Sony Xperia 1 Review: is deze superhoge 4K-telefoon de superhoge prijs waard?

Inhoudsopgave:

Sony Xperia 1 Review: is deze superhoge 4K-telefoon de superhoge prijs waard?
Sony Xperia 1 Review: is deze superhoge 4K-telefoon de superhoge prijs waard?
Anonim

Bottom Line

De Xperia 1 is een prachtige, luxe smartphone, maar de hoge prijs en enkele inconsistente elementen geven hem net genoeg kanttekeningen om ons naar andere toptoestellen te duwen.

Sony Xperia 1

Image
Image

We hebben de Sony Xperia 1 gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Het is lang geleden dat Sony echt opviel op de smartphonemarkt. Jarenlang liep de techgigant geleidelijk achter op de concurrentie en begon hij pas de Xperia Z2- en Xperia Z3-modellen van vorig jaar in te halen. De nieuwe Xperia 1 maakt een einde aan die recente naamgevingsconventie en duidt op een soort heruitvinding van de vlaggenschiplijn van Sony.

Het verschil is duidelijk in het silhouet van de telefoon: dit is een van de hoogste telefoons die we hebben gezien, met een extra brede beeldverhouding van 21:9 wanneer deze zijdelings wordt vastgehouden, vergeleken met de typische 18:9 of 19: 9 die tegenwoordig op de meeste toptelefoons te zien is (16:9 is standaard breedbeeld). Dat geeft de Xperia 1 behoorlijk wat meer schermruimte, en het eindresultaat is een behoorlijk onderscheidend apparaat.

Deze extra hoge telefoon heeft echter een extra grote prijs. Kan de Xperia 1 de investering echt rechtvaardigen? Dit is wat we denken.

Image
Image

Ontwerp: rechtop staan

Bijna alle high-end telefoons van 2019 maximaliseren de schermruimte door een kleine inkeping te hebben voor de camera aan de voorkant, of misschien een perforatie-uitsparing (zoals de Samsung Galaxy S10). De Sony Xperia 1 heeft geen van beide: hij heeft gewoon een heel, heel hoog scherm. Het is de zeldzame vlaggenschiptelefoon van de laatste tijd met een bescheiden plaat aan de bovenkant voor de selfiecamera en -ontvanger, en een kleinere "kin" aan de onderkant, maar niets verdoezelt het prachtige rechthoekige scherm ertussen. Hoewel die stukjes lege ruimte op de meeste andere telefoons meer op zouden vallen, wordt hun impact hier geminimaliseerd door de uitgestrektheid van het scherm zelf.

Het is voor de meeste gebruikers onmogelijk om met één hand ten minste het bovenste derde deel van het scherm te bereiken, en u moet uw hand zo nodig omhoog bewegen om het bovenste gedeelte te bereiken.

Over het algemeen kiest de telefoon voor eenvoud in ontwerp. Hoewel de hoeken afgerond zijn, heeft het nog steeds een enigszins boxy-look zoals eerdere Xperias, en kiest het voor eenkleurig glas aan de achterkant met een verticale stapel met drie camera's in het midden bovenaan. Je kunt de Xperia 1 krijgen met zwart of paars achterglas in Noord-Amerika; we kozen voor het laatste en het is een gedurfde look, die over het kleurenspectrum verschuift naar blauw, afhankelijk van hoe het licht erop v alt.

Het vooruitzicht van een 6,5-inch telefoon kan de Xperia 1 enorm laten klinken, maar gelukkig betekent de hogere beeldverhouding dat de handset niet zo stevig aanvoelt als sommige andere. Met een breedte van 2,83 inch is hij smaller dan de iPhone XS Max, die een eigen 6,5-inch scherm heeft – en hij is maar een klein beetje breder dan de Galaxy S10 (met een breedte van 2,77 inch) met zijn 6,1-inch scherm. Dat gezegd hebbende, is het voor de meeste gebruikers onmogelijk om met één hand het bovenste derde deel van het scherm te bereiken, en je zult je hand naar boven moeten schuiven om het bovenste gedeelte te bereiken als dat nodig is.

De Xperia 1 plaatst alle knoppen aan de rechterkant van de telefoon, die zeker druk aanvoelt. Van boven naar beneden vindt u een volumeknop, aan / uit-schakelaar, aan de zijkant gemonteerde vingerafdruksensor en vervolgens een speciale camera-ontspanknop. De sluiterknop is tegenwoordig een ongebruikelijke functie, maar hij is handig en de vingerafdruksensor had ook als aan / uit-knop kunnen fungeren zoals op de Samsung Galaxy S10e.

Je zou een beetje met je duim kunnen rommelen om precies te vinden wat je daar zoekt. Frustrerend genoeg was de vingerafdruksensor ook niet zo betrouwbaar als verwacht. Het is smal, gezien de plaatsing op het frame, maar we hebben meer succes gehad met vergelijkbare zijsensoren op de Galaxy S10e en Motorola Moto Z3. Deze werkt het grootste deel van de tijd, maar had meer missers dan we hadden verwacht.

Het vooruitzicht van een 6,5-inch telefoon kan de Xperia 1 enorm laten klinken, maar gelukkig betekent de hogere beeldverhouding dat de handset niet zo stevig aanvoelt als sommige andere.

Je vindt 128 GB interne opslag op de Xperia 1, maar gelukkig kun je een microSD-kaart tot 512 GB plaatsen om het totaal aanzienlijk te vergroten. En interessant is dat, in tegenstelling tot bijna elke andere telefoon die we de laatste tijd hebben gebruikt, de simkaart/microSD-lade gemakkelijk met je vingers kan worden uitgetrokken, in plaats van dat je een speld of paperclip-uiteinde moet prikken om een verborgen lade te onthullen. De Xperia 1 is ook water- en stofbestendig, met een IP65/IP68-classificatie voor spatten en vuil.

Helaas heeft de Xperia 1 geen 3,5 mm koptelefoonpoort aan boord. Het wordt geleverd met oordopjes die merkwaardig genoeg aan het einde een 3,5 mm-stekker hebben. Je moet ook de meegeleverde USB-C-dongle gebruiken om ze aan te sluiten. Ja, dit voelt allemaal een beetje ingewikkeld aan.

Image
Image

Bottom Line

Er is hier echt geen gedoe. De Xperia 1 draait op Android 9 Pie en het installatieproces is in wezen identiek aan andere moderne Android-telefoons. Zodra u de aan/uit-knop ingedrukt houdt om de telefoon in te schakelen, duurt het slechts een paar minuten om door de software-prompts te navigeren om u aan te melden bij uw Google-account, een paar opties te selecteren en te kiezen of u al dan niet wilt herstellen vanaf een back-up of verplaatsen gegevens van een andere telefoon.

Prestaties: Veel kracht

Sony ging van topklasse met de Xperia 1, met een Qualcomm's Snapdragon 855-chip - dezelfde processor die te zien is in andere top-Android-vlaggenschepen voor 2019, zoals de Galaxy S10 en OnePlus 7 Pro. Android voelde snel aan tijdens onze tests zonder merkbare vastlopers tijdens dagelijks gebruik, en de 6 GB RAM is meer dan genoeg om ervoor te zorgen dat je gemakkelijk kunt multitasken.

PCMark's Work 2.0-benchmark leverde een score van 8, 685 op, iets minder dan de 9, 276 die we op de Galaxy S10 hebben gemeten, hoewel het scherm met een hogere resolutie van de Xperia 1 daar een rol in zou kunnen spelen. Op het gebied van gaming liep de Car Chase-demo van GFXBench met 31 frames per seconde (fps), een verbetering ten opzichte van de 21 fps die we op de Galaxy S10 zagen, terwijl beide telefoons 60 fps haalden op de minder intensieve T-Rex-demo. De grafische kracht van de Xperia 1 hield ook stand tijdens onze daadwerkelijke gametijd, met arcade-racer Asph alt 9: Legends die net zo soepel draait als we hebben gezien, en Fortnite zonder problemen op volle snelheid te gaan met maximale instellingen.

Connectiviteit: hier geen verrassingen

De Xperia 1 leverde vergelijkbare netwerkprestaties als op andere handsets, met een gemiddelde downloadsnelheid van 35-37 Mbps en een upload van 7-10 Mbps op het 4G LTE-netwerk van Verizon in ons testgebied net ten noorden van Chicago. De telefoon is ook compatibel met zowel 2,4 GHz als 5 GHz wifi-netwerken en had geen problemen om verbinding te maken met beide.

Image
Image

Weergavekwaliteit: Scherp, maar niet de beste

Sony's nieuwste telefoon heeft niet alleen het hoogste scherm, maar ook het scherpste. Hoewel veel toptelefoons een Quad HD-resolutie hebben, gaat de Xperia 1 een stap verder met een OLED-paneel met een goede 4K-resolutie - ja, zoals een 4K-tv aan je muur, zij het verkleind om in je zak te passen. Met een resolutie van 3840 x 1644 bevat het maar liefst 643 pixels in elke inch. De Xperia 1 maakt ook gebruik van Sony's high-end tv-technologie om een echt beeld te leveren.

Sony's nieuwste telefoon heeft niet alleen het hoogste scherm, maar ook het scherpste. Hoewel veel toptelefoons een Quad HD-resolutie hebben, gaat de Xperia 1 een stap verder met een OLED-paneel met een goede 4K-resolutie.

Op papier zou dat de Xperia 1 de duidelijke winnaar van het peloton moeten maken. Maar het komt niet helemaal overeen met het daadwerkelijke gebruik. Het 4K-paneel is ongetwijfeld opmerkelijk helder en het bekijken van films, vooral films die met dezelfde beeldverhouding van 21:9 zijn gemaakt, is een echte traktatie dankzij de CineAlta-creatormodus van Sony die een meer authentieke reproductie van het brede kleurenspectrum belooft. Zowel Spider-Man: Into the Spider-Verse als Pokemon: Detective Pikachu zagen er fantastisch uit.

Dat specifieke gebruiksscenario is geweldig, maar elders vonden we het scherm een beetje zwak. Het werd niet zo helder als we wilden. Er is ook geen echt waarneembaar verschil in helderheid tussen 4K- en Quad HD-panelen van dit formaat. Het Quad HD-scherm van de Galaxy S10 is helderder en krachtiger, terwijl de snellere verversingssnelheid van 90 Hz van de OnePlus 7 Pro het een lust voor het oog maakt. In beide gevallen geven we de voorkeur aan die schermen boven die van de Xperia 1.

Uiteindelijk blijkt het superhoge scherm zowel een zegen als een vloek te zijn. Games zoals Asph alt 9 en Fortnite strekken zich behendig uit over de volledige lengte die zijwaarts wordt gehouden, en Fortnite profiteert vooral van het bredere zicht, net als spelen met een ultrabrede monitor op pc. Evenzo kun je behoorlijk wat meer van een website zien wanneer je in staande oriëntatie bladert, waardoor het een ideaal scherm is om de weergave te splitsen tussen twee gelijktijdige apps.

De Xperia 1 gaat nog een stap verder met een OLED-paneel met een goede 4K-resolutie - ja, zoals een 4K-tv aan je muur, zij het verkleind om in je zak te passen.

Maar met 16:9- of 4:3-video's krijg je nog grotere zwarte balken dan op andere telefoonschermen, en apps die niet zijn geoptimaliseerd om zich aan te passen aan bredere beeldverhoudingen, laten gewoon lege ruimte rond de inhoud.

Geluidskwaliteit: voel het geluid

De Xperia 1 verdeelt zijn stereo-uitvoertaken tussen de kleine luidspreker aan de onderkant van de telefoon en de ontvanger boven het scherm, waardoor muziek, films en zo ongeveer alles helder en duidelijk worden afgespeeld. De audio blijft goed gedefinieerd, zelfs op hogere niveaus, en de optionele Dolby Atmos-instelling voegt een beetje rijkdom en volheid toe aan de audio. De Xperia 1 ondersteunt ook hi-res audio als je de bestanden en een indrukwekkende hoofdtelefoon hebt om het tot leven te brengen.

Sony heeft ook iets ingebouwd dat Dynamic Vibration wordt genoemd, waarmee je een instelbare forcefeedback-sensatie krijgt die is afgestemd op muziek, games en films. Het werkt zoals geadverteerd, maar het was gewoon niet iets dat we bijzonder nuttig vonden.

Image
Image

Camera- en videokwaliteit: een sterke triple-shot

Camera's zijn doorgaans geen sterk punt van Sony's smartphones, maar de Xperia 1 stopt die trend gelukkig. De opstelling met drie camera's bevat een trio van 12-megapixelsensoren: de belangrijkste groothoek (f/1.6), telefoto (f/2.4) voor 2x zoom en ultragroothoek (f/2.4) voor uitgezoomde opnamen. Gezien het grotere diafragma is de hoofdsensor de beste keuze voor de meeste snaps. We waren regelmatig onder de indruk van de resultaten, die kleurrijk, duidelijk en goed beoordeeld waren.

De prestaties bij weinig licht zijn niet fantastisch, en de Xperia 1 kan de ongelooflijke nachtresultaten van de Google Pixel 3 niet evenaren, maar dat geldt voor de meeste telefoons. De telelens levert zeer goede resultaten terwijl hij dichter bij onderwerpen komt, terwijl de ultragroothoeklens slechts een klein beetje fisheye-vervorming oplevert in ruil voor een veel breder beeld. We zouden niet zeggen dat dit het beste van het beste is, omdat de Pixel 3-modellen meer details vastleggen en de opnamen van de Galaxy S10 er wat brutaler uitzagen (met fisheye-correctie op de ultrabrede), maar over het algemeen is het erg goed.

De prestaties bij weinig licht zijn niet fantastisch, en de Xperia 1 kan niet tippen aan de ongelooflijke nachtresultaten van de Google Pixel 3, maar dat geldt voor de meeste telefoons.

Je kunt zeker ook indrukwekkende 4K-video-opnamen van de Xperia 1 verwachten, omdat hij met gemak levendige beelden vastlegt en de videostabilisatie ook redelijk goed is. Het heeft Sony's uitstekende Cinema Pro-app aan boord, waarmee je de instellingen vakkundig kunt aanpassen en volledige controle kunt krijgen om het uiterlijk en de stijl vast te leggen waarvoor je fotografeert.

Batterij: solide kracht, maar zonder voordelen

De batterijcel van 3 330 mAh lijkt op papier klein, gezien het 6,5-inch scherm met een hogere resolutie dan bijna alle concurrerende telefoons. In ons dagelijks gebruik bleek het echter een stevige hoeveelheid sap te zijn. We eindigden de avond meestal met ten minste 30 procent van de batterijduur intact, wat een beetje buffer gaf om harder te pushen met streaming video of 3D-games. Het zal je geen anderhalve dag geven zoals sommige telefoons (zoals de Samsung Galaxy Note 9), maar het is gebouwd voor een solide dag gebruik.

Vreemd genoeg biedt de Xperia 1 echter geen draadloos opladen, iets dat steeds meer standaard wordt voor smartphones van bijna $ 1000. Als zodanig heeft het ook niet het soort omgekeerd draadloos opladen dat wordt gezien op recente Samsung-handsets, waarmee je een andere smartphone of compatibele accessoire op de achterkant kunt plaatsen om wat stroom te delen. Met de USB-C-snellader kan je telefoon in ongeveer 30 minuten voor 50 procent worden opgeladen, wat handig is.

Software: Taart met extra zijkanten

Sony zet zijn eigen bloei op Android 9 Pie, maar de skin is niet aanmatigend. Je zou het heel gemakkelijk moeten vinden om je te verplaatsen en te vinden wat je zoekt. Zoals eerder vermeld, werkt het besturingssysteem erg soepel op de Xperia 1. Sony heeft een Side Sense-functie toegevoegd waarmee je langs de rechter- of linkerrand kunt dubbeltikken om een snel toegankelijk paneel met de meest gebruikte apps weer te geven, wat helpt bij een- overhandigd gebruik, hoewel de herkenning van onze dubbele tikken door de telefoon een schot in de roos was.

Het wordt ook geleverd met de eerder genoemde Cinema Pro-video-opname-app, een Game Enhancer-app die de prestaties verbetert tijdens het spelen van glanzendere games, en een 3D Creator waarmee je objecten kunt scannen om 3D-modellen te maken. Dat is leuk om mee te rommelen.

Prijs: het is erg duur

De Xperia 1 bevindt zich aan de bovenkant van het smartphonepakket voor $ 950, wat logisch is gezien de hoogwaardige specificaties en het superhoge 4K-scherm. Echter, met de ongelooflijke concurrentie aan de top van de handset-hoop op dit moment, moet een telefoon van bijna $ 1000 zowel rijk aan functies zijn als grote gebreken missen. Dat is niet het geval voor de Xperia 1.

Er is veel leuks aan de telefoon, maar er zijn betere allround-schermen, zelfs op veel goedkopere telefoons (de OnePlus 7 Pro), plus de vingerafdruksensor is niet zo betrouwbaar als verwacht. Bovendien worden weggelaten functies zoals draadloos opladen en de 3,5 mm koptelefoonpoort hier erg gemist. Alles bij elkaar vinden we het een moeilijke verkoop voor de prijs. Amazon verkoopt een versie voor Prime-leden voor $ 850, die vooraf is geladen met de Alexa-stemassistent en andere Amazon-apps, maar we zijn nog steeds niet overtuigd gezien de sterke concurrentie.

Image
Image

Sony Xperia 1 versus Samsung Galaxy S10

De Galaxy S10 biedt vergelijkbare rekenkracht, gezien dezelfde Snapdragon 855-chip erin, maar elders zien we meer voordelen met Samsung's huidige kernvlaggenschip. Het ronde ontwerp is aantrekkelijker, het scherm is een knaller (en veel helder en levendig), en de opnamen van de camera zijn net iets brutaler. Het heeft ook draadloos en omgekeerd draadloos opladen, evenals de 3,5 mm koptelefoonpoort intact.

De Galaxy S10 is ook $ 50 goedkoper, wat gewoon aanvoelt als de kers op wat al een veel sterker apparaat is.

We zouden ergens anders zoeken naar een vlaggenschip van het hoogste niveau

Sony's Xperia 1 is een uniek aanbod in de drukke smartphonescene, en het is misschien wel de beste telefoon om een film op te kijken. Het voelt echter te duur aan en is niet zo rijk aan functies als sommige concurrenten, plus het grote opvallende element – dat enorme 4K-scherm – wordt overtroffen door anderen die we hebben gezien op goedkopere en betere allround handsets. Sony is hier iets op het spoor omdat het zijn terugkeer naar smartphonerelevantie voortzet, maar de Xperia 1 is moeilijk te verkopen voor de prijs.

Specs

  • Productnaam Xperia 1
  • Product Merk Sony
  • UPC 095673866985
  • Prijs $949.99
  • Releasedatum juni 2019
  • Productafmetingen 6,6 x 2,8 x 0,32 inch.
  • Garantie 1 jaar
  • Platform Android 9 Pie
  • processor Qualcomm Snapdragon 855
  • RAM 6GB
  • Opslag 128GB
  • Camera 12MP/12MP/12MP
  • Batterijcapaciteit 3, 330mAh
  • Poorten USB-C
  • Waterdicht IP65/IP68

Aanbevolen: