Welke kleur is bloedrood en wat is de symboliek ervan?

Inhoudsopgave:

Welke kleur is bloedrood en wat is de symboliek ervan?
Welke kleur is bloedrood en wat is de symboliek ervan?
Anonim

Bloedrood is een warme kleur die helder of donkerrood kan zijn. De felrode kleur van karmozijn wordt vaak beschouwd als de kleur van vers bloed, maar bloedrode kleur kan ook een donkere kastanjebruine tint rood beschrijven.

Afhankelijk van hoe het wordt gebruikt, kan bloedrood een deel van de donkerdere of meer sinistere symboliek van rood bevatten, waaronder woede, agressie, dood of een gevoel van macabere. Bloedrood kan ook symbool staan voor loyaliteit (zoals in een bloedeed) en liefde (bloed wordt geassocieerd met het hart en romantiek). Het is net zo waarschijnlijk dat je bloedrood ziet op Valentijnsdag als op Halloween.

Image
Image

Bloedrood is een opvallende kleur, dus verspil het niet aan onbelangrijke elementen van je ontwerp. Het oog van de kijker wordt er meteen naar toe getrokken, dus gebruik het voor elementen die je wilt laten opvallen.

Bloedrood gebruiken in ontwerpbestanden

Gebruik bij het plannen van een ontwerpproject voor commercieel drukwerk CMYK-formuleringen voor bloedrood in uw paginalay-outsoftware of selecteer een Pantone-steunkleur. Gebruik RGB-waarden voor weergave op een computermonitor.

Gebruik hex-aanduidingen bij het werken met HTML, CSS en SVG. Bloedrode tinten worden het best bereikt met het volgende:

Hex RGB CMYK
Bloedrood bb0a1e 166, 16, 30 0, 95, 84, 27
Crimson dc143c 220, 20, 60 0, 91, 73, 14
Donkerrood 8b0000 139, 0, 0 0, 100, 100, 45
Maroon 800000 128, 0, 0 0, 100, 100, 50
Bloedsinaasappel cc1100 204, 17, 0 0, 92, 100, 20

Pantone-kleuren kiezen die het dichtst bij bloedrood liggen

Bij het werken met gedrukte stukken is soms een effen rode inkt in plaats van een CMYK-rood een voordeligere keuze. Het Pantone Matching System is het meest erkende steunkleursysteem en wordt ondersteund door toonaangevende ontwerpsoftware en de meeste commerciële drukkerijen in de VS.

Hier zijn de Pantone-kleuren voorgesteld als beste match met bloedrood:

Pantone Solid Coated
Bloedrood 7621 C
Crimson 199 C
Donkerrood 7623 C
Maroon 2350 C
Bloedsinaasappel 2350 C

De C na een Pantone-nummer geeft aan dat de kleur wordt weergegeven zoals deze op gecoat papier wordt weergegeven. Wanneer de inkt op ongecoat papier wordt aangebracht, is de inkt hetzelfde, maar verandert het uiterlijk door absorptie in het papier. Het ziet er meestal minder levendig uit. Als u bloedrood wilt afdrukken op ongecoat papier, vraag dan uw commerciële drukkerij om u de zij-aan-zij vergelijking van de inkt op beide soorten papier te tonen, met behulp van hun Pantone-gidsen die voor dit doel zijn gemaakt.

Bloedrode tekst op een zwarte achtergrond (of omgekeerd) is een contrastarme combinatie die de tekst meestal moeilijk leesbaar maakt.

Aanbevolen: