5G: alles wat u moet weten

Inhoudsopgave:

5G: alles wat u moet weten
5G: alles wat u moet weten
Anonim

5G is de nieuwste generatie mobiele netwerktechnologie na 4G. Net als elke generatie ervoor, heeft 5G tot doel mobiele communicatie sneller en betrouwbaarder te maken naarmate meer en meer apparaten online gaan.

In tegenstelling tot in het verleden, toen mobiele netwerken alleen mobiele telefoons moesten ondersteunen die alleen bedoeld waren om op internet te surfen en sms'en, hebben we nu allerlei apparaten die veel bandbreedte vragen, zoals onze HD-streaming smartphones, smartwatches met gegevens plannen, permanente beveiligingscamera's, zelfrijdende en op internet aangesloten auto's en andere veelbelovende apparaten zoals gezondheidssensoren en ongebonden AR- en VR-hardware.

Naarmate miljarden meer apparaten verbinding maken met internet, moet de hele infrastructuur het verkeer accommoderen om niet alleen snellere verbindingen te ondersteunen, maar ook om gelijktijdige verbindingen beter af te handelen en een bredere dekking voor deze apparaten te bieden. Dit is waar 5G om draait.

Vermeng 5G niet met 5GE, wat een marketingterm is die door AT&T wordt gebruikt en eigenlijk geen 5G is. Evenzo zijn 5G en 5 GHz wifi niet hetzelfde.

Image
Image

Hoe 5G u ten goede komt

Er zijn veel voordelen aan 5G. Delmond Newton (oprichter en CEO) van Groopview, zegt dat de belangrijkste voordelen van 5G neerkomen op lagere latentie, grotere bandbreedte en hogere capaciteit.

"Als je verder kijkt dan het voor de hand liggende, komt de meest gunstige impact van 5G neer op connectiviteit", zegt hij. "Met sterkere en betrouwbaardere netwerkconnectiviteit hebben mensen de mogelijkheid om tegelijkertijd digitale inhoud te ervaren en te communiceren zonder de verstoringen die worden ervaren met 4G, zoals vertraging, buffering, enz. Dit nieuwe tijdperk van netwerkconnectiviteit creëert een onaangeboorde markt voor technologische vooruitgang om verbinden en communiceren, wat zowel gebruikers als ondernemingen ten goede komt."

In één oogopslag zijn de belangrijkste voordelen:

  • Minimale vertraging bij het streamen van video's en het spelen van games
  • Veiligere steden met slimme, onderling verbonden voertuigen
  • Vrijwel directe toegang tot de meeste online bestanden
  • Kleinere apparaten die hardwarevereisten overdragen aan externe servers
  • Nieuwe producten en toepassingen die ultrahoge snelheden vereisen
  • Betrouwbaar internet in afgelegen gebieden

Hoe verschilt 5G van de andere "G's"?

5G is gewoon de volgende genummerde generatie na 4G, die alle oudere technologieën heeft vervangen.

  • 1G introduceerde analoge spraak
  • 2G introduceerde digitale spraak
  • 3G luidde mobiele data in
  • 4G maakte de weg vrij voor wijdverbreid mobiel internetgebruik

Waar is 5G beschikbaar?

Het tijdsbestek voor de beschikbaarheid van 5G-services hangt af van welke serviceproviders in uw regio beschikbaar zijn.

Op dit moment is 5G beschikbaar op een relatief klein aantal locaties, dus niet zomaar iedereen heeft toegang tot die netwerken. Verizon, AT&T, T-Mobile en enkele kleinere bedrijven bieden het al aan klanten in de Verenigde Staten, maar de ultrasnelle variant is voornamelijk gericht op dichtbevolkte gebieden. Er zijn ook providers die elders in de wereld live 5G-netwerken hebben.

Een compatibele telefoon is ook een belangrijk onderdeel van dit nieuwe mobiele netwerk van de vijfde generatie, omdat niet zomaar elke telefoon met het netwerk kan werken. Er zijn op dit moment al behoorlijk wat compatibele apparaten op de markt, en in wezen ondersteunen alle nieuwe telefoons die uitkomen 5G.

Zie waar is 5G beschikbaar in de VS? voor meer informatie, of 5G-beschikbaarheid over de hele wereld als je niet in de VS bent.

Laatste 5G-nieuws

Internetserviceproviders, mobiele netwerkoperators en andere bedrijven komen voortdurend met nieuwe 5G-tests en andere aankondigingen terwijl netwerken over de hele wereld worden uitgerold.

  • 30 augustus: India's Reliance Jio's 5G-netwerk zal in oktober worden uitgerold in Delhi, Mumbai, Kolkata en Chennai, met een landelijke uitrol in december 2023.
  • 25 augustus: Verizon breidt 5G Home Internet en zijn zakelijke internetdiensten uit naar delen van Pittsburgh PA en Boston en Springfield MA.

Waar wordt 5G voor gebruikt?

Dit lijkt misschien voor de hand liggend gezien de alomtegenwoordigheid van smartphones, maar hoewel telefoons absoluut een belangrijke speler zijn in mobiele communicatie, zijn ze zeker niet de enige focus in een 5G-netwerk.

Zoals je hieronder zult zien, zijn de belangrijkste componenten ultrasnelle verbindingen en minimale vertragingen. Hoewel dit natuurlijk geweldig is voor iedereen die video's streamt vanaf hun telefoon, is het belangrijker in scenario's waar het minimaliseren van vertragingen erg belangrijk is, zoals met de toekomst van onderling verbonden apparaten.

Een toepassing is augmented reality-apparaten en virtual reality-headsets. Deze apparaten vereisen een enorme hoeveelheid bandbreedte en moeten zo snel mogelijk via internet communiceren om hun beoogde effecten te bieden. Elke latentie kan een drastische invloed hebben op hoe "echte" dingen aanvoelen in die virtuele omgevingen.

Hetzelfde geldt voor alle andere apparaten die snel moeten reageren, zoals autonome auto's om plotselinge botsingen te voorkomen en de juiste afslag-voor-afslag aanwijzingen te begrijpen, op afstand bediende hardware en robotsystemen die afstandsbedieningen leren of zich eraan houden.

Dat gezegd hebbende, maakt 5G nog steeds de weg vrij voor soepelere connectiviteit van onze alledaagse apparaten, zoals tijdens gamen, videogesprekken voeren, films streamen, bestanden downloaden, HD- en 4K-media delen en re altime verkeersupdates ontvangen, vloggen, enz.

5G is zo snel dat het niet alleen beschikbaar is voor mobiele apparaten. Het heeft het potentieel om uw snelle bedrade verbinding via vaste draadloze toegang volledig te vervangen! Zie ons artikel over 5G Internet: de snelle vervanging voor kabel voor meer hierover.

Hoe werkt 5G?

Net als andere draadloze communicatiemethoden verzendt en ontvangt 5G gegevens in het radiospectrum. In tegenstelling tot wat we gewend zijn van 4G, kan dit nieuwe netwerk hogere frequenties (millimetergolven) op het radiospectrum gebruiken om ultrahoge snelheden te bereiken.

Het nadeel hiervan is dat deze frequenties veel meer interferentie ervaren van dingen zoals bomen en gebouwen, en soms zelfs veel kleinere objecten zoals een persoon. Dit betekent dat strategisch geplaatste kleine zendmasten nodig zijn om het netwerk door een stad te duwen.

Niet elke mobiele netwerkoperator werkt echter op dezelfde manier. Sommige bedrijven maken gebruik van 5G aan de onderkant van het radiospectrum, zodat zendmasten bredere gebieden kunnen bereiken en door muren kunnen gaan, maar de wisselwerking is relatief lagere snelheden.

5G-specificaties: gegevenssnelheid en latentie

Alles met betrekking tot mobiele communicatie is sneller, van de snelheid waarmee u gegevens kunt downloaden en uploaden tot het aantal apparaten dat tegelijkertijd verbinding met internet kan maken.

Een 5G-cel, die mobiele data verzendt en ontvangt, ondersteunt snelheden van ten minste 20 Gb/s voor downloads en 10 Gb/s voor uploads, met een latentie van slechts 4 ms of meer.

In de meeste situaties kan dit zich echter vertalen in echte snelheden van respectievelijk 100 Mb/s (12,5 MB/s) en 50 Mb/s (6,25 MB/s), maar het kan gemakkelijk afhankelijk van verschillende omstandigheden.

In een ideale situatie met 5G-snelheden tot wel 1 Gb/s zou je bijvoorbeeld een film van 3 GB in 24 seconden naar je telefoon kunnen downloaden of een video van 1 GB in slechts acht seconden naar YouTube kunnen uploaden.

5G ondersteunt veel apparaten

5G moet minimaal 1 miljoen apparaten ondersteunen voor elke vierkante kilometer (0,386 vierkante mijl). Dit betekent dat binnen die hoeveelheid ruimte het netwerk in staat is om maar liefst 1 miljoen of meer apparaten tegelijkertijd met internet te verbinden.

Dit soort scenario lijkt misschien moeilijk te doorgronden, aangezien steden met de hoogste bevolkingsdichtheid (zoals Manilla, Filippijnen en Mumbai, India) 'slechts' 70.000 tot 110.000 mensen per vierkante mijl bevatten.

5G hoeft echter niet slechts één of twee apparaten per persoon te ondersteunen, maar ook de smartwatch van iedereen, alle voertuigen in de omgeving die mogelijk zijn verbonden met internet, slimme sloten in huizen in de buurt, wearables en elk ander huidig of binnenkort uit te brengen apparaat dat zich op het netwerk moet bevinden.

Er wordt voorspeld dat er eind 2023 wereldwijd 1,4 miljard verbindingen op 5G-netwerken zullen zijn.

5G-cellen kunnen communiceren met allerlei soorten apparaten, zoals apparaten die worden gebruikt door een stilstaand persoon die niet beweegt, naar iemand in een snel voertuig zoals een trein, die tot 500 km/u (310 mph) rijdt.

Verschillende gebieden vereisen een ander mobiel basisstation voor verschillende snelheden. Een kleine stad met alleen gebruikers die met de auto of te voet reizen, heeft bijvoorbeeld mogelijk niet dezelfde basisstations als een grotere stad met een snel openbaar vervoersysteem.

Meer informatie over 5G

5G en andere mobiele breedbandstandaarden worden bepaald door het 3rd Generation Partnership Project (3GPP). 3GPP Release 16 werd voltooid in 2020, Release 17 zal naar verwachting medio 2022 worden afgerond en Release 18 zal volgen. Zie hun release-tijdlijnen voor meer informatie.

Voor een veel technischere lezing van de 5G-specificaties, zie dit Microsoft Word-document van de International Telecommunication Union (ITU).

Zodra 5G algemeen beschikbaar is, is het mogelijk dat dit de laatste grote vooruitgang in mobiele netwerken zal zijn. In plaats van een 6G of 7G later, houden we het misschien gewoon bij 5G, maar krijgen we in de loop van de tijd stapsgewijze verbeteringen.

Het is gemakkelijk om 5G te verwarren met 5 GHz wifi, maar de twee zijn niet hetzelfde. De eerste is een mobiele netwerktechnologie, terwijl de laatste een frequentieband is die in sommige wifi-routers wordt gebruikt.

FAQ

    Hoe verschillen 5G- en 4G-torens?

    5G-netwerktorens zijn kleiner dan 4G-torens en je hebt meerdere 5G-torens nodig om één gebied te bestrijken. 5G-torens zien er meestal uit als een klein doosje op een paal.

    Wat zijn de vereisten voor internetsnelheid om Netflix te kijken?

    De aanbevelingen voor internetsnelheid voor videostreaming zijn 5 Mbps voor high definition en 25 Mbps voor 4K. Als je verbonden bent met een 5G-netwerk, heb je geen probleem met het streamen van video's, maar het verbruikt veel mobiele data. De meeste streamingdiensten passen de videokwaliteit automatisch aan je internetsnelheid aan.

    Wat is een goede internetsnelheid?

    Je aanbevolen upload- en downloadsnelheid hangt af van wat je op internet moet doen. Een downloadsnelheid van minimaal 25 Mbps is ideaal voor het streamen van films en het spelen van online games. Je router en modem moeten ook snel genoeg zijn om je internetabonnement af te handelen.

Aanbevolen: