolvormig patroon rond de router, dus ze werken het beste wanneer ze midden in je huis worden opgesteld. Dat is niet altijd mogelijk, en dat is waar een mesh-netwerk handig wordt.

Wi-Fi-routers zijn beter als je naast wifi ook bekabelde ethernetverbindingen nodig hebt. Een typische mesh-netwerkrouter of -knooppunt heeft een of twee ethernetpoorten, terwijl wifi-routers tussen de vier en acht ethernetpoorten hebben.

Mesh-netwerken zijn duurder dan wifi-routers. Prijzen voor wifi-routers beginnen bij ongeveer $ 50; mesh-netwerken voor ongeveer $ 100.

Waarom u een mesh-netwerk zou moeten kopen

Image
Image
High-end mesh-netwerken bieden uitstekende prestaties, maar ze zijn prijzig.

Linksys

Een mesh-netwerk is het beste voor grote huizen en huizen met moeilijke wifi-dode hoeken of een ongebruikelijke lay-out. Oudere huizen kunnen ook latwerk en gipswanden hebben, waarvan het moeilijker is voor wifi om er doorheen te gaan.

Wi-Fi-routers zenden een signaal uit in een ruwweg bolvormig patroon. Dit signaal kan worden geblokkeerd of omgeleid door objecten, waaronder muren, meubels en apparaten. De meeste obstakels zullen een wifi-signaal niet volledig blokkeren, maar sommige kunnen dat wel. Een badkamer- of keukenmuur met meerdere leidingen kan bijvoorbeeld een barrière worden.

Deze scenario's zijn waar een mesh-netwerk schittert. Een mesh-netwerk heeft extra nodes die draadloos communiceren met de primaire router. Elk knooppunt zendt een signaal uit in een ruwweg bolvormig patroon, net als een router. Dit patroon zorgt voor een breder, betrouwbaarder wifi-netwerk dat obstakels tussen de primaire router en wifi-apparaten in je huis kan omzeilen.

Vervangt een mesh-netwerk een router?

Ja, een mesh-netwerk vervangt een wifi-router.

De meeste mesh-netwerken hebben een router die u verbindt met de modem die gewoonlijk door uw internetprovider wordt geleverd. Deze router maakt draadloos verbinding met de nodes van het mesh-netwerk. Het kan ook bekabelde Ethernet-poorten bieden voor het aansluiten van bekabelde apparaten in de buurt.

De meeste mesh-netwerken hebben knooppunten die draadloos verbinding maken, maar premium-modellen bieden een optionele bedrade verbinding die bekend staat als een bedrade Ethernet-backhaul. Deze functie kan de prestaties van een mesh-netwerk aanzienlijk verbeteren.

Sommige high-end mesh-netwerken zijn ontworpen om elk knooppunt als router te laten functioneren. Je stelt nog steeds één node in als router, maar de node die je kiest maakt niet uit. Mesh-netwerken met deze functie hebben bedrade Ethernet-poorten op elk knooppunt.

Is mesh wifi beter dan een router?

De wifi-prestaties van een mesh-netwerk zijn doorgaans langzamer, maar betrouwbaarder dan een wifi-router met een concurrerende prijs. De maximale wifi-snelheid van de router zal hoger zijn, maar het mesh-netwerk zorgt voor een robuuster signaal in je hele huis.

High-end mesh-netwerken winnen op beide prestatiebetrouwbaarheid. De beste mesh-netwerken kunnen een huis van 5000 vierkante meter bedekken met snelle, betrouwbare wifi. De prijzen voor een high-end mesh-netwerk kunnen echter meer dan $ 1.000 bedragen, waardoor ze voor veel mensen onbereikbaar zijn.

Kan ik mesh-wifi gebruiken met een bestaande router?

Je kunt een mesh-netwerk met een bestaande router op verschillende manieren gebruiken, maar niet alle worden aanbevolen.

Het is mogelijk om een wifi-router en mesh-netwerk als aparte wifi-netwerken in hetzelfde huis te gebruiken. Het kan echter contraproductief zijn omdat het signaal van elk netwerk interferentie kan veroorzaken.

Je kunt ook de wifi-functie op een oudere wifi-router uitschakelen en er een mesh-netwerk op aansluiten via een Ethernet-kabel. U kunt de bedrade Ethernet-poorten van de router blijven gebruiken. Dit kan de netwerkconfiguratie echter complexer maken.

Sommige wifi-routers worden geadverteerd als mesh-compatibel of mesh-ready. U kunt routers met deze functie gebruiken, waarbij u afzonderlijk extra nodes koopt, hoewel de resultaten vaak achterblijven bij mesh-netwerken die als een bundel worden verkocht.

FAQ

    Wat heb ik nodig voor een mesh-netwerk?

    Zorg ervoor dat je ruimte hebt voor de extra apparatuur voordat je iets koopt. Als je eenmaal een mesh-systeem hebt gekocht, heb je voor je mesh-netwerk alleen een modem en een internetabonnement bij een ISP nodig.

    Hoe zet ik een mesh-netwerk op?

    Om je mesh-wifi-netwerk in te stellen, download je de app op je telefoon. Verbind het primaire knooppunt met de router met behulp van een Ethernet-kabel en scan vervolgens de QR-code aan de onderkant van het hoofdknooppunt. Nadat u het netwerk via de app hebt ingesteld, sluit u de andere knooppunten één voor één aan.

    Hoe verhoog ik de bandbreedte in een mesh-netwerk?

    Om uw wifi-snelheid te verhogen, plaatst u uw mesh-eenheden dichter bij de hoofdrouter en verwijdert u eventuele obstakels in de buurt. U kunt ook proberen van wifi-kanaal te wisselen om signaalinterferentie te voorkomen. Om de internetsnelheid te krijgen waarvoor u beta alt; het kan zijn dat u uw modem moet upgraden.

Aanbevolen: