Hoe problemen op te lossen die optreden tijdens de POST

Inhoudsopgave:

Hoe problemen op te lossen die optreden tijdens de POST
Hoe problemen op te lossen die optreden tijdens de POST
Anonim

Soms kan uw computer daadwerkelijk worden ingeschakeld, maar een foutmelding tijdens de Power On Self Test (POST) stopt het opstartproces. Andere keren kan uw pc tijdens de POST gewoon vastlopen zonder enige fout. Misschien ziet u alleen het logo van uw computermaker.

Er zijn een aantal BIOS-foutmeldingen die op uw monitor kunnen worden weergegeven en verschillende redenen waarom een pc tijdens de POST kan vastlopen, dus het is belangrijk om een logisch proces te doorlopen zoals het proces dat we hieronder hebben gemaakt.

Image
Image

Als uw pc in feite opstart via de POST, of de POST helemaal niet bereikt, raadpleeg dan onze handleiding Een computer repareren die niet kan worden ingeschakeld voor meer toepasselijke informatie over het oplossen van problemen.

Moeilijkheid: Gemiddeld

Benodigde tijd: Overal van minuten tot uren, afhankelijk van waarom de computer stopte met opstarten tijdens de POST

Hoe problemen met stoppen, bevriezen en opnieuw opstarten tijdens de POST op te lossen

Doorloop deze stappen om eerst de meest waarschijnlijke en gemakkelijker op te lossen tips te behandelen.

  1. Los de oorzaak op van de BIOS-foutmelding die u op de monitor ziet. Deze fouten tijdens de POST zijn meestal erg specifiek, dus als je het geluk hebt gehad om er een te ontvangen, kun je het beste de specifieke fout oplossen die je ziet.

    Als je het probleem niet oplost door de specifieke fout tijdens de POST op te lossen, kun je altijd hier terugkeren en doorgaan met de onderstaande probleemoplossing.

  2. Ontkoppel alle USB-opslagapparaten en verwijder alle schijven in optische stations. Als uw computer probeert op te starten vanaf een locatie waarop geen opstartbare gegevens staan, kan uw computer ergens tijdens de POST vastlopen.

    Als dit werkt, zorg er dan voor dat u de opstartvolgorde wijzigt en ervoor zorgt dat het opstartapparaat van uw voorkeur, waarschijnlijk de interne harde schijf, vóór USB of andere bronnen wordt vermeld.

  3. Wis de CMOS. Als u het BIOS-geheugen op uw moederbord wist, worden de BIOS-instellingen teruggezet naar de fabrieksinstellingen. Een verkeerd geconfigureerd BIOS is een veelvoorkomende oorzaak van het vastlopen van een computer tijdens de POST.

    Als het wissen van de CMOS uw probleem verhelpt, breng dan eventuele toekomstige wijzigingen in de BIOS één voor één aan, zodat als het probleem terugkeert, u weet welke wijziging uw probleem heeft veroorzaakt.

  4. Test je voeding. Het feit dat uw computer voor het eerst wordt ingeschakeld, betekent niet dat de voeding werkt. De PSU is meer de oorzaak van opstartproblemen dan enig ander stuk hardware in een computer. Het kan heel goed de oorzaak zijn van je problemen tijdens de POST.

    Vervang je voeding onmiddellijk als uit je tests blijkt dat er een probleem mee is.

    Sla deze stap niet over, denkend dat uw probleem niet bij de voeding kan liggen omdat uw computer stroom krijgt. Voedingen kunnen, en doen dat vaak ook, gedeeltelijk, en een voeding die niet volledig functioneel is, moet worden vervangen.

  5. Plaats alles opnieuw op je computer. Hierdoor worden kabels, kaarten en andere verbindingen hersteld.

    Probeer het volgende opnieuw te plaatsen en kijk of uw computer verder opstart dan de POST:

    • Plaats alle interne data- en stroomkabels opnieuw
    • Plaats de geheugenmodules terug
    • Plaats eventuele uitbreidingskaarten opnieuw

    Koppel ook je toetsenbord en muis los en sluit ze weer aan. Er is weinig kans dat uw computer tijdens de POST vastloopt, maar om grondig te zijn, moeten we ze opnieuw aansluiten terwijl we andere hardware opnieuw plaatsen.

  6. Plaats de CPU alleen opnieuw als u denkt dat deze los is geraakt of niet goed is geïnstalleerd.

    We hebben deze taak gescheiden omdat de kans dat een CPU losraakt klein is, en omdat het opnieuw plaatsen van een CPU een probleem zou kunnen vormen als je niet voorzichtig bent. Er is geen reden om je zorgen te maken zolang je beseft hoe gevoelig een CPU en zijn socket/slot op het moederbord is.

  7. Controleer elke hardwareconfiguratie driemaal als u dit probleem oplost na een nieuwe computerbouw of na installatie van nieuwe hardware.

    Controleer elke jumper en DIP-schakelaar, controleer of de CPU, het geheugen en de videokaart die je gebruikt compatibel is met je moederbord, enz. Herbouw je pc indien nodig opnieuw.

    Ga er niet vanuit dat je moederbord bepaalde hardware ondersteunt. Raadpleeg de handleiding van je moederbord om te controleren of de hardware die je hebt gekocht goed werkt.

    Als je je eigen pc niet hebt gebouwd of geen hardwarewijzigingen hebt aangebracht, kun je deze stap helemaal overslaan.

  8. Controleer op oorzaken van kortsluiting in uw computer. Dit kan de oorzaak van het probleem zijn als uw computer vastloopt tijdens de POST, vooral als dit gebeurt zonder een BIOS-foutbericht.
  9. Start uw pc alleen met essentiële hardware. Het doel hier is om zoveel mogelijk hardware te verwijderen, terwijl het vermogen van uw computer om aan te zetten toch behouden blijft.

    Als uw computer normaal opstart en alleen de essentiële hardware is geïnstalleerd, gaat u verder met stap 10. Als er nog steeds niets op uw monitor wordt weergegeven, gaat u verder met stap 11.

    Je pc starten met de minimaal benodigde hardware is heel eenvoudig, vereist geen speciaal gereedschap en kan je waardevolle informatie opleveren. Dit is geen stap die u moet overslaan als uw computer na alle bovenstaande stappen nog steeds vastloopt tijdens de POST.

  10. Installeer elk stuk hardware dat u eerder hebt verwijderd, stuk voor stuk, en test uw pc na elke installatie.

    Aangezien uw computer is ingeschakeld en alleen de essentiële hardware is geïnstalleerd, moeten deze onderdelen correct werken. Dit betekent dat een van de hardwarecomponenten die u hebt verwijderd, ervoor zorgt dat uw computer niet goed wordt ingeschakeld. Door elk apparaat opnieuw op uw computer te installeren en elke keer te testen, zult u uiteindelijk de hardware vinden die uw probleem heeft veroorzaakt.

    Vervang de niet-werkende hardware zodra je deze hebt geïdentificeerd.

  11. Test de hardware van uw computer met een Power On Self Test-kaart. Als het tijdens de POST nog steeds vriest en er alleen essentiële hardware is geïnstalleerd, kan een POST-kaart helpen bepalen welk stuk resterende hardware ervoor zorgt dat je computer stopt met opstarten.

    Als je nog geen POST-kaart hebt of niet wilt kopen, ga dan naar de volgende stap.

  12. Vervang elk stuk essentiële hardware op uw pc door een identiek of gelijkwaardig reserveonderdeel (waarvan u weet dat het werkt), één onderdeel tegelijk, om te bepalen welk onderdeel ervoor zorgt dat uw computer stopt tijdens de POST. Test na elke hardwarevervanging om te bepalen welk onderdeel defect is.

    De gemiddelde computerbezitter heeft thuis of op het werk geen set werkende reserveonderdelen voor de computer. Als u dat ook niet doet, is ons advies om stap 11 opnieuw te bezoeken. Een POST-kaart is erg goedkoop en is over het algemeen, en naar onze mening, een slimmere aanpak dan het in voorraad hebben van reservecomputeronderdelen.

  13. Ten slotte, als al het andere fa alt, moet je waarschijnlijk professionele hulp zoeken bij een computerreparatieservice of bij de technische ondersteuning van je computerfabrikant.

    Als je geen POST-kaart of reserveonderdelen hebt om in en uit te wisselen, weet je niet welk onderdeel van je essentiële computerhardware niet werkt. In deze gevallen moet u vertrouwen op de hulp van personen of bedrijven die over deze tools en bronnen beschikken.

Tips & meer informatie

Hebben we een stap voor het oplossen van problemen gemist die u heeft geholpen (of iemand anders zou kunnen helpen) om een computer te repareren die vastloopt of een fout vertoont tijdens de POST? Laat het ons weten, dan voegen we de informatie hier graag toe.

Aanbevolen: