Kolom- en rijkoppen in spreadsheets

Inhoudsopgave:

Kolom- en rijkoppen in spreadsheets
Kolom- en rijkoppen in spreadsheets
Anonim

In Excel en Google Spreadsheets is de kolomkop of kolomkop de grijsgekleurde rij met de letters (A, B, C, enz.) die worden gebruikt om elke kolom in het werkblad te identificeren. De kolomkop bevindt zich boven rij 1 in het werkblad.

De rijkop of rijkop is de grijsgekleurde kolom links van kolom 1 in het werkblad met de nummers (1, 2, 3, enz.) die worden gebruikt om elke rij in het werkblad te identificeren.

Kolom- en rijkoppen en celverwijzingen

Samen vormen de kolomletters en de rijnummers in de twee koppen celverwijzingen die individuele cellen identificeren die zich op het snijpunt tussen een kolom en rij in een werkblad bevinden.

Image
Image

Celverwijzingen – zoals A1, F56 of AC498 – worden veelvuldig gebruikt in spreadsheetbewerkingen zoals formules en bij het maken van grafieken.

Rij- en kolomkoppen afdrukken in Excel

Standaard drukken Excel en Google Spreadsheets niet de kolom- of rijkoppen af die op het scherm te zien zijn. Door deze koprijen af te drukken, is het vaak gemakkelijker om de locatie van gegevens in grote, afgedrukte werkbladen te volgen.

In Excel is het eenvoudig om de functie te activeren. Houd er echter rekening mee dat het moet worden ingeschakeld voor elk werkblad dat moet worden afgedrukt. Als u de functie op één werkblad in een werkmap activeert, worden de rij- en kolomkoppen niet voor alle werkbladen afgedrukt.

Op dit moment is het niet mogelijk om kolom- en rijkoppen af te drukken in Google Spreadsheets.

Om de kolom- en/of rijkoppen voor het huidige werkblad in Excel af te drukken:

  1. Klik op het tabblad Pagina-indeling van het lint.
  2. Klik op de Print checkbox in de Bladopties groep om de functie te activeren.

Rij- en kolomkoppen in- of uitschakelen in Excel

De rij- en kolomkoppen hoeven niet op een bepaald werkblad te worden weergegeven. Redenen om ze uit te schakelen zijn om het uiterlijk van het werkblad te verbeteren of om extra schermruimte op grote werkbladen te krijgen – mogelijk bij het maken van schermafbeeldingen.

Net als bij afdrukken moeten de rij- en kolomkoppen voor elk afzonderlijk werkblad worden in- of uitgeschakeld.

Om de rij- en kolomkoppen in Excel uit te schakelen:

  1. Klik op het File menu om de vervolgkeuzelijst te openen.
  2. Klik Opties in de lijst om het dialoogvenster Excel-opties te openen.
  3. Klik in het linkerdeel van het dialoogvenster op Geavanceerd.
  4. Klik in de sectie Weergave-opties voor dit werkblad – gelegen aan de onderkant van het rechterdeelvenster van het dialoogvenster – op het selectievakje naast de Toon rij- en kolomkoppenoptie om het vinkje te verwijderen.
  5. Om de rij- en kolomkoppen voor extra werkbladen in de huidige werkmap uit te schakelen, selecteert u de naam van een ander werkblad in de vervolgkeuzelijst naast de Display opties voor deze werkbladkop en verwijder het vinkje in het selectievakje Toon rij- en kolomkoppen.
  6. Klik op OK om het dialoogvenster te sluiten en terug te keren naar het werkblad.

Het is momenteel niet mogelijk om kolom- en rijkoppen uit te schakelen in Google Spreadsheets.

R1C1 Referenties vs. A1

Standaard gebruikt Excel de verwijzingsstijl A1 voor celverwijzingen. Dit resulteert, zoals vermeld, in de kolomkoppen met letters boven elke kolom die beginnen met de letter A en de rijkop met cijfers die beginnen met één.

Er is een alternatief referentiesysteem – bekend als R1C1-referenties – beschikbaar en als het is geactiveerd, zullen alle werkbladen in alle werkmappen cijfers weergeven in plaats van letters in de kolomkoppen. De rijkoppen blijven nummers weergeven zoals bij het A1-referentiesysteem.

Er zijn enkele voordelen aan het gebruik van het R1C1-systeem, vooral als het gaat om formules en bij het schrijven van VBA-code voor Excel-macro's.

Het R1C1-referentiesysteem in- of uitschakelen:

  1. Klik op het File menu om de vervolgkeuzelijst te openen.
  2. Klik op Options in de lijst om het dialoogvenster Excel Options te openen.
  3. Klik in het linkerdeel van het dialoogvenster op Formules.
  4. Klik in het gedeelte Werken met formules van het rechterdeelvenster van het dialoogvenster op het selectievakje naast de R1C1-referentiestijl optie om het vinkje toe te voegen of te verwijderen.
  5. Klik op OK om het dialoogvenster te sluiten en terug te keren naar het werkblad.

Het standaardlettertype wijzigen in kolom- en rijkoppen in Excel

Telkens wanneer een nieuw Excel-bestand wordt geopend, worden de rij- en kolomkoppen weergegeven met het standaardlettertype Normaal van de werkmap. Dit lettertype in normale stijl is ook het standaardlettertype dat in alle werkbladcellen wordt gebruikt.

Voor Excel 2013, 2016 en Excel 365 is het standaardlettertype voor de kop Calibri 11 pt. maar dit kan worden gewijzigd als het te klein, te eenvoudig of gewoon niet naar wens is. Houd er echter rekening mee dat deze wijziging van invloed is op alle werkbladen in een werkmap.

De normale stijlinstellingen wijzigen:

  1. Klik op het tabblad Home van het lintmenu.
  2. Klik in de groep Stijlen op Cell Styles om het vervolgkeuzepalet Celstijlen te openen.
  3. Klik met de rechtermuisknop op het vak in het palet met de titel Normal – dit is de stijl Normaal – om het contextmenu van deze optie te openen.
  4. Klik op Modify in het menu om het dialoogvenster Style te openen.
  5. Klik in het dialoogvenster op de knop Format om het dialoogvenster Cellen opmaken te openen.
  6. Klik in dit tweede dialoogvenster op de Font tab.
  7. Selecteer in het gedeelte Lettertype: van dit tabblad het gewenste lettertype in de vervolgkeuzelijst.
  8. Maak andere gewenste wijzigingen, zoals lettertypestijl of -grootte.
  9. Klik twee keer op OK om beide dialoogvensters te sluiten en terug te keren naar het werkblad.

Als u de werkmap niet opslaat nadat u deze wijziging heeft aangebracht, wordt de wijziging van het lettertype niet opgeslagen en keert de werkmap terug naar het vorige lettertype wanneer deze de volgende keer wordt geopend.

Aanbevolen: