Oculus Rift S Review: een geweldige starter voor VR-nieuwkomers

Inhoudsopgave:

Oculus Rift S Review: een geweldige starter voor VR-nieuwkomers
Oculus Rift S Review: een geweldige starter voor VR-nieuwkomers
Anonim

Bottom Line

De Oculus Rift S is een solide en betaalbare optie voor degenen die net met VR beginnen, maar het is moeilijk te verkopen voor degenen die al een huidige generatie headsets of de oudere Rift hebben.

Oculus Rift S

Image
Image

We hebben de Oculus Rift S gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

De originele Rift van Oculus was een van de eerste grote VR-headsets toen hij in 2016 debuteerde. Hoewel de VR-technologie in de loop der jaren gestaag is vooruitgegaan, blijft de Oculus Rift een veelgebruikt apparaat. Met zijn verouderende levensduur had de Rift absoluut een update nodig en de Rift S is het antwoord van Oculus. Hoewel het geen enorme upgrade is ten opzichte van zijn voorganger, heeft de nieuwe S wel enkele verbeteringen die de headset in het moderne tijdperk van VR-technologie brengen. Dus is dit de juiste VR-setup voor jou? Lees onze recensie en bepaal zelf of dit de optimale keuze is.

Image
Image

Ontwerp: utilitair en saai

Als je de Rift S uitpakt, kun je gemakkelijk zien dat Oculus enige moeite heeft gedaan om het apparaat te vereenvoudigen en het een beetje gebruiksvriendelijker te maken. Hoewel niet zo eenvoudig als iets als de Quest, heeft de Rift S nu slechts twee kabels die je hoeft aan te sluiten, een DisplayPort en een USB 3.0. Omdat de Rift S ook geen externe sensoren meer nodig heeft voor tracking, kun je die hoofdpijn helemaal voorkomen. Afgezien van de headset en kabels, heb je ook een set van de nieuw bijgewerkte bewegingscontrollers in de doos.

In tegenstelling tot de Rift-headset die is ontworpen en gebouwd door Oculus, is de S gemaakt door Lenovo. Hoewel ze een goede geschiedenis hebben in het maken van dit soort technologie, is de headset saai qua ontwerp (vergelijkbaar met Lenovo's Mirage Solo). Het is niet iets dat de prestaties beïnvloedt, maar het is zeker geen slank en aantrekkelijk technisch apparaat dat je zou verwachten van een bedrijf als Oculus.

Ondanks dat het een beetje saai is, gebruikt de nieuwe headset Lenovo's halo-achtige hoofdband die comfortabel is, zelfs tijdens lange sessies. Als je ooit een PSVR-headset hebt gebruikt, komt dit qua ergonomie in de buurt. Het aanpassen van de headset is ook een fluitje van een cent, met een sneldraaiknop die de band strakker of losser maakt, en een klittenband aan de bovenkant om de positie te veranderen. Over het algemeen voelt het ongeveer hetzelfde aan als de originele Rift als het gaat om comfort, met misschien een klein randje aan de S. Dit geldt nog meer nu je de headset heen en weer van je gezicht kunt schuiven met de ontspanknop op de headset (net als de PSVR).

Hoewel het geen enorme upgrade is ten opzichte van zijn voorganger, heeft de nieuwe S wel enkele verbeteringen die de headset in het moderne tijdperk van VR-technologie brengen.

Een andere verandering die een beetje een stap achteruit lijkt, is het verlies van over-ear hoofdtelefoons in ruil voor ingebouwde luidsprekers in de halo-band. Deze nieuwe luidsprekers lijken geen echte bas te hebben en de geluidskwaliteit is matig voor alles wat diep is. Ze hebben ook behoorlijk wat geluidslekken waardoor ze onbruikbaar worden als je discreet probeert te zijn of niemand in de kamer bij je wilt irriteren. Ze bieden echter solide directioneel geluid om je een gevoel van positie te geven tijdens het gamen, en omdat ze je oren niet verduisteren, kun je nog steeds de echte wereld om je heen horen. Dit kan handig zijn als je niet te geïsoleerd wilt zijn van de buitenwereld, bijvoorbeeld als je lokaal met anderen speelt. Dat gezegd hebbende, is de ingebouwde audio niet de enige optie, aangezien je via de 3 je eigen koptelefoon kunt aansluiten.5 mm aansluiting.

Het andere grote verschil in ontwerp van deze nieuwe headset (en misschien wel het eerste dat opv alt) zijn de camera's voor het volgen van bewegingen. Omdat er geen vuurtorens zijn, worden deze naar buiten gerichte camera's gebruikt om uw positie en de beweging van de Touch-controllers te volgen terwijl ze in gebruik zijn. Deze nieuwe controllers lijken erg op de vorige Touch-controllers (en net zo geweldig), maar iets kleiner met een paar verbeteringen.

Op het gezicht bevinden zich twee knoppen en thumbsticks met tracking voor uw vingerposities. Aan de basis zit een knop op de greep om dingen vast te pakken en een trekker aan de bovenkant voor je wijsvinger. Hoewel de vingergevoelige technologie niet zo revolutionair is als zoiets als de Valve Knuckles, werken ze zeker goed en dragen ze bij aan de onderdompeling. De volgring is nu ook aan de bovenkant omhoog geklapt, versus de oude stijl aan de onderkant. Afgezien van de buitenkant, worden de controllers elk gevoed door een enkele AA-batterij, wat betekent dat er geen oplaadbare optie is.

Image
Image

Configuratieproces: zo eenvoudig als plug-and-play

Misschien is het installatieproces het beste verbeterpunt voor de S boven de Rift. Omdat je dankzij het nieuwe ingebouwde camerasysteem niet langer hoeft te rommelen met externe trackers, is het net zo eenvoudig als het aansluiten van de headset en het instellen van de software.

Dus, eerst, sluit de USB aan op een 3.0-compatibele poort, vervolgens de DisplayPort (of gebruik de meegeleverde mini-DisplayPort-adapter) en installeer vervolgens de Oculus-software. Zorg er vervolgens voor dat uw controllers batterijen bevatten en zet vervolgens uw headset op. De camera's op je headset projecteren een zwart-witbeeld van de wereld om je heen, zodat je je speelruimte kunt zien. Het Guardian-systeem van Oculus leidt je vervolgens door enkele basisstappen om je ruimte in te stellen. De software werkt hier goed voor en is gemakkelijk te volgen. Stel eenvoudig de vloerhoogte in, traceer de grenzen met je controller en je bent klaar om te spelen.

Omdat je dankzij het nieuwe ingebouwde camerasysteem niet langer hoeft te rommelen met externe trackers, is het net zo eenvoudig als het aansluiten van de headset en het instellen van de software.

Als het Guardian-systeem correct is ingesteld, zullen gebruikers in de VR-wereld een neonraster om zich heen zien verschijnen. Wanneer je een beetje te dicht bij de grens komt, zal de Guardian je het raster laten zien om hopelijk je tv's, monitoren en geliefden te beschermen tegen klappen door een zwaaiende controller. Het is een leuke touch en helpt ongelukken te voorkomen. Dankzij de camera's kun je ook snel de passthrough gebruiken om je buitenwereld te zien zonder ooit de headset te hoeven verwijderen.

Hoewel de Oculus-software en -bibliotheek het meest intuïtief te gebruiken en in te stellen zijn, kun je Steam VR ook gebruiken met de Rift S en is de installatie eenvoudig dankzij de Steam-walkthrough.

Image
Image

Prestaties: verbeterde visuals, maar enkele trackingproblemen

Hoe presteert je nieuwe Oculus-headset nu je nieuwe Oculus-headset correct is ingesteld en je speelruimte in kaart is gebracht? We gebruikten een pc die de aanbevolen minimumspecificaties overtrof volgens de Oculus-site, dus we zouden geen problemen moeten hebben op die afdeling. We hebben de Rift S op de proef gesteld en een breed scala aan titels getest, zowel in de Oculus-software als in Steam VR.

Als eerste hebben we een reeks kleinere VR-ervaringen aangeboden door Oculus, waaronder First Contact, Lost en Dreamdeck. Elk van deze werkte perfect zonder echte haperingen of hikken. Dankzij het verbeterde enkelvoudige LCD-scherm dat de resolutie op de nieuwe Rift S verhoogt tot 2.560 x 1.440, waren de beelden merkbaar beter dan bij het vorige model met een verminderd hordeureffect (een visueel artefact in VR waardoor lijnen verschijnen tussen pixels). Hoewel de resolutie verbeterd aanvoelt, was de verminderde verversingssnelheid (vanaf 90 Hz naar 80 Hz) iets slechter, maar veroorzaakte geen drastische veranderingen in onze algehele ervaring met de headset. Sommige gebruikers hebben problemen gemeld met de nieuwe vernieuwingsfrequentie die bewegingsziekte veroorzaakte, maar wij hadden dit probleem niet.

Er waren een paar keer dat de headset het scherm niet kon laden bij het ontwaken uit de slaapstand. In theorie zou het inactief moeten blijven terwijl het wordt verwijderd, en dan onmiddellijk weer inschakelen wanneer het op je hoofd wordt teruggeplaatst. Dit is opgelost door de headset los te koppelen en de software opnieuw te starten.

We gingen naar andere, meer diepgaande games en probeerden een aantal dingen uit, zoals Rec Room, Face Your Fears, Minecraft en VR Chat. De prestaties in elk van deze games waren ook solide, maar we ondervonden in bepaalde situaties een paar problemen met het volgen van de controller. Wat een semi-groot probleem lijkt te zijn met de Rift S, is dat het volgen van de controller een beetje wankel kan worden als je handen te dicht bij de headset komen. In de meeste games is dit nooit een merkbaar probleem, maar dingen zoals het trekken van een boogpees in sommige titels zorgen ervoor dat de controllers het volgen verliezen. Afgezien daarvan werkt het volgen van de vingers erg goed en bootst het voor sommige titels je echte handposities in het spel na. Deze nieuwe technologie is een welkome verbetering van de onderdompeling en verbetert zeker de ervaring.

Nu hebben we besloten om de Rift S echt door wat meer veeleisende titels te laten gaan. Tijdens deze fase hebben we titels als Pavlov VR, Blade & Sorcery en Gorn getest. Hiervoor moesten we Steam VR gebruiken in plaats van de Oculus-software. Hoewel dit proces niet zo gestroomlijnd is als vasthouden aan de stockservice, was het redelijk stressvrij. Dat gezegd hebbende, waren er soms momenten waarop het gelijktijdig uitvoeren van Oculus Home en Steam VR (wat vereist is) ervoor zorgde dat de headset crashte, controllers verloren gingen en zwarte schermen die alleen konden worden opgelost door alle kabels los te koppelen en de software opnieuw te starten.

Hoewel het vervelend is, is het vrij eenvoudig op te lossen, dus geen echte klachten. Vergeleken met de eerdere Rift heeft de S een merkbaar scherpere resolutie en betere kleuren tijdens het spelen van deze titels, hoewel het zwart misschien niet zo donker is dankzij de LCD versus OLED-schermen. Vastgebonden zijn aan je computer blijft vervelend in vergelijking met de stand-alone Quest-headset, maar de veel krachtigere graphics zijn het zeker waard.

Het is vermeldenswaard dat niet elke game de Oculus-headsets in Steam VR ondersteunt, dus je wilt er ook zeker van zijn dat titels die je koopt werken met je Rift S. Afgezien van enkele crashes, deed zich hetzelfde probleem met het volgen van de hand voor in titels zoals Blade & Sorcery wanneer je een boog gebruikt of items op je rug probeert te plaatsen. Deze waren frustrerend voor korte momenten, maar verpesten de ervaring in het algemeen niet.

Image
Image

Software: Oculus Home blijft schitteren

De Oculus Home-software die je in-headset-acties regelt, is een van de beste die er is. Het is eenvoudig om je ruimte in te stellen dankzij het Guardian-systeem en het selecteren van apps en games is een fluitje van een cent. De menunavigatie is snel en responsief met gemakkelijk leesbare tekst dankzij de nieuwe schermresolutie. Browsen naar nieuwe games en apps in de winkel is over het algemeen een geweldige ervaring en we hadden geen problemen met het navigeren in de Oculus-software.

Bovendien is het een leuke bijkomstigheid van Oculus om de Rift S volledig achterwaarts compatibel te maken. Dit betekent dat het werkt met alle originele Rift-spellen die je misschien al in je catalogus hebt. De bibliotheek met games is ook van topklasse, met bijna elke grote titel die beschikbaar is via Oculus. Het bedrijf heeft ook ongeveer $ 250 miljoen geïnvesteerd met zijn ontwikkelaars om nog meer titels naar de winkel te brengen, met nog eens $ 250 miljoen beloofd in de toekomst. Daarmee zijn er meer dan 50 titels van Oculus Studios verschenen, en de meeste hiervan zijn uitstekend in termen van prestaties en ervaring.

De bibliotheek met games is ook van topklasse, met bijna elke grote titel die beschikbaar is via Oculus.

Hoewel de line-up voortdurend verbetert, is er veel onzin om door te spitten in de Oculus-winkel, maar gelukkig is het retourbeleid vergevingsgezind als je een slechte aankoop tegenkomt. Ook vermeldenswaard is dat je ervoor kunt kiezen om externe software zoals Steam VR te gebruiken om je bibliotheek verder uit te breiden. Hoewel niet zo compatibel met de Rift S als iets als de HTC Vive, hadden we geen echte problemen met het vinden van titels die met Oculus in Steam werkten, dus het is fijn om die optie te hebben.

Bottom Line

Voor de prijs is de Rift S behoorlijk concurrerend op de VR-markt. Je kunt er op de meeste websites of winkels een kopen voor ongeveer $ 400. Voor die prijs krijg je de headset en controllers, evenals de software die je nodig hebt om het in te stellen. Het weglaten van de behoefte aan externe trackers is een gebied waar Oculus wat kosten mee heeft bespaard, wat welkom is, maar het verlagen van de verversingssnelheid naar 80 Hz is een van de dingen die we liever niet hadden gedaan.

Oculus Rift S vs. HTC Vive

Hoewel de concurrentie op deze markt zeker toeneemt, kunnen de prijzen voor VR-headsets enorm variëren van $ 100 tot meer dan $ 1.000. Daarom gaan we de Rift S vergelijken met de HTC Vive. Hoewel de Vive ouder wordt en er nieuwere versies zijn uitgebracht, is hij nog steeds de grootste concurrent van de Rift S vanwege vergelijkbare specificaties en prijzen.

Voor een prijsvergelijking bespaart de Rift S u gemiddeld ongeveer $ 100 tegen de kosten van de Vive van $ 500. Hoewel de Vive OLED heeft in plaats van LCD, en een iets hogere verversingssnelheid (90Hz versus 80Hz), is misschien wel het belangrijkste om te overwegen of je wilt rotzooien met externe tracking. De Rift S heeft goed werk geleverd met hun interne tracking, en het is een groot voordeel dat je dat niet elke keer hoeft in te stellen als je wilt spelen. Dit betekent ook dat de Rift S vriendelijker is voor mensen met extreem beperkte ruimte.

De schermen hier hebben elk hun eigen voor- en nadelen, waarbij de Rift een hogere resolutie heeft, maar de Vive diepere zwarttinten (dankzij OLED) en een hogere verversingssnelheid. We zouden ook beweren dat de controllers op de Vive een beetje slechter zijn dan de Oculus Touch-controllers.

Een belangrijk punt van zorg voor sommige gebruikers is dat de Vive handmatige IPD-aanpassing (Interpupillary Distance) heeft - de Rift S niet. Je kunt IPD met de Rift via software aanpassen en we hadden hier geen problemen mee, maar sommige gebruikers hebben enkele problemen op dit gebied gemeld. Ten slotte moet je ook bedenken dat de Vive al heel lang bestaat en meer ondersteuning en accessoires heeft, zoals een officiële draadloze adapter.

Niet de beste, maar een solide eerste VR-ervaring

De Oculus Rift S is het meest geschikt voor nieuwkomers die net beginnen met VR. Als je al een originele Rift of iets als een Vive of andere VR-headset hebt, zijn de kleine verbeteringen op de S waarschijnlijk niet de moeite waard, tenzij je geld hebt om te blazen.

Specs

  • Productnaam Rift S
  • Productmerk Oculus
  • MPN B07PTMKYS7
  • Prijs $399.00
  • Releasedatum mei 2019
  • Gewicht 1,87 lbs.
  • Productafmetingen 10,9 x 6,3 x 8,3 inch.
  • Garantie beperkt 1 jaar
  • Eenvoudig LCD-scherm weergeven
  • Resolutie 2560x1440
  • Audio Geïntegreerde audio of 3,5 mm jack
  • Vernieuwingsfrequentie 80Hz
  • Vrijheidsgraden (DoF) 6 DoF
  • Tracking van Oculus Insight 5 intern
  • Poorten DisplayPort 1.2, USB-A 3.0, 3,5 mm audio-aansluiting

Aanbevolen: