Hoe problemen op te lossen die zijn veroorzaakt door Windows Updates

Inhoudsopgave:

Hoe problemen op te lossen die zijn veroorzaakt door Windows Updates
Hoe problemen op te lossen die zijn veroorzaakt door Windows Updates
Anonim

Windows Update bestaat om Windows en andere Microsoft-software up-to-date te houden, meestal met weinig tussenkomst van ons. Dit omvat beveiligingsupdates die op Patch Tuesday worden uitgebracht.

Helaas veroorzaken soms een of meer van die patches een probleem, variërend van ernstige zoals foutmeldingen die voorkomen dat Windows het updateproces start of bevriest tot minder ernstige zoals video- of audioproblemen.

Als je er zeker van bent dat het probleem dat je ervaart pas is begonnen na een of meer Windows-updates, handmatig, automatisch, op Patch Tuesday of anderszins, lees dan verder voor hulp bij wat je nu moet doen. Dit is misschien ook een goed moment om onze pagina met veelgestelde vragen over Windows Updates & Patch Tuesday te bekijken als je dat nog niet hebt gedaan.

Lees de eerste twee secties hieronder voordat u verdergaat met de stappen voor probleemoplossing! Om uw computer weer aan de praat te krijgen, moet u weten hoe deze probleemoplossing is georganiseerd en moet u ervoor zorgen dat uw probleem waarschijnlijk is veroorzaakt door een Windows-update.

Hoe deze handleiding voor probleemoplossing te gebruiken

We zouden normaal gesproken niet uitleggen hoe je een gids voor het oplossen van problemen moet gebruiken, maar aangezien je het grote geluk hebt van een theorie over de oorzaak van je probleem, is de hulp die we hieronder bieden iets anders gestructureerd dan andere tutorials die we' heb gecreëerd waar je een ander probleem met een volledig onbekende oorzaak oplost.

Image
Image

Dat gezegd hebbende, is het eerste dat u moet doen het lezen van de pagina Weet u zeker dat dit een probleem is dat wordt veroorzaakt door een Windows-update? sectie hieronder.

Zelfs als je 100 procent zeker bent dat een update van Microsoft het probleem heeft veroorzaakt dat je hebt, doe ons dan een plezier en lees het toch. Als je de komende twee uur probeert een probleem op te lossen met de verkeerde aannames over de oorzaak, is het onwaarschijnlijk dat je weggaat met een werkende computer.

Zodra u er vrij zeker van bent dat uw probleem rechtstreeks verband houdt met de installatie van een of meer Windows-updates, het tweede wat u moet doen is beslissen welke reeks stappen voor probleemoplossing u wilt volg: Windows start succesvol of Windows start niet succesvol.

Voor alle duidelijkheid, dit is wat we bedoelen:

  • Windows start met succes: u hebt normale toegang tot uw bureaublad of startscherm. Bepaalde programma's werken misschien niet goed, je hebt misschien geen toegang tot internet, het verplaatsen van Windows kan traag zijn, enz., maar je komt er wel helemaal in.
  • Windows start niet goed: u hebt geen toegang tot uw bureaublad of startscherm. U kunt een Blue Screen of Death krijgen, een zwart scherm met niets erop, een vastgelopen inlogscherm, een menu met diagnostische opties, enz., maar u komt nooit helemaal in Windows.

Lees, om samen te vatten, eerst het gedeelte direct onder deze paragraaf en scrol vervolgens naar beneden en volg de juiste reeks stappen voor probleemoplossing voor uw probleem, afhankelijk van hoeveel toegang tot Windows u op dit moment heeft.

Weet u zeker dat dit een probleem is dat wordt veroorzaakt door een Windows Update?

STOP! Scroll niet verder dan dit gedeelte, want je weet niet zeker of deze Microsoft-updates op de een of andere manier zijn gecrasht of je computer kapot hebben gemaakt. Je hebt waarschijnlijk gelijk als je bedenkt dat je hier bent beland, maar het is verstandig om eerst een paar dingen te overwegen:

  1. Weet u zeker dat de updates volledig zijn geïnstalleerd? Als de installatie van de Windows-update zelf is vastgelopen, ziet u mogelijk een "Bezig met voorbereiden om Windows te configureren", "Windows-updates configureren", of soortgelijk bericht voor een zeer lange tijd.

    De probleemoplossing in de twee secties hieronder is het meest nuttig als uw probleem wordt veroorzaakt door volledig geïnstalleerde patches. Als Windows vastloopt tijdens het installatieproces van de update, raadpleeg dan onze tutorial Hoe te herstellen van een bevroren Windows Update-installatie.

  2. Weet u zeker dat de geïnstalleerde update een Windows-update was? De onderstaande hulp is specifiek voor problemen die worden veroorzaakt door patches die beschikbaar zijn gesteld via Windows Update door Microsoft, voor Microsoft-producten.

    Andere softwarebedrijven pushen vaak updates naar uw computer via hun eigen software en hebben dus niets te maken met Microsoft of Windows Update, en vallen buiten het bestek van deze gids voor probleemoplossing. Enkele populaire bedrijven die dit doen, zijn onder andere Google (Chrome, enz.), Adobe (Reader, AIR, enz.), Oracle (JAVA), Mozilla (Firefox) en Apple (iTunes, enz.).

  3. Ligt uw probleem buiten het bereik van een besturingssysteem? Een update naar Windows kan onmogelijk een deel van uw computer beïnvloeden dat geen enkel besturingssysteem, inclusief Windows, onder controle heeft voorbij.

    Als uw computer bijvoorbeeld helemaal niet meer aangaat, onmiddellijk uitschakelt na het inschakelen, aangaat maar niets op het scherm weergeeft, of een ander probleem heeft voordat het opstartproces van Windows begint, een recente Windows-update was gewoon toeval. Zie Een computer repareren die niet kan worden ingeschakeld (items 2, 3, 4 of 5) voor hulp bij het oplossen van uw probleem.

    Als je deze vraag zeker wilt beantwoorden, koppel dan fysiek je harde schijf los en zet je computer aan. Als u exact hetzelfde gedrag ziet terwijl uw harde schijf is losgekoppeld, heeft uw probleem op geen enkele manier te maken met een Windows-update.

  4. Is er ook iets anders gebeurd? Hoewel uw probleem zeker nog steeds te wijten kan zijn aan problemen veroorzaakt door een Windows-update, moet u op zijn minst ook rekening houden met andere waarschijnlijke variabelen als die zich voordoen voor de geest.

    Heb je bijvoorbeeld rond de dag dat je denkt dat de update is geïnstalleerd ook een nieuw stuk hardware geïnstalleerd, een stuurprogramma bijgewerkt of nieuwe software geïnstalleerd, of een melding ontvangen over een virus dat zojuist is opgeschoond?, enz.?

Als geen van het bovenstaande van toepassing is op uw situatie, ga dan verder met het oplossen van uw probleem als een Windows Update/Patch Tuesday-probleem door een van de onderstaande secties te volgen.

Windows start succesvol

Volg deze gids voor probleemoplossing als u een probleem ondervindt na een of meer Windows-updates, maar u nog steeds toegang hebt tot Windows.

  1. Start je computer opnieuw op. Sommige problemen die zich voordoen na de installatie van Windows-updates, kunnen worden verholpen door eenvoudig opnieuw op te starten.

    Image
    Image

    Hoewel het meer een probleem was in oudere versies van Windows zoals Windows XP, worden soms een of meer updates niet volledig geïnstalleerd op een enkele herstart van de computer, vooral wanneer een groot aantal updates tegelijkertijd wordt geïnstalleerd.

  2. Sommige problemen die zich voordoen na Windows-updates zijn minder "problemen" en meer ergernissen. Voordat we verder gaan met meer gecompliceerde stappen, volgen hier een paar relatief kleine problemen die we zijn tegengekomen na enkele Windows-updates, samen met hun waarschijnlijke oplossingen:

    • Probleem: Sommige websites zijn niet toegankelijk in Internet Explorer.
    • Oplossing: Reset de beveiligingszones van Internet Explorer naar hun standaardniveaus.
    • Probleem: Een hardwareapparaat (video, geluid, enz.) werkt niet meer goed of genereert een foutcode/bericht.
    • Oplossing: werk de stuurprogramma's voor het apparaat bij.
    • Probleem: Geïnstalleerd antivirusprogramma wordt niet bijgewerkt of geeft fouten.
    • Oplossing: werk de definitiebestanden van het antivirusprogramma bij.
    • Probleem: Bestanden worden geopend door het verkeerde programma.
    • Oplossing: Wijzig het standaardprogramma van de bestandsextensie.

    Microsoft ondersteunt Internet Explorer niet meer en raadt u aan bij te werken naar de nieuwere Edge-browser. Ga naar hun site om de nieuwste versie te downloaden.

  3. Voltooi een systeemherstel om de Windows-update(s) te verwijderen. Het is zeer waarschijnlijk dat deze oplossing werkt, aangezien alle wijzigingen die door de updates zijn aangebracht, worden teruggedraaid.

    Image
    Image

    Kies tijdens het systeemherstelproces het herstelpunt dat net voor de installatie van de Windows-updates is gemaakt. Als er geen herstelpunt beschikbaar is, kunt u deze stap niet proberen. Systeemherstel zelf moet vóór de Windows-update een probleem hebben gehad dat verhinderde dat er automatisch een herstelpunt werd gemaakt.

    Als Systeemherstel het probleem verhelpt dat u heeft ondervonden, raadpleeg dan Hoe u kunt voorkomen dat Windows-updates uw pc laten crashen voordat u iets anders doet. U moet wijzigingen aanbrengen in de manier waarop Windows Update is geconfigureerd, evenals enkele best practices volgen met betrekking tot het opnieuw installeren van de updates, anders kunt u exact hetzelfde probleem ervaren wanneer de patches automatisch opnieuw proberen te installeren.

  4. Voer de opdracht sfc /scannow uit om te controleren op problemen met, en vervang indien nodig, belangrijke Windows-bestanden die mogelijk beschadigd of verwijderd zijn.

    Systeembestandscontrole (de naam van het hulpprogramma dat wordt uitgevoerd door de opdracht sfc uit te voeren) is geen bijzonder waarschijnlijke oplossing voor een probleem met een update na patch-dinsdag of een ander Windows-update, maar het is de meest logische volgende stap als een systeem Herstellen werkt niet.

  5. Test je geheugen en test je harde schijf. Hoewel geen enkele update van Microsoft uw geheugen of harde schijf fysiek kan beschadigen, kunnen de recente patches, zoals elke software-installatie van elk bedrijf, een katalysator zijn geweest die deze hardwareproblemen duidelijk heeft gemaakt.

    Als een van beide tests mislukt, vervangt u het geheugen of vervangt u de harde schijf en installeert u Windows opnieuw vanaf het begin.

  6. Als geen van de bovenstaande suggesties heeft gewerkt, is het zeer waarschijnlijk dat de Windows-updates die je computer hebben achtergelaten zo'n puinhoop is dat je drastischere, en op zijn minst enigszins destructieve maatregelen moet nemen om hem weer werkend te krijgen.

    Image
    Image

    Kies een reparatiemethode op basis van de versie van Windows die je hebt. Als er meer dan één optie is voor een bepaalde versie van Windows, is de eerste de minst destructieve optie, gevolgd door de meer destructieve. Als je de minst destructieve optie probeert en het werkt niet, rest je alleen de meer destructieve optie:

    Windows 10

    Gebruik deze pc opnieuw instellen om Windows 10 opnieuw te installeren, met of zonder uw persoonlijke bestanden intact te laten. Zie Hoe u uw pc kunt resetten in Windows 10 voor hulp.

    U kunt Windows 10 ook opschonen als Reset deze pc niet werkt.

    Windows 8

    Gebruik Vernieuw uw pc om Windows 8 opnieuw te installeren, waarbij alleen persoonlijke bestanden en Windows Store-apps behouden blijven.

    Gebruik Reset Your PC om Windows 8 opnieuw te installeren, zonder persoonlijke bestanden, apps of programma's te behouden. Zie Hoe u uw pc kunt vernieuwen of resetten in Windows 8 voor hulp.

    U kunt Windows 8 ook opschonen als Reset uw pc om de een of andere reden niet werkt.

    Windows 7

    Installeer Windows 7 opnieuw en bewaar geen persoonlijke bestanden of programma's. Zie Hoe schoon te maken Installeer Windows 7 voor hulp.

    Windows Vista

    Installeer Windows Vista opnieuw en bewaar geen persoonlijke bestanden of programma's. Zie Opschonen Windows Vista installeren voor hulp.

    Windows XP

    Repareer Windows XP, behoud persoonlijke bestanden en geïnstalleerde programma's. Zie Hoe te repareren Windows XP installeren voor hulp.

    Installeer Windows XP opnieuw, zonder gegevens of programma's vast te houden. Zie Hoe schoon te maken Windows XP installeren voor hulp.

  7. Op dit moment zou je computer goed moeten werken. Ja, u moet nog steeds alles installeren dat in Windows Update wordt vermeld, maar wees niet bang voor dezelfde problemen zolang u het advies opvolgt in Hoe u kunt voorkomen dat Windows-updates uw pc laten crashen.

Windows start niet goed

Volg deze gids voor probleemoplossing als u geen normale toegang tot Windows kunt krijgen nadat een of meer Windows-updates zijn geïnstalleerd.

  1. Start je computer opnieuw op. Welk probleem de update(s) ook veroorzaakten, het zou zichzelf kunnen oplossen door het eenvoudig uit en aan te zetten.

    De kans is groot dat je dit al meerdere keren hebt gedaan, maar zo niet, probeer het dan eens.

    Als je kunt zien dat je computer "hot draait" dankzij al het werk dat hij heeft gedaan om op te starten, probeer hem dan een uur of zo uit te zetten voordat je hem opnieuw opstart.

  2. Start Windows met de laatst bekende juiste configuratie, die zal proberen Windows te starten met register- en stuurprogrammagegevens die de laatste keer dat het succesvol werd gestart, werkten.

    De optie Laatst bekende goede configuratie is alleen beschikbaar op Windows 7, Vista en XP.

  3. Start Windows in de veilige modus. Als u in de veilige modus kunt starten, volgt u het advies hierboven in de zelfstudie Windows start succesvol.

    Als je dat niet kunt, maak je geen zorgen, ga gewoon verder met de volgende stap hieronder.

  4. Voltooi een offline systeemherstel om de Windows-update(s) te verwijderen. Zorg ervoor dat u het herstelpunt kiest dat net voor de installatie van de Windows-update(s) is gemaakt.

    Je moet weten hoe je Systeemherstel start vanaf de opdrachtprompt om offline te kunnen herstellen.

    Een typisch systeemherstel wordt uitgevoerd vanuit Windows, maar aangezien u momenteel geen toegang hebt tot Windows, moet u een offline systeemherstel uitvoeren, dat wil zeggen van buiten Windows. Deze optie is niet beschikbaar in Windows XP.

    Aangezien alle wijzigingen die door de updates zijn aangebracht tijdens dit proces ongedaan worden gemaakt, is de kans groot dat uw probleem hiermee wordt opgelost. Zodra u echter weer in Windows bent, raadpleegt u Hoe u kunt voorkomen dat Windows-updates uw pc laten crashen voordat u iets anders doet. U kunt binnenkort dezelfde problemen opnieuw ervaren, tenzij u de preventieve wijzigingen aanbrengt die in dat artikel worden beschreven.

  5. Test je geheugen en test je harde schijf. Geen enkele Windows-update kan uw geheugen of harde schijf fysiek beschadigen, maar hun installatie, zoals elke software-installatie, kan een katalysator zijn geweest die deze hardwareproblemen aan het licht heeft gebracht.

    Vervang het geheugen of vervang de harde schijf als de tests voor het geheugen of de harde schijf mislukken, en installeer Windows opnieuw.

  6. Zie Hoe u een Blue Screen of Death kunt oplossen als uw probleem een BSOD is.

    Er zijn nog een paar ideeën in die gids voor probleemoplossing die van toepassing kunnen zijn op uw situatie, vooral als u vermoedt dat er een reden is voor deze fout die niet door Windows wordt bijgewerkt.

  7. Als alle eerdere probleemoplossing is mislukt, moet je wat ingrijpender maatregelen nemen om je computer weer in goede staat te krijgen.

    Zoek hieronder uw versie van Windows en voer de vermelde reparatietaak uit. Als uw versie meer dan één optie heeft, probeer dan eerst de eerste omdat deze minder destructief is:

    Je moet weten welke Windows-versie je hebt om te weten welke instructies je moet volgen.

    Windows 10

    Gebruik deze pc opnieuw instellen om Windows 10 opnieuw te installeren, met of zonder uw persoonlijke bestanden intact te laten. Zie Hoe u uw pc kunt resetten in Windows 10 voor hulp.

    U kunt Windows 10 ook opschonen als Reset deze pc niet werkt.

    Windows 8

    Gebruik Vernieuw uw pc om Windows 8 opnieuw te installeren, waarbij alleen persoonlijke bestanden en Windows Store-apps behouden blijven.

    Gebruik Reset Your PC om Windows 8 opnieuw te installeren, zonder persoonlijke bestanden, apps of programma's te behouden. Zie Hoe u uw pc kunt vernieuwen of resetten in Windows 8 voor hulp.

    U kunt Windows 8 ook opschonen als Reset uw pc om de een of andere reden niet werkt.

    Windows 7

    Installeer Windows 7 opnieuw en bewaar niets (geen persoonlijke bestanden of programma's). Zie Hoe schoon te maken Installeer Windows 7 voor hulp.

    Windows Vista

    Installeer Windows Vista opnieuw en bewaar niets (geen persoonlijke bestanden of programma's). Zie Opschonen Windows Vista installeren voor hulp.

    Windows XP

    Repareer Windows XP, behoud persoonlijke bestanden en programma's. Zie Hoe te repareren Windows XP installeren voor hulp.

    Installeer Windows XP opnieuw en bewaar niets (geen persoonlijke bestanden of programma's). Zie Hoe schoon te maken Windows XP installeren voor hulp.

  8. Zodra Windows opnieuw is geïnstalleerd, gaat u opnieuw naar Windows Update, maar volgt u het advies in Hoe u kunt voorkomen dat Windows-updates uw pc laten crashen om dit soort problemen in de toekomst te voorkomen.

Aanbevolen: