Hoe Google Spreadsheets te gebruiken

Inhoudsopgave:

Hoe Google Spreadsheets te gebruiken
Hoe Google Spreadsheets te gebruiken
Anonim

Google Spreadsheets is een krachtige cloudgebaseerde spreadsheettoepassing die u gratis kunt gebruiken zolang u een Google-account heeft. Het geeft je vrijwel alle functionaliteit die je zou vinden in andere betaalde spreadsheet-applicaties zoals Microsoft Excel of WPS Office. In deze handleiding leer je de basis over het gebruik van Google Spreadsheets.

Hoe Google Spreadsheets te openen

Om aan de slag te gaan met Google Spreadsheets, moet u zich aanmelden voor een gratis Google-account en toegang krijgen tot Google Drive, waar u uw spreadsheets kunt maken en ordenen.

Google Drive is de plek waar u alle Google Spreadsheets-spreadsheets maakt, opslaat en ordent waarmee u werkt.

  1. Bezoek de Google Account aanmeldingspagina en doorloop de wizard om uw gratis Google-account aan te maken.

    Image
    Image
  2. Zodra je je account-ID en wachtwoord hebt, maak je verbinding met Google Drive en log je in met je nieuwe Google-account.

    Image
    Image
  3. Als u meerdere spreadsheets in één map wilt ordenen, selecteert u Nieuw in de linkerbovenhoek van het Google Drive-venster en selecteert u vervolgens Folder. Het gebruik van mappen is een geweldige manier om al uw Google Spreadsheets-spreadsheets in Google Drive te ordenen.

    Als je een nieuwe spreadsheet toevoegt aan je Google Drive-hoofdaccount, wordt deze buiten alle mappen geplaatst. Als je daar eenmaal veel bestanden hebt verzameld, kunnen die spreadsheets moeilijk te vinden zijn. Het is altijd een goed idee om spreadsheets in mappen in uw Google Drive-account te ordenen.

    Image
    Image

Een spreadsheet maken in Google Spreadsheets

Je kunt op twee manieren een nieuwe spreadsheet maken in Google Spreadsheets: maak een lege spreadsheet of begin met een sjabloon om tijd te besparen. Welke methode u ook gebruikt om een nieuwe spreadsheet te maken, er wordt een nieuw venster geopend waarin u in het document kunt gaan werken.

Een zwarte spreadsheet maken

De eerste methode om een lege spreadsheet in Google Spreadsheets te maken, is door New in de linkerbovenhoek van het Google Drive-venster te selecteren en vervolgens Blank te selecteren rekenblad.

U kunt ook met de rechtermuisknop ergens in een map klikken en vervolgens Google Spreadsheets > Lege spreadsheet. selecteren

Image
Image

Een spreadsheetsjabloon gebruiken

Om wat tijd te besparen, kun je beginnen met een spreadsheetsjabloon. Selecteer hiervoor Nieuw > Google Spreadsheets > Van een sjabloon om een sjabloongalerij te openen waar u selecteer voorgeformatteerde spreadsheets om aan de slag te gaan.

Image
Image

Vooraf opgemaakte sjablonen omvatten:

  • Kalenders
  • To-do lijstjes
  • Budgetten
  • Reis- en weddingplanners
  • Timesheets
  • Financiële staten
  • Veel meer

U kunt ook uw eigen Google Spreadsheets-sjablonen maken.

Hoe Google Spreadsheets-gegevens te bewerken

Het bewerken van gegevens in een Google Spreadsheets-spreadsheet is heel eenvoudig. Er zijn echter een paar belangrijke tips om in gedachten te houden. Deze tips omvatten het bewerken van celgegevens en het toevoegen of verwijderen van rijen en kolommen, het toevoegen van nieuwe bladen en het toevoegen van grafieken.

  1. Cellen bewerken: Selecteer een cel en begin met typen om gegevens in te voeren. Om gegevens die al in een cel staan te bewerken, dubbelklikt u op het vak en plaatst u de cursor op de plaats waar u wilt bewerken.

    Image
    Image
  2. Move Cells: Om meerdere cellen te verplaatsen, selecteert u de eerste cel en sleept u deze naar de onderkant van het bereik dat u wilt kopiëren. Druk op Ctrl+C om de gemarkeerde cellen te kopiëren. U ziet een gestippelde blauwe lijn verschijnen rond het celbereik. Selecteer een andere cel waar u het bereik wilt plaatsen en druk op Ctrl+V om ze te plakken.

    Op een Mac, druk op Command in plaats van Control.

    Image
    Image
  3. Rijen of kolommen invoegen: om een kolom of rij toe te voegen of te verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op het nummer of de letter van de rij of kolom die u wilt toevoegen of verwijderen, en selecteer een van de volgende opties:

    • Verwijder rij of Verwijder kolom: verwijder de rij of kolom en schuif de resterende cellen omhoog of naar links om de leemte op te vullen.
    • Voeg 1 hierboven in of Voeg 1 hieronder in: Voeg een nieuwe rij toe boven of onder de geselecteerde rij.
    • Voeg 2 links in of Voeg 1 rechts in: Voeg een nieuwe kolom toe links of rechts van de geselecteerde kolom.

    Als je meerdere cellen of kolommen selecteert, veranderen de opties voor het invoegen of verwijderen van kolommen of rijen om het aantal kolommen of rijen dat je hebt gemarkeerd te verwijderen of in te voegen.

    Image
    Image
  4. Nieuw blad toevoegen: u kunt een nieuw blad toevoegen aan uw Google Spreadsheets-spreadsheetbestand door het pictogram + linksonder te selecteren hoek van het raam. Dit zal een nieuwe bladtab onderaan toevoegen.

    U kunt de naam van uw nieuwe blad wijzigen door de pijl-omlaag rechts van de naam van de bladtab te selecteren en Hernoemen. te selecteren

    Image
    Image
  5. Diagrammen en grafieken toevoegen: u kunt grafieken of grafieken aan uw spreadsheets toevoegen door het celbereik dat u in kaart wilt brengen te markeren en vervolgens Insert Chart te selecteren in het lint. Google Spreadsheets selecteert automatisch het type diagram dat logisch is voor de gegevens die u hebt geselecteerd, maar u kunt de drie stippen in de rechterbovenhoek van het diagram selecteren om dit te wijzigen en de grafiek.

    Image
    Image

Formules gebruiken in Google Spreadsheets

In Google Spreadsheets heb je toegang tot een bibliotheek met spreadsheetfuncties die net zo uitgebreid is als alles wat je in Microsoft Excel vindt.

Met de functies van Google Spreadsheets kun je het gemiddelde nemen van hele rijen of kolommen met cellen, maximale of minimale waarden vinden of zelfs gegevens van webpagina's importeren.

  1. Als u een formule in een Google Spreadsheets-spreadsheet wilt invoegen, typt u =(het gelijkteken). Wanneer u de naam van een functie begint te typen, ziet u een vervolgkeuzelijst met alle beschikbare functies die met die letters beginnen.

    Je ziet een definitie van wat de eerste functie doet. Om een definitie voor een van de andere te zien, beweegt u de muisaanwijzer over de naam ervan.

    Image
    Image
  2. Als je het eerste haakje opent voor een functie, zie je een lijst met parameters voor die functie en hun uitleg.

    Image
    Image
  3. Zodra u het haakje sluit voor de functie typt, drukt u op Enter, waarna u de resultaten voor die functie in de cel ziet verschijnen.

    Image
    Image

Een spreadsheet delen

Zodra je je eerste spreadsheet hebt gemaakt, wil je deze misschien met anderen delen. Hier zijn een paar manieren om een Google Spreadsheets-spreadsheet te delen.

  1. Als je al een spreadsheet hebt geopend, selecteer je File > Share.

    Een andere manier waarop u een spreadsheet in Google Spreadsheets kunt delen, is door met de rechtermuisknop op het spreadsheetbestand in Google Drive te klikken en vervolgens Share. te selecteren

    Image
    Image
  2. Het venster van Google Spreadsheets Deel met anderen wordt geopend. Als u geen specifieke e-mailadressen wilt noemen om de spreadsheet mee te delen, selecteert u Kopieer link Met deze optie kunt u de link naar de spreadsheet verstrekken via e-mail, expresbericht of waar dan ook anders.

    Als je de standaardinstellingen voor delen laat staan, kan iedereen die de link naar de spreadsheet heeft deze bekijken. Als de gegevens gevoelig zijn of als u deze liever privé houdt, kunt u deze instelling beter wijzigen en de spreadsheet met specifieke mensen delen.

    Image
    Image
  3. Als u de spreadsheet als privé wilt instellen en alleen met specifieke mensen wilt delen, selecteert u de vervolgkeuzepijl naast can view en selecteert u vervolgens OFF - alleen specifieke mensen hebben toegang.

    Image
    Image
  4. Typ vervolgens in het gedeelte Personen de e-mailadressen van de mensen met wie u de spreadsheet wilt delen. Selecteer de vervolgkeuzepijl naast het penpictogram en kies wat gedeelde gebruikers met de spreadsheet kunnen doen.

    • Kan bewerken: de ontvanger kan de spreadsheet bekijken, wijzigen en opmerkingen achterlaten.
    • Kan bekijken: de persoon kan de spreadsheet lezen, maar mag geen wijzigingen of opmerkingen maken.
    • Kan commentaar geven: de bijdrager kan opmerkingen lezen en achterlaten.
    Image
    Image
  5. Klik op Send om de machtigingsinstellingen op te slaan en de uitnodigingen te verzenden.

    Image
    Image
  6. Als je een spreadsheet deelt, stuurt Google Spreadsheets e-mails naar alle mensen met wie je de spreadsheet hebt gedeeld, met daarin de link waar ze toegang toe hebben.

FAQ

    Kan ik Google Spreadsheets gebruiken als database voor een website?

    Ja. Google Spreadsheets kan worden gebruikt om gegevens voor kleine websites en apps op te slaan en te beheren. Sommige organisaties gebruiken het als alternatief voor databasesoftware zoals MySQL.

    Kan ik Google Spreadsheets gebruiken als CRM?

    Ja. Hoewel Google geen officiële CRM-sjabloon (Customer Relationship Management) heeft, kunt u online gratis CRM-sjablonen vinden die u kunt gebruiken in Google Spreadsheets.

    Hoe gebruik ik VERT. ZOEKEN in Google Spreadsheets?

    Om VERT. ZOEKEN in Google Spreadsheets te gebruiken, gebruikt u de syntaxis VLOOKUP("zoekterm", celbereik, retourwaarde, gesorteerde staat). Bijvoorbeeld:=VLOOKUP("Laptop", A3:B9, 3, false)

    Hoe gebruik ik AANTAL. ALS in Google Spreadsheets?

    Als u AANTAL. ALS in Google Spreadsheets wilt gebruiken, voert u =AANTAL. ALS(bereik, criterium) in en vervangt u bereik en criterium met de gewenste gegevens. Een vergelijkingsoperator zoals >, <=of kan in een uitdrukking worden gebruikt.

Aanbevolen: