Hoe tijdelijke bestanden in Windows te verwijderen

Inhoudsopgave:

Hoe tijdelijke bestanden in Windows te verwijderen
Hoe tijdelijke bestanden in Windows te verwijderen
Anonim

Wat te weten

  • Voer %temp% in van Search/Run, en verwijder wat daarin staat. Leeg ook de Prullenbak.
  • U kunt ook een opdrachtregelopdracht gebruiken. Sla rd %temp% /s /q op in een tekstbestand met de extensie. BAT.

Een manier om schijfruimte vrij te maken in Windows 10, 8, 7, Vista en XP is door tijdelijke bestanden te verwijderen. Tijdelijke bestanden zijn bestanden die uw besturingssysteem slechts tijdelijk nodig had tijdens het gebruik, maar die nu alleen maar ruimte verspillen.

De meeste tijdelijke bestanden worden opgeslagen in de Windows Temp-map, waarvan de locatie per computer verschilt. Handmatig opschonen in Windows duurt meestal minder dan een minuut, maar het kan langer duren, afhankelijk van hoe groot de verzameling tijdelijke bestanden is.

Tijdelijke bestanden verwijderen in Windows

Volg deze eenvoudige stappen om uw tijdelijke Windows-bestanden te verwijderen:

  1. Windows 10: Selecteer het Cortana-zoekvak rechts van de Start-knop op de taakbalk.

    Windows 8.1: Klik met de rechtermuisknop of houd de Start-knop ingedrukt en kies vervolgens Run.

    Windows 8.0: De gemakkelijkste manier om Run te openen is via het scherm Apps.

    Kies in eerdere versies van Windows Start om het zoekvak te openen of zoek Uitvoeren.

    Een andere manier om het dialoogvenster Uitvoeren te openen is door de WIN+ R sneltoets in te voeren.

  2. Voer in het venster Uitvoeren of in het zoekvak exact de volgende opdracht in:

    
    

    %temp%

    Deze opdracht, die technisch gezien een van de vele omgevingsvariabelen in Windows is, opent de map die Windows heeft aangewezen als uw Temp-map, waarschijnlijk C:\Users\[gebruikersnaam]\AppData\Local\Temp.

  3. Selecteer alle bestanden en mappen in de Temp-map die u wilt verwijderen. Selecteer ze allemaal, tenzij je een andere reden hebt.

    Image
    Image

    Als u een toetsenbord of muis gebruikt, klikt u op een item en gebruikt u vervolgens Ctrl+A om elk item in de map te selecteren. Als u een aanraakinterface gebruikt, kiest u Select all uit het Home menu bovenaan de map.

    Je hoeft niet te weten waarvoor elk tijdelijk bestand dat je gaat verwijderen is, of wat of hoeveel bestanden zijn opgenomen in submappen die je selecteert. Windows laat je geen bestanden of mappen verwijderen die nog in gebruik zijn. Daarover straks meer.

  4. Verwijder alle tijdelijke bestanden en mappen die je hebt geselecteerd, ofwel met de Delete toets op je toetsenbord of de Delete knop van het Home menu.

    Afhankelijk van uw versie van Windows en hoe uw computer is geconfigureerd, wordt u mogelijk gevraagd te bevestigen dat u meerdere items wilt verwijderen. Mogelijk moet u zelfs Yes selecteren in een speciaal venster 'Bevestigen van meerdere bestanden verwijderen' dat verschijnt. Behandel alle berichten over verborgen bestanden in deze map op dezelfde manier - het is ook prima om die te verwijderen.

  5. Kies Skip als u een waarschuwing Bestand in gebruik of map in gebruik krijgt tijdens het tijdelijke bestandsverwijderingsproces.

    Image
    Image

    Dit is Windows die je vertelt dat het bestand of de map die je probeert te verwijderen, vergrendeld is en nog steeds in gebruik is door een programma, of misschien zelfs door Windows zelf. Als u deze overslaat, kunt u doorgaan met het verwijderen van de resterende gegevens.

    Als je veel van deze berichten ontvangt, vink dan het Doe dit voor alle huidige items aan en selecteer vervolgens Skip opnieuw. Je moet het een keer doen voor de bestandsberichten en nog een keer voor de mapberichten, maar daarna zouden de waarschuwingen moeten stoppen.

    Zelden ziet u een bericht als Fout bij het verwijderen van bestand of map die het verwijderingsproces van tijdelijke bestanden volledig stopt. Als dit gebeurt, start u uw computer opnieuw op en probeert u het opnieuw. Als zelfs dat niet werkt, probeer dan Windows te starten in de veilige modus en herhaal de bovenstaande stappen.

  6. Wacht terwijl alle tijdelijke bestanden zijn verwijderd, wat een paar seconden kan duren als je maar een paar bestanden in deze map hebt, en tot enkele minuten als je er veel hebt en ze groot zijn.

    U wordt niet gevraagd wanneer het proces is voltooid. In plaats daarvan verdwijnt de voortgangsindicator gewoon en ziet u uw lege of bijna lege tijdelijke map op het scherm. Voel je vrij om dit venster te sluiten.

    Als je zoveel gegevens verwijdert dat niet alles naar de Prullenbak kan worden gestuurd, krijg je te horen dat ze permanent worden verwijderd.

  7. Zoek ten slotte Prullenbak op uw bureaublad, klik met de rechtermuisknop of houd het pictogram ingedrukt en kies vervolgens Prullenbak leegmaken.

    Image
    Image

    Kan de Prullenbak niet vinden? Het kan zijn dat het verborgen is geweest. U kunt nog steeds een verborgen Prullenbak openen in Verkenner.

  8. Selecteer Yes bij de prompt om te bevestigen dat u de items wilt verwijderen, waardoor deze tijdelijke bestanden permanent van uw computer worden verwijderd. U heeft nu, op korte termijn, een lege sectie met tijdelijke bestanden.

De volgende keer dat u tijdelijke bestanden in Windows verwijdert, kunt u gerust Shift ingedrukt houden terwijl u de bestanden verwijdert. Het is een truc die het opslaan in de Prullenbak overslaat, in wezen "permanent" verwijdert en u deze laatste stap bespaart.

Een commandoregel gebruiken

De bovenstaande stappen worden beschouwd als de normale manier om tijdelijke bestanden te verwijderen, maar u moet dit handmatig doen. Als je dat liever hebt, kun je je eigen miniprogramma bouwen dat deze tijdelijke bestanden automatisch kan verwijderen met een simpele dubbelklik/tik op een BAT-bestand.

U kunt dit doen met de opdracht rd (directory verwijderen) Command Prompt om de hele map en alle submappen te verwijderen.

Typ het volgende commando in Kladblok of een andere teksteditor en sla het op met de. BAT-bestandsextensie:


rd %temp% /s /q

De q parameter onderdrukt bevestigingsvragen om de bestanden en mappen te verwijderen, en s is voor het verwijderen van alle submappen en bestanden in de tijdelijke map.

Als de omgevingsvariabele %temp% om de een of andere reden niet werkt, kunt u deze vervangen in de werkelijke maplocatie die is vermeld in stap 2 hierboven, maar zorg ervoor dat u het juiste mappad typt en om veilig te zijn, surround het pad tussen aanhalingstekens zoals dit (wijzig de gebruikersnaam natuurlijk):


rd "C:\Users\jonfi\AppData\Local\Temp" /s /q

Image
Image

Andere soorten tijdelijke bestanden in Windows

De Windows Temp-map is niet de enige plaats waar tijdelijke bestanden en andere niet langer benodigde groepen bestanden worden opgeslagen op Windows-computers.

In de map die u in stap 2 hierboven hebt gevonden, vindt u enkele van de door het besturingssysteem gemaakte tijdelijke bestanden in Windows, maar de C:\Windows\Temp\map bevat een aantal extra bestanden die u niet meer hoeft te bewaren. Voel je vrij om die Temp-map te openen en alles wat je daar vindt te verwijderen.

De app Instellingen in Windows 10 heeft een hele sectie gewijd aan het verwijderen van tijdelijke bestanden. Ga erheen via Instellingen > Systeem > Opslag > Tijdelijke bestandenInbegrepen zijn zaken als optimalisatiebestanden voor levering, logbestanden voor Windows-upgrades, tijdelijke bestanden die zijn achtergelaten door apps en meer. Kies wat u wilt verwijderen en selecteer vervolgens Bestanden verwijderen

Image
Image

Dezelfde, moeilijker te vinden locaties voor tijdelijke bestanden zijn ook toegankelijk in oudere versies van Windows, zoals Windows 7, via Schijfopruiming. Dit hulpprogramma is opgenomen in alle versies van Windows en kan u helpen de inhoud van sommige van die andere tijdelijke mappen automatisch voor u te verwijderen. U kunt dat openen in een dialoogvenster Uitvoeren (WIN+R) via het cleanmgr commando.

Image
Image

Controleer uw browsercache

Je browser bewaart ook tijdelijke bestanden, meestal in een poging om je browsen te versnellen door gecachte versies van webpagina's te laden wanneer je ze opnieuw bezoekt. Bekijk onze handleiding over het wissen van de cache van uw browser voor hulp bij het verwijderen van dit soort tijdelijke bestanden. Ctrl+Shift+Del (Windows) of Command+Shift+Delete (Mac) is meestal de snelkoppeling naar die optie.

Image
Image

Handige hulpmiddelen voor eenvoudige verwijdering

Toegewijde "systeemopruimers" zoals het gratis CCleaner-programma kunnen dit en soortgelijke taken heel gemakkelijk maken. Er zijn ook veel gratis programma's voor het opschonen van computers, waaronder Wise Disk Cleaner.

Controleer hoeveel vrije ruimte uw harde schijf heeft, zowel voor als na het verwijderen van tijdelijke bestanden, om te zien hoeveel ruimte u hebt hersteld.

FAQ

    Hoe verwijder je tijdelijke internetbestanden?

    Om tijdelijke internetbestanden en cookies in Internet Explorer te verwijderen, gaat u naar Extra (tandwielpictogram) > Internetopties en selecteert uVerwijderen onder Browsegeschiedenis. Open in Firefox het menu en ga naar Options > Preferences > Privacy & Security >Geschiedenis wissen. Ga in Chrome naar More > More tools > Browsegegevens wissen

    Hoe wis je tijdelijke bestanden op Android?

    Oudere versies van Android lieten je de cache van een apparaat in één keer wissen. Nu moet u de cache van afzonderlijke apps wissen. Ga hiervoor naar Instellingen > Apps, selecteer een app en kies Opslag & cache > Cache wissen, of Opslag > Cache wissen

    Waar slaat Excel tijdelijke bestanden op?

    De standaardlocatie voor tijdelijke Excel-bestanden in Windows 11 en 10 is C:\Users\AppData\Local\Microsoft\Office\UnsavedFiles Als u een verwijderde of verloren Excel-werkmap, is dit de eerste plaats waar u moet kijken. Kopieer en plak het bestand op een nieuwe locatie, zoals Documenten of uw bureaublad, en open het vervolgens in Excel.

    Waar slaat Firefox tijdelijke bestanden op?

    Firefox noemt tijdelijke bestanden de "cache". U kunt er informatie over krijgen door about:cache in de locatiebalk te typen. Meestal plaatst Firefox tijdelijke cachebestanden op de C:\Users\[gebruikersnaam]\AppData\Local\Temp locatie.

Aanbevolen: