Hoe ongewenste bestanden van Windows 11 te verwijderen

Inhoudsopgave:

Hoe ongewenste bestanden van Windows 11 te verwijderen
Hoe ongewenste bestanden van Windows 11 te verwijderen
Anonim

Wat te weten

  • Klik met de rechtermuisknop op Prullenbak en kies Prullenbak leegmaken.
  • Ga naar Settings > System > Storage om tijdelijke bestanden te verwijderen.
  • Voer Schijfopruiming of CCleaner uit om nog meer ongewenste bestanden te verwijderen.

Dit artikel beschrijft de beste manieren om ongewenste bestanden van je pc te verwijderen, plus de voor- en nadelen hiervan.

Moet u systeemongewenste bestanden verwijderen?

Het is logisch, toch? Ongewenste bestanden zijn rommel. Ze worden ofwel niet meer door uw computer gebruikt of u kunt ze veilig verwijderen.

Je hoeft niet altijd ongewenste systeembestanden te verwijderen, en het is normaal dat je computer ze produceert. Maar er zijn verschillende redenen waarom het een goed idee is om uw pc te ontdoen van dit soort bestanden:

  • Maak ruimte vrij. Ongewenste bestanden, zoals u snel zult ontdekken, nemen veel ruimte in beslag op een computer. Als je weinig schijfruimte hebt, overweeg dan om wat ruimte vrij te maken door onnodige bestanden te verwijderen.
  • Versnel je systeem. Een computer die voortdurend te maken heeft met onnodige bestanden, moet extra middelen inzetten om ze te onderhouden. Het verwijderen van ongewenste bestanden kan helpen om downloads te versnellen, de streamingprestaties te verbeteren en virusscans te versnellen.
  • Malware opruimen. Het is niet de meest gebruikelijke plek voor virussen om zich te verbergen, maar het is mogelijk dat malware zich tussen bestanden bevindt die als rommel worden beschouwd, wat betekent dat het wissen ervan zelfs kan helpen bij het opschonen van gevaarlijke bestanden.

Als je echter niet oppast, kan het verwijderen van ongewenste bestanden ook effecten hebben die je misschien niet zo handig vindt. Cookies van webbrowsers kunnen bijvoorbeeld als ongewenst worden beschouwd als u niet wilt dat uw computer ze opslaat, maar als u ze wist, wordt u uitgelogd bij de bijbehorende webaccounts.

Afhankelijk van de methode die je gebruikt, kan het wissen van ongewenste bestanden ook verwijderen wat op het klembord is opgeslagen, je huidige browsersessie wissen en logbestanden verwijderen die kunnen worden gebruikt om pc-problemen op te lossen.

Zolang je echter goed leest wat je gaat verwijderen, zouden er geen verrassingen moeten zijn.

Hoe zich te ontdoen van systeemjunk op uw pc

Er zijn verschillende methoden, en de meeste overlappen elkaar. Hier zijn de beste manieren om ongewenste bestanden op Windows 11 op te ruimen, te beginnen met de gemakkelijkst uit te voeren.

Leeg de prullenbak

Dit is een manier die vaak over het hoofd wordt gezien om ongewenste bestanden op te ruimen, maar het is het beste wat je als eerste kunt aanpakken, aangezien je al hebt bepaald wat het waard is om te worden gewist. Elk bestand dat je hebt verwijderd, belandt in de Prullenbak, maar niets wordt voorgoed gewist totdat je het leegt.

  1. Open de Prullenbak. U kunt dit doen door te dubbelklikken op het pictogram op het bureaublad of door het in de adresbalk in Verkenner te typen.
  2. Selecteer Empty Prullenbak en bevestig met Yes.

    Image
    Image

Een manier om te voorkomen dat u dit in de toekomst moet doen, is door Shift ingedrukt te houden wanneer u dingen verwijdert. Die bestanden zullen in plaats daarvan direct over de Prullenbak springen, zodat u die ongewenste bestanden onmiddellijk kunt opruimen.

Verwijder tijdelijke bestanden

Andere ongewenste bestanden bestaan in Windows 11 in de vorm van tijdelijke bestanden. Ze zijn net zo gemakkelijk te verwijderen als Prullenbak-gegevens, met het extra voordeel van Storage Sense, een functie die tijdelijke bestanden (inclusief Prullenbak-bestanden) automatisch verwijdert.

  1. Open Instellingen (klik met de rechtermuisknop op de Start-knop) en ga naar System > Storage.
  2. Selecteer Tijdelijke bestanden en dan Bestanden verwijderen > Doorgaan.

    Image
    Image

    Het gedeelte Opslag van Instellingen laat je ook zien wat alle ruimte op je computer in beslag neemt. Als u bijvoorbeeld Apps & functies selecteert, kunt u de lijst met geïnstalleerde programma's op grootte sorteren om te bepalen welke u kunt verwijderen om de meeste ruimte terug te winnen.

  3. Keer terug naar het vorige scherm via de pijl-terug linksboven, schakel Storage Sense in als dit nog niet het geval is, en selecteer vervolgens Configure Storage Sense.
  4. Zorg ervoor dat de eerste optie is ingeschakeld: Houd Windows soepel. Schakel ook de onderstaande knop in Automatisch opschonen van gebruikersinhoud.
  5. Scrol een beetje naar beneden in dit scherm en configureer de opruimschema's naar uw voorkeur.

    Als u bijvoorbeeld elke maand ongewenste bestanden automatisch wilt opschonen, kiest u Elke maand in het eerste vervolgkeuzemenu. U kunt de Prullenbak ook zo vaak als elke dag automatisch legen en volgens een schema bestanden uit de map Downloads verwijderen.

    Voer Storage Sense nu uit voert deze acties on-demand uit wanneer u het selecteert.

    Image
    Image

Schijfopruiming uitvoeren

Schijfopruiming is een tool ingebouwd in Windows 11 die uitstekend werk levert bij het wissen van ongewenste bestanden zoals programmabestanden, tijdelijke internetbestanden, caches en miniaturen. Dit zijn dingen waarvan je normaal niet denkt dat ze worden gewist, maar ze kunnen gemakkelijk worden verwijderd om ruimte vrij te maken en een vlottere algehele ervaring te bieden.

Dit dient ook als een andere manier om de Prullenbak te legen en tijdelijke bestanden te verwijderen.

  1. Zoek naar en open Schijfopruiming.
  2. Selecteer Systeembestanden opschonen en wacht even totdat Windows heeft berekend hoeveel ruimte u kunt besparen door deze ongewenste bestanden te verwijderen.
  3. Plaats een vinkje in het vakje naast wat het ook is in die lijst dat u wilt verwijderen, en selecteer vervolgens OK gevolgd door Bestanden verwijderen.

    Image
    Image

CCleaner uitvoeren

De hierboven beschreven methoden zijn geautoriseerd door Microsoft, maar ze zijn niet de enige manieren om ongewenste bestanden in Windows 11 te verwijderen. Er zijn tools van derden die aantoonbaar nuttiger zijn voor het verwijderen van ongewenste bestanden, omdat ze veel meer opties bevatten, hoewel dit ze ook riskanter maakt.

CCleaner is een programma dat we aanbevelen voor het opschonen van het register, maar het bevat ook een hele sectie gewijd aan het opschonen van ongewenste bestanden. Hier is een kort overzicht van hoe u het kunt gebruiken om tijdelijke bestanden en andere dingen te verwijderen, op veel plaatsen die de hulpprogramma's van Windows niet ondersteunen:

  1. Installeer CCleaner en open het in de Custom Clean sectie.
  2. Controleer alles wat je wilt opruimen. Items worden gescheiden in een Windows en Applicaties tab. De eerste is voor MS-gerelateerde dingen zoals Edge, IE, Explorer en System-gebieden, en de laatste is handig voor het wissen van ongewenste bestanden die verband houden met programma's van derden, zoals uw webbrowsers en tal van andere apps.
  3. Selecteer Run Cleaner om ongewenste bestanden te verwijderen. Of kies Analyze voor een gedetailleerd overzicht van wat kan worden opgeschoond met CCleaner (er wordt niets verwijderd).

    Image
    Image

Een reden waarom we CCleaner verkiezen boven vergelijkbare opschoners voor ongewenste bestanden, is dat je een snelkoppeling kunt maken om je computer op te schonen met een simpele dubbelklik vanaf het bureaublad. Bekijk de CCleaner-opdrachtregelparameters voor meer informatie.

FAQ

    Hoe verwijder ik systeemrommel in Windows 10?

    Om ongewenste bestanden uit Windows 10 te verwijderen, klikt u met de rechtermuisknop op de Prullenbak en selecteert u Prullenbak leegmaken U kunt ook aantal tijdelijke bestanden: Ga naar Start > Settings > System > Storage, zet de tuimelschakelaar onder Opslag aan en selecteer vervolgens Opslagzin configureren of voer het nu uit Selecteer onder Tijdelijke bestanden , selecteerVerwijder tijdelijke bestanden die mijn apps niet gebruiken en voer vervolgens de gewenste verwijderingsfrequentie in.

    Hoe verwijder ik ongewenste bestanden in Windows 7?

    Druk op Windows-toets + R om een dialoogvenster Uitvoeren te openen, voer vervolgens %temp% in en klik op OK. Druk op Ctrl + A (alles selecteren) en druk vervolgens op Delete op uw toetsenbord. Hiermee worden alle tijdelijke bestanden uit Windows 7. verwijderd

Aanbevolen: