CMOS: wat het is en waarvoor het dient

Inhoudsopgave:

CMOS: wat het is en waarvoor het dient
CMOS: wat het is en waarvoor het dient
Anonim

CMOS (afkorting van complementaire metaaloxide-halfgeleider) is de term die gewoonlijk wordt gebruikt om de kleine hoeveelheid geheugen op een computermoederbord te beschrijven die de BIOS-instellingen opslaat. Sommige van deze BIOS-instellingen bevatten de systeemtijd en -datum, evenals hardware-instellingen.

Een CMOS-beeldsensor is anders: hij wordt door digitale camera's gebruikt om afbeeldingen om te zetten in digitale gegevens.

Andere namen voor CMOS

Image
Image

CMOS (uitgesproken als see-moss) wordt soms aangeduid als Real-Time Clock (RTC), CMOS RAM, Non-Volatile RAM (NVRAM), Non-Volatile BIOS-geheugen of complementaire symmetrie metaaloxide- halfgeleider (COS-MOS).

CMOS is ook een afkorting voor andere termen die geen verband houden met wat er op deze pagina wordt besproken, zoals besturingssysteem voor mobiel beheer en vergelijking gemiddelde opiniescore.

Clear CMOS

De meeste discussie over CMOS betreft het wissen van CMOS, wat betekent dat de BIOS-instellingen naar hun standaardniveaus moeten worden teruggezet. Dit is een heel gemakkelijke taak die een geweldige stap voor het oplossen van problemen is voor veel soorten computerproblemen.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat uw computer vastloopt tijdens de POST, in welk geval het wissen van de CMOS om de BIOS-instellingen terug te zetten naar de fabrieksinstellingen, de gemakkelijkste oplossing zou kunnen zijn.

Of misschien moet u CMOS wissen om verkeerd geconfigureerde BIOS-instellingen te resetten om bepaalde hardwaregerelateerde foutmeldingen te herstellen, zoals Code 29-fouten. Andere CMOS-fouten hebben te maken met een lage batterijspanning, CMOS-controlesom, batterijstoring en leesfout.

Hoe BIOS en CMOS samenwerken

Het BIOS is een computerchip op het moederbord zoals CMOS, behalve dat het bedoeld is om te communiceren tussen de processor en andere hardwarecomponenten zoals de harde schijf, USB-poorten, geluidskaart, videokaart en meer. Een computer zonder BIOS zou niet begrijpen hoe deze onderdelen van de computer samenwerken.

De BIOS-firmware is ook wat de Power On Self Test uitvoert om die stukjes hardware te testen, en wat uiteindelijk de bootloader uitvoert om het besturingssysteem te starten.

CMOS is ook een computerchip op het moederbord, of meer specifiek een RAM-chip, wat betekent dat het normaal gesproken de instellingen verliest die het opslaat wanneer de computer wordt uitgeschakeld (net zoals hoe de inhoud van RAM niet wordt onderhouden elke keer dat u uw computer opnieuw opstart). De CMOS-batterij wordt echter gebruikt om de chip constant van stroom te voorzien.

Wanneer de computer voor het eerst opstart, ha alt het BIOS informatie uit de CMOS-chip om inzicht te krijgen in de hardware-instellingen, tijd en al het andere dat erin is opgeslagen. De chip slaat doorgaans slechts 256 bytes aan informatie op.

Wat is een CMOS-batterij?

De CMOS wordt gewoonlijk gevoed door een CR2032-celbatterij ter grootte van een muntstuk, ook wel de CMOS-batterij genoemd.

De meeste CMOS-batterijen gaan de levensduur van een moederbord mee, in de meeste gevallen tot 10 jaar, maar moeten soms worden vervangen, afhankelijk van hoe het apparaat wordt gebruikt.

Onjuiste of trage systeemdatum en -tijd, en verlies van BIOS-instellingen, zijn belangrijke tekenen van een lege of stervende CMOS-batterij.

Het vervangen van de CMOS-batterij is net zo eenvoudig als het vervangen van de lege door een nieuwe. U kunt een nieuwe CMOS-batterij krijgen op Amazon en via andere retailers die vervangende computeronderdelen verkopen.

Meer over CMOS en CMOS-batterijen

Hoewel de meeste moederborden een plek hebben voor een CMOS-batterij, hebben sommige kleinere computers, zoals veel tablets en laptops, een klein extern compartiment voor de batterij dat via twee kleine draden op het moederbord wordt aangesloten.

Sommige apparaten die CMOS gebruiken, zijn microprocessors, microcontrollers en statische RAM (SRAM).

Het is belangrijk om te begrijpen dat CMOS en BIOS geen onderling verwisselbare termen zijn voor hetzelfde. Hoewel ze samenwerken voor een specifieke functie binnen de computer, zijn het twee totaal verschillende componenten.

Wanneer de computer voor het eerst opstart, is er een optie om op te starten in BIOS of CMOS. Door de CMOS-setup te openen, kunt u de opgeslagen instellingen wijzigen, zoals de datum en tijd en hoe de verschillende computercomponenten voor het eerst worden opgestart. U kunt ook CMOS-instellingen gebruiken om sommige hardwareapparaten in/uit te schakelen.

CMOS-chips zijn wenselijk voor apparaten die op batterijen werken, zoals laptops, omdat ze minder stroom verbruiken dan andere soorten chips. Hoewel ze zowel circuits met negatieve polariteit als circuits met positieve polariteit (NMOS en PMOS) gebruiken, wordt er slechts één circuittype tegelijk ingeschakeld.

Het Mac-equivalent van CMOS is PRAM, wat staat voor Parameter RAM. Je kunt ook het PRAM van je Mac resetten.

FAQ

    Wat zijn typische symptomen van een CMOS-batterijstoring?

    Verschillende problemen kunnen te maken hebben met CMOS-storingen. Bijvoorbeeld als een laptop moeite heeft met opstarten, geen verbinding kan maken met internet of constant piept. Andere symptomen zijn onder meer dat stuurprogramma's verdwijnen, randapparatuur niet reageert en de datum en tijd opnieuw worden ingesteld.

    Wat is een CMOS Checksum-fout?

    Een CMOS Checksum-fout is een conflict tussen de CMOS en het BIOS tijdens het opstarten. U kunt deze fout oplossen door verschillende stappen voor probleemoplossing te volgen, waaronder het opnieuw opstarten van de computer, het downloaden en flashen van een BIOS-update, het resetten van het BIOS en mogelijk het vervangen van de CMOS-batterij.

Aanbevolen: