Moog's nieuwe synth is zo leuk dat je vergeet dat je dingen leert

Inhoudsopgave:

Moog's nieuwe synth is zo leuk dat je vergeet dat je dingen leert
Moog's nieuwe synth is zo leuk dat je vergeet dat je dingen leert
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Moog's nieuwe Mavis is als een Ikea+Lego van synthesizers.
  • Het is klein, maar het klinkt enorm, net als elke andere Moog.
  • Beginners kunnen de basis van synth leren, maar het gaat veel verder.
Image
Image

Moog's nieuwe Mavis is een zelfbouw semi-modulaire synthesizer met alle basics. Het is misschien wel de perfecte synth voor beginners, en het is volledig analoog.

Synthesizers zijn in principe allemaal vrijwel hetzelfde, dus een eenvoudig, goed ontworpen apparaat zoals de Mavis is een geweldige manier om te leren. De twist hier is dat je, door simpelweg kabels van de ene sectie naar de andere aan te sluiten, radicaal kunt veranderen hoe het klinkt en zich gedraagt, waardoor zelfs de meest geavanceerde speler uit zijn dak kan gaan.

“Ik produceer vrij veel op synth gebaseerde muziek, en ik heb de Moog Mavis de afgelopen dagen genoemd bij een stel vrienden die muziek produceren. Je kunt gewoon luidsprekers of koptelefoon aansluiten. Met het kleine toetsenbord zou je overal muziek kunnen maken met toegang tot een stopcontact, vertelde muziekproducent en artiest Luc Theriault Lifewire via e-mail.

Synth Basics

Alle synthesizers bestaan uit drie hoofdsecties. Een daarvan is de oscillator, die het geluid genereert. Dit is de elektrische versie van een vibrerende vioolsnaar. Dat geluid gaat dan door een filter, en zo klinkt het. Je draait aan een knop en het snijdt steeds meer van de hoge frequenties van het geluid af.

Weet je wanneer je de badkamers van een club binnenloopt en wanneer de deur achter je sluit, het geluid minder gedefinieerd en dreunend wordt? Dat is de deur die als filter fungeert.

Eindelijk is er een envelop. Dit bepa alt de vorm van het geluid. Het kan een lange, langzame aanloop naar vol volume zijn, zoals die viool. Of het kan een tokkel zijn, zoals een gitaar, of een kickdrum.

En dat is het. Al het andere is slechts variaties op deze basis. Je kunt meer oscillatoren (geluidsbronnen) toevoegen, ze mixen en andere effecten toevoegen, maar als je eenmaal de basis begrijpt, kun je elke softwaresynthesizer laden of met elke hardwaresynth spelen en beginnen met het beeldhouwen van geluiden.

"Synthesizers kunnen in het begin eng zijn. Ik herinner me zoveel jaren geleden dat ik willekeurig met knoppen aan het spelen was. En het werkte een beetje. Maar na verloop van tijd realiseerde ik me dat synths in de basis hetzelfde zijn’, zegt Theriault. "Elke synth zal een beetje anders klinken, dingen benaderen met hun eigen workflow en een aantal andere of extra functies en aanpasbaarheid hebben. Maar in de basis beginnen ze allemaal op dezelfde plek. Dus, terwijl je leert, zijn je vaardigheden nuttig op ook andere synths."

Modulaire magie van Moog Mavis

Enter the Mavis, Moog's kijk op de groeiende mini, goedkope synthmarkt. In dit geval lijkt de prijs laag te worden gehouden door er een zelfmontage-eenheid van te maken, hoewel videorecensies laten zien dat dit gemakkelijker en sneller is dan de meeste Ikea-producten.

Eenmaal gebouwd, kun je de bedieningselementen aanpassen en spelen op het kleine knoptoetsenbord. De Mavis kan alles aan, van huilende cello's tot dikke, kamerschokkende bas tot delicate elektronische pings. Hij werkt niet op batterijen, maar het is vrij eenvoudig om een USB-adapter te krijgen om hem van stroom te voorzien via de back-upbatterij van je telefoon.

Image
Image

Maar het wordt pas echt interessant als je kabels in die gaten aan de linkerkant begint te steken.

De Mavis wordt beschreven als 'semi-modulair'. Dat betekent dat je de interne modules kunt aansluiten via die patch-bay aan de linkerkant. Je zou bijvoorbeeld een langzame sinusgolf in het filter kunnen patchen, waardoor je een langzaam wah-wah-geluid krijgt terwijl het cyclisch wordt.

"Ik ben ver voorbij het punt om zoiets eenvoudigs te willen, maar het zou een goed instappunt kunnen zijn zonder de bank te breken. Het zal er echter uiteindelijk toe leiden dat je iets substantieels wilt", zegt electronic muzikant Oat Phipps op het Audiobus-forum.

Het 'semi'-gedeelte van de semi-modulaire naam betekent dat het aan de binnenkant al voorgepatcht is, dus je kunt het gebruiken zonder ooit een van de (meegeleverde) patchkabels op te pakken. Maar dat zou het punt missen. De Mavis wordt geleverd met een Exploration Patchbook, met geluidsrecepten in de vorm van diagrammen. Dit is een uitstekende manier om te leren hoe synthese werkt en om wilde geluiden te maken. Moog heeft ook een aantal geweldige instructievideo's op zijn site.

En dat maakt dit zo'n geweldige box voor beginners of iedereen die nog geen modulaire instrumenten heeft. Het is een verkenning, een soort van het muzikale equivalent van Lego, en alles wat je leert, kan in de toekomst elders worden gebruikt. Het ziet er ook super leuk uit.

Aanbevolen: