Spotify-audioboeken kunnen goed zijn voor luisteraars en auteurs

Inhoudsopgave:

Spotify-audioboeken kunnen goed zijn voor luisteraars en auteurs
Spotify-audioboeken kunnen goed zijn voor luisteraars en auteurs
Anonim

Belangrijkste afhaalrestaurants

  • Spotify doet mee aan het audioboek-spel.
  • Muzikanten krijgen een klein deel van het geld dat ze verdienen met streamen.
  • Spotify houdt van podcasts en audioboeken omdat het niet per stream hoeft te betalen.
Image
Image

Spotify kwam voor je muziek, daarna voor je podcasts. Vervolgens komt het voor je audioboeken.

Spotify zet zijn missie voort om alle soorten audio te streamen, vooral die waarvoor geen roy alty's aan platenmaatschappijen hoeven te worden betaald. In een presentatie vorige week legde Spotify-CEO Daniel EK de plannen van het bedrijf uit om uit te breiden naar audioboeken. Deze stap is gebaseerd op Spotify's overname van Findaway - een audioboekplatform - vorig jaar. Dit klinkt als goed nieuws voor luisteraars, maar hoe zit het met auteurs?

"Spotify heeft naar mijn mening geen goede staat van dienst in het zorgen voor makers. Dus als auteur zou ik me zorgen maken over het compensatiemodel ", vertelde auteur en podcaster Todd Cochrane Lifewire via e-mail. "Hoe compenseert een maandelijks platform met een vast tarief een auteur die lijkt op Audible, die de overduidelijke koning van audioboeken is?"

Audio Alles

Zoals beschreven in de presentatie van Ek, is het Spotify's missie om alle soorten audio overal beschikbaar te maken. Het beleid van het bedrijf is "alomtegenwoordigheid", of het gemakkelijk maken om naar Spotify te luisteren op je telefoon, in je auto of zelfs op een luidspreker met ingebouwde service. Het begon met muziek, maar nu dekt je maandelijkse abonnement podcasts en Spotify-exclusieve audioprogramma's, die Spotify ook, enigszins verwarrend, podcasts noemt.

Voor Spotify is het voordeel van podcasts boven muziek dat ze goedkoper zijn. Spotify moet voor elk gestreamd nummer een vergoeding betalen aan de platenmaatschappijen. Dat hoeft niet als je naar een podcast luistert, dus elk uur dat een luisteraar naar niet-muziek luistert, is een uur aan nummers waar Spotify niet voor hoeft te betalen.

Image
Image

"Spotify betrad de markt voor audioboeken door Findaway te kopen in plaats van rechtstreeks inhoud van uitgevers te kopen", vertelde auteur Sarah Prince aan Lifewire via e-mail. "Dit was een slimme zet van Spotify, vooral als ze ooit hopen te concurreren met Amazon. In wezen geeft Findaway Spotify een voorsprong op audioboekinhoud op dezelfde manier waarop Anchor Spotify een voorsprong gaf in podcasts."

In deze context is het gemakkelijk om de aantrekkingskracht van audioboeken te zien, zowel voor Spotify als luisteraars. Al je audio op één plek hebben is handig, zo niet per se een betere ervaring. Speciaal gebouwde podcast-apps hebben bijvoorbeeld meer maatwerk en podcastvriendelijke functies. De app van Spotify moet het daarentegen allemaal doen. En als je besluit dat je Spotify alleen voor zijn muziek wilt, zit je vast met zijn podcast-promotiebanners in de hele app.

Audioboeken

Als je naar audioboeken wilt luisteren, gebruik je waarschijnlijk Audible (eigendom van Amazon) of Kobo. Het is mogelijk om audioboeken rechtstreeks van uitgevers te kopen, net zoals het mogelijk is om e-boeken rechtstreeks te kopen, maar wie doet dat? Als je een Kindle hebt, koop je bij Amazon. Als je naar audioboeken op je telefoon luistert, is het waarschijnlijk hoorbaar.

Als Spotify greep kan krijgen op audioboeken, kan dit de energiebalans veranderen, al was het maar omdat de markt gelijkmatiger is verdeeld.

"Geen ander bedrijf heeft kunnen concurreren met de audioboeken van Amazon (Amazon bezit Audible), maar Spotify is misschien de eerste. Ik vermoed dat Spotify hogere roy alty's zal bieden dan Audible om meer auteurs naar het platform te lokken, en dus meer luisteraars", zegt Prince.

Image
Image

Auteurs kunnen op verschillende manieren profiteren. Een daarvan is dat Spotify-gebruikers die nog nooit eerder audioboeken hebben geprobeerd, ze misschien kunnen bekijken. Een andere is dat meer concurrentie hen betere deals kan opleveren.

Aan de andere kant profiteerden platenmaatschappijen van het toegenomen luisteren naar muziek dat gepaard ging met de streamingrevolutie, waarbij artiesten slechts een fractie van een cent per keer kregen op Spotify, Apple Music, enzovoort. Zelfs als Spotify zijn abonnementskosten verhoogt, krijgen auteurs slechts een deel van dezelfde taart, die nu door nog meer mensen wordt gedeeld.

"Net zoals we hebben gedaan in podcasting," zei Ek in zijn presentatie, "verwachten we dat we spelen om te winnen. En met één grote speler die de ruimte domineert, geloven we dat we de markt zullen uitbreiden en waarde zullen creëren voor zowel gebruikers als makers."

Zoals altijd, wanneer grote bedrijven om hun eigen zakelijke redenen in door artiesten gecreëerde gebieden komen, kan het beide kanten op voor die makers en hun fans. Audioboeken kunnen fantastisch zijn, maar als hun succes ten koste gaat van de mensen die de boeken maken die ze mogelijk maken, is dat verschrikkelijk nieuws.

Aanbevolen: