Kan ik upgraden of downgraden naar Snow Leopard (OS X 10.6)?

Inhoudsopgave:

Kan ik upgraden of downgraden naar Snow Leopard (OS X 10.6)?
Kan ik upgraden of downgraden naar Snow Leopard (OS X 10.6)?
Anonim

OS X Snow Leopard (10.6) wordt beschouwd als de laatste versie van het Mac-besturingssysteem dat voornamelijk is ontworpen zonder invloeden van iOS-apparaten. Als gevolg hiervan bleef het een zeer gewilde versie van OS X voor bezitters van Macs. Het was de eerste versie van OS X met ondersteuning voor de Mac App Store. Nadat u Snow Leopard hebt geïnstalleerd, kunt u de Mac App Store gebruiken om bij te werken naar een van de latere versies van OS X, en ook veel apps voor de Mac kopen en installeren.

Kun je upgraden naar OS X Snow Leopard? Waarschijnlijk.

Kun je downgraden naar OS X Snow Leopard? Waarschijnlijk niet succesvol.

Kan ik upgraden?

Het snelle antwoord: als je Mac een Intel-processor gebruikt en een versie van OS X ouder dan Snow Leopard draait, kun je upgraden naar OS X Snow Leopard (10.6). Er is echter veel meer dat u moet weten voordat u een definitieve beslissing neemt.

Image
Image

Welke Mac heb je en welke processor wordt er gebruikt?

Voordat je kunt beslissen of je moet upgraden naar Snow Leopard, moet je weten welk model Mac en processor je hebt. Gebruik hiervoor Apple's System Profiler.

  1. Selecteer in het Apple-menu Over deze Mac.

    Image
    Image
  2. Klik op More Info of System Report, afhankelijk van de versie van OS X die je gebruikt.

    Image
    Image
  3. Selecteer in het venster Systeemprofiel dat wordt geopend de categorie Hardware uit de lijst aan de linkerkant. Alleen het woord Hardware moet worden geselecteerd; geen van de subcategorieën Hardware mag worden geselecteerd.

    Noteer de volgende informatie:

    • Modelnaam
    • Processornaam
    • Aantal processors
    • Totaal aantal kernen
    • Geheugen
    Image
    Image
  4. Klik op de Graphics/Displays subcategorie, die zich onder de categorie Hardware bevindt.

    Noteer de volgende informatie:

    • Chipset-model
    • VRAM (Totaal)
    Image
    Image

Minimumvereisten

Begin met te bepalen of uw Mac voldoet aan de minimale configuratievereisten voor OS X Snow Leopard.

  • Snow Leopard werkt alleen op Macs met Intel-processors. Als de processornaam de woorden PowerPC bevat, kan Snow Leopard niet op uw Mac worden uitgevoerd. Om Snow Leopard uit te voeren, moet de processornaam het woord Intel bevatten.
  • Snow Leopard vereist minimaal 1 GB geheugen, maar aangezien Intel Macs worden geleverd met minimaal 1 GB geheugen, hoef je je geen zorgen te maken over de minimale geheugenvereisten van Snow Leopard als je een Intel Mac hebt.

64-bit architectuur

Zelfs als je Mac voldoet aan de minimumvereisten voor het uitvoeren van Snow Leopard, kan hij mogelijk niet alle nieuwe functies van Snow Leopard gebruiken.

Het enige dat het meeste verschil maakt in hoe goed Snow Leopard presteert op je Mac, is of je Mac 64-bits architectuur ondersteunt, wat nodig is om de Grand Central Dispatch-technologie te gebruiken die in Snow Leopard is ingebouwd.

Het feit dat de processornaam het woord Intel bevat, garandeert niet dat de processor een 64-bits besturingssysteem zoals Snow Leopard ondersteunt.

Toen Apple voor het eerst de Intel-architectuur introduceerde, gebruikte het twee processortypes: Core Solo en Core Duo (Core Duo is niet hetzelfde als Core 2 Duo). Core Solo en Core Duo gebruiken beide 32-bits Intel-processors. Als de processornaam van uw Mac de termen Core Solo of Core Duo bevat, kan uw Mac niet werken in 64-bits modus of profiteren van Grand Central Dispatch.

Elke andere Intel-processor die Apple heeft gebruikt, heeft de volledige 64-bits architectuur. Naast de volledige ondersteuning van Snow Leopard, biedt de 64-bits processorarchitectuur ook directe voordelen, zoals snelheid, grotere RAM-ruimte en betere beveiliging.

Grand Central Dispatch

Grand Central Dispatch stelt Snow Leopard in staat om processen te verdelen over meerdere processors of processorcores, wat de prestaties van je Mac aanzienlijk verbetert. Om van deze technologie te profiteren, moet uw Mac meerdere processors of processorcores hebben. U hebt bepaald hoeveel processors of processorkernen uw Mac heeft in Systeemprofiel en noteert het aantal processors en het totale aantal kernen. Hoe meer, hoe beter.

Zelfs als je Mac niet in 64-bit-modus kan draaien en Grand Central Dispatch niet kan gebruiken, biedt Snow Leopard nog steeds een bescheiden prestatieverbetering omdat het is geoptimaliseerd voor de Intel-architectuur en alle oude legacy-code eruit is gehaald.

OpenCL

OpenCL is een van de functies die in Snow Leopard zijn ingebouwd. In wezen stelt OpenCL toepassingen in staat om te profiteren van de processor van een grafische chip alsof het een andere processorkern in de Mac is. Dit heeft de potentie om enorme prestatieverbeteringen te bieden, althans voor gespecialiseerde toepassingen zoals CAD, CAM, beeldmanipulatie en multimediaverwerking. Zelfs routinematige toepassingen, zoals foto-editors en beeldorganizers, zouden de algemene mogelijkheden of prestaties moeten kunnen verbeteren met behulp van OpenCL-technologieën.

Om Snow Leopard OpenCL te laten gebruiken, moet je Mac een ondersteunde grafische chipset gebruiken. Apple geeft de ondersteunde grafische chipsets weer als:

  • ATI Radeon 4850
  • ATI Radeon 4870
  • NVIDIA GeForce 9600M GT
  • NVIDIA 8800 GT
  • NVIDIA 8800 GTS
  • NVIDIA 9400M
  • NVIDIA 9600M GT
  • NVIDIA GT 120
  • NVIDIA GT 130

Als de waarde van het chipsetmodel die u eerder in de systeemprofiler hebt genoteerd, niet overeenkomt met een van de bovenstaande namen, kan uw Mac momenteel de OpenCL-technologie in Snow Leopard niet gebruiken. Waarom momenteel? Omdat deze lijst in beweging is. Het vertegenwoordigt de grafische chips die Apple heeft getest, niet alle grafische chips die OpenCL kunnen ondersteunen. Zowel ATI als NVIDIA hebben bijvoorbeeld oudere grafische kaarten en chipsets die OpenCL kunnen ondersteunen, maar iemand moet een bijgewerkt stuurprogramma voor de Mac maken om ze te laten werken.

De lijst met ondersteunde grafische chipsets gaat ervan uit dat je een Mac gebruikt die is gemaakt vóór augustus 2009 toen OS X 10.6. (Sneeuwluipaard) werd geïntroduceerd.

Een speciale opmerking voor Mac Pro-gebruikers

Early Mac Pro's vanaf 2006 geleverd met PCI Express v1.1-slots. Alle OpenGL-compatibele grafische kaarten hebben PCI Express-slots v2.0 of hoger nodig. Dus hoewel je misschien een OpenCL-compatibele grafische kaart in je vroege Mac Pro kunt wisselen en deze effectief kunt laten werken als een standaard grafische kaart, kan hij prestatieproblemen hebben wanneer hij probeert OpenCL te gebruiken. Om deze reden is het het beste om te overwegen dat Mac Pro's die vóór januari 2007 zijn verkocht, niet in staat zijn OpenCL uit te voeren.

Snow Leopard en je Mac

Intel-gebaseerde Macs met een 64-bits processorarchitectuur presteren aanzienlijk beter met Snow Leopard, omdat ze in staat zijn om twee van de belangrijkste nieuwe functies van Snow Leopard uit te voeren: Grand Central Dispatch, en de geheugenruimte, snelheid en beveiliging die 64-bit biedt.

Als je een 64-bit Intel Mac hebt met een ondersteunde grafische chipset, profiteer je van extra prestatieverbeteringen via de OpenCL-technologie, waardoor een Mac de grafische processors kan gebruiken als rekenprocessors wanneer ze niet bezig zijn andere dingen doen.

Om de zaken af te ronden, Snow Leopard werkt alleen op Intel-gebaseerde Macs waarop ten minste 1 GB RAM is geïnstalleerd, en het presteert het beste met een 64-bits processor.

Kan ik downgraden naar Snow Leopard?

Of je succesvol kunt downgraden naar Snow Leopard hangt af van de leeftijd van de Mac. De Macs die Apple produceerde nadat Snow Leopard was uitgebracht, hebben hardware die specifieke stuurprogramma's of initialisatieprocessen vereist die niet waren opgenomen in OS X Snow Leopard.

Zonder de benodigde code zal uw Mac waarschijnlijk niet opstarten, het installatieproces mislukken of crashen als u de installatie zou kunnen voltooien.

Als u echter overweegt een Mac te downgraden waarop momenteel een nieuwere versie van OS X dan Snow Leopard wordt uitgevoerd en de Mac in kwestie oorspronkelijk was uitgerust met OS X Snow Leopard of eerder, dan kunt u inderdaad downgraden naar OS X Snow Leopard.

De beslissing om te downgraden

Het downgradeproces vereist dat je je opstartschijf wist en al je huidige gegevens verliest, dus zorg ervoor dat je een back-up van je Mac maakt voordat je doorgaat. Bovendien is er geen garantie dat gebruikersgegevens die zijn gemaakt met een versie van OS X die ouder is dan Snow Leopard of de apps die ze hebben gemaakt, bruikbaar zullen zijn met Snow Leopard.

In veel gevallen zijn uw gebruikersgegevens overdraagbaar. Een foto in een van de standaard afbeeldingsindelingen zou bijvoorbeeld prima moeten werken met Snow Leopard, maar uw Apple Mail-berichten zijn mogelijk niet leesbaar voor de Snow Leopard-versie van Mail omdat Apple de berichtindelingen heeft gewijzigd in sommige van de latere versies van OS X Dit is slechts één voorbeeld van het soort problemen dat zich kan voordoen bij het downgraden van de ene versie van OS X naar een eerdere versie.

Als je het downgradeproces wilt proberen, maak dan een kloon van de huidige Mac-opstartschijf op een opstartbare externe schijf die niet je huidige opstartschijf is.

U kunt dan een schone installatie van Snow Leopard OS X 10.6 uitvoeren op de opstartschijf van uw Mac. Onthoud dat dit proces alle gegevens op uw opstartschijf wist, dus - om te herhalen - een volledige, actuele back-up van uw gegevens hebben voordat u met het downgradeproces begint.

Aanbevolen: