Privé IP-adressen: alles wat u moet weten

Inhoudsopgave:

Privé IP-adressen: alles wat u moet weten
Privé IP-adressen: alles wat u moet weten
Anonim

Een privé IP-adres is een IP-adres dat is gereserveerd voor intern gebruik achter een router of ander NAT-apparaat (Network Address Translation), behalve voor het publiek. Dit in tegenstelling tot openbare IP-adressen, die openbaar zijn en niet kunnen worden gebruikt binnen een thuis- of bedrijfsnetwerk. Soms wordt een privé-adres ook wel een lokaal IP-adres genoemd.

Image
Image

Welke IP-adressen zijn privé?

The Internet Assigned Numbers Authority (IANA) reserveert de volgende IP-adresblokken voor gebruik als privé IP-adressen:

  • 10.0.0.0 tot 10.255.255.255
  • 172.16.0.0 tot 172.31.255.255
  • 192.168.0.0 naar 192.168.255.255

De eerste set zorgt voor meer dan 16 miljoen adressen, de tweede voor meer dan 1 miljoen en meer dan 65.000 voor het laatste bereik.

Een ander bereik van privé-IP-adressen is 169.254.0.0 tot 169.254.255.255, maar die zijn alleen voor gebruik met Automatic Private IP Addressing (APIPA).

In 2012 heeft de IANA 4 miljoen adressen van 100.64.0.0/10 toegewezen voor gebruik in carrier-grade NAT-omgevingen.

Waarom privé-IP-adressen worden gebruikt

In plaats van dat apparaten in een thuis- of bedrijfsnetwerk elk een openbaar IP-adres gebruiken, waarvan er een beperkte voorraad is, bieden privé-IP-adressen een volledig afzonderlijke set adressen die toegang tot een netwerk toestaan, maar zonder een openbare IP-adresruimte.

De meeste routers in huizen en bedrijven over de hele wereld hebben bijvoorbeeld het IP-adres 192.168.1.1 en wijzen 192.168.1.2, 192.168.1.3, … toe aan de verschillende apparaten die ermee verbinding maken (via DHCP).

Het maakt niet uit hoeveel routers het 192.168.1.1-adres gebruiken, of hoeveel tientallen of honderden apparaten binnen dat netwerk IP-adressen delen met gebruikers van andere netwerken omdat ze niet rechtstreeks met elkaar communiceren. In plaats daarvan gebruiken de apparaten in een netwerk de router om verzoeken te vertalen via het openbare IP-adres, dat kan communiceren met andere openbare IP-adressen en uiteindelijk met andere lokale netwerken.

De hardware binnen een specifiek netwerk dat een privé IP-adres gebruikt, kan communiceren met alle andere hardware binnen de grenzen van dat netwerk, maar heeft een router nodig om te communiceren met apparaten buiten het netwerk, waarna het openbare IP-adres wordt gebruikt voor de communicatie.

Voordat je bijvoorbeeld op deze pagina terechtkwam, heeft je apparaat (zoals een computer of telefoon), dat een privé-IP-adres gebruikt, deze pagina opgevraagd via een router die een openbaar IP-adres heeft. Nadat het verzoek was gedaan en Lifewire reageerde om de pagina te bezorgen, werd deze naar uw apparaat gedownload via een openbaar IP-adres voordat het uw router bereikte, waarna het werd doorgegeven aan uw privé/lokale adres om uw apparaat te bereiken.

Alle apparaten (laptops, desktops, telefoons, tablets en andere) die zich in privénetwerken over de hele wereld bevinden, kunnen een privé-IP-adres gebruiken met vrijwel geen beperking, wat niet kan worden gezegd voor openbare IP-adressen.

Privé IP-adressen bieden ook een manier voor apparaten die geen verbinding met internet nodig hebben, zoals bestandsservers en printers, om te communiceren met de andere apparaten in een netwerk zonder direct te worden blootgesteld aan het publiek.

Gereserveerde IP-adressen

Een andere reeks IP-adressen die nog verder zijn beperkt, worden gereserveerde IP-adressen genoemd. Deze zijn vergelijkbaar met privé-IP-adressen in die zin dat ze niet kunnen worden gebruikt om op internet te communiceren, maar ze zijn nog beperkender dan dat.

Het meest bekende gereserveerde IP is 127.0.0.1. Dit adres wordt het loopback-adres genoemd en wordt gebruikt om de netwerkadapter of geïntegreerde chip te testen. Er wordt geen verkeer geadresseerd aan 127.0.0.1 verzonden via het lokale netwerk of openbaar internet.

Technisch gezien is het hele bereik van 127.0.0.0 tot 127.255.255.255 gereserveerd voor loopback-doeleinden, maar je zult bijna nooit iets anders zien dan 127.0.0.1 dat in de echte wereld wordt gebruikt.

Adressen in het bereik van 0.0.0.0 tot 0.255.255.255 zijn ook gereserveerd, maar doen helemaal niets. Als je een apparaat zelfs maar een IP-adres in dit bereik kunt toewijzen, zal het niet goed werken, ongeacht waar op het netwerk het is geïnstalleerd.

Hoe u uw privé IP-adres kunt vinden

Het kennen van uw privé-IP-adres is alleen nuttig in specifieke en voor de meeste mensen zeldzame situaties.

Als je de ene computer met de andere in je netwerk wilt verbinden, bijvoorbeeld een toegewezen netwerkschijf, dan kun je dat doen via het lokale IP-adres. U kunt ook een lokaal IP-adres gebruiken met externe desktopsoftware om een computer op afstand te bedienen. Een privé IP-adres is ook nodig om een specifieke netwerkpoort van een router naar een bepaalde computer op hetzelfde netwerk te leiden, een proces dat port forwarding wordt genoemd.

De gemakkelijkste manier om uw privé-IP-adres in Windows te vinden, is door de opdrachtprompt te gebruiken met de opdracht ipconfig.

Image
Image

Als u niet zeker weet wat het privé-IP-adres van uw router of andere standaardgateway is, raadpleegt u Hoe u uw standaardgateway-IP-adres kunt vinden. Je kunt ook je openbare IP-adres vinden, maar het werkt iets anders.

Meer informatie over privé IP-adressen

Wanneer een apparaat zoals een router is aangesloten, ontvangt het een openbaar IP-adres van een ISP. Het zijn de apparaten die verbinding maken met de router die privé-adressen krijgen.

Privé IP-adressen kunnen niet rechtstreeks communiceren met een openbaar IP-adres. Dit betekent dat als een apparaat met een privé-IP-adres rechtstreeks met internet is verbonden en daarom niet-routeerbaar wordt, het apparaat geen netwerkverbinding heeft totdat het adres via een NAT is omgezet in een werkadres, of totdat het wordt gevraagd verzendt worden verzonden via een apparaat dat wel een geldig openbaar IP-adres heeft.

Al het verkeer van internet kan communiceren met een router. Dit geldt voor alles, van regulier HTTP-verkeer tot FTP en RDP. Omdat privé-IP-adressen echter achter een router verborgen zijn, moet de router weten naar welk IP-adres hij informatie moet doorsturen als u een FTP-server op een thuisnetwerk wilt instellen. Om dit goed te laten werken voor privé-IP-adressen, moet port forwarding zijn ingesteld.

Het doorsturen van een of meer poorten naar een specifiek privé-IP-adres houdt in dat je moet inloggen op de router om toegang te krijgen tot de instellingen en vervolgens moet kiezen welke poorten moeten worden doorgestuurd en waar ze naartoe moeten gaan.

FAQ

    Hoe maak ik mijn IP-adres privé?

    U kunt een VPN-service (Virtual Private Network) gebruiken om uw IP-adres te verbergen. VPN's maskeren uw werkelijke IP-adres door een virtuele locatie toe te wijzen en uw persoonlijke gegevens te versleutelen. Een andere manier om uw IP-adres te verbergen wanneer u online surft, is door een webproxy te gebruiken om een anoniem IP-adres aan te maken.

    Hoe kan ik zien welk apparaat is gekoppeld aan een privé IP-adres?

    Een optie is om de IP-adressen op te zoeken van alle apparaten die op uw netwerk zijn aangesloten. Meestal vindt u de adressen in de apparaatinstellingen. Als u IP-adressen van netwerkhardware in Windows moet vinden, gebruikt u het tracert commando.

Aanbevolen: