Hoe audiobestandsindelingen verschillen en wat dit betekent voor luisteraars

Inhoudsopgave:

Hoe audiobestandsindelingen verschillen en wat dit betekent voor luisteraars
Hoe audiobestandsindelingen verschillen en wat dit betekent voor luisteraars
Anonim

De meeste apparaten kunnen direct uit de doos een breed scala aan digitale media-indelingen afspelen, vaak zonder vereiste software- of firmware-updates. Als je door de producthandleiding bladert, zul je misschien verbaasd zijn hoeveel verschillende soorten er zijn.

Waarin verschillen ze van elkaar, en zou dit belangrijk voor je moeten zijn?

Muziekbestandsindelingen verklaard

Als het om digitale muziek gaat, maakt het formaat dan echt uit? Het antwoord: het hangt ervan af.

Er zijn gecomprimeerde en niet-gecomprimeerde audiobestanden, die zowel een verliesvrije als een verliesvrije kwaliteit kunnen hebben. Lossless-bestanden kunnen enorm groot zijn, maar als u voldoende opslagruimte hebt (bijvoorbeeld een pc of laptop, netwerkopslagstation, mediaserver, enz.) audio.

Image
Image

Maar als de ruimte schaars is, zoals op smartphones, tablets en draagbare spelers, of als je van plan bent een standaard koptelefoon of luidsprekers te gebruiken, dan zijn de kleinere gecomprimeerde bestanden echt alles wat je nodig hebt.

Algemene formaten

Dus hoe kies je? Hier is een overzicht van veelvoorkomende indelingstypen, enkele van hun belangrijke kenmerken en redenen waarom u ze zou gebruiken.

  • MP3: Ontworpen door de Moving Pictures Experts Group (MPEG), een organisatie die standaarden ontwikkelt voor gecodeerde audio- en videoprogramma's, de MPEG-1/MPEG-2 Layer 3 (MP3) is misschien wel het meest voorkomende en ondersteunde type audiobestand. MP3 is zowel een gecomprimeerd als verliesgevend audioformaat, met bitsnelheden variërend van 8 kbit/s tot een maximum van 320 kbit/s, en bemonsteringsfrequenties variërend van 16 kHz tot maximaal 48 kHz. De kleinere bestandsgroottes van MP3's betekenen snellere bestandsoverdrachten en minder ruimtegebruik, maar dit gaat ten koste van enige vermindering van de geluidskwaliteit in vergelijking met bestandsindelingen zonder verlies.
  • AAC: populair gemaakt door Apple iTunes, is het Advanced Audio Coding (AAC)-formaat vergelijkbaar met MP3, maar met een bijkomend voordeel van grotere efficiëntie. AAC is zowel een gecomprimeerd als lossy audioformaat, met bitrates variërend van 8 kbit/s tot maximaal 320 kbit/s, en bemonsteringsfrequenties variërend van 8 kHz tot een maximum - met het juiste coderingsproces - van 96 kHz.

  • AAC-bestanden kunnen dezelfde audiokwaliteit leveren als een MP3 terwijl ze minder ruimte in beslag nemen. AAC ondersteunt ook maximaal 48 kanalen, terwijl de meeste MP3-bestanden er slechts twee kunnen verwerken. AAC is breed compatibel met, maar niet beperkt tot, iOS-, Android- en draagbare spelapparaten.
  • WMA: Windows Media Audio-bestanden, ontwikkeld door Microsoft als concurrent van de MP3, bieden een vergelijkbare, zij het eigen ervaring. De standaard WMA is zowel een gecomprimeerd als verliesgevend audioformaat, hoewel nieuwere, afzonderlijke subversies met meer geavanceerde codecs een verliesvrije optie kunnen bieden. Hoewel veel soorten draagbare media en home entertainment-spelers standaard WMA-bestanden ondersteunen, maar weinig mobiele apparaten zoals smartphones en tablets doen dat. Velen vereisen het downloaden van een compatibele app om WMA-audio af te spelen, wat het gebruik minder gemakkelijk kan maken dan MP3 of AAC.
  • FLAC: De Free Lossless Audio Codec (FLAC) is ontwikkeld door de Xiph. Org Foundation en heeft veel aantrekkingskracht vanwege zijn roy altyvrije licenties en open formaat. FLAC is zowel een gecomprimeerd als verliesvrij audioformaat, met een bestandskwaliteit tot 32-bit/96 kHz (ter vergelijking: een cd is 16-bit/44,1 kHz). FLAC profiteert van het voordeel van een kleinere bestandsgrootte (ongeveer 30 tot 40 procent kleiner dan de originele gegevens) zonder concessies te doen aan de audiokwaliteit, waardoor het een ideaal medium is voor digitale archivering (d.w.z. het te gebruiken als de primaire kopie om gecomprimeerde/lossy bestanden voor algemeen luisteren).

  • ALAC: Apple's versie van FLAC, de Apple Lossless Audio Codec (ALAC), deelt veel met FLAC wat betreft audiokwaliteit en bestandsgrootte. ALAC is zowel een gecomprimeerd en verliesvrij audioformaat. Het wordt ook volledig ondersteund door iOS-apparaten en iTunes, terwijl FLAC mogelijk niet wordt ondersteund. Als zodanig zou ALAC het meest worden gebruikt door mensen die Apple-producten gebruiken.
  • WAV: Het Waveform Audio File Format, ook ontwikkeld door Microsoft, is een standaard voor op Windows gebaseerde systemen en compatibel met een groot aantal softwaretoepassingen. WAV is zowel een niet-gecomprimeerd (maar kan ook gecodeerd worden als gecomprimeerd) en verliesvrij audioformaat, in wezen een exacte kopie van de brongegevens. Afzonderlijke bestanden kunnen veel ruimte in beslag nemen, waardoor het formaat ideaal is voor archivering en audiobewerking. WAV-audiobestanden zijn vergelijkbaar met PCM- en AIFF-audiobestanden.

  • AIFF: Het Audio Interchange File Format (AIFF), ook ontwikkeld door Apple, is een standaard voor het opslaan van audio op Mac-computers. AIFF is zowel een niet-gecomprimeerd (er is ook een gecomprimeerde variant) als een verliesvrij audioformaat. Net als het WAV-bestandsformaat van Microsoft kunnen AIFF-bestanden veel digitale opslagruimte in beslag nemen, waardoor ze het beste zijn voor archivering en bewerking.

  • PCM: Pulse Code Modulation (PCM) wordt gebruikt om analoge signalen digitaal weer te geven en is het standaard audioformaat voor cd's, maar ook voor computers en andere digitale audiotoepassingen. PCM is zowel een niet-gecomprimeerd als verliesvrij audioformaat, dat vaak fungeert als brongegevens voor het maken van andere typen audiobestanden.

Aanbevolen: