Hoe Windows Uptime te bekijken in Windows 10

Inhoudsopgave:

Hoe Windows Uptime te bekijken in Windows 10
Hoe Windows Uptime te bekijken in Windows 10
Anonim

Wat te weten

  • Taakbeheer: Druk op Ctrl+Alt+Del > selecteer Taakbeheer > Performance > CPU > check Up Time.
  • Systeeminfo-opdracht: Druk op Win+X > selecteer Opdrachtprompt app > typ "systeeminfo" > druk op Enter.
  • Volgende: Vergelijk System Boot Time info met de huidige datum/tijd om de Up Time te bepalen.

In dit artikel wordt uitgelegd hoe u kunt controleren hoe lang een pc in Windows 10 draait.

Bekijk Windows Uptime met Taakbeheer

De gemakkelijkste manier om te zien hoe lang uw Windows 10-computer heeft gedraaid, is door Taakbeheer te gebruiken.

  1. Druk op Ctrl+Alt+Del en selecteer Taakbeheer.
  2. Selecteer het tabblad Prestaties. Als u CPU selecteert in het linkernavigatievenster, ziet u Up time linksonder in de CPU-specificatiessectie.

    Image
    Image
  3. Je zult de Up-tijd in re altime zien toenemen. Als u wilt, kunt u dit venster open houden om de uptime van uw Windows 10-computer te allen tijde beschikbaar te houden.

Controleer de uptime van het systeem met Systeminfo Command

Een ander commando dat je Windows Uptime in Windows 10 laat zien, is het Systeminfo commando.

Deze opdracht is niet alleen beperkt tot netwerkinformatie. In plaats daarvan biedt het alle belangrijke informatie over uw Windows 10-computer. Dit omvat informatie over het besturingssysteem, systeeminformatie, geïnstalleerde hotfixes en netwerkkaartdetails.

Een van deze stukjes informatie is de System Boot Time. Om de opstarttijd van het systeem te zien:

  1. Druk op Win+X en selecteer de app Opdrachtprompt.

    De Windows PowerShell werkt ook.

  2. Typ het commando systeminfo en druk op Enter.

    Image
    Image
  3. Net onder de OS-informatie ziet u System Boot Time. Let op het verschil tussen de opstarttijd van het systeem en de huidige tijd en datum. Dit is de tijd dat uw Windows 10-systeem actief is geweest.

Waarom zou u zich zorgen maken over Windows-uptime in Windows 10?

Er zijn veel redenen waarom je je computer opnieuw zou moeten opstarten. Slechts een paar daarvan zijn:

  • Wist RAM: uw computer laat tijdelijke gegevens achter in Random Access Memory (RAM). Opnieuw opstarten wist dat geheugen en alle willekeurige, onbelangrijke gegevens die daar zijn opgeslagen. Dit vermindert rommel en verbetert de algehele prestaties.
  • Verwijdert geheugenlekken: Soms kunt u een slecht geschreven programma uitvoeren met een geheugenlek. Dit is wanneer een programma dat op de achtergrond draait doorgaat met het toewijzen van meer geheugen dat het niet nodig heeft. Herstarten sluit deze programma's en wist het geheugen.
  • Reset uw internetverbinding: de meeste ISP's wijzen een willekeurig IP-adres toe wanneer u uw computer met internet verbindt. Wanneer uw computer dit IP-adres voor een langere periode vasthoudt, leidt dit soms tot time-outproblemen aan de ISP-zijde en kan het netwerkstoringen veroorzaken. Als u opnieuw opstart, wordt uw IP-adres vernieuwd, worden alle achtergrondtoepassingen die uw internetverbinding gebruiken losgekoppeld en blijft uw internet op topsnelheid werken.
  • Virusscans en Windows-updates: Veel antivirusprogramma's voeren systeemscans uit bij het opstarten of afsluiten. Windows-updates vinden dan meestal ook plaats. Opnieuw opstarten zorgt ervoor dat deze scans en updates regelmatig plaatsvinden.

Als je er de voorkeur aan geeft je computer altijd aan te laten staan, dan is het een goed idee om de uptime van je Windows te controleren om er zeker van te zijn dat je in ieder geval opnieuw opstart nadat een bepaalde tijd is verstreken.

Aanbevolen: