Sound Blaster Z Review: solide audiokwaliteit en een goede prijs voor gamers

Inhoudsopgave:

Sound Blaster Z Review: solide audiokwaliteit en een goede prijs voor gamers
Sound Blaster Z Review: solide audiokwaliteit en een goede prijs voor gamers
Anonim

Bottom Line

De Sound Blaster Z is een degelijke geluidskaart met een stevige microfoon en een uitgebreid EQ-softwarepakket. Hoewel het geluid een stapje hoger is dan het geluid van de meeste moederborden, zijn er betere opties voor deze prijs voor degenen die prioriteit geven aan geluidskwaliteit.

Creative Sound Blaster Z

Image
Image

We hebben de Sound Blaster Z gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De Sound Blaster Z is de instapkaart in de Z-serie geluidskaarten. Voor ongeveer honderd dollar levert Creative Labs goede, zij het onopvallende audio, 5.1 surround sound-ondersteuning, een geweldige microfoon en een uitgebreide EQ-oplossing die geschikt is voor gamers, filmkijkers en knutselaars. Er zijn betere geluidsoplossingen voor de prijs, maar ze zijn niet uitgerust met zoveel functies als de Sound Blaster Z.

Image
Image

Ontwerp: Eenvoudig en functioneel

De Sound Blaster Z is strak en slank. Aan de buitenkant heeft de Z-kaart een zware, rode metalen behuizing die de printplaat beschermt tegen elektrische interferentie. Aan de binnenkant vertrouwt de Sound Blaster Z op een Sound Core 3D-chipset, een MAX97220A 125 milliwatt hoofdtelefoonversterker-IC en hoogwaardige Nichicon-condensatoren. Het levert een SNR van 116 dB, wat een lagere ruisinterferentiewaarde is dan de meeste budgetmoederborden. De kaart biedt ASIO-ondersteuning, 24-bit 192 kHz stereo directe audio en 5.1 surround-ondersteuning.

Helaas biedt Sound Blaster geen frequentierespons voor de kaart (mensen horen meestal geluiden tussen 20 en 20.000 Hz). De belangrijkste kanalen zijn een microfooningang, een hoofdtelefoonuitgang, 3 luidsprekeruitgangen op lijnniveau en een optische SPDIF-ingang en -uitgang. Alle aux-aansluitingen zijn 3,5 mm. De kaart wordt op het moederbord aangesloten via een vrij PCIe-slot van elke grootte. De meegeleverde beamforming-microfoon is klein en heeft een clip zodat deze aan de bovenkant van monitoren kan worden bevestigd. Het is een leuke toevoeging van Creative Labs en het is plug-and-play. Er is niets spectaculairs aan de kaart, maar hij ziet er goed uit en voelt goed aan, en hij voorziet in de benodigdheden.

Image
Image

Bottom Line

Het instellen van de Sound Blaster Z is niet moeilijk, maar er zijn een paar dingen om in gedachten te houden als je een neutraal geluid wilt. Om de hardware te installeren, stopten we de kaart in een leeg PCIe-slot en installeerden we de stuurprogramma's van de Creative Labs-website. Toen we voor het eerst naar muziek luisterden met de Sennheiser HD800, klonk het verschrikkelijk; vijf minuten na de ervaring realiseerden we ons dat een aantal EQ-instellingen standaard zijn ingeschakeld. We hebben alle geluidsaanpassingen in de softwaresuite van de Z-serie uitgeschakeld en merkten een aanzienlijke verbetering van de kwaliteit van de audio op. Dit was allemaal niet moeilijk, maar het is vervelend dat Creative Labs standaard EQ heeft ingeschakeld. Wat betreft de microfoon, we moesten hem gewoon op de microfooningang aansluiten en onze opnamesoftware openen.

Audio: dun op de middentonen en bas

De hoofdtelefoonversterker van 125 milliwatt was genoeg om de HD800 aan te sturen, wat geweldig nieuws is voor mensen met een hoge impedantie. Het geluid was goed, maar niet geweldig. De middentonen en bas zijn verzonken, wat betekent dat het geluid niet rijk is. De kaart was ook niet snel genoeg om technisch veeleisende audio bij te houden, zoals blastbeats in metaal of trilling en 64e noten op klassieke instrumenten. Deze details zijn echter relatief klein en minder veeleisende oren zullen het misschien nooit opmerken. Geen van dit zijn details die opvallen, tenzij je een koptelefoon van $ 300+ bezit.

Aan de professionele kant is het geluid helder en helder, de hoge en hogere middentonen zijn uitstekend en de lage tonen zijn redelijk. De microfoon klinkt ook helder en hij doet geweldig werk bij het verminderen van het omgevingsgeluid. Tijdens het gamen was het geluidsbeeld goed, en de "Crystallization" EQ-preset was geweldig voor communicatie met teamgenoten en het stimuleren van hoge tonen (voetstappen, explosies, enz.). Filmkijkers zouden net zo blij moeten zijn met de ondersteuning voor Dolby-codering, ontworpen om de onderdompeling en betrokkenheid te vergroten via de audio van een film.

Het geluid is helder en helder. De hoge tonen en hogere middentonen zijn uitstekend, en de lage tonen zijn redelijk.

Image
Image

Software: Veel opties, beperkt nut

De Sound Blaster Z gebruikt de software uit de Z-serie. We hebben de software eerder beoordeeld in onze Sound Blaster ZxR-recensie, maar we zullen hier een samenvatting opnemen. De software heeft de standaard EQ-instellingen, zoals basversterking en virtuele surround, die presteren zoals beloofd. We hadden echter moeite om bruikbaarheid te vinden in meer niche-EQ-instellingen, zoals Scout-modus, en we zouden tevreden zijn geweest met een meer basaal EQ-menu.

Bottom Line

De Sound Blaster Z klinkt goed voor het geld. Het is beter dan een goedkope geluidschip aan boord van het moederbord, maar een prijskaartje van ongeveer $ 100 is een beetje hoog gezien de matige geluidskwaliteit. Voor dezelfde prijs zijn er externe versterker-DAC-oplossingen van hogere kwaliteit, en de $ 100 kan beter worden geïnvesteerd in het aanschaffen van hoofdtelefoons of luidsprekers van hogere kwaliteit. Hoewel de software uit de Z-serie handig is, is het geen functie om kaarten te verkopen, en de Sound Blaster Z klinkt slechter dan moderne high-end moederbordaudio, zoals het ingebouwde geluid van de MSI Carbon Z370. De kaart kan de moeite waard zijn om te kopen als uw audiosysteem wordt tegengehouden door bijvoorbeeld geïntegreerde Intel-audio of Re altek-audio, die enkele van de goedkoopste en meest elementaire audioconfiguraties op moderne moederborden zijn.

Concurrentie: strijd tegen vergelijkbare geprijsde oplossingen

De Sound Blaster Z is een middelmatige kaart voor een middelmatige prijs, en hoewel hij budgetkaarten overtreft voor zowel prestaties als waarde, ziet de MSRP van $ 100 er steil uit in vergelijking met alternatieven voor dezelfde prijs, vooral als uw primaire criterium is geluidskwaliteit.

Het schittert echter tegen sommige van de goedkopere Creative Labs-aanbiedingen, zoals de Audigy RX (adviesprijs $ 55). Tijdens het testen ontdekten we dat de Audigy RX onze audio-ervaring niet verbeterde en ondermaats presteerde in vergelijking met onze MSI Carbon Z370 onboard audio en onze MSI GS70 6QE onboard audio. Lees hier onze recensie van de Audigy RX.

De Sound Blaster Z is een middelmatige kaart voor een middelmatige prijs.

Aan de andere kant van het prijsspectrum is de EVGA Nu (adviesprijs $ 249) een fenomenale kaart die in 2019 is uitgebracht. Hij is gebouwd met deskundig vakmanschap in combinatie met Audio Note, een high-end audiobedrijf. De kaart was audiofiel waardig, met geluid dat zijn mannetje stond tegenover $ 1.000 + speciale audio-instellingen, en hoewel hij aanzienlijk duurder is dan de Z, is elke cent gerechtvaardigd. Lees hier onze recensie.

Voor ongeveer dezelfde prijs als de Sound Blaster Z kun je de Schiit Fulla (adviesprijs $ 99) kopen, een externe versterker/DAC-machine. Het is buitengewoon goed gebouwd en de dubbele LMH6643-uitgangsversterkers van hoge kwaliteit kunnen tot 550 milliwatt leveren, meer dan vier keer de Sound Blaster Z. Dat is voldoende wattage voor de meeste hoofdtelefoons onder de $ 250, en de Schiit Fulla levert een audio-ervaring van hoge kwaliteit.

Een solide keuze voor gamers, maar teleurstellend voor audiofielen

De Sound Blaster Z levert goed geluid en een robuuste softwaresuite in een pakket van $ 100. Er zijn beter klinkende opties voor de prijs, maar de Z voegt waarde toe door middel van een solide microfoon en een uitgebreid EQ-pakket. We raden dit product aan voor gamers die het meeste uit een op hoge tonen gericht geluid willen halen.

Specs

  • Productnaam Sound Blaster Z
  • Product Brand Creative
  • UPC-modelnummer SB1500
  • Prijs $100.00
  • Releasedatum november 2012
  • Productafmetingen 14,6 x 4,1 x 7,9 inch.
  • Ingangen/uitgangen 1x 3,5 mm hoofdtelefoonversterker, 3x 3,5 mm lijnuitgangen (5.1 ingeschakeld), 1x 3,5 mm microfooningang, 1x TOSLINK optische uitgang, 1x TOSLINK optische ingang
  • Audio-interface PCI Express
  • Frequentierespons 100Hz tot 20kHz (microfoon); 10Hz tot 45kHz (hoofdtelefoon)
  • Uitgangssignaal-ruisverhouding 116 dB
  • Hoofdtelefoonversterker 16-600 ohm
  • Chipset Sound Core 3D
  • Digitaal-naar-analoog converter Cirrus Logic CS4398
  • Hoofdtelefoon Op-Amp New Japan Radio NJM2114D
  • Hoofdtelefoonstuurprogramma Maxim MAX97220A
  • condensatoren Nichicon
  • Software Sound Blaster Z-Series-software
  • RGB Nee

Aanbevolen: