Wat is een computerbestand?

Inhoudsopgave:

Wat is een computerbestand?
Wat is een computerbestand?
Anonim

Een bestand, in de computerwereld, is een op zichzelf staand stukje informatie dat beschikbaar is voor het besturingssysteem en een willekeurig aantal individuele programma's.

Een computerbestand kan worden gezien als een traditioneel bestand dat je in de archiefkast van een kantoor zou vinden. Net als een kantoorbestand kan de informatie in een computerbestand eigenlijk uit alles bestaan.

Image
Image

Meer over computerbestanden

Welk programma een individueel bestand ook gebruikt, het is verantwoordelijk voor het begrijpen van de inhoud ervan. Van vergelijkbare bestandstypen wordt gezegd dat ze een algemeen "formaat" hebben. In de meeste gevallen is de eenvoudigste manier om de indeling van een bestand te bepalen, te kijken naar de extensie van het bestand.

Elk afzonderlijk bestand in Windows (en de meeste andere besturingssystemen) heeft ook een bestandskenmerk dat een voorwaarde stelt aan het specifieke bestand. U kunt bijvoorbeeld geen nieuwe informatie naar een bestand schrijven waarvoor het kenmerk alleen-lezen is ingeschakeld.

Een bestandsnaam is gewoon de naam die een gebruiker of programma aan het bestand geeft om te helpen identificeren wat het is. Een afbeeldingsbestand kan een naam hebben als kids-lake-2017.jpg. De naam zelf heeft geen invloed op de inhoud van het bestand, dus zelfs als een videobestand een naam heeft als image.mp4, betekent dit niet dat het plotseling een afbeeldingsbestand is.

Bestanden in elk besturingssysteem worden opgeslagen op harde schijven, optische stations en andere opslagapparaten. De specifieke manier waarop een bestand wordt opgeslagen en georganiseerd, wordt een bestandssysteem genoemd, dat begint met de hoofdmap en vervolgens doorgaat naar talloze submappen of mappen.

Een gratis tool voor gegevensherstel kan worden gebruikt als u per ongeluk een bestand hebt verwijderd.

Bekijk onze handleiding over het kopiëren van een bestand in Windows als je hulp nodig hebt bij het kopiëren van een bestand van de ene plaats naar de andere.

Net als bij kopiëren, worden bestanden die van internet worden gedownload, overgebracht van de computer van iemand anders, of een bestandsserver, naar uw computer, telefoon, tablet, enz. Hetzelfde geldt omgekeerd; het maken van een back-up van gegevens naar een cloudback-upservice, bijvoorbeeld, of het verzenden van een bestand naar iemand via e-mail, betekent dat de gegevens worden gekopieerd en dat de duplicaten worden opgeslagen op een server. In deze voorbeelden bewaart de back-upservice een kopie zodat u deze opnieuw kunt krijgen als u het origineel kwijtraakt, en een e-mailserver houdt een kopie vast zodat de ontvanger van het bericht het bestand naar zijn apparaat kan downloaden.

Voorbeelden van bestanden

Een afbeelding die u van uw camera naar uw computer kopieert, heeft mogelijk de JPG- of TIF-indeling. Dit zijn bestanden op dezelfde manier als video's in het MP4-formaat, of MP3-audiobestanden, bestanden zijn. Hetzelfde geldt voor DOCX-bestanden die worden gebruikt met Microsoft Word, TXT-bestanden die platte tekstinformatie bevatten, enz.

Hoewel bestanden zich in mappen bevinden voor de organisatie (zoals de foto's in uw map Afbeeldingen of muziekbestanden in uw iTunes-map), bevinden sommige bestanden zich in gecomprimeerde mappen, maar ze worden nog steeds als bestanden beschouwd. Een ZIP-bestand is bijvoorbeeld in feite een map die andere bestanden en mappen bevat, maar het fungeert in feite als een enkel bestand.

Een ander populair bestandstype vergelijkbaar met ZIP is ISO, wat een weergave is van een fysieke schijf. Het is maar een enkel bestand, maar het bevat alle informatie die je op een schijf zou kunnen vinden, zoals een videogame of film.

Je kunt zelfs met deze paar voorbeelden zien dat niet alle bestanden hetzelfde zijn, maar ze hebben allemaal hetzelfde doel om informatie op één plek bij elkaar te houden.

Een bestand converteren naar een ander formaat

Je kunt een bestand in het ene formaat converteren naar een ander formaat, zodat het in verschillende software of om verschillende redenen kan worden gebruikt.

Een MP3-audiobestand kan bijvoorbeeld worden geconverteerd naar M4R, zodat een iPhone het herkent als een beltoonbestand. Hetzelfde geldt voor een document in het DOC-formaat dat is geconverteerd naar PDF zodat het kan worden geopend met een PDF-lezer.

Dit soort conversies, plus vele, vele andere, kunnen worden bereikt met een tool uit deze lijst met gratis bestandsconversiesoftware en online services.

FAQ

    Wat is een bestandsextensie op een computer?

    Een bestandsextensie is een verzameling tekens die volgen op de punt in een bestandsnaam. Bestandsextensies beschrijven vaak het bestandstype en geven aan welke programma's een bestand kunnen openen. U kunt bestandsextensies bewerken, maar het wijzigen van het achtervoegsel verandert niets aan de bestandsindeling.

    Wat is een bestandspad op een computer?

    Een bestandspad is de locatie van een bestand op basis van het bestandssysteem van een computer. Absolute bestandspaden bevatten de hoofdmap en bevatten het volume, de map en de bestandsnaam. Relatieve bestandspaden geven slechts een deel van het volledige bestandspad weer.

    Wat is een PDF-bestand op een computer?

    Een PDF-bestand is een Adobe Portable Document Format-bestand. Handleidingen, eBooks en andere documenten hebben deze indeling, die afbeeldingen, tekst en andere elementen bevat. U kunt PDF's openen, bewerken en converteren in Adobe Acrobat Reader en andere PDF-readers.

    Wat is een tijdelijk bestand op een computer?

    Tijdelijke bestanden slaan informatie op voor tijdelijk gebruik door uw besturingssysteem. U hoeft deze bestanden dus niet op te slaan. Om tijdelijke bestanden te verwijderen om ruimte te besparen, zoekt u naar de map Temp om geselecteerde bestanden te verwijderen. U kunt ook de opdracht rd gebruiken in de opdrachtprompt.

Aanbevolen: