Hoe schermbrand op elk scherm te repareren

Inhoudsopgave:

Hoe schermbrand op elk scherm te repareren
Hoe schermbrand op elk scherm te repareren
Anonim

Inbranden van schermen is niet zo gebruikelijk bij moderne weergavetechnologieën als in het verleden, maar weinig schermen zijn immuun voor het vermogen om een perfect goed scherm te verpesten. Als je dit irritante probleem tegenkomt, volgen hier enkele tips en trucs die je kunnen helpen het op te lossen.

Wat is Screen Burn-In?

Inbranden van het scherm is een merkbare verkleuring of nevenbeelden van een eerdere afbeelding op een digitaal scherm. Het wordt veroorzaakt door het regelmatige gebruik van bepaalde pixels meer dan andere, waardoor ze kleuren iets anders weergeven. Het eindresultaat is een opvallende en vaak blijvende indruk op het display.

Image
Image

Tijd, schermhelderheid en andere factoren kunnen inbranden veroorzaken, maar de omstandigheden zijn verschillend voor elke weergavetechnologie, aangezien verschillende schermen en hun pixels anders werken op hardwareniveau. Voor LCD-panelen, zoals die in veel tv's en computermonitoren worden gebruikt, kan inbranden optreden omdat pixels uiteindelijk niet meer in hun onverlichte staat kunnen terugkeren en een gekleurd profiel behouden.

Wat betreft OLED- en AMOLED-technologie, die nu wordt gebruikt in sommige moderne smartphones en tv's, kunnen de lichtgevende pixels in de schermen sneller dimmen dan andere als ze regelmatiger worden gebruikt, waardoor een donkere geest van een afbeelding in hun plaats.

Bottom Line

In de volksmond wordt "inbranden" gebruikt als een verzamelnaam voor elk soort spookbeeld op een scherm. De meest voorkomende vorm van een dergelijke "inbranding" is echter technisch bekend als beeldretentie. Hoewel dat misschien een geval van pedante semantiek lijkt, is het een belangrijk onderscheid om te maken. Inbranden van het scherm verwijst naar permanente degradatie van een scherm dat bijna onmogelijk te repareren is; beeldretentie is meestal te repareren.

Hoe het inbranden van het scherm te repareren

Zoals hierboven beschreven, is het inbranden van het scherm op technisch niveau moeilijk op te lossen. De veel voorkomende beeldretentie is dat echter niet. Hier leest u hoe u uw problemen met het bewaren van afbeeldingen kunt oplossen op welk apparaat u ook heeft.

Inbranden van scherm op je tv repareren

  1. Helderheidsinstellingen aanpassen. Probeer de helderheid en het contrast op je tv te verlagen en bekijk wat gevarieerde inhoud; het kan vanzelf verdwijnen.

  2. Pixelverschuiving inschakelen. Veel moderne tv's hebben een ingebouwde pixelverschuiving of schermverschuiving, die het beeld constant iets verplaatst om het pixelgebruik te variëren. Als het niet automatisch is ingeschakeld, zou u het moeten kunnen inschakelen in het instellingenmenu. Andere instellingen bieden "Vernieuwen" -functies die handmatig kunnen worden uitgevoerd om te proberen eventuele problemen met het bewaren van afbeeldingen op te lossen.
  3. Speel een kleurrijke video af. Een snel bewegende video met veel kleurveranderingen gedurende een paar minuten tot een half uur kan helpen als de bovenstaande opties niet werken.
  4. Koop een vervangende tv. Controleer uw garantie om te zien of u gedekt bent voor een vervanging. Als dat niet het geval is, moet je het deeg zelf met een vork verdelen voor een nieuwe set.

Fix Burn-In op uw computermonitor

Hoewel de meeste pc-monitoren zijn gemaakt om minder vatbaar te zijn voor inbranden, kan het toch gebeuren. Als je het tegenkomt, zijn er een paar dingen die je kunt proberen.

  1. Scherm uitschakelen. Probeer uw beeldscherm minimaal een paar uur uit te schakelen, of idealiter maximaal 48 uur.
  2. Gebruik een witte screensaver. Probeer uw screensaver in te stellen op een puur witte afbeelding en deze een paar uur te laten werken. Dat zal de beeldretentie misschien niet helemaal wegnemen, maar het zou moeten verminderen hoe merkbaar het is.
  3. Probeer JScreenFix. Sommigen hebben ook succes gevonden met JScreenFix. Hoewel het is ontworpen om vastzittende pixels te repareren in plaats van inbranden, kan het helpen om eventuele problemen op te lossen.

Fix Burn-In op Android- of iOS-apparaat

  1. Zet het apparaat uit. Beeldretentie op een smartphone of tablet kan soms worden genezen door het apparaat een uur of zo uit te schakelen.
  2. Probeer een inbrandmiddel. Er zijn een aantal geweldige burn-in fixer-apps in de Google Play Store en Apple App Store. Sommige, zoals OLED-tools, zullen proberen beeldretentie te herstellen en te controleren op meer permanente inbranding.

  3. Probeer een kleurrijke video. Probeer een tijdje snelle video's met veel kleurveranderingen op je apparaat af te spelen.
  4. Vervang het scherm. Als geen van de bovenstaande opties werkt, kunt u het beste het scherm zelf vervangen of met uw mobiele provider praten over een vervangend apparaat. Fabrikanten zoals Apple hebben de garantie verlengd op bepaalde apparaten die gevoelig zijn voor beeldretentie en inbranden, dus als je apparaat vrij nieuw is, zou je nog steeds onder de garantie moeten vallen.

FAQ

    Hoe kan ik voorkomen dat het scherm inbrandt op een tv?

    Om inbranden van het scherm op een tv te voorkomen, verlaagt u de helderheid tot het bereik van 45-50, gebruikt u de slaaptimer en schermbeveiligingen en schakelt u de tv uit wanneer deze niet in gebruik is. Als je een OLED-tv hebt, schakel je pixelverschuiving in en speel je een van kleur veranderende video af die is ontworpen om het risico op inbranden te verminderen.

    Hoe voorkom ik dat het scherm inbrandt op een telefoon?

    Verminder op Androids en iPhones de helderheid tot 50 procent of lager, gebruik een schermtime-out van ongeveer 30 seconden en schakel uw telefoon uit wanneer u deze niet gebruikt. Je kunt ook in de donkere modus werken, vegen en tikken gebruiken in plaats van knopnavigatie en een app voor het repareren van schermbranden downloaden.

    Hoe ziet het inbranden van het scherm eruit?

    Op een smartphone presenteert schermverbranding zich als een verkleurd scherm met roze of grijze tinten. Op monitoren en tv's ziet het eruit als een "ghosting" van eerdere beelden die op het scherm achterblijven. Het inbranden van het scherm gebeurt zo geleidelijk dat je het misschien pas merkt als je een witte achtergrond gebruikt.

Aanbevolen: