Wat is een DAT-bestand? (En hoe je er een opent)

Inhoudsopgave:

Wat is een DAT-bestand? (En hoe je er een opent)
Wat is een DAT-bestand? (En hoe je er een opent)
Anonim

Wat te weten

  • Een DAT-bestand is een generiek gegevensbestand.
  • De meeste kunnen worden geopend met een teksteditor zoals Notepad++.
  • Gebruik dat programma om er een te converteren naar CSV, HTML of andere tekstformaten.

Dit artikel bespreekt de verschillende soorten DAT-bestanden, hoe ze te openen en de programma's die nodig zijn om ze te converteren, afhankelijk van het exacte type.

Wat is een DAT-bestand?

Een bestand met de DAT-bestandsextensie is meestal een generiek gegevensbestand waarin informatie is opgeslagen die specifiek is voor de toepassing waarnaar het verwijst. Soms vind je ze vanzelf, maar vaak staan ze bij andere configuratiebestanden zoals DLL-bestanden.

Geen specifiek programma is verantwoordelijk voor het maken of gebruiken van elk type DAT-bestand. Een grote verscheidenheid aan toepassingen gebruiken ze als verwijzingen naar bepaalde bewerkingen in hun respectievelijke programma.

Aangezien de meeste DAT-bestanden uit het zicht zijn weggestopt in de gegevensmappen van een toepassing, zult u waarschijnlijk DAT-bestanden het vaakst zien als een videobestand op deze manier wordt opgeslagen, of als u een verkeerd opgemaakte e-mailbijlage hebt ontvangen met de extensie.

Omdat DAT-bestanden niet zo specifiek zijn als de meeste bestanden, omdat de bestandsextensie niet meteen uitlegt hoe je er een moet openen, moet je een beetje graven. Een MP3-bestand vertelt je bijvoorbeeld meteen dat je met een audiobestand te maken hebt, een TXT-bestand legt een tekstbestand uit, enz. De gegevens achter een DAT-bestand zijn niet zo voor de hand liggend.

Hoe DAT-bestanden openen en lezen

DAT-bestanden zijn anders dan de meeste andere bestandstypen, omdat ze, zoals hierboven vermeld, geen duidelijk programma hebben om ze te openen. De meeste soorten bestanden doen dat.

Als je denkt dat het DAT-bestand dat je hebt op een specifieke manier moet worden "geopend" of "gebruikt", moet je uitzoeken of het op tekst, video, een bijlage of iets anders is soort DAT-bestand.

Hoe en waar je het DAT-bestand vandaan hebt gehaald, biedt meestal de nodige informatie om je onderzoekswerk te verfijnen, maar hier is nog veel meer hulp om erachter te komen.

Op tekst gebaseerde DAT-bestanden

Image
Image

Sommige DAT-bestanden zijn op tekst gebaseerd en zijn heel gemakkelijk te lezen met een teksteditor. Een DAT-bestand op uw computer kan zich bijvoorbeeld hier bevinden:


C:\Program Files (x86)\Common Files\Adobe\XMP\…\FileInfo_pt_BR.dat

Of (zoals hierboven):


C:\Program Files\Common Files\microsoft shared\ink\hwrlatinlm.dat

Omdat je niet zeker weet welk programma je moet gebruiken om dit DAT-bestand te openen, moet je het eerst proberen met een teksteditor. Windows Kladblok is de basisteksteditor die in Windows is ingebouwd, maar u kunt iets geavanceerder gebruiken, zoals Notepad++.

Image
Image

In dit voorbeeld kun je alle tekst in het DAT-bestand zien en gemakkelijk begrijpen waarvoor het wordt gebruikt. In dit voorbeeld is het ook duidelijk dat het bestand is gekoppeld aan een Adobe-programma, vandaar de "Adobe"-map in het pad van het bestand (in de titelbalk).

Image
Image

Het is echter mogelijk dat andere DAT-bestanden geen tekstbestanden zijn - dit hangt volledig af van waarvoor het DAT-bestand wordt gebruikt. Dit soort DAT-bestanden kunnen vergrendelde bestanden zijn die niet gemakkelijk kunnen worden verwijderd, verplaatst of bewerkt. U zult waarschijnlijk alleen een vergrendeld DAT-bestand vinden als het een configuratiebestand is dat altijd door een programma wordt gebruikt, zoals die in de installatiemap van het programma. Dit soort DAT-bestanden zullen waarschijnlijk nooit handmatig geopend of gemanipuleerd hoeven te worden.

Video DAT-bestanden

Sommige DAT-bestanden zijn eigenlijk videobestanden die zijn opgeslagen vanuit programma's zoals VCDGear of CyberLink PowerDirector, en daarom kunnen ze met een van die programma's worden geopend.

Het idee is om te zien waar het DAT-bestand zich op uw computer bevindt. Net als bij het Adobe-voorbeeld hierboven, als het DAT-bestand zich in een programmamap bevindt die lijkt te zijn gekoppeld aan een CyberLink-product, is de kans groot dat het het programma is dat het opent.

Als je zeker weet dat het een videobestand is, maar niet weet welk programma je moet gebruiken om het af te spelen, probeer dan VLC.

Nogmaals, de meeste DAT-bestanden die zich in programmamappen op uw computer bevinden, zullen nogal nutteloos zijn omdat de meeste (zo niet alle) brakke computercode zullen zijn.

DAT-bestanden als e-mailbijlagen

Een DAT-bestand dat u als e-mailbijlage ontvangt, komt meestal in de vorm van een winmail.dat- of ATT0001.dat-bestand. Dit soort DAT-bestanden zijn waarschijnlijk misvormde bijlagen van een Microsoft-e-mailclient zoals Outlook, Outlook Express, Windows Live Mail of Microsoft Exchange.

In dit scenario moet u het DAT-bestand op uw computer opslaan en ofwel uploaden naar Winmaildat of het importeren in Winmail Opener om de eigenlijke bijlage eruit te halen. Klammer kan winmail.dat-bestanden openen op macOS.

Die bijlage kan uiteindelijk een ander soort bestand worden, zoals een document, een afbeelding, enz.

Andere soorten DAT-bestanden

DriveImage XML is een voorbeeld van een ander programma dat DAT-bestanden voor een heel ander doel gebruikt dan alle bovengenoemde programma's. In dit specifieke back-upprogramma wordt de volledige back-up opgeslagen in een enkel DAT-bestand, vergezeld van een XML-bestand.

Dit DAT-bestand kan op geen enkele manier worden bekeken in een teksteditor, videobewerkingsprogramma of iets dergelijks. In plaats daarvan, omdat DriveImage XML de maker is van dit specifieke DAT-bestand, is hetzelfde programma nodig om het DAT-bestand daadwerkelijk te gebruiken.

In dit geval betekent dat het terugzetten van het DAT-bestand op een harde schijf met behulp van het bijbehorende XML-bestand:

Image
Image

Er zijn ook zoveel andere programma's die DAT-bestanden gebruiken. Bitcoin Core gebruikt een bestand met de naam portemonnee.dat als het Bitcoin-clientportefeuillebestand. Minecraft en SimCity gebruiken DAT-bestanden voor verschillende doeleinden. Het Porteus Linux-besturingssysteem houdt containerbestanden opgeslagen met de DAT-bestandsextensie. Piriform-toepassingen slaan portabiliteits- en registratie-informatie op in DAT-bestanden. Het Windows-register gebruikt DAT-bestanden om netelroos en andere registerinformatie op te slaan. Verschillende programma's die Inno Setup gebruiken, gebruiken een DAT-bestand om informatie over het de-installatieprogramma op te slaan. Er zijn ongetwijfeld tientallen of honderden anderen.

Sommige bestanden lijken op deze, ook al zijn ze niet gerelateerd. Als je bestand niet kan worden geopend met deze suggesties, controleer dan de bestandsextensie. Je zou iets anders kunnen verwarren, zoals een DAR-bestand, met deze.

Een DAT-bestand converteren

De meeste bestanden kunnen worden geconverteerd met een gratis bestandsconverter, maar zoals je hierboven kunt zien, zijn DAT-bestanden niet zoals de meeste bestanden. De stappen om een DAT-bestand volledig te converteren, zijn afhankelijk van het type DAT-bestand waarmee u werkt.

Er is geen enkele reden om een DAT-bestand naar een ander formaat te converteren als het door een specifiek programma wordt gebruikt om configuratie-informatie op te slaan, zoals in het eerste voorbeeld hierboven. Het converteren van dat soort DAT-bestand naar iets anders zal het bestand, en mogelijk zelfs het programma, waarschijnlijk onbruikbaar maken.

DAT-bestanden die videobestanden zijn, kunnen worden geopend in de videobewerkingssoftware waarmee ze zijn gemaakt en vervolgens worden geëxporteerd of opgeslagen in een ander formaat, waarschijnlijk zoals MP4, AVI, WMV of FLV. Onthoud het advies over winmail.dat en ATT0001.dat-bestanden enkele paragrafen hierboven als een e-mailbijlage de bron is van uw DAT-bestand.

U kunt een bestandsextensie meestal niet wijzigen in een extensie die uw computer herkent en verwachten dat het nieuwe hernoemde bestand bruikbaar is. In het geval van een DAT-bestand dat u via e-mail hebt ontvangen en waarvan u weet dat het bijvoorbeeld een Word-documentbestand zou moeten zijn, maar in plaats daarvan eindigt op de DAT-extensie, probeer het dan te hernoemen naar de juiste extensie en probeer dat eens.

Hernoem bijvoorbeeld het DAT-bestand naar DOC of DOCX voor een Microsoft Word-bestand,-j.webp

FAQ

    Hoe open je DAT-bestanden op Mac?

    Net als in Windows moet je weten met wat voor soort DAT-bestand je werkt. Dan kun je een programma op Mac vinden dat dat soort bestanden leest. Zoals u bijvoorbeeld zou kunnen proberen een DAT-bestand op Windows te openen met Kladblok, kunt u hetzelfde proberen met Teksteditor op Mac.

    Wat is een Winmail DAT-bestand?

    Winmail DAT-bestanden zijn DAT-bestanden die zijn gemaakt en gebruikt door Microsoft Outlook. Deze bestanden bevatten traditioneel e-mailopmaakinformatie die door Outlook kan worden gebruikt om e-mails correct weer te geven wanneer ze worden bekeken.

Aanbevolen: