De officiële handleiding voor Android-versies: alles wat u moet weten

Inhoudsopgave:

De officiële handleiding voor Android-versies: alles wat u moet weten
De officiële handleiding voor Android-versies: alles wat u moet weten
Anonim

Het Android-besturingssysteem, geïntroduceerd in februari 2009, werkt op alle Android-smartphones en -tablets. Omdat het open-source is, hebben sommige apparaten een aangepaste versie van het besturingssysteem (OS), maar de meeste hebben een vergelijkbare look en feel en delen dezelfde functionaliteit. Elke versie van het besturingssysteem heeft een bijbehorend nummer en elk had zijn eigen dessertcodenaam tot Android 10, zoals Cupcake, KitKat, Lollipop, enz.

Weet je niet welke versie van Android je hebt? Ga naar Instellingen > Over de telefoon > Android-versie. Als je een oude versie hebt, lees dan hoe je deze kunt updaten.

Hieronder vindt u een geschiedenis van het besturingssysteem vanaf het begin tot de huidige Android-versie, inclusief Android OS-namen, wanneer elk werd uitgebracht en wat ze hebben toegevoegd. Android 13 zou de volgende versie moeten zijn, ergens in 2022.

Android 13

Android 13 huidige versie: 13; uitgebracht op 15 augustus 2022.

Google lanceerde Android 13 met een eerste release, alleen voor zijn Pixel-lijn met apparaten. Terwijl het naar verschillende apparaten wordt uitgerold, zal het beschikbaar zijn via een draadloze download, net zoals het werkte met oudere versies. U ontvangt een melding wanneer/als de update beschikbaar is voor uw apparaat. U kunt ook handmatig controleren op een Android OS-update om de update te "forceren".

Android 13 update en upgradet nogal wat functies en voegt ook nieuwe functies toe. Er is een breed scala aan aanpassingen beschikbaar, samen met verbeterde privacycontroles, opties voor gesplitst scherm van meldingen, sneller koppelen, betere toegang tot het vergrendelscherm, slimmere aanraakbedieningen en een donkere modus voor het slapengaan.

De meeste Android-apparaten die Android 12 ondersteunen, kunnen upgraden naar Android 13. Inclusief Google Pixel (3 en hoger), Android 13 zal worden uitgerold naar apparaten van Samsung Galaxy, Asus, HMD (Nokia-telefoons), iQOO, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, vivo, Xiaomi en meer.

Android 12 en Android 12L

Android 12 huidige versie: 12.1; uitgebracht op 7 maart 2022.

Android 12L huidige versie: 12L; uitgebracht op 7 maart 2022.

Android 12L is voor tablets, opvouwbare apparaten, Chromebooks en andere apparaten met een groot scherm. Het besturingssysteem is geoptimaliseerd voor grotere schermen en compatibele hardware zal later dit jaar beschikbaar zijn. De update werd in maart 2022 naar Pixel-apparaten gepusht als Android 12.1, hoewel de meeste updates van toepassing waren op grotere schermen. Een van de aanpassingen voor kleinere schermen is een verbeterde achtergrondselectie en de mogelijkheid om de klok op het vergrendelscherm uit te schakelen.

De Android 12-update bevat verschillende subtiele wijzigingen in de gebruikersinterface. De menuschermen hebben een lichtblauwe tint, wat prettiger is voor de ogen dan de oude witte achtergrond. Gebruikers hebben meer lettertype-opties voor sms'en en er is een ingebouwde tool voor het bewerken van schermafbeeldingen.

De update introduceerde ook een kill-schakelaar die je kunt gebruiken om te voorkomen dat apps toegang krijgen tot je camera en microfoon. Het bevat ook een optie om alleen uw geschatte locatie te delen met apps voor een betere privacy.

Image
Image

Voorbeelden van Android-ontwikkelaars worden alleen ondersteund op Google Pixel-apparaten, maar kunnen worden gesideload naar andere apparaten.

Belangrijke nieuwe functies

  • Verbeterde gebarennavigatie voor meeslepende modus.
  • Betere optimalisatie voor opvouwbare apparaten en tv's.
  • Audio-gekoppeld haptisch effect.
  • Sneller, meer responsieve meldingen.
  • Blokkering van niet-vertrouwde aanraakgebeurtenissen voor verbeterde beveiliging.
  • Nieuwe MAC-adresbeperkingen voor verbeterde privacy.

Android 11

Huidige versie: 11.0; uitgebracht op 11 september 2020.

Android 11 kreeg een bredere release dan eerdere versies, waarbij OnePlus, Xiaomi, Oppo en Realme zich bij de Google Pixel voegden om de eerste dibs te krijgen. Als je een Pixel 2 of nieuwer hebt, heb je waarschijnlijk deze OS-update gekregen.

Sommige functies zijn exclusief voor de Pixel-lijn van smartphones, waaronder een functie voor het delen van AR-locaties en meer chat-apps die toegang hebben tot de Smart Reply-functionaliteit van Google.

Functies die beschikbaar zijn voor alle gebruikers (met een upgradebare telefoon) omvatten verbeterde chatmeldingen en strengere locatierechten.

Android 11 groepeert meldingen van berichten-apps in een gedeelte Gesprekken bovenaan het meldingenpaneel. Het herkent verschillende berichtenthreads en u kunt er een instellen als prioriteitsgesprek om verbeterde meldingen te ontvangen. Op dezelfde manier kun je meldingen voor specifieke threads dempen als ze je telefoon opblazen.

Een andere berichtfunctie is Bubbles. Als je de chatkoppen van Facebook Messenger hebt gebruikt, is dit vrijwel hetzelfde. Je kunt een gesprek voeren en het boven andere apps laten zweven; wanneer je het minimaliseert, beweegt de bel naar de zijkant van het scherm. Het beste van alles is dat je meer dan één bubbel tegelijk kunt hebben als je in verschillende apps aan het chatten bent.

Image
Image

Als je lang op de aan/uit-knop drukt, krijg je meer opties in Android 11, waaronder Google Pay en slimme huisbedieningen.

Ten slotte verbetert Android 11 de privacyfuncties. Wanneer een app om locatie-, microfoon- of cameratoegang vraagt, kun je ervoor kiezen om dit toe te staan tijdens het gebruik van de app of voor eenmalig gebruik.

Ten slotte, als je een app lange tijd niet hebt gebruikt, stelt Android 11 automatisch de machtigingen van de app opnieuw in.

Belangrijke nieuwe functies

  • Verbeterde berichtmeldingen.
  • "Chatheads"-stijlfunctie voor berichten-apps.
  • Gemakkelijkere toegang tot Google Pay.
  • Snelle toegang tot slimme huisbedieningen.
  • Strongere locatierechten.
  • Machtigingen verlopen voor ongebruikte apps.

Android 10

Huidige versie: 10.0; uitgebracht op 3 september 2019.

Image
Image

Android 10 (voorheen bekend als Android Q) voegt ondersteuning toe voor opvouwbare telefoons. Het ondersteunt ook 5G draadloos. Google werkte samen met de Dovengemeenschap om Live Caption te maken, dat automatisch audio ondertitelt die op een smartphone wordt afgespeeld. Zodra Live Caption spraak detecteert, voegt het ondertiteling toe en kan het dit offline doen. Met een nieuwe Focus-modus kun je afleidende apps dempen als je even pauze nodig hebt.

Smart Reply kan je volgende zet detecteren, dus als je op een adres tikt, opent de telefoon Google Maps. Android 10 voegt privacy- en locatiesecties toe aan uw instellingen. U kunt er ook voor kiezen om alleen locatiegegevens te delen wanneer u een app gebruikt. Bovendien stuurt Android waarschuwingen om u eraan te herinneren wanneer u uw locatie deelt. Een andere nieuwe instelling is Digitaal welzijn en ouderlijk toezicht, dat Google Family Link integreert met het dashboard voor smartphonegebruik dat is geïntroduceerd met Android Pie. Ten slotte vinden beveiligingsupdates op de achtergrond plaats, dus u hoeft niet opnieuw op te starten.

Belangrijke nieuwe functies

  • Ondersteuning voor opvouwbare telefoons.
  • 5G-ondersteuning.
  • Live bijschrift.
  • Focusmodus.
  • Transparantere privacy- en locatie-instellingen.
  • Ouderlijk toezicht op alle Android-telefoons in de toekomst.

Android 9.0 Pie

Huidige versie: 9.0; uitgebracht op 6 augustus 2018.

Eerste versie: Uitgebracht op 6 augustus 2018.

Image
Image

Android 9.0 Pie is bedoeld om u te helpen uw smartphone minder te gebruiken. Het voegt een dashboard toe dat uw gebruik controleert en verschillende manieren om meldingen te dempen wanneer u bezig bent of probeert te slapen. Het besturingssysteem leert ook van uw gedrag. Het biedt bijvoorbeeld aan om meldingen uit te schakelen die u vaak negeert en geeft batterijprioriteit aan de apps die u het vaakst gebruikt.

Belangrijke nieuwe functies

  • Dashboard voor digitaal welzijn.
  • Slimme antwoorden in berichten.
  • Sluit meldingen (behalve noodgevallen) uit door de telefoon met de voorkant naar beneden te leggen.
  • Schakel automatisch niet storen in voor het slapengaan.
  • Interface wordt grijs als het bedtijd is om het gebruik te ontmoedigen.
  • Multitask/overzichtsknop verwijderd.
  • Screenshot-knop toegevoegd aan energieopties.
  • Screenshot annotatie.

Android 8.0 Oreo

Definitieve versie: 8.1; uitgebracht op 5 december 2017.

Eerste versie: Uitgebracht op 21 augustus 2017.

Google ondersteunt Android 8.0 Oreo niet meer.

Image
Image

De release van Android 8.0 Oreo viel samen met Go Edition, het lichtere besturingssysteem van het bedrijf voor low-end apparaten. Android Go bracht stock-Android naar goedkopere apparaten die niet de ruimte hadden voor het volledige besturingssysteem. Het voegde ook een paar verbeteringen aan de bruikbaarheid toe en repareerde een controversiële emoji.

Belangrijke nieuwe functies

  • Android Oreo Go Edition geïntroduceerd.
  • Bluetooth-batterijniveau voor aangesloten apparaten in Snelle instellingen.
  • Navigatieknoppen dimmen wanneer niet in gebruik.
  • Automatische lichte en donkere thema's.
  • De kaas in de hamburger-emoji bewoog van de onderkant naar de bovenkant van de burger.

Android 7.0 Nougat

Definitieve versie: 7.1.2; uitgebracht op 4 april 2017.

Eerste versie: Uitgebracht op 22 augustus 2016.

Google ondersteunt Android 7.0 Nougat niet meer.

Image
Image

Gewijzigde versies van het Android-besturingssysteem lopen vaak voorop. Android 7.0 Nougat voegt ondersteuning toe voor split-screen functionaliteit, een functie die bedrijven als Samsung al aan boden. Het voegt ook meer inclusieve emoji's toe met meer huid- en haaropties.

Belangrijke nieuwe functies

  • Ingebouwde ondersteuning voor gesplitst scherm.
  • Emoji's met extra huidskleuren en kapsels.
  • Mogelijkheid om noodinformatie toe te voegen aan het vergrendelscherm.
  • Introductie van het Daydream virtual reality-platform.
  • Beeld-in-beeld-ondersteuning voor Android TV.
  • Vingerafdruksensor gebaar om meldingenpaneel te openen/sluiten.
  • GIF-ondersteuning voor het standaardtoetsenbord.
  • Accugebruikswaarschuwingen.

Android 6.0 Marshmallow

Definitieve versie: 6.0.1; uitgebracht op 7 december 2015.

Eerste versie: Uitgebracht op 5 oktober 2015.

Google ondersteunt Android 6.0 Marshmallow niet meer.

Image
Image

Android 6.0 Marshmallow introduceert Do Not Disturb, voorheen bekend als Priority Mode. Hiermee kunnen gebruikers alle meldingen gedurende een bepaalde tijd dempen of alleen alarmen of prioriteitswaarschuwingen toestaan. Niet storen is een weldaad voor mensen die het beu zijn om gewekt te worden door gezoem op hun nachtkastje of tijdens een werkvergadering. De andere belangrijke vooruitgang zijn in-app-machtigingen. Gebruikers kunnen kiezen welke machtigingen ze willen toestaan en welke ze willen blokkeren, in plaats van ze allemaal in te schakelen. Android Marshmallow is het eerste Android-besturingssysteem dat mobiele betalingen ondersteunt via Android Pay, nu bekend als Google Pay.

Belangrijke nieuwe functies

  • Niet storen-modus.
  • Android Pay voor mobiele betalingen.
  • Google Now on Tap, een voorloper van Google Assistant.
  • Doze-modus zorgt ervoor dat apps de batterij niet leegmaken wanneer de telefoon niet in gebruik is.
  • Ingebouwde ondersteuning voor vingerafdruklezer.
  • App-machtigingen afzonderlijk verleend.
  • Automatische back-up en herstel voor apps.
  • App-zoekbalk en favorieten.
  • USB-C-ondersteuning.

Android 5.0 Lollipop

Definitieve versie: 5.1.1; uitgebracht op 21 april 2015.

Eerste versie: Uitgebracht op 12 november 2014.

Google ondersteunt Android 5.0 Lollipop niet meer.

Image
Image

Android 5.0 Lollipop introduceert Google's Material Design-taal, die het uiterlijk van de interface bepa alt en zich uitbreidt over de mobiele apps van Google. Het voegt een nieuwe manier toe om gegevens tussen telefoons over te dragen. Lollipop introduceert ook een beveiligingsfunctie waarbij een apparaat vergrendeld blijft totdat de eigenaar inlogt op zijn Google-account, zelfs als de dief erin slaagt het apparaat terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Ten slotte zorgt Smart Lock ervoor dat uw telefoon niet wordt vergrendeld wanneer deze zich op een vertrouwde plaats bevindt, zoals uw huis of werk, of wanneer deze is verbonden met een vertrouwd apparaat, zoals een smartwatch of Bluetooth-luidspreker.

Belangrijke nieuwe functies

  • Meldingstoegang op het vergrendelscherm.
  • App- en meldingsinstellingen toegankelijk vanaf het vergrendelscherm.
  • Smart Lock zorgt ervoor dat je telefoon niet wordt vergrendeld in specifieke scenario's.
  • Zoeken in de instellingen-app.
  • Recent gebruikte apps onthouden na een herstart.
  • Tap and Go voor het overzetten van gegevens van het ene apparaat naar het andere.
  • Ondersteuning voor meerdere simkaarten.
  • Ingebouwde ondersteuning voor bellen via wifi.
  • Zaklamp applicatie.

Geen ondersteuning voor

Widgets op het vergrendelscherm

Android 4.4 KitKat

Definitieve versie: 4.4.4; uitgebracht op 19 juni 2014.

Eerste versie: Uitgebracht op 31 oktober 2013.

Google ondersteunt Android 4.4 KitKat niet meer.

Image
Image

De codenaam van Android 4.4 was Key Lime Pie. Het Android-team dacht echter dat key lime pie een onbekende smaak was voor de massa en koos in plaats daarvan voor KitKat, genoemd naar een Nestle-snoepreep. De deal tussen Android en Nestle was zo stil dat veel Googlers er niets van wisten tot de onthulling van het KitKat-beeld op de campus in Silicon Valley van het bedrijf.

De update omvat uitgebreide apparaatondersteuning in vergelijking met eerdere versies van het besturingssysteem en de release van Wear (voorheen Android Wear) door Google. De Wear-updates (4.4W) zijn exclusief voor smartwatches en uitgebracht op 25 juni 2014.

Belangrijke nieuwe functies

  • Slijtage voor smartwatches (4.4W).
  • GPS- en Bluetooth-muziekondersteuning voor smartwatches (4.4W.2).
  • Gebruikers kunnen standaardinstellingen instellen voor sms- en launcher-apps.
  • Draadloos printen.

Android 4.1 Jelly Bean

Definitieve versie: 4.3.1; uitgebracht op 3 oktober 2013.

Eerste versie: Uitgebracht op 9 juli 2012.

Google ondersteunt Android 4.1 Jelly Bean niet meer.

Image
Image

Android Jelly Bean zet de trend voort om de meldingsopties te verbeteren, inclusief aangepaste app-meldingen. Het voegt ook bruikbare meldingen toe voor meer applicaties, waardoor gebruikers op meldingen konden reageren zonder de bijbehorende app te starten. De update bevat ook verschillende toegankelijkheidsverbeteringen, zoals driemaal tikken om het scherm te vergroten, gebaren met twee vingers, tekst-naar-spraak-uitvoer en gebarenmodusnavigatie voor blinde gebruikers.

Belangrijke nieuwe functies

  • Uitbreidbare meldingen.
  • Mogelijkheid om meldingen app-voor-app uit te schakelen.
  • Launchers van derden kunnen widgets toevoegen zonder root-toegang.
  • Veeg vanaf het vergrendelscherm om de camera te starten.
  • Meerdere gebruikersaccounts voor tablets.
  • Groepsberichten.
  • Ingebouwde emoji-ondersteuning.
  • Nieuwe klok-app met wereldklok, stopwatch en timer.

Geen ondersteuning voor

Adobe Flash

Android 4.0 Ice Cream Sandwich

Definitieve versie: 4.0.4; uitgebracht op 29 maart 2012.

Eerste versie: Uitgebracht op 18 oktober 2011.

Google ondersteunt Android 4.0 Ice Cream Sandwich niet meer.

Image
Image

Android 4.0 Ice Cream Sandwich voegt een paar functionaliteiten toe die nu alomtegenwoordig zijn, zoals het maken van screenshots, een Face Unlock-functie en een ingebouwde foto-editor. Het introduceert ook Android Beam, waarmee gebruikers met de achterkant van hun telefoon tegen elkaar kunnen tikken om foto's, video's, contactgegevens en andere gegevens te delen met behulp van NFC.

De Google Play Store wordt aangekondigd op 6 maart 2012, waarbij de Android Market, Google Music en Google eBookstore worden samengevoegd. Deze update wordt uitgerold naar apparaten met Android 2.2 of hoger.

Belangrijke nieuwe functies

  • Knijp- en zoomfunctie in de kalender.
  • Schermopname.
  • Apps waren toegankelijk vanaf het vergrendelscherm.
  • Gezicht ontgrendelen.
  • Gebruikers kunnen datalimieten instellen in de instellingen om overschrijdingen te voorkomen.
  • Ingebouwde foto-editor.
  • Android Beam.

Android 3.0 Honingraat

Definitieve versie: 3.2.6; uitgebracht in februari 2012.

Eerste versie: Uitgebracht op 22 februari 2011.

Google ondersteunt Android 3.0 Honeycomb niet meer.

Image
Image

Android Honeycomb is een besturingssysteem voor alleen tablets dat functies toevoegt om de Android-interface compatibel te maken met grotere schermen. Sommige elementen blijven beschikbaar, zoals Recente toepassingen.

Belangrijke nieuwe functies

  • Eerste update van het besturingssysteem voor tablets.
  • Systeembalk: snelle toegang tot meldingen en andere informatie onderaan het scherm.
  • Actiebalk: navigatie, widgets en andere inhoud bovenaan het scherm.
  • Recente toepassingen-knop in systeembalk geholpen met multitasking.
  • Vernieuwd toetsenbord voor grotere schermformaten.
  • Browsertabbladen en incognitomodus.
  • Aanpasbare widgets op het startscherm.

Android 2.3 Gingerbread

Definitieve versie: 2.3.7; uitgebracht op 21 september 2011.

Eerste versie: Uitgebracht op 6 december 2010.

Google ondersteunt Android 2.3 Gingerbread niet meer.

Image
Image

Android 2.3 Gingerbread brengt een handvol verbeteringen, waaronder NFC en ondersteuning voor meerdere camera's. Het is ook de eerste OS-update met een Easter Egg, een Droid die naast een zombie-peperkoekmannetje staat, met veel zombies op de achtergrond.

Deze update brengt ons ook Google Talk, vaak aangeduid als Google Chat, Gchat en een paar andere namen. Het werd vervangen door Google Hangouts, maar mensen noemen het nog steeds Gchat.

Belangrijke nieuwe functies

  • Sneller en nauwkeuriger virtueel toetsenbord.
  • NFC-ondersteuning.
  • Ondersteuning voor meerdere camera's, inclusief camera aan de voorzijde (selfie).
  • Google Talk-ondersteuning voor spraak- en videochat.
  • Een efficiëntere batterij.

Android 2.2 Froyo

Definitieve versie: 2.2.3; uitgebracht op 21 november 2011.

Eerste versie: Uitgebracht op 20 mei 2010.

Google ondersteunt Android 2.2 Froyo niet meer.

Image
Image

Android Froyo voegt een functie toe die velen van ons nu als vanzelfsprekend beschouwen - pushmeldingen - waarin apps waarschuwingen kunnen verzenden, zelfs als ze niet open zijn.

Belangrijke nieuwe functies

  • Push-meldingen.
  • USB-tethering en Wi-Fi-hotspotfunctionaliteit.
  • Adobe Flash-ondersteuning.
  • Mogelijkheid om datadiensten uit te schakelen.

Android 2.0 Éclair

Definitieve versie: 2.1; uitgebracht op 12 januari 2012.

Eerste versie: Uitgebracht op 26 oktober 2009.

Google ondersteunt Android 2.0 Éclair niet meer.

Image
Image

Android 2.0 Éclair voegt ondersteuning toe voor meer schermformaten en resoluties en enkele basisfuncties, zoals op een contact tikken om ze te bellen of te sms'en.

Belangrijke nieuwe functies

  • Tik op een contact om te bellen of te sms'en.
  • Een scala aan camerafuncties, waaronder flitsondersteuning en scènemodus.
  • Live achtergrond.
  • Doorzoekbare sms- en mms-geschiedenis.
  • Microsoft Exchange e-mailondersteuning.
  • Bluetooth 2.1-ondersteuning.

Android 1.6 Donut

Eerste en definitieve versie: Uitgebracht op 15 september 2009.

Google ondersteunt Android 1.6 Donut niet meer.

Image
Image

Android Donut voegt een aantal bruikbaarheidsgerelateerde verbeteringen toe aan het besturingssysteem, waaronder betere zoek- en fotogalerijverbeteringen.

Belangrijke nieuwe functies

  • Verbeterde zoekfuncties in het hele besturingssysteem.
  • Fotogalerij en camera nauwer geïntegreerd.
  • Tekst-naar-spraak-functionaliteit.

Android 1.5 Cupcake

Eerste en definitieve versie: Uitgebracht op 27 april 2009.

Google ondersteunt Android 1.5 Cupcake niet meer.

Image
Image

Android 1.5 Cupcake is de eerste versie van het besturingssysteem met een officiële dessertnaam en introduceert een aanraaktoetsenbord en een paar interface-verbeteringen.

Belangrijke nieuwe functies

  • Schermtoetsenbord en ondersteuning voor toetsenbord-apps van derden.
  • Widget-ondersteuning.
  • Kopiëren en plakken beschikbaar in de webbrowser.

Android 1.0 (geen bijnaam)

Initiële versie: 1.0; uitgebracht op 23 september 2008 en intern Petit Four genoemd.

Definitieve versie: 1.1, uitgebracht op 9 februari 2009.

Google ondersteunt Android 1.0 niet meer.

In september 2008 wordt de eerste Android-smartphone geleverd met Android 1.0, dat geen bijnaam voor snoepgoed heeft. In de VS is de HTC Dream exclusief voor T-Mobile en staat bekend als de T-Mobile G1. Het heeft een uitschuifbaar toetsenbord in plaats van een schermtoetsenbord en een klikbare trackball voor navigatie. Destijds was de Android Market waar je apps vandaan haalde.

Belangrijke nieuwe functies

  • Open-source besturingssysteem.
  • Meldingspaneel.

Aanbevolen: