Wat is een trui?

Inhoudsopgave:

Wat is een trui?
Wat is een trui?
Anonim

Een jumper is een verwijderbare draad of kleine plastic of metalen plug waarvan de afwezigheid of plaatsing op een stuk hardware bepa alt hoe de hardware moet worden geconfigureerd. Het werkt door een deel van een circuit te openen of te sluiten.

Als bijvoorbeeld een jumper op een harde schijf zich in "Positie A" bevindt (we hebben dit verzonnen), kan dit betekenen dat de harde schijf de primaire harde schijf op het systeem moet zijn. Als de jumper in "Positie B" staat, kan dit betekenen dat de harde schijf de secundaire harde schijf in de computer moet zijn.

Jumpers (ook wel shuntjumpers genoemd) hebben vrijwel een ouder hardwareconfiguratiemechanisme, een DIP-switch genoemd, vervangen. Zelfs jumpers zijn tegenwoordig zeldzaam op de meeste nieuwere hardware vanwege automatische configuraties en softwaregestuurde instellingen.

Image
Image

Belangrijke feiten over truien

Het apparaat waarop u de jumpers wijzigt, moet worden uitgeschakeld. Als het apparaat is ingeschakeld, is het te gemakkelijk om per ongeluk andere stukken metaal of draden aan te raken, wat vervolgens kan leiden tot schade of ongewenste wijzigingen in de configuratie van het apparaat.

Net als bij andere interne computercomponenten, is het ook altijd belangrijk om een antistatische polsband of andere elektrische ontladingsapparatuur te dragen om te voorkomen dat er elektriciteit naar de componenten wordt overgebracht, waardoor ze beschadigd kunnen raken.

Als een jumper als "aan" wordt beschouwd, betekent dit dat deze ten minste twee pinnen bedekt (dit betekent ook dat het een "gesloten jumper" is). Een jumper die "uit" is, is slechts aan één pin bevestigd. Een "open jumper" is wanneer geen van de pinnen bedekt is met een jumper.

Strapping is soms het woord dat wordt gebruikt voor het instellen van een jumper. Je kunt meestal gewoon je vingers gebruiken om een jumper af te stellen, maar een punttang is vaak een beter alternatief.

Algemeen gebruik voor jumpers

Naast computerhardware zoals een harde schijf, kan een jumper ook in andere apparaten worden gebruikt, zoals modems en geluidskaarten.

Een ander voorbeeld zit in sommige afstandsbedieningen voor garagedeuren. Dat soort afstandsbedieningen moeten jumpers hebben in dezelfde positie als de jumpers in de garagedeurontvanger. Als er ook maar één jumper ontbreekt of misplaatst is, begrijpt de afstandsbediening niet hoe hij met de garagedeur moet communiceren. Vergelijkbaar is een afstandsbediening voor een plafondventilator.

Bij dit soort afstandsbedieningen wordt door het veranderen van de plaats van de jumpers meestal de frequentie van de afstandsbediening aangepast zodat deze het apparaat kan bereiken dat op dezelfde frequentie luistert.

Meer informatie over truien

Het grootste voordeel van het gebruik van jumpers is dat de instellingen van een apparaat alleen kunnen worden gewijzigd door een fysieke verandering van de positie van de jumper. Het alternatief is dat firmware de instellingen wijzigt, waardoor de hardware minder snel zal voldoen omdat de firmware gemakkelijk wordt beïnvloed door softwarewijzigingen zoals onbedoelde glitches.

Soms, na het installeren van een tweede IDE/ATA harde schijf, merkt u misschien dat de harde schijf niet werkt tenzij de jumper correct is geconfigureerd. Je kunt de jumper meestal tussen twee pinnen verplaatsen, waardoor het een secundaire of primaire schijf wordt. Een andere optie is om hem te verplaatsen naar kabelselectie.

Oudere computers kunnen jumpers gebruiken om BIOS-instellingen te resetten, CMOS-informatie te wissen, spanningsinstellingen te configureren of zelfs de snelheid van de CPU in te stellen.

Een groep van meerdere jumperpinnen die bij elkaar worden verzameld, wordt vaak een jumperblok genoemd.

Plug and Play elimineert de noodzaak om jumpers op een apparaat aan te passen. Sommige apparaten worden echter geleverd met instructies voor het manipuleren van de jumpers als u de instellingen wilt aanpassen - het is gewoon niet vereist zoals bij veel oude hardware.

Aanbevolen: