De elementen van grafisch ontwerp

Inhoudsopgave:

De elementen van grafisch ontwerp
De elementen van grafisch ontwerp
Anonim

Alle afbeeldingen zijn samengesteld uit een of meer grafische ontwerpelementen. Het zijn componenten zoals kleur, type en afbeeldingen, in tegenstelling tot ontwerpprincipes zoals balans, brandpunt en gebruik van witruimte. Niet alle stukken bevatten elk element; lijnen en vormen kunnen bijvoorbeeld voor balans zorgen zonder een foto.

Vormen

Image
Image

Van oude pictogrammen tot moderne logo's, vormen vormen de basis van design. Ze kunnen geometrisch zijn (vierkanten, driehoeken, cirkels) of organisch en vrijgevormd (alles). Ze kunnen zachte rondingen, scherpe hoeken en alles daartussenin hebben.

Vormen zijn de werkpaarden van grafisch ontwerp, waardoor je:

  • Maak lay-outs.
  • Maak patronen.
  • Benadruk delen van een pagina.
  • Definieer grenzen door delen van de pagina te verbinden of te scheiden.
  • Creëer beweging en stroom, waardoor het oog van het ene element naar het andere gaat.
  • Interactie om extra elementen te maken, bijvoorbeeld een vorm maken met tekst op een pagina.

Met grafische software zoals Adobe Illustrator, Photoshop en het gratis GIMP is het maken en manipuleren van vormen eenvoudiger dan ooit.

Lijnen

Image
Image

Lijnen verdelen de ruimte, richten het oog en creëren vormen. Op hun meest basale niveau scheiden rechte lijnen in lay-outs inhoud, zoals in tijdschriften en kranten, en op websites. Ontwerpers kunnen natuurlijk veel verder gaan met gebogen, gestippelde en zigzaglijnen die worden gebruikt als bepalende elementen en als basis voor illustraties en afbeeldingen. Grafisch specialisten combineren vaak lijnen met tekst.

Een veelgebruikte techniek is om een impliciete lijn te gebruiken om andere elementen langs zijn pad te leiden, zoals het typen op een curve.

Kleur

Image
Image

Kleur roept diepe emoties op en een ontwerper kan op elk ander element van toepassing zijn. Het gebruik van kleur is bijna oneindig; kleur kan bijvoorbeeld een afbeelding laten opvallen, informatie helpen overbrengen, een punt benadrukken, de betekenis versterken en gekoppelde tekst op een website aangeven.

Kleurtheorie hangt gedeeltelijk af van het kleurenwiel, iets dat we allemaal op school hebben gezien met zijn primaire rode, gele en blauwe kleuren en hun onderlinge relaties. Het gebruik van kleur vereist echter begrip van meer dan alleen het mengen ervan; kleureigenschappen zoals tint, tint, toon, tint, verzadiging en waarde worden gecombineerd in verschillende kleurmodellen, bijvoorbeeld CMYK (een subtractief model genoemd) en RGB, een additief model.

Type

Image
Image

Bij grafisch ontwerp is het doel niet om simpelweg wat tekst op een pagina te plaatsen, maar om het te begrijpen en effectief te gebruiken om de doelen van het stuk te bevorderen. Lettertypen (lettertypen), grootte, uitlijning, kleur en spatiëring spelen allemaal een rol. Lettertypen worden over het algemeen onderverdeeld in typefamilies, zoals Times en Helvetica.

Ontwerpers gebruiken tekst ook om vormen en afbeeldingen te creëren, een stemming over te brengen (warm, koud, blij, verdrietig) en een stijl op te roepen (modern, klassiek, vrouwelijk, mannelijk) - en dat is nog maar om te beginnen.

Type begrijpen is een hele kunst op zich; sommige ontwerpers wijden zich zelfs uitsluitend aan het ontwerpen van lettertypen. Dit vereist deskundige kennis van typetermen zoals tekenspatiëring (de ruimte tussen letters), voorloop (de ruimte tussen regels) en tracking (de totale ruimte tussen tekst op een pagina). Verder heeft type zijn eigen anatomie die ontwerpers moeten begrijpen om effectief met lettertypen te kunnen ontwerpen.

Kunst, illustratie en fotografie

Image
Image

Een krachtig beeld kan een ontwerp maken of breken. Foto's, illustraties en kunstwerken vertellen verhalen, ondersteunen ideeën, roepen emoties op en trekken de aandacht van het publiek. Foto's spelen vaak een grote rol bij branding, dus hun selectie is belangrijk.

Sommige grafische ontwerpers maken dit werk zelf. Een ontwerper kan ook een artiest of fotograaf inhuren, of foto's kopen bij een van de vele fotohuizen.

Textuur

Image
Image

Textuur kan tactiel (het eigenlijke oppervlak van een ontwerp) of visueel zijn. In het eerste geval kan een kijker de textuur fysiek voelen, waardoor deze verschilt van de andere ontwerpelementen. Het papier en de materialen die bij het ontwerpen van verpakkingen worden gebruikt, creëren deze textuur. In het tweede geval impliceert stijl textuur. Rijke, gelaagde afbeeldingen kunnen een visuele textuur creëren die de werkelijke textuur weerspiegelt of de algehele indruk ervan wekt.

Textuur kan van toepassing zijn op elk ander element in een ontwerp. Het kan tekst driedimensionaal, bloemrijk, verzonken of gekarteld laten lijken. Textuur kan een foto zo glad als glas laten lijken of eruit springen als een bergketen. In feite maakt textuur deel uit van alle grafische ontwerpen omdat alles een oppervlak heeft, fysiek of waargenomen.

De bekwame ontwerper combineert deze elementen op manieren die elkaar contrasteren en aanvullen om het stuk te helpen het uiteindelijke doel te bereiken: een bericht sturen, een emotie creëren en/of actie uitlokken.

Aanbevolen: