Balans: de basisprincipes van design

Inhoudsopgave:

Balans: de basisprincipes van design
Balans: de basisprincipes van design
Anonim

Balans in ontwerp is de verdeling van elementen van het ontwerp. Balans is een visuele interpretatie van de zwaartekracht in het ontwerp. Grote, dichte elementen lijken zwaarder, terwijl kleinere elementen lichter lijken. U kunt ontwerpen op drie manieren balanceren:

  • symmetrische balans
  • asymmetrische balans
  • discordant of onevenwichtig
Image
Image

Bottom Line

Balans in webdesign is te vinden in de lay-out. De positie van elementen op de pagina bepa alt hoe evenwichtig de pagina eruitziet. Een grote uitdaging voor het bereiken van een visuele balans in webdesign is de vouw. U kunt een lay-out ontwerpen die in de eerste weergave perfect in balans is, maar wanneer de lezer door de pagina scrolt, kan deze uit balans raken.

Hoe balans op te nemen in webdesigns

De meest gebruikelijke manier om balans in webontwerpen op te nemen, is in de lay-out. Maar u kunt ook de float-stijleigenschap gebruiken om elementen te positioneren en ze over de pagina uit te balanceren. Een veelgebruikte manier om een lay-out symmetrisch in evenwicht te brengen, is door de tekst of andere elementen op de pagina te centreren.

De meeste webpagina's zijn gebouwd op een rastersysteem en dit creëert meteen een vorm van balans voor de pagina. Klanten kunnen het raster zien, zelfs als er geen zichtbare lijnen zijn. Webpagina's zijn zeer geschikt voor rasterontwerpen vanwege het vierkante karakter van webvormen.

Bottom Line

Een symmetrische balans wordt bereikt door elementen op een zeer gelijkmatige manier in het ontwerp te plaatsen. Als je een groot, zwaar element aan de rechterkant hebt, heb je een bijpassend zwaar element aan de linkerkant. Centreren is de gemakkelijkste manier om een symmetrisch uitgebalanceerde pagina te krijgen. Maar wees voorzichtig, want het kan moeilijk zijn om een gecentreerd ontwerp te maken dat er niet plat of saai uitziet. Als je een symmetrisch uitgebalanceerd ontwerp wilt, is het beter om de balans te creëren met verschillende elementen - zoals een afbeelding aan de linkerkant en een groot blok zwaardere tekst er rechts ervan.

Asymmetrische balans

Asymmetrisch uitgebalanceerde pagina's kunnen een grotere uitdaging zijn om te ontwerpen - omdat ze geen overeenkomende elementen hebben over de middellijn van het ontwerp. U kunt bijvoorbeeld een groot element heel dicht bij de middellijn van het ontwerp plaatsen. Om het asymmetrisch te balanceren, zou je een klein element verder van de middellijn kunnen hebben. Als je denkt dat je ontwerp op een wip of wip staat, kan een lichter element een zwaardere balanceren door verder van het zwaartepunt af te staan. Je kunt ook kleur of textuur gebruiken om een asymmetrisch ontwerp in balans te brengen.

Discordant of uit balans

Soms zorgt het doel van het ontwerp ervoor dat een onevenwichtig of tegenstrijdig ontwerp goed werkt. Ontwerpen die uit balans zijn, suggereren beweging en actie. Ze maken mensen ongemakkelijk of ongemakkelijk. Als de inhoud van je ontwerp ook bedoeld is om ongemakkelijk te zijn of mensen aan het denken te zetten, kan een dissonant uitgebalanceerd ontwerp goed werken.

Aanbevolen: