Oculus Quest Review: een geweldige, zelfstandige VR-headset

Inhoudsopgave:

Oculus Quest Review: een geweldige, zelfstandige VR-headset
Oculus Quest Review: een geweldige, zelfstandige VR-headset
Anonim

Bottom Line

De Oculus Quest is de zelfstandige, betaalbare VR-headset waar we op hebben gewacht.

Oculus Quest

Image
Image

We hebben de Oculus Quest gekocht zodat onze deskundige recensent hem grondig kon testen en beoordelen. Blijf lezen voor onze volledige productreview.

Met moderne virtual reality-headsets was er geen goede middenweg tussen de echt premium, high-end hardware en de veel eenvoudigere dingen op instapniveau. De droom is altijd een op zichzelf staande VR-headset geweest die geen ander apparaat nodig heeft, een behoorlijke hoeveelheid stroom aan boord heeft en nog steeds meeslepende game-ervaringen levert.

Nou, het is eindelijk zover, en het heet de Oculus Quest. Het kost hetzelfde als de pc-gebaseerde Rift-headset, maar je hebt niets anders nodig: de processor en het scherm zijn ingebouwd, en het wordt geleverd met oogverblindend nauwkeurige bewegingscontrollers, zodat je meteen games kunt spelen waar je ook bent - geen kabels vereist.

Design en comfort: comfortabel en meegaand

De Oculus Quest volgt de ontwerpfilosofie van de originele Oculus Rift en de lagere Oculus Go, met een groot vizier dat voor je ogen wordt vastgemaakt. Zelfs nadat we met de riemen hadden gerommeld, vonden we het nog steeds een beetje zwaar op ons gezicht, maar dat was het geval met elke VR-headset die we hebben gebruikt, en andere waren erger.

Zelfs met het gewichtsgevoel blijft de headset goed zitten tijdens gebruik, wat van cruciaal belang is omdat je misschien veel beweegt. Het heeft een stoffen voering aan de buitenkant van de headset en een sponsachtig schuimkussen dat tegen je gezicht drukt, waardoor de algehele pasvorm redelijk comfortabel is. We vinden het geweldig hoe de riem ongeveer 45 graden omhoog kan worden aangepast, waardoor het gemakkelijker wordt om aan en uit te doen, wat vooral van cruciaal belang is voor brildragers om te voorkomen dat hun lenzen vegen of ze tegen hun ogen slaan.

Het enige grote verschil tussen de Quest en de eerdere Oculus-headsets is de toevoeging van vier kleine camera's op het vizier. Deze bieden "inside-out" tracking, wat betekent dat de headset de wereld om je heen ziet en de Touch-bewegingscontrollers in het zicht volgt. Het bespaart het gedoe van het kopen en instellen van externe tracking-apparaten, zoals bij de originele Rift, terwijl de Oculus Go een veel eenvoudiger apparaat is zonder enige vorm van optische tracking. Kortom, zo biedt de Quest een actieve, robuuste VR-ervaring met tracking met zes vrijheidsgraden, allemaal zonder extra randapparatuur.

De Touch-controllers zelf zijn absoluut anders dan alles wat we hebben gezien met andere consoles en VR-headsets (afgezien van de Rift), althans wat het ontwerp betreft. Elk heeft twee afspeelknoppen en een analoge stick op het gezicht, evenals een triggerknop en een gripknop, en een grote plastic ring rond de bovenkant. Ze worden gevolgd door de camera's van de headset, waardoor vloeiende en realistische bewegingen mogelijk zijn, terwijl vooral de schouder- en greepknoppen handig zijn om een gevoel van onderdompeling te creëren, zoals het vasthouden van de greepknop om een pistool of lichtzwaard op te pakken.

Er is echter een kleine ergernis die je even uit een spel kan halen; het magnetische batterijklepje komt soms een beetje los als je de controller te stevig vasthoudt.

Configuratieproces: pak je telefoon

Aan de slag met de Oculus Quest is niet zo moeilijk. U wilt de Quest-headset aansluiten op een stopcontact met behulp van de meegeleverde USB-C-kabel, om ervoor te zorgen dat u zoveel mogelijk oplaadt voordat u aan de games begint. Elke Oculus Touch-controller maakt gebruik van een meegeleverde AAA-batterij, die gemakkelijk in elke handgreep past.

Je hebt alleen een iPhone of Android-smartphone nodig voor de eerste installatie met de Oculus-app. Hiermee verbind je de headset met wifi, log je in op een Oculus-account, koppel je de controllers en blader je eenvoudig door games en apps om te downloaden. Je kunt ook games kopen via de headset zelf, maar de app is een erg handig alternatief waarmee je downloads en nieuwe content in de wachtrij kunt zetten voordat je de headset vastmaakt.

The Quest laat je weten wanneer je te dicht bij een muur, lamp of een ander ongezien gevaar komt tijdens het spelen. Het is als een virtuele barrière in je echte wereld.

Zodra dat allemaal is ingesteld, is het tijd om de headset op te zetten en af te stellen zodat deze het beste bij je hoofd past. De Oculus Quest heeft drie klittenbandriemen om mee te spelen: rechts, links en bovenaan. Tussen de drie krijg je een pasvorm die goed en veilig aanvoelt, zodat de headset tijdens gebruik op zijn plaats blijft en ook het gevoel minimaliseert dat hij zwaar op je gezicht is. Als je van plan bent om een bril te dragen tijdens het spelen, dan wil je ook de meegeleverde brilafstandhouder plaatsen, die een paar millimeter extra ruimte rond je ogen toevoegt. Zodra u een comfortabele pasvorm rondom heeft, schuift u de lensafstandsknop aan de onderkant van de headset om het duidelijkste beeld op het scherm te krijgen.

Nadat dat allemaal is gebeurd, is er nog een stap over voordat je gaat spelen: een speelruimte in je omgeving instellen via de Oculus Guardian-functie van de headset. Door simpelweg door de headset te kijken, zie je een overzicht van je ruimte en gebruik je een van de Touch-controllers om een omtrek van je beschikbare bewegingsgebied te tekenen. Dit is essentieel voor actieve games en ervaringen op kamerschaal, en de Quest laat je weten wanneer je te dicht bij een muur, lamp of een ander ongezien gevaar komt tijdens het spelen. Het is als een virtuele barrière in je echte wereld.

Image
Image

Prestaties: Zeer indrukwekkend voor de techneut

Op papier lijkt de Oculus Quest ondermaats. Het draait op een Qualcomm Snapdragon 835-chip, een smartphoneprocessor die in 2017 werd geïntroduceerd met telefoons zoals de Samsung Galaxy S8 en Google Pixel 2. Het loopt generaties achter op het smartphonefront en aanzienlijk minder krachtig dan het soort top-end pc's gebruikt voor de Oculus Rift en HTC Vive.

Die beperking zal ongetwijfeld sommige games buiten de Oculus Quest houden, maar verbazingwekkend genoeg werkt wat er nu is indrukwekkend goed. Je zult onderweg wat vereenvoudigde texturen en geometrie zien, maar de meeste games die we hebben gespeeld zijn erg soepel en indrukwekkend gedetailleerd, of je nu een pseudo-lichtzwaard op pulserende muziek in Beat Sabre zwaait of een echt virtueel lichtzwaard zwaait in Star Wars: Vader Immortal. De ontwikkelaars hebben indrukwekkend werk verricht door hun games aan te passen aan de hardware en optimaal gebruik te maken van deze oudere smartphonechip.

Zelfs het scherm is een stap hoger dan de originele Rift in termen van resolutie, aangezien het OLED-paneel van de Quest je een scherpe 1, 440 bij 1600 geeft voor elk oog en een verversingssnelheid van 72 Hz. Toegegeven, het scherm zit recht voor je ogen, dus zelfs zo'n scherm met een hoge resolutie ziet er een beetje wazig uit als je midden in de actie zit. Het leidt echter niet af, en we kregen geen idee van het schermdeureffect (waarbij een zichtbare opening tussen pixels te zien is, meestal weergegeven als lijnen) of bewegingsziekte krijgen tijdens het spelen. Het is helder en kleurrijk, en het gevoel van 3D-diepte is echt indrukwekkend.

Merk op dat er een kleine hoeveelheid licht lekt aan de onderkant van de headset, vlak bij je neus. We vonden het niet erg storend, en het viel niet erg op als het scherm vol kleur was. Je ziet het echter meteen als het scherm donker is.

Ontwikkelaars hebben indrukwekkend werk verricht door hun games aan te passen aan de hardware en optimaal gebruik te maken van deze oudere smartphonechip.

De Oculus Touch-controllers, die er een beetje anders uitzien dan de Rift-versies, voelen ook erg responsief in gebruik. Alleen al het zien van de vloeiendheid en precisie van de zwaaiende bladen in Beat Sabre was genoeg om ons te overtuigen dat het een stap verder is dan de PlayStation Move-toverstokken die door de PlayStation VR worden gebruikt.

The Quest wordt verkocht in versies van 64 GB en 128 GB, voor respectievelijk $ 399 en $ 499. Je kunt de opslag niet uitbreiden met welke geheugenkaart dan ook, dus kies vanaf het begin verstandig. Met de kleinere capaciteit moet je misschien op een bepaald moment apps en games verwijderen om ruimte te maken voor nieuwe, maar je kunt aankopen altijd opnieuw downloaden in de Oculus-winkel.

Geluidskwaliteit: Koptelefoons zijn optioneel

Je krijgt de meest meeslepende ervaring door natuurlijk een koptelefoon aan te sluiten, en er is een kleine 3,5 mm-poort aan de linkerkant van de headset. We hebben echter meestal zonder koptelefoon gespeeld en zijn zwaar onder de indruk van de positionele audio-soundscape die wordt gecreëerd door de kleine luidsprekers van de headset. We hoorden hier en daar af en toe een hapering, maar meestal zorgde het ervoor dat we ons op het spel konden concentreren terwijl we ons nog steeds bewust waren van de wereld om ons heen.

Image
Image

Batterij: hij gaat niet lang mee

Het spelen van VR-games is een activiteit die veel hulpbronnen verbruikt, dus het is logisch dat de ingebouwde batterij van de Oculus Quest je waarschijnlijk slechts twee tot drie uur gebruik geeft. Dat is waarschijnlijk genoeg tijd voor de gemiddelde speler om van een paar games te genieten en dan een pauze te nemen en iets anders te doen terwijl de headset wordt opgeladen, maar de Quest is zeker niet gebouwd voor marathonspelsessies.

Het kan worden gebruikt terwijl het is aangesloten, wat een optie kan zijn voor minder actieve of zittende VR-ervaringen. En in plaats van de Quest tijdens het gebruik in een muur te steken, kun je ook een draagbare batterij aansluiten en die tijdens het spelen in je zak stoppen.

Bottom Line

De ingebouwde interface van de Quest brengt je naar een prachtig ogend huis met een videomuur vol recent gebruikte games, evenals toegang tot de winkel, vriendenlijst en instellingen. Het is gemakkelijk te navigeren met de Touch-controllers, aangezien elk een aanwijzer wordt die u gemakkelijk kunt verplaatsen om selecties te maken. De Quest heeft ook een paar gratis speldemo's, dus je kunt meteen een paar ervaringen uitproberen zonder geld uit te geven of te wachten tot grote downloads zijn voltooid.

Games: voorlopig genoeg te spelen

De Oculus Quest is gelanceerd met enkele tientallen games en apps, en de meeste zijn poorten van succesvolle titels van andere platforms. Oculus heeft gezegd dat het releases strikt zal beheren, net zoals een consolemaker dat zou doen, en alleen gepolijste ervaringen goedkeurt voor aankoop of download. Hopelijk zal dat meer goed dan slecht doen, de kwaliteit op peil houden en toch eigenzinnige, experimentele dingen door laten komen.

Voor nu is de vroege line-up in ieder geval geweldig. Er zijn vanaf het begin veel games die het waard zijn om te kopen in een breed scala aan genres, en ze laten handig de mogelijkheden van deze indrukwekkende headset zien. De eerder genoemde Beat Saber is een van de beste VR-games op elk platform en geeft een VR-draai aan het ritmespel door je door vliegende beat-pictogrammen te laten snijden met gloeiende, lichtzwaard-achtige toverstokken. Het is ook een enorme upgrade om het te kunnen spelen zonder dat snoeren je in de weg zitten.

Een ander essentieel juweeltje is Superhot VR, een variant op een first-person shooter-game waarin de wereld en haar bewoners om je heen alleen bewegen als jij dat doet. Het is bijna een puzzelspel, omdat je langzaam je fysieke bewegingen moet plannen terwijl je probeert wapens te grijpen, slow motion-kogels ontwijkt die dichtbij je vliegen, werpsterren gooit en meer. En er zijn ook meer explosieve shooters, met Robo Recall en Space Pirate Trainer die je beide laten losgaan op robotvijanden terwijl je de Touch-controllers gebruikt om vaardig virtuele vuurwapens te hanteren.

Star Wars: Vader Immortal is een van de zeldzame Quest-exclusives (voorlopig), en het is een echte traktatie voor fans. Deze eerste aflevering is kort en krachtig en duurt minder dan een uur (later komen er nog twee afleveringen), maar het creëert een meeslepende wereld terwijl je communiceert met de imposante Darth Vader, puzzels oplost en zelfs een lichtzwaard zwaait in duels tegen trainingsdroids. Voor $10 kun je niet fout gaan.

Je kunt bijvoorbeeld ook Netflix downloaden en 2D-shows en films bekijken op een groot virtueel scherm - of YouTube, waar je ook 360-graden video's om je heen kunt bekijken. En hoewel de Quest-bibliotheek grotendeels op games is gericht, zijn er ook hier echte creatieve mogelijkheden, zoals te zien is met Google's Tilt Brush. Met deze geweldige app voor schilderen kun je krabbelen en tekenen in een 3D-omgeving overal om je heen terwijl je penseelstreken en effecten in de lucht zweven. Het is super cool.

Andere juweeltjes die de moeite van het bekijken waard zijn, zijn onder meer de platformpuzzel Moss, het goofy sandbox-achtige spel Job Simulator en het intense ritme-actiespel Thumper. En dat is nog maar de oppervlakte van wat er nu beschikbaar is. Er zullen er zeker nog veel meer volgen.

Prijs: voelt precies goed

Voor $ 399 voor de basiseenheid van 64 GB en $ 499 om de opslag tot 128 GB te verhogen, ha alt de Oculus Quest echt de goede plek op het gebied van prijsstelling in vergelijking met mogelijkheden. Op de high-end zijn grensverleggende headsets zoals de Oculus Rift en HTC Vive, die beide een $ 1.000+ gaming-ready pc nodig hebben om te draaien. En aan de onderkant bevinden zich headset-shells voor smartphones zoals de Samsung Gear VR en Google Daydream, maar zelfs die hebben een dure vlaggenschip-smartphone nodig. De PlayStation VR v alt daar tussenin, maar zelfs dat heeft een PlayStation 4-console nodig. De Quest is niet zo robuust of krachtig als een pc-gestuurde headset, maar de totale aanschafprijs is aanzienlijk lager.

En dankzij inside-out tracking en de bewegingscontrollers kan het veel meer dan de simpele Oculus Quest of smartphone-gebaseerde headset-shells. Die lagere apparaten zijn beter voor niet- of licht-interactieve inhoud, terwijl de Quest helemaal niet het gevoel heeft dat hij is aangetast. De games die hier zijn, zijn superleuk en responsief en zien er geweldig uit.

Oculus Quest versus Oculus Go

Oculus' eerste steek op een stand-alone headset was de Oculus Go van 2018, en zoals hierboven vermeld, is het een heel ander soort apparaat. De headset zelf ziet er hetzelfde uit, zij het in een lichtgrijze tint, maar heeft geen camera-tracking en de meegeleverde afstandsbediening is niet gemaakt voor diepgaande en vooral actieve games. Vanaf $ 199 is de Oculus Go een headset op instapniveau die het best kan worden gebruikt voor het bekijken van 360-gradenvideo's en het spelen met apps en games van smartphonekwaliteit.

Voor twee keer de prijs biedt de Oculus Quest een veel robuustere VR-game-ervaring die echt vergelijkbaar aanvoelt met de high-end headsets, zij het met minder stroom aan boord en minder flexibiliteit om hem te gebruiken met een breder scala aan inhoud.

Een zoektocht die het waard is om te nemen (of liever te kopen)

Er zijn hier krachtigere VR-headsets, maar de Oculus Quest is de beste algehele headset voor het grootste aantal mensen. Het is dramatisch goedkoper dan de totale buy-in voor een pc-headset, de ervaring is responsief, vermakelijk en meeslepend, en de huidige gameselectie heeft al verschillende winnaars direct uit de poort. De recente groei van virtual reality werd gehinderd door hindernissen zoals kosten en complexiteit, maar de Oculus Quest voelt echt als het eerste zelfstandige VR-gamingapparaat dat voor iedereen is gebouwd.

Specs

  • Productnaam Quest
  • Productmerk Oculus
  • UPC 815820020271
  • Prijs $399.00
  • Releasedatum mei 2019
  • Productafmetingen 14,7 x 8,95 x 4,95 inch.
  • Poorten USB-C, 3,5 mm koptelefoonpoort
  • Opslag 64GB
  • RAM 4GB
  • Processor: Qualcomm Snapdragon 835
  • Garantie 1 jaar

Aanbevolen: